Твір-роздум "Музика в моєму житті"

Про матеріал
Власний роздум про роль музики в житті людини. Музика і слово - гармонійно поєднані. Музика підживлює душу, музика розраджує і допомагає долати печаль і сум. Різні види музики потрібні людині у різні миті.
Перегляд файлу

 

Музика - це диво , радість , чудеса. 
Музика - це сонце , зорі , небеса.
Музика - це честь і відвага.
Музика - це мудра порада.
Музика – троянди й спориші….
Музика живе в моїй душі.

http://oboi.kards.qip.ru/images/wallpaper/09/e3/189193_prev_425.jpg
      Незбагненна влада музики над людиною. Вона примушує радіти й плакати, може допомогти пережити горе, зняти душевний стрес, вилікувати сердечні рани. 
      Музика - стародавній вид мистецтва, здатний об'єднувати людей, і в цьому її найбільша сила. Різні за характерами, звичками, поглядами на життя, національністю, пристрастями, моральними принципами люди в концертному залі, затамувавши подих, однаково схвильовано й благоговійно завмирають під зливою дивовижних, чаруючих звуків. І вже на другий план відходять життєві негаразди й турботи, залишається тільки влада мистецтва, яке очищає душу від усього несуттєвого, мізерного, буденного, підносить нас до висот розуміння смислу життя. 
      Я люблю музику, особливо духовну. Слухаючи її, розумієш, що тільки Боже благословення могло допомогти композиторові створити таку красу, таку досконалість поєднання звуків, таку чистоту й гармонію. 
      Здається, розкривається церковна баня і з блакиті небесної ллється на людей Божа благодать. І злітають в небо голуби, і лагідне сонце пестить своїм промінням землю, і лунають десь у височині кришталеві дзвони. 
      Музика Максима Березовського... Від неї світлішає похмурий день, зникає втома, з'являється бажання творити добро, прощати зло, любити людей і весь цей незбагненно прекрасний у своїй гармонії світ... 
      Багато видів мистецтва існує в ньому, кожен з них - джерело естетичної насолоди. Але музика - це завжди зустріч з радістю польоту, з можливістю мріяти й сподіватися на здійснення своїх сподівань. 

З прадавніх часів музика посідала важливе місце у житті людини. Зазнаючи змін з плином часу, твори музичного мистецтва, втім, не втрачали свого значення. То що ж являє собою музика? Для чого вона потрібна? Чому вона супроводжує людей усіх поколінь, усіх верств населення, різних релігійних вірувань упродовж їхнього життя? На ці питання не так легко знайти відповідь, як здається на перший погляд. Перші гвори музичного мистецтва з’явилися декілька тисяч років тому. Музика супроводжувала працю людей, без неї не обходилося жодне свято, релігійні ритуали. Отже, вона допомагала організувати працю, виконувала і розважальну функцію. Проте не тільки: музика мала також сакральне, магічне значення! У стародавні часи деякі пісні та мелодії були священними, люди вірили у їхню чарівну магічну силу так само, як у силу замовлянь, молитоз або таємних ритуалів. Першим дослідником музики був - хто б ви думали?.. - Піфагор! Так, прадавній математик, відомий своїми «штаньми», тобто своєю теоремою, займався теоретичними дослідженнями музики. Саме він віднайшов іще одну функцію музики, про яку ми, на жаль, забуваємо: музика має неабияке лікувальне значення! Існують навіть дослідження, які рекомендують різні музичні твори при різних захворюваннях. На власному досвіді можу лише зазначити, що від поганого настрою нема кращих ліків, ніж красива музика. Навіть відомий громадський діяч Мартін Лютер казав, що музика - найкраща втіха для засмученої людини.

З мелодією як такою нерозривно пов’язаний інший вид музичного мистецтва - пісня. Слова пісні так і линуть у душу людини. Мене завжди зворушували українські народні пісні: скільки в них буває туги та суму, скільки справжнього козацького завзяття! В українській пісні - душа нашого народу. Проте краси додає народним пісням і мелодійність української мови. Відомо навіть, що деякі італійські оперні співаки розспівуються українськими піснями на репетиціях - це через красу та мелодійність нашої мови.

На сучасному етапі змінилася не тільки манера «споживання» музики, а й сама музична культура зазнала радикальних змін. Хоча, віддаючи належне, слід сказати, що існують сучасні групи та співаки, які зберігають красу мелодій та зміст текстів. Але, на превеликий жаль, таких небагато. Особисто для мене музика є дуже важливою частиною мого життя. Вона допомагає мені зосередитись або розважити себе, я так люблю залишатися з улюбленими мелодіями наодинці. Класичні твори, виконані на органі, як ніщо інше у світі, допомагають заглибитись у себе, розмірковувати над собою та світом. Іноді мені здається, що класична музика на деякий час уповільнює плин нашого божевільного життя, вносить до нього часточку гармонії. Сучасні музичні твори додають мені енергії і звеселяють, а народні пісні ніби допомагають відчути невидимий зв’язок зі своїм народом, своєю країною.

      Я вважаю, що дітей потрібно вчити культури споживання музики так само, як дітей вчать поводитися, наприклад, за столом. З дитинства маленькій особистості треба прищеплювати любов до музики, причому як до класичної, так і до якісної частини сучасних творів. А особливо - любов до народної пісні, до музики свого народу. Музична освіта, безперечно, не є необхідною, але ознайомлення з шедеврами музичного мистецтва, вміння сприймати та цінувати їх розвиває духовний світ дитини і людини взагалі так само, як читання класичної літератури. Тож музику треба знати так само, як шедеври слова, якщо ти хочеш вважати себе культурною людиною. Світ швидко змінюється, змінюються людські цінності та вподобання, проте я впевнена, що музика залишатиметься у житті людей завжди, додаючи їм наснаги, роблячи їх добрішими та чуйнішими, а їхні життя - повнішими та гармонійнішими.

         Люди не можуть жити без музики. Вони слухають музику скрізь, навіть у лісі, коли гуляють і прислухаються до співу птахів. Музика буває класичною і сучасною. Класична музика виконується у великих залах симфонічними оркестрами. Є багато знаменитих композиторів, чия музика виконується в наші дні. Класична музика серйозна і вимагає гарного розуміння, інакше вона може видатися нудною і нецікавою. Більшість людей віддає перевагу сучасній музиці.

 

Мені здається, що нема у світі людини, яка байдуже ставилася б до музики, адже в ній втілено все прекрасне, світле, добре і вічне. Музика завжди з людьми - і в радості, і в горі. Мій улюблений композитор - Бетховен. Саме в його творчості класична музика досягла своєї вершини. Вишукана мелодія «Елізі» передає його радість і смуток від непо-діленого палкого кохання до Терези Мальфатті, яка так і не оцінила почуття видатного композитора. Ця мелодія заворожує, примушує замислитися над життям і його швидкоплинністю. Мені імпонує, що ні хвороби, ні злидні, ні самотність не змогли зламати волі і мужності цієї людини. Вже будучи тяжко хворим, він виношує величні задуми своїх останніх творів.Особливі почуття в мене виникають, коли чую полонез польського композитора ОгінськоТо «Прощання з батьківщиною». Вій начебто торкається якихось незнаних мені струн душі. Перед моїми очима постає образ композитора - вигнанця з рідної землі. Я бачу його сумні очі, руки з тонкими музикальними пальцями, що творили цю чарівну мелодію, в якій - нестерпний біль розлуки з батьківщиною, безмежна любов до рідного краю. Також люблю слухати вальси Шопена. Поляк за походженням, він палко любив свою батьківщину, але все життя аж до самої смерті повинен був провести на чужині У його творах звучить сум за рідною землею, за батьківським домом, біль від неможливості повернутись у місця свого дитинства.А вальси Шопена зачаровують своєю мелодійністю та гармонійністю. Особливо мені приємно слухати «Вальс до-дієз мінор», від якого віє легкістю, вишуканістю. До вподоби мені і сучасна естрадна музика. Українські співаки посідають дедалі помітніше місце в музичному житті молодої України. Я люблю слухати мелодійну Таїсію Повалій, вишукану Ірину Білик, палкого Олександра Пономарьова. Проте класична серйозна музика, народна пісня зворушують мене більше, заспокоюють, пробуджують почуття прекрасного, дарують хвилюючі душевні переживання.-Класичну музику сприймаю як щось дуже високе, іноді загадкове і незбагненне, але таке прекрасне.

Музика... Вона захоплює нас, бере в полон своєю чарівністю. Слухаючи її, ми завмираємо від щастя і насолоди.Треба мати особливу душу, щоб любити музику. Чути мелодію навіть у співі вітру, шурхотінні листочків на деревах, у звуках морських хвиль, у весняних щебетаннях птаства чи в різнобарвному розмаїтті квітучих луків.Недаремно ж у фольклорних творах музиці приділено стільки уваги. Ще з дитинства ми пам'ятаємо, як у казках за допомогою тоненької сопілки люди перемагали злих ворогів, і гоїли рани, і прекрасних королівен у себе закохували.А який величезний вплив справляє на душу симфонічна музика! Це не модна пісенька, що завтра ж вилетить з голови. Вона здатна подарувати ні з чим незрівнянне хвилювання, ні на що не схожу радість. Неповторне поєднання звуків зачаровує, може передавати різні настрої, пробуджувати гнів і гордість, сум та радість.Ніщо так сильно не впливає на душу людини, як чудова музика. Тому вона є вічним, невичерпним джерелом для кожного з нас. 

http://cs408820.vk.me/v408820996/2245/O14_0b0xvNA.jpg

Музика відкриває людині двері в інший світ. У цьому світі можна обійтися-без слів – тут панують звуки. Музика заспокоює або збуджує, веселить або змушує сумувати. Вона володіє душею людини, якщо той здатний її слухати. А «глухих» до музики людей практично немає. Музика змушує завмирати зал, що слухає ніжним звукам скрипки або потужних звуків цілого оркестру. Вона звучить усередині нас, і ми поїсти «домашніми» голосами, а те й зовсім без них, тому що бажаємо виразити свої почуття в такий спосіб. Ми чуємо музику в дзюркоті струмка й у шепоті листя, у завыванье вітру й стукоті капелі. Чим же пояснюється її незвичайна влада над людиною? Може бути, вона і є ту саму універсальну мову, за допомогою якого можуть без перекладача спілкуватися люди різних національностей?

Учені встановили, що музикою можна лікувати, з її допомогою можна поліпшити засвоєння нової інформації, але все-таки головне її призначення – стосуватися глибоких струн людської душі й звучати в гармонії з навколишнім світом

Музика стає шумовим фоном нашого — отже, й мого — життя. Найгірше, що нічого не можу вдіяти: я не хочу слухати, а він хоче, хоч нічого і не розуміє. Бо музику треба слухати серцем, віддаючись їй повністю, а не під час прання шкарпеток чи розв'язання задач з алгебри. Зараз добре розумію відомі слова Олександра Довженка: «Раніше на містку співали дівчата, а тепер кричить радіо. І хоч би озирнулося, кляте, чи його хтось слуха?» От і все мистецтво у моєму житті.

Музыка відкриває людині двері в інший світ. У цьому світі можна обойтись-без слів - тут панують звуки. Музыка заспокоює або збуджує, веселить або примушує сумувати. Вона володіє душею людини, якщо той здатний її слухати. А «глухих» до музики людей практично немає. Музыка примушує завмирати зал, що слухає ніжні звуки скрипки або потужні звуки цілого оркестру. Вона звучить усередині нас, і ми співаємо «домашніми» голосами, а то і зовсім без них, тому що бажаємо виразити свої почуття таким чином. Ми чуємо музику в дзюрчанні струмка і в шепоті листя, в завиванні вітру і стуку капежу. Чим же пояснюється її незвичайна влада над людиною? Можливо, вона і є той самий універсальна мова, за допомогою якої можуть без перекладача спілкуватися люди різних національностей?

Учені встановили, що музикою можна лікувати, з її допомогою можна поліпшити засвоєння нової інформації, але все-таки головне її призначення - торкатися глибоких струн людської душі і звучати в гармонії з навколишнім світом.

Музика – саме таємниче із всіх мистецтв. Вона здатна виражати найтонші рухи душі, непідвласні слову. Не кожному дано розуміти музику, у складних співзвуччях шукати відбиття власних переживань. Однак, слухаючи музику, кожна людина почуває, що вона говорить із ним і говорить про нього, і говорить щось дуже важливе. Для мене музика – це можливість піти від суєти й неприємностей повсякденного життя. У зв’язку із цим згадую один епізод з роману «Війна й мир» Л. Толстого. Микола Ростов прийшов додому після великого програшу Долохову. Всі, чим займаються його домашні, здається йому в цей момент безглуздим і непотрібним. Наташа збирається співати – і це викликає його роздратування. Але от заграла музика, «затремтіла терція» – і роздратування зникає, і навіть програш уже не хвилює, і душу героя заливає хвилею величезне щастя. «Можна зарізати, украсти, і все-таки бути щасливим», – думає герой. Оборотний увага, що Л. Толстой не міркує, не аналізує музику, а просто показує, як вона буквально перевертає людську душу. По-моєму, це дуже вірно, адже музика – це сильний емоційний вплив. В оповіданні А. П. Чехова «Скрипка Ротшильда» бідний єврей Ротшильд умудряється навіть саму веселу мелодію грати так жалібно, що в слухаючих навертаються на очі сльози. У грі Ротшильда втілилося вся його нещасне життя, і, виходить, музика – це душу людини

Тому музика – це не тільки окремий вид мистецтва. По-моєму, музика є скрізь, де живе людська душа, потрібно тільки її почути. Вона – верб теплому весняному вітрі, і в тихо падаючих краплях дощу, і в шелесті трави. Сховану музику природи вміли слухати російські поети:

Посміхається осінь крізь сльози,

У небеса летить благання,

И за мереживом тонкої берези

Золота запекла труба

Так хвилюють прозорі звуки,

Начебто милий твій голос звучить…

А. Блок

Музика – основа теперішніх віршів, і не тільки тому, що вони теж ритмічні, але й тому, що вони заражають нас своїм настроєм, народжують у нас складні, що важко піддаються словам переживання. Якщо вслухатися у звучання гарних віршів, можна в них почути мелодію, гру співзвуч, хвилеподібні рухи слів:

У красі музикальності,

Як у недвижній дзеркальності,

Я знайшов обриси снів…

К. Бальмонт

Яке невловиме світло виходить від цих рядків! Почуття, що вони виражають, – почуття найтонше, невловиме

Музика може існувати не тільки в теперішніх віршах, але й у прозі, тільки чується вона не так явно. От уривок з оповідання А. И. Куприна «Гранатовий браслет»: «Так, я передбачаю страждання, кров і смерть. І думаю, що важко розстатися тілу з душею, але, Прекрасна, хвала тобі, жагуча хвала й тиха любов: «Так святиться ім’я Твоє». Згадую кожний твій крок, посмішку, погляд, звук твоєї ходи. Солодким смутком, тихим прекрасним смутком овіяні мої останні спогади. Але я не заподію тобі горя. «Так святиться ім’я Твоє». Музикальність цього уривка створюють не тільки часті інверсії й повернення до тим самим слів. Вона створюється щиросердечною схвильованістю, глибиною світлого суму й ніжності, якими перейняті ці рядки

Якщо прислухатися, то скрізь, де б не перебувала людина, його супроводжує музика. На відпочинку ми слухаємо легку музику, на симфонічному концерті – добутку серйозних композиторів. А ще є запальна танцювальна музика, удивитель-5ьщ джаз, музика альтернативних напрямків…

Музика народилася в далекій давнині, коли людське суспільство перебувало на самому ранньому етапі свого розвитку. Перші музичні добутки, швидше за все, минулого звукоподражаниями, за допомогою яких первісний «композитор» намагався виразити свій захват перед величезним дивним миром, що оточував його. Пізніше виникли перші музичні інструменти – струнні, ударні, духові. У кожного із цих інструментів уже був свій власний «голос». Струнні інструменти звучали ніжно, ударні задавали ритм, духові народжували бойовий запал

Важливо пам’ятати про те, що в стародавності музика відігравала магічну роль, а музикантам і співакам приписувалися магічні здатності. Та й сьогодні більшість релігійних ритуалів супроводжуються музикою, співом

Народившись із первісних вірувань, музика й сьогодні не втратила своєї чаклунської сили. Многим знайоме відчуття, коли мелодія повністю захоплює вас, ведучи в ірреальний мир гармонії, спокою, щастя

Напевно, у цьому й полягає секрет музики. У всякому разі, так я розумію це чудове мистецтво. Дія музики нагадує дія ліків: воно може заспокоювати, збуджувати, лікувати щиросердечні рани тоді, коли це необхідно, і при цьому не дає ніяких «побічних ефектів», у відмінність, скажемо, від алкоголю. Вам смутно? Слухайте Моцарта. Ви хвилюєтеся? Слухайте Грига. Ви хочете поразмышлять? Слухайте Баха. Ці прості рецепти пасують представникам всіх національностей, всіх віросповідань. Не варто забувати й про медичне застосування музики. Ученими доведений позитивний вплив класичної музики на організм людини в цілому й навіть на його окремі органи. Існують клініки, де прослуховування музики входить у загальний план лікування самих серйозних недуг

Що ж значить вираження «сучасна музика»? На мій погляд, музика будь-якого століття й стилю, що залишається популярної або, принаймні, відомої може називатися сучасної. Хіба не сучасний Вивальди, що творив у вісімнадцятому столітті, або Бородін, чиї кращі добутки датовані століттям дев’ятнадцятим? Хіба не сучасні добутки музичного фольклору, що виникли багато століть назад?

Комерційна музика, що заполонила радиоэфир, телебачення, прилавки музичних магазинів, представляє лише короткочасний інтерес: хвиля за хвилею приходять і йдуть виконавці, групи, музичні стилі, і ніхто не випробовує із цього приводу особливих жалів. Зрозуміло, без комерційної музики не обійтися. Однак чи зможе слухач настільки зріднитися,

приміром, з хіп-хопом, щоб через десятки років зачаровано слухати звуки улюблених композицій? А от для аматора Чайковського це можливо.

У музиці, створюваної нашими сучасниками, великий інтерес представляє авангард. Молоді автори намагаються змінити звичні подання про мелодику, гармонію. Помітимо, що авангардна музика досить демократична: її виконавці звертаються до усім, хто здатний сприйняти нові ритми

Я впевнений, що музика залишиться супутником людської цивілізації ще багато століть. Імовірно, зміняться носії музичної інформації, музичні інструменти, які навряд чи замінить комп’ютер. Стануть іншими й слухачі. Мені здається, меломани майбутнього будуть із рівним інтересом слухати циганський фольклор і симфонії Шнитке, пісні Вертинского й джаз у виконанні Телониуса Монка. А ще вони будуть цінувати кожний чистий і яскравий музичний звук, пронизаний любов’ю  до мистецтва..

Релаксація за допомогою музики вже давно взята на озброєння медициною, а астрологи підібрали музичні твори в залежності від знаків Зодіаку. Так що кожен з нас цілком в змозі з урахуванням рекомендацій підібрати мелодії для відпочинку, відновлення сил і гарного настрою.

Музика - акустичний склад, що викликає в нас апетит до життя, як відомі аптечні склади викликають апетит до їжі.

Один з цілющих факторів музичних мелодій - це ритм, адже все в природі, включаючи людський організм, підпорядковане певному ритму. Кожен орган вібрує по-своєму, і його вібрації можуть збігатися з ритмами та енергією певних звуків та інструментів. І, якщо врахувати рекомендаціїии медиків, то виходить, що

- Флейта - очищає легені; 
- Віолончель - допомагає людям з хворими нирками; 
- Церковний орган - гармонізує енергетичний потік в хребті; 
- Скрипкова і фортепіанна музика заспокоює нерви, крім того, фортепіано нормалізує роботу щитовидної залози; 
- Барабани і арфа незамінні в кардіології: вони відновлюють ритм серця і нормалізують роботу кровоносної системи; 
- Бубон, гобой і кларнет «врівноважують» печінку; 
- Віолончель благотворно впливає на нирки. 
- А саксофон, найсексуальніший музичний інструмент, активізує відповідну енергію, відновлює потенцію.

З урахуванням цих рекомендацій можна підібрати відповідну музику для вирішення проблем зі своїм здоров'ям.

Залежить лікувальний вплив музики і від музичного жанру. Так,

- Класична музика надає універсальне оздоровчий вплив і на психіку, і на тіло; 
духовна і релігійна музика знімає больовий синдром; 
- Джаз, блюз і реггі рятують від депрессіі4 
- Поп-музика може як підняти настрій, так і зіпсувати його; 
- Мелодійний рок в невеликих кількостях знімає нервову і м'язову напругу; 
- Хард-рок може, навпаки, нашкодити-нерідко він викликає неусвідомлену агресію; 
- Реп теж не рекомендується для частого прослуховування - він також пробуджує негативні емоції.

А ви любите співати? Неважливо, чи вмієте ви це робити добре або вам «ведмідь» на вухо наступив ", але співайте частіше, так як спів - один з найефективніших методів музичної терапії. У співаючого людини відбувається м'який масаж горла, легенів, бронхів, діафрагми, а звук, що поглинається іншими внутрішніми органами, стимулює їх роботу.

Це властивість співу відомо здавна і часто використовувалося людьми навіть неусвідомлено. А в російських північних областях, наприклад в Евенкії і Якутії, знахарі наспівували над лікувальними зіллям змови і заклинання - співом вони підсилювали дію зілля і підживлювали свою цілющу енергію.

Музика... Вона захоплює нас, бере в полон своєю чарівністю. Слухаючи її, ми завмираємо від щастя і насолоди.

    Треба мати особливу душу, щоб любити музику. Чути мелодію навіть у співі вітру, шурхотінні листочків на деревах, у звуках морських хвиль, у весняних щебетаннях птаства чи в різнобарвному розмаїтті квітучих луків.

    Недаремно ж у фольклорних творах музиці приділено стільки уваги. Ще з дитинства ми пам'ятаємо, як у казках за допомогою тоненької сопілки люди перемагали злих ворогів, і гоїли рани, і прекрасних королівен у себе закохували.
      Музика, коли вона досконала, приводить серце в точно такий же стан, ви відчуваєте, насолоджуючись присутністю коханої істоти, тобто, що вона дає, безсумнівно, найяскравіше щастя, яке тільки можливо на землі.
 

А який величезний вплив справляє на душу симфонічна музика! Це не модна пісенька, що завтра ж вилетить з голови. Вона здатна подарувати ні з чим незрівнянне хвилювання, ні на що не схожу радість. Неповторне поєднання звуків зачаровує, може передавати різні настрої, пробуджувати гнів і гордість, сум та радість.
     Музика - джерело радості мудрих людей, вона здатна викликати в народі добрі думки, вона глибоко проникає в його свідомість і легко змінює вдачі та звичаї.

«Ніщо не нагадує так минулого, як музика, вона не тільки нагадує його, але викликає його, і, подібно тіням тих, хто дорогий нам, воно з'являється, оповите таємничої і меланхолійної серпанком.»,- наголошувала Анна де Сталь.

Про музика! Відгомін далекого гармонійного світу! Зітхання ангела в нашій душі! Коли завмирає і слово, і обійми, і наповнений сльозами очей, коли наші німі серця на самоті тужать за гратами наших грудей - тоді тільки завдяки тобі можуть вони послати один одному відгук зі своїх в'язниць, з'єднати в одній пустелі свої далекі стогони

    Так, музика надихає весь світ, постачає душу крилами, сприяє польоту уяви; музика додає життя і веселість всьому існуючому ... Її можна назвати втіленням всього прекрасного і всього піднесеного
    Ніщо так сильно не впливає на душу людини, як чудова музика. Тому вона є вічним, невичерпним джерелом для кожного з нас. 

 

 

docx
Додано
24 січня 2020
Переглядів
58855
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку