Трипільська спільнота

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Трипільська спільнота 6-Б, Осіпенко М.

Номер слайду 2

Межі розселення трипільців

Номер слайду 3

У 1893 р. експедиція археологів, якою керував Вікентій Хвойка, уперше знайшла сліди поселення поблизу села Трипілля Обухівського району, що на Київщині. За науковою традицією, цю культуру назвали трипільською за місцем першої знахідки. Час її існування припадає на період від IV до середини II тис. до н. е. Історики не можуть пояснити витоки цієї культури. Одні вважають, що трипільці — це місцеві племена хліборобів і скотарів — Наддніпрянщини та Наддністрянщини, інші стверджують, що трипільці прийшли до нас із Молдови чи Балкан. Треті доводять, що носіями культури були кілька народів.

Номер слайду 4

Трипільці

Номер слайду 5

Господарство і побут трипільських племен. Основою господарства було землеробство, спочатку мотичне, а потім орне. Вирощували пшеницю, ячмінь, просо, бобові. Врожай збирали серпами. Скотарство було тісно пов’язане із землеробством і передбачало розведення великої рогатої худоби, а також овець і свиней.

Номер слайду 6

Трипільська кераміка. У трипільців високого технічного і художнього рівня досягло виготовлення керамічних виробів. Майстри володіли секретами і складною техноло-гією виробництва. Якщо раніше гончарні вироби випалювали на відкритих вогнищах, то трипільський посуд – у спеціальних печах.

Номер слайду 7

Житло трипільців. Житла були наземні, з двосхилим дахом та дерев’яними стінами, які обмащувалися глиною з обох боків і розписувались. Будинки були одно частіше двоповерхові .

Номер слайду 8

Суспільний устрій. В основі суспільного устрою трипільських племен лежали матріархальні , а згодом і патріархальні родові відносини. Основною ланкою трипільського суспільства була невелика сім’я. Сім’ї об’єднувалися в роди, кілька родів складали плем’я, група племен утворювала міжплемінні об’єднання, що мали свої етнографічні особливості.

Номер слайду 9

Релігія і культура. Головне божество –Богиня-Матір, символ материнства й родючості. Поклонялися бику ( символу сонця та чоловічої сили), змієві ( знаку вічності та вічного руху, охоронцю дому).

Номер слайду 10

Висновок. Я припускаю, якби трипільська цивілізація продовжила б свій розвиток на території сучасної України, то ми могли б отримати міцну державу. В нас було б процвітаюче сільське господарство. Українці-трипільці були б дуже патріотичними. Особливо б вони шанували свої сім’ю та свій рід, любили природу і бажали добра всім навколо себе, бо наші предки-трипільці були миролюбивими.

pptx
Додано
25 жовтня 2023
Переглядів
145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку