Презентація на тему: Односкладні речення. Види односкладних речень з головним членом у формі присудка.

Про матеріал
План - конспект уроку з мультимедійною презентацією, мета якого - поглибити знання про будову простих речень, осмислити поняття про односкладні речення, з`ясувати види односкладних речень, виробити практичні уміння й навички, розпізнавати односкладні речення в тексті, самостійно їх складати, правильно й комунікативно доцільно використовувати виражальні можливості односкладних речень у власному мовленні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок української мови 8 клас. Односкладні речення. Види односкладних речень з головним членом у формі присудка.

Номер слайду 2

Бринить – співає наша мова,Чарує, тішить і п`янить. О. Олесь

Номер слайду 3

«Мікрофон»Ваші очікування від уроку?Сьогодні на уроці я хочу навчитись…

Номер слайду 4

Це потрібно…Знатиякі речення називаються односкладними;які є види односкладних речень;яку роль виконують односкладні речення в мовленні. Вмітивиділяти односкладні речення з – поміж інших видів речень;визначати види односкладних речень;оцінювати роль односкладних речень у текстах різних стилів;конструювати односкладні речення та правильно використовувати їх у власному мовленні.

Номер слайду 5

Ребус

Номер слайду 6

ЕКСПРЕС ОПИТУВАННЯ З СИГНАЛЬНИМИ КАРТКАМИ

Номер слайду 7

ЕКСПРЕС ОПИТУВАННЯ З СИГНАЛЬНИМИ КАРТКАМИРечення виражає закінчену думку. (+)За метою висловлювання речення поділяються на розповідні і окличні. (-)За емоційним забарвленням речення поділяються на окличні й неокличні. (+)Речення характеризуються смисловою та інтонаційною довершеністю. (+)Питальні речення щось повідомляють, розповідають. (-)За будовою речення поділяють на прості й складні. (+)Складні речення мають дві або кілька граматичних основ. (+)Розповідне речення висловлює наказ, пораду, прохання. (-)Прості речення можуть бути односкладні та двоскладні. (+)Односкладні речення поділяються на називні та безособові. (-)

Номер слайду 8

РОБОТА З ПІДРУЧНИКОМ

Номер слайду 9

НЕЗАКІНЧЕНІ РЕЧЕННЯ

Номер слайду 10

НЕЗАКІНЧЕНІ РЕЧЕННЯЗа складом граматичної основи речення бувають… (двоскладні та односкладні)Речення, які мають два головні члени, називаються…(двоскладні)Речення, які мають один головний член називаються…(односкладні)За значенням та способом вираження головного члена односкладні речення поділяються на… (речення з головним членом у формі підмета та головним членом у формі присудка)Односкладні речення з головним членом у формі присудка поділяються на … (О – О, Н – О, У – О, БО)Односкладні речення, головний член яких означає дію, яку виконує конкретна особа, називаються…(О – О)Односкладні речення, головний член яких означає дію, яку виконує невизначена особа, називаються… (Н – О)Односкладні речення, головний член яких означає дію, що може стосуватися будь – якої особи, називаються… (У – О)Односкладні речення, головний член яких називає дію або стан, які не мають виконавця, називаються… (Безособові)

Номер слайду 11

ВПРАВА З КЛЮЧЕМ

Номер слайду 12

ВПРАВА З КЛЮЧЕМЗапишіть подані речення у такій послідовності: Безособові речення. Означено – особове речення. Узагальнено – особове. Називне речення. Неозначено – особові речення. Речення, до складу якого входить неповне. Учись, прощай, дерзай. Весною та влітку в селах прокидаються рано. Чутно плескіт у ставочку. Ось і чудовий Дніпро – Славутич!Друга пізнають у біді. Один розум добре, а два – краще. З перших літер кожного речення складіть слово, введіть його в односкладне речення у ролі присудка .

Номер слайду 13

ЖИТТЄВІ СИТУАЦІЇ

Номер слайду 14

ЖИТТЄВІ СИТУАЦІЇ1) Складіть і запишіть односкладні речення, які є рекламним закликом користуватися мобільним зв'язком будь – якого оператора на території України. (Зразок: Будь стильним! Живи мобільно! (односкладне о-о)2) Складіть і запишіть односкладні речення, які є записами домашнього завдання у шкільному щоденнику? (Зразок: Вивчити правило на сторінці сто сорок п'ятій. Двісті тридцята вправа. Синтаксичний розбір односкладного речення)3) Використавши лише односкладні речення, складіть текст SMS – повідомлення для вашого однокласника про перенесення контрольної роботи з української мови.4) Стисло, користуючись односкладними реченнями, передати епізод відомого фільму (до 5 речень) (Не називаючи його героїв, учні мають упізнати фрагмент за описом і назвати фільм)5) Скоро Новий рік. У продажу з'явився новий айпад. Переконайте батьків у тому, що він вам необхідний у повсякденному житті.6) Ви – волонтери. Підготуйте перелік добрих справ (використовуючи односкладні речення), які вам потрібно зробити до Дня Святого Миколая.

Номер слайду 15

Релаксація«Легенда про Україну»

Номер слайду 16

ТВОРЧА ЛАБОРАТОРІЯ

Номер слайду 17

Творчі завдання. Складіть сенкан «Батьківщина»; на основі сенкану – вірш. Напишіть есе «Люблю свій рідний край». Напишіть акротвір «Україна». Завдання: у творчих роботах використати односкладні речення з головним членом у формі присудка.

Номер слайду 18

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Номер слайду 19

Диференційоване домашнє завдання Вивчіть § 16 – 18 (всім)Вправа 154. Випишіть із поезій В. Сосюри односкладні речення з головним членом у формі присудка. Напишіть есе «У чому може полягати моя дієва любов до Батьківщини?»

Номер слайду 20

«Вільний мікрофон»Чи справдилися ваші очікування від уроку?Як ви оцінюєте роль односкладних речень у мовленні?

Номер слайду 21

Номер слайду 22

ДЯКУЮ ЗА ПЛІДНУ СПІВПРАЦЮ!

pptx
Додано
25 червня 2022
Переглядів
1520
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку