Тренувальні вправи. "Відокремлені додатки"

Про матеріал
Тренувальні вправи для закріплення вивченого матеріалу з теми "Відокремлені додатки".
Перегляд файлу

Відокремлені додатки. Тренувальні вправи

І. Списати речення, поставити розділові знаки, написати слова правильно.

1. Більш жодного звуку не донеслося крім повіван\ння пахучого повітря в ро..квітлому гіл\ллі саду. 2. Кат..горичність суджен\ннь на відміну від поміркованості заважає в прийнят\тті об’єктивних рішен\ннь. 3. Де\які віртуальні крамниці крім реалізації купівлі-продажу свого товару можуть продавати зібрану інформацію про кор..стувача. 4. Згодом цю інформацію викор..стовують у маркетингових цілях зокрема для інд..відуалізації реклами. 5. Того дощового вечора ні\хто окрім самотнього перехожого не помітив таємничого автомобіля. 6. За винятком кількох країн розвинуті держави докладають багато зусил\лль у боро..ьбі з глобальним пот..плін\нням.

ІІ. Складіть з кожної пари речень одне з відокремленим додатком. Наприклад: Учні дев’ятих класів склали успішно іспит з української мови. Учні одинадцятих класів погано склали іспит з української мови. - Учні дев’ятих класів склали успішно іспит з української мови, на відміну від одинадцятикласників.

1. Усі діти поділилися своїм враженням від прочитаного. Сашко засмутився й промовчав. 2. Учні сьомих-дев’ятих класів дружно брали участь у фестивалі народної пісні. Учні 8-А класу не взяли участі у фестивалі. 3. Сучасний світ потребує розробки нових технологій у різних сферах. Конче необхідні нові технології для  очищення навколишнього середовища.

ІІІ. Складіть і запишіть речення, увівши до них подані відокремлені додатки.

Замість обіцяних подарунків; окрім червонобоких яблук; за винятком кількох учнів; на відміну від брата; особливо моїх батьків.

ІV. У яких реченнях потрібно відокремити саме додатки.

А Усупереч відвертому небажанню співпрацювати конкуренти виробили правила прийнятні для обох сторін.

Б  Дві моїх улюблених пори року весна й осінь символізують пробудження і завмирання в природі.

В  На маленьких дитячих личках замість усмішок і задоволення батьки побачили тривогу й подив.

Г  Починаючи з нового року діти обрали інших членів учнівського самоврядування.

Д  Великі бізнес-ідеї стають реальністю завдяки  правильно побудованим екосистемам особливо злагодженому механізмові взаємовпливу різних сфер відповідальності.

doc
Додано
19 травня 2022
Переглядів
3877
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку