Туристичний квест "Ключі від Луцького замку"

Про матеріал

Участь у туристичному квесті "Ключі від Луцького замку" поглиблює знання про історію, культуру, звичаї, традиції, географію, адміністративний устрій Луцька; формує вміння працювати у групі, розвивати критичне мислення; виховує патріотичні почуття до культурно-історичної спалює здоровий «азарт», прагнення до перемоги.

Перегляд файлу

Туристичний квест «Ключі від Луцького замку»

Мета: поглиблювати знання про історію, культуру, звичаї, традиції, географію, адміністративний устрій Луцька; формувати вміння працювати у групі, розвивати критичне мислення; виховувати патріотичні почуття до культурно-історичної спадщини;  стимулювати здоровий «азарт», прагнення до перемоги.

Обладнання: конверти із завданнями, символічні ключі.

Результат пошуку зображень за запитом "театральний майдан луцьк"

Квестери (учасники транскордонної зустрічі) збираються в центрі міста Луцьк (на Театральній площі біля пам’ятника славетній волинянці Лесі Українці), знайомляться з координаторами квесту.

 

Вітаємо учасників квесту. На вас чекає весела подорож-змагання, пошуки «ключів». А ще – це гра-випробування начитаності, ерудованості, витривалості та вміння грати у команді.

Які ж правила квесту?

1.  Всі учасники квесту діляться на команди. Кожну супроводжує координатор.

2.  Квестери повинні дотримуватись правил гри.

3. Для того, щоб команда стала переможцем, усім її членам потрібно першими пройти усі «зупинки», на кожній отримавши ключ із зображеною на ньому літерою.

4. Завдання від координатора квесту команда отримає лише тоді, коли усі її члени будуть присутні на пункті! Тому не відставай і допомагай іншим!

5.  Якщо команда не знає відповіді або відповідає неправильно, є можливість «купити» підказку, виконавши творче завдання.

 6.  Дозволяється користуватися допомогою координатора, але тоді команді додається 2 хвилини до загального часу.

7.  Перемогу святкуватиме команда, яка першою у повному складі буде на фініші, враховуючи штрафний час.

8. На фініші необхідно мати цифрову версію фото команди у повному складі  на фоні об’єкта.

9. За виконані додаткові завдання віднімається 1 хвилина від загального часу команди.

10.  Кожний гравець має змогу заробляти індивідуальні бали за активність на зупинках.

Зрозуміло?

Ділимося на  команди на власний розсуд, однак, щоб у кожній команді були представники трьох країн порівну. Обираємо капітана.

На початку заходу запрошуємо всіх учасників квесту у Волинську обласну бібліотеку для юнацтва.  Працівники бібліотеки підготували для вас коротку розповідь-презентацію про древнє і таке загадкове місто Луцьк.

Луцьк з радістю зустрічає туристів, але як відданий охоронець береже свою історію, привідкриваючи цікавим лише щілиночку до дверей, за якими сховані уся слава та велич давніх часів. Запрошуємо Вас у подорож древнім містом, яке  здивує своєю молодістю. Мелодія дзвонів багатовікових храмів Луцька заворожить, чудове повітря давнини огорне таємницею.

Отож, оголошуємо старт квесту.

Бажаємо успіху!

Ключ 1.  Назвати об’єкт за описом.

Пам`ятник цьому святому в Луцьку - це символічна скульптура, встановлена ​​на честь головного покровителя старовинного міста. Зображення з його ликом можна знайти на всіх історичних гербах міста, відомих з часів середньовіччя. Протягом 20 століття всі офіційні герби Луцька були оснащені зображенням святого з різними доповненнями. У 2007 році був затверджений черговий варіант герба також із зображенням цього святого.

 Встановили пам`ятник у квітні 2000 року. Металева скульптура на весь зріст увінчана кам`яною обробкою червоного кольору. Автор Ярослав Скакун використовував напівкруглі щаблі в якості п`єдесталу, на які місцеві жителі кладуть квіти до Дня міста. Місце для пам`ятника покровителю Луцька було вибрано неспроста. Це історичний район, де здавна збиралися купці для торговельних угод. Комерційний будинок, на місці якого встановили пам`ятник, був добре відомий серед іноземних торговців, в ньому підписувалися сотні контрактів і підприємств. У 1920-х тут була розташована польська їдальня, популярна у солдатів Першої світової війни. Знесена  історична споруда в 1980-х.

  Покровитель Луцька відомий на весь світ добрими ділами та бажанням помагати людям. Саме тому Луцьк славиться як гостинне та затишне місто.

Пам’ятник святому Миколаю

Чекаємо Вас біля пам’ятника цьому святому.

Обов’яково:  світлина на фоні пам’ятника.

Додаткове завдання.

 «А потім, коли Куремса стояв біля Луцька, сотворив бог чудо велике. Луцьк був неукріплений і непідготовлений, і збіглося у нього багато людей. А був уже холод і вода велика. І коли він, [Куремса], прийшов до Луцька, то не міг перейти [ріку Стир]. Він хотів міст захопити, але городяни одрубали міст. Він тоді пороки поставив, намагаючись одігнати [їх], але бог чудо вчинив і святий Іоанн [Златоустий], і святий Микола [Мирлікійський]: знявся ж такий вітер, що коли порок вергав [камінь], то вітер повертав каменя на них [татар]. Вони все одно далі сильно метали на них [городян, і] зламався силою божою порок їхній. І, не досягнувши нічого, вернулися вони в сторони свої, тобто в поле».

З якого твору цей уривок?

                                                                    Повість «Повісті минулих літ»

Результат пошуку зображень за запитом "волинський обласний академічний театр ляльок"Ключ 2.  Назвати об’єкт за описом.

                           «Дім добрих сердець»

Є у Луцьку особливий дім де поселилася казка. А разом з нею і дивний світ доброти, щирості і душевної теплоти.

В цьому приміщенні з 1993 року проводиться Міжнародний фестиваль «Різдвяна містерія».

                                       Волинський обласний академічний театр ляльок

Додатково. Зустріч з незмінним директором театру, заслуженим діячем мистецтв України, лауреатом премії ім. Миколи Садовського НСТД України Данилом Поштаруком.

 Обов’яково:  світлина на фоні театру.

 

Ключ 3.  Назвати об’єкт за описом

Результат пошуку зображень за запитом "Майдан Братський міст у Луцьку"Ще в середині минулого століття тут стояв міст через річку Глушець. Це був нащадок найдавнішого мосту Луцька, який вперше згадується у 1149 році. Подовжуючи греблю, що йшла від замку через заплаву, він з’єднував давнє місто з поселенням правого берега Стиру.

Нині цей майдан є містком, по якому ми переходимо із сучасного міста, яке промовляє до нас тисячами кольорових вогнів до древнього, овіяного таємницями, Лучеська.                                             

 Майдан «Братський міст»

Обов’яково:  світлина на фоні театру.

Ключ 4.  Назвати об’єкт за описом.

 

2Поміж 1631-1634 роками зусиллям Луцького братства будується монументальна духовна споруда, а також монастир, шпиталь і школа. Представники Луцького братства створили цілий комплекс для захисту своєї віри, мови й культури від державного католицизму й ополячення. Серед членів луцького братства були: митрополит Петро Могила й засновниця київської братської школи – Галшка Гулевичівна. Відомо, що Галшка похована у крипті під храмом. І сьогодні підвал споруди – це некрополь нетлінних останків братчиків, меценатів, відомих і невідомих лучан. 

Комплекс споруд Луцького православного братства – церква Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, а також монастир василіанів.

Обов’яково:  світлина на фоні духовної споруди.

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/%D0%9B%D1%83%D1%86%D1%8C%D0%BA%D0%9A%D1%96%D1%80%D1%85%D0%B0%D0%93%D0%BE%D0%BB.jpgКлюч 5.  Назвати об’єкт за описом.

 

Пам'ятка архітектури, розташована в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк».

Духовну споруду було збудовано у 1906 році як храм Луцької лютеранської громади. З часу побудови вона виконувала роль одного з головних храмів німецьких колоністів Волині. Однак у зв'язку з подіями Другої світової війни занепала. В радянські часи вона належала різним установам, головно архіву. Із розпадом Союзу кірха була віддана громаді баптистів, які належно відреставрували споруду. Тепер вона є пам'яткою архітектури, силует якої займає вагоме композиційне та естетичне місце у загальному тлі Луцького заповідника.

            Лютера́нська кі́рха лютеранська (нині баптистська) церква

Обов’яково:  світлина на фоні духовної споруди.

 

Ключ 6.

покровська_церква_2.jpgЗнайти споруду на вулиці Данила Галицького присвячену одному із дванадцяти головних свят православної церкви.

Цей кафедральний храм є найстарішим із нині існуючих православних храмів Луцька. Зведений, згідно історичних досліджень багатьох істориків, у XIII-му, або у XIV століттях, він має цікаву і насичену подіями історію, яка є своєрідним віддзеркаленням історії Православної Церкви на Волині. Після Брестської унії 1596 року він двічі, упродовж періоду до 1795 року, перебував у володінні уніатів, був одним із перших волинських храмів, який у 1795 році повернувся у лоно Православної Церкви. У 1637 році, він був, після повернення з першого “уніатського полону”, та реконструкції освячений видатним діячем Православної Церкви на Волині єпископом Луцьким і Острозьким Афанасієм Пузиною. А у  XIX-му столітті, в часи настоятельства видатного волинського священика – протоієрея Олександра Теодоровича цей храм набув тих основних архітектурних рис, які притаманні цій церкві сьогодні. Упродовж усієї своєї історії ця духовна споруда була і залишається центром Православ’я у Луцьку. Після трагічних подій літа – осені 1992 року цей храм став і залишається донині кафедральним храмом Волинської єпархії Української Православної Церкви.

         Ділянка під храмом знаходиться значно нижче від усіх основних вулиць, що свідчить про давність його побудови.

У цій духовній споруді було знайдено образ Святої Богородиці, яка має назву «Волинська Богоматір». Це одна з найдавніших ікон України, яка знаходилась у храмі до 1962 року. Сьогодні ця перлина сакрального мистецтва зберігається в Київському музеї українського образотворчого мистецтва.

              Свято-Покровська церква

Обов’яково:  світлина на фоні духовної споруди.

 

Ключ 7.  Назвати об’єкт за описом.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9b/%D0%9B%D1%83%D1%86%D1%8C%D0%BA%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA.jpg

 Будинок, збудований на зламі ХУІІІ-ХІХ століть. В ньому проживала сім’я Косачів. Збережений під’їзд у вікторіанському стилі та оригінальний внутрішній дворик.

 Зараз приміщення займає дирекція історико-культурного заповідника та музейна експозиція(ЯКА?).

                                                                                    Лесина вітальня

Обов’яково: світлина на фоні будівлі.

 

Результат пошуку зображень за запитом "Костел Святих апостолів Петра і Павла"Ключ 8.  Назвати об’єкт за описом.

 

Волинь – православний регіон і нині важко повірити, що свого часу Луцьк називали «Римом Сходу», адже в місті було 9 католицьких храмів, а дієцезія з центром у Луцьку відігравала значну роль в суспільному житті громади та діяльності Католицької Церкви. Нині вісім із дев’яти храмів або знищені, або передані православним. Ця,  розташована в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк» монументальна споруда вражає красою і величчю. Духовний храм серед цих споруд — не найстаріший, але найбільш цікавий і збережений.

Під спорудою є чотири яруси підземель, які, на разі, мало досліджені, однак достеменно відомо, що одну з великих кімнат займала підземна церква — крипта.

Особливість цього храму полягає у тому, що він мав і оборонну функцію. Адже його зводили на місці колишньої В’їзної вежі Нижнього (Окольного) замку таким чином, щоб стіна замінила фрагмент муру. Інтер’єр храму також дуже багатий: полотна, епітафії, розписи на стінах, старовинні меблі, скульптури та барельєфи. У ньому  є по три бічні вівтарі з кожного боку, а також Великий вівтар та вівтар каплиці Пресвятих Тайн. Славиться храм і своїм органом та неперевершеною акустикою – часто тут відбуваються концерти класичної музики. Богослужіння у цій духовній споруді відбувається польською та українською мовами.

Це – одна з архітектурних домінант старого Луцька, він неодмінно привертає увагу вірян та туристів. Для архітектора — це цікава, монументальна споруда, пам’ятка архітектури національного значення, для музиканта – місце, де звучить орган, для історика – будівля, пов’язана з визначними подіями та постатями, а для тих, хто вірить – місце зустрічі з Богом.

                                                              Костел Святих апостолів Петра і Павла

Обов’яково: світлина на фоні духовної споруди.

Найстаріші дерева Волині. ФОТО                                                                                       

Ключ 9. Назвати пам’ятку за описом.

 

           Це ботанічна пам’ятка природи місцевого значення, яка росте біля будинку, де мешкала видатна українська поетеса Леся Українка, тому названа на її честь. Зона охорони знаходиться на земельній ділянці площею 0,01 гектара. Статус надано 1972 року

Обхват дерева 4,92 м., вік більше 200 років. Висота 25 м.

                                                                                                                  Лесин ясен

Обов’яково: світлина на фоні біологічної пам’ятки.

   

Додаткове запитання.    

Яке дерево стало символом сили й мужності українського народу? (Словяни, стародавні греки, римляни ще на початку своєї історія поклонялись йому, приписували чудодійні властивості, складали про нього міфи і легенди).

                                                                                                               Дуб

 

Ми розпочали квест біля пам’ятника славній українці Лесі Українці і завершили біля, ймовірно, одного з найстаріших ясенів України, названого на її честь.

Додаткове запитання.

На аверсному боці банкноти якого номіналу розміщено портретне зображення Лесі Українки з написом імені та роками життя.

Результат пошуку зображень за запитом "луцький замок на банкноті"                                                                                                      200 гривень

Ви зібрали 9 ключів від Луцького замку, на кожному з яких є певна літера. Складіть словосполучення із цих літер.

(В’ Ї З Н А    В Е Ж А)

На реверсному боці цієї банкноти знаходиться зображення В'їзної вежі Луцького замку, символ міста Луцька.

Який зв'язок між Луцьком і Лесею Українкою?

Знамениту письменницю багато що пов'язує з цим містом. Тут вона прожила деяку частину свого життя і написала перші «усвідомлені» твори. До того ж, Леся Українка часто бувала у Луцькому замку і любила його.

Запрошуємо всіх через В’їзну вежу у Луцький замок, де ви зможете оглянути експозиції єдиного в Україні музею дзвонів, музею книги, а також художнього музею, можна піднятись на найвищу вежу Замку (27 метрів), або ж оглянути фундаменти давньої церкви Іоанна Богослова (XII ст.) – православної святині Лучеська, розташованої на замковому подвір'ї.

Луцький замок посів перше місце у категорії "замки" Всеукраїнського конкурсу "Сім чудес України: замки, палаци, фортеці" за підсумками Інтернет-голосування.

Гру завершено! Вітаємо! Всі успішно пройшли усі етапи квесту завдяки тому, що були справжньою командою.

Кажуть, що кожен мандрівник, який завітає до Луцька, матиме неабияку вдачу у житті.

Результат пошуку зображень за запитом "луцький замок на банкноті"Тож зробіть фотознімок на фоні В'їзної вежі Луцького замку (замку Любарта), при цьому обов'язково візьміть до рук 200 - гривневу купюру. Від цього часу Ви забудете, що таке безгрошів'я – і саме такі грошові знаки будуть «розмножуватися» у Вашому гаманці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаткове завдання для фіналістів (у разі виникнення спору)

Назвати об’єкт за описом.

ЛуцькКафШар.jpg

На Замковій площі знайти  зблоковані у П-подібну споруду будинки.

Цей комплекс склався впродовж  XV – XVIII ст. із будівель старої католицької церкви Святої Трійці, а саме: палацу єпископа, шпиталю, канцелярії і латинської школи. На подвір’ї монастиря стояв найдавніший кафедральний костел Святої Трійці. Перший дерев’яний храм був збудований у 1425 – 1427 рр. завдяки старанням князя Вітовта. В 1781р. Окольний замок охопила пожежа, від якої постраждав храм Святої Трійці. Після цього кафедру перенесли до костелу Святих апостолів Петра і Павла.

«Монастир шариток»

«Монастир шариток»  є просто назвою будинків за адресою Кафедральна, 17 та 19, і не відображає найдавнішого чи хронологічно найдовшого призначення будівель.

1

 

doc
Додано
27 серпня 2018
Переглядів
1096
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку