Творча робота "Реалізація національно-патріотичного виховання на уроках математики "

Про матеріал
Реалізація національно-патріотичного виховання на уроках математики
Перегляд файлу

Реалізація  національно-патріотичного  виховання   на  уроках  математики

Патріотичне виховання молоді сьогодні є одним з найголовніших пріоритетів гуманітарної політики в Україні, важливою  складовою національної безпеки України.

Виховання громадянина - це основний напрямок національно-патріотичного виховання. В усіх країнах цьому питанню приділяється значна увага. Тому про те, чи потрібне і наскільки потрібне національно-патріотичне виховання у загальноосвітніх і вищих школах, у війську навряд чи потрібно дискутувати. Питання національно-патріотичного виховання також не є новим, педагоги опинилися перед необхідністю розбудовувати свою національну державу і творити  життя  за іншими правилами, хоч багато що залишилося на своїх місцях, - ті ж самі вчителі у загальноосвітніх і викладачі у вищих школах. Як зазначено  в  Концепції   національно-патріотичного   виховання   молоді

(Наказ, Міністерство у справах сім'ї, молоді та спорту; Міністерство оборони; Міністерство культури і туризму; Міністерство освіти і науки № 3754/981/538/49 від 27.10.09 року) головна мета української системи освіти – створити умови для розвитку і самореалізації кожної особистості як громадянина України, формувати покоління, здатне навчатися впродовж всього життя, створювати і розвивати цінності громадянського суспільства.

Одним із головних завдань освіти є створення умов для виховання свідомих громадян-патріотів, які зможуть збудувати заможну, духовну і матеріально багату державу.

Становлення громадянської свідомості починає формуватися ще у молодшому  шкільному  віці, коли досвід дитини тісно пов'язаний з усім новим, яскравим. Дитина відчуває в собі любов до своєї сім'ї, школи, місця, де живе. Процес національного виховання органічно поєднаний з процесом навчання учнів, опанування ними основами наук, знайомством із багатством національної та світової культур. Згідно Концепції національно-патріотичного виховання молоді метою виховання є набуття молодим поколінням соціального досвіду, готовності до виконання громадянських та конституційних обов’язків, успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури міжнаціональних взаємин, формування в молоді, незважаючи на національну належність, рис громадянина Української держави, розвиток духовності, прищеплення моральної, художньо-естетичної, правової, трудової, екологічної культури.

    На уроках математики патріотичне виховання здійснюється за рахунок розширення змісту освіти, доцільних методів і форм навчання, використання сприятливих виховних ситуацій, а також особистості самого вчителя.

Патріотичне виховання слід здійснювати  і в старшій школі, але для старшої вікової  групи вчителю математики слід висвітлювати різні аспекти патріотизму і робити акцент на відповідному напрямі. У старшій школі вчителі приділяють увагу закріпленню основних моральних цінностей, норм поведінки. Перевага надається прикладам духовно-моральної, історико-краєзнавчої та національно-патріотичної тематики.

    В.О. Сухомлинський говорив: «До кожного учня треба підійти, побачити його труднощі, кожному потрібно дати тільки для нього призначене завдання». Тому я прагну, щоб кожен урок був продуманим, підготовленим і несхожим на попередній. Вважаю, що одержати задоволення від занять математикою учень може при умові, що навчання буде таке, щоб він не боявся іти до дошки, а був впевнений, що завдання вибране ним бути розв’язане. Я враховую можливості учня, його інтереси, здібності, щоб процес навчання математики не перетворився у непосильну працю.

 

 

 

 

 

 

 

РЕАЛІЗАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИНОГО ВИХОВАННЯ

НА УРОКАХ МАТЕМАТИКИ

 

На уроках математики патріотичне виховання здійснюється за рахунок розширення змісту освіти, доцільних методів і форм навчання, використання сприятливих виховних ситуацій, а також особистості самого вчителя.

Патріотичне виховання слід здійснювати  для кожної вікової групи різні аспекти патріотизму і робити акцент на відповідному напрямі. Перевага надається прикладам духовно-моральної, історико-краєзнавчої та національно-патріотичної тематики. Саме вчителі у співпраці з батьками мають закласти фундамент для формування особистості учня, який є частиною суспільства і громадянином своєї країни.

У 5 – 6 класах учителю математики слід створювати умови для ідентифікації учня як жителя міста чи села, виховувати любов до рідного дому, школи, вулиці, своєї країни, її природи, рідної мови, побуту, традицій. У підручниках для учнів 5-6 класів з математики міститься задачний матеріал, на основі якого можна здійснювати патріотичне виховання, але, на нашу думку, в недостатній кількості. Для того, щоб збільшити потенціал патріотичного виховання предмета математики, необхідно частіше включати в зміст уроку задачі, що викликають почуття гордості за рідну країну і стосуються державності, столиці, прапора тощо.

Доцільними будуть задачі екологічного спрямування, зміст яких уможливлює формування в учнів дбайливого ставлення до національних багатств і рідної природи. Варто пропонувати учням для розв’язування задачі краєзнавчого характеру, які допомагають виховувати в учнів бережливе ставлення до природних багатств, повагу до праці і традиціям українського народу, любов до власного краю і своєї Батьківщини. Це можуть бути задачі про річки та озера, тварин чи рослин, задачі про історичні споруди та новобудови регіону в якому проживають учні. Виховний вплив задач краєзнавчого характеру здійснює не сама математика, не її закони і її стиль, а ті данні, які зустрічаються в задачі, і які без будь-якої зміни математичного змісту могли бути замінені будь-якими іншими аналогічними даними. Наприклад, подані в додатках задачі можуть бути сформульовані для інших міст і областей.

Формуванню патріотизму в учнів, зокрема  гордості за успіхи держави, сприяють задачі, що містять історичні чи статистичні відомості (загальнодержавні чи регіональні). Цікавими для учнів є задачі, що містять історичні дані регіону, популяризують українську історію, боротьбу українського народу за незалежність, мову та культуру. Коли вміння розв’язувати задачу сплітається з історією, задача стає більш значимою і може стати дійсно цікавою кожному учню.

У старших класах на уроках математики виховання патріотизму доцільно здійснювати під час вивчення елементів статистики та опрацювання статистичних даних у вигляді різного роду діаграм. З цією метою слід використовувати реальні досягнення українського народу.

Варто звернути увагу на завдання, що учні виконують з коментуванням своїх дій. Це розвиває мовлення, формує правильну математичну мову, стимулює вміння правильно і грамотно висловлювати свої думки українською мовою. Корисними є завдання: «Прочитай», «Сформулюй», «Провідміняй: а) п’ять мільйонів; б)триста дві тисячі»

У 7-9 класах вже слід впливати на формування в учнів духовно осмисленого (рефлексивного) патріотизму, який поєднує любов до свого народу, нації, Батьківщини. Також почуття поваги до інших народів, поваги до своїх і чужих прав і свобод. За допомогою прикладів різних українських орнаментів і вишивок учням можна показати багато геометричних перетворень. У той же час є можливість розширити знання учнів про культуру українського народу. Бажано звернути увагу учнів на те, що багато вишивок тільки на перший погляд здаються симетричними, чи утвореними за допомогою паралельного перенесення.

У 9 класі під час вивчення вписаних і описаних многокутників учням доцільно розповісти про розвиток математики в Київській Русі, зокрема про знахідки в давньоруських курганах .

Не варто вчителю оминати патріотичний матеріал, що міститься в діючих підручниках для 7-9 класів. Потрібно звертати увагу учнів на прізвища українських математиків, на їх внесок у розвиток математики. Знайомство зі знаменитими земляками виховує гордість за свою Батьківщину, рідний край. Одне  з таких прізвищ – прізвище академіка Всеукраїнської  Академії  Наук  М.П. Кравчука, якого 1938 року безпідставно репресували і заслали на Колиму, де він і загинув. На його пам’ятнику в Києві написано девіз його життя: «Моя любов – Україна і математика». Учням бажано якомога більше розповісти про цього та інших справжніх патріотів України.

Навчання має бути емоційним і збуджувати позитивні емоції. Протягом усього часу навчання в школі дитина, а пізніше підліток, молода людина   потребують взірця для наслідування. В інтересах суспільства та й самих молодих людей формувати зразки для наслідування з допомогою справді видатних особистостей. Як показує практика, на уроці створюється сприятлива емоційна обстановка, якщо перед викладом нового матеріалу провести 2-3 хвилинну бесіду про українських учених математиків або місце математики в житті давніх і сучасних людей.

Особливого значення для патріотичного виховання набуває особистісно-орієнтований підхід, коли в центрі освітньо-виховного процесу стоять інтереси дитини, її потреби та можливості. Лише через таку ієрархію ціннісних підходів як людина (особистість) – народ (культура, історія, освіта) – держава (суспільство) можна реалізувати перспективну і демократичну модель виховання громадянина-патріота.

 

 

 

 

Висновок

 

Дитина приходить до школи уже майже зі сформованим характером, вона сприймає все, що відбувається навколо, через призму сприйняття її батьків, того що вона бачить у телевізорі й Інтернеті. Діти швидше дорослішають, вони мислять інакше. Є вічні цінності, в які потрібно вірити – це любов до матері, родини, добро до людей, віри у краще майбутнє. Ми повинні привити ці почуття: не користувацьке відношення, а любов, повагу, терпимість, працьовитість. Нехай патріотизм дітей почнеться з малого і переросте у велике почуття любові до країни, в якій ми живемо. У результаті впровадження системи національно-патріотичного виховання у школі ми очіеуємо:

 забезпечення у молодого покоління розвинутої патріотичної свідомості і відповідальності, почуття вірності, любові до Батьківщини, турботи про спільне благо, збереження та шанування національної пам’яті;

 збереження стабільності в суспільстві, соціальному та економічному розвитку країни, зміцнення її обороноздатності та безпеки;

 створення ефективної виховної системи національно-патріотичного виховання молоді.

Глибокий внутрішнй світ людини, який постійно розвивається, постійно прагне до досконалості, високої  моральності, мисердного та толерантного відношення до ближнього – це еталон виховної роботи до якого повинен прагнути вчитель. Наші учні – майбутні громадяни нашої держави, які створюватимуть матеріальний і складатимуть духовний потенціал України, захищатимуть її на економічному і політичному рівнях.

Тільки в поєднанні різноманітних форм організації виховної роботи, створенні належних умов для особистісного зростання кожного учня, шляхом змістовного наповнення програм виховання, з урахуванням загальнолюдських цінностей можна виховати  повноцінного громадянина сучасної незалежної демократичної держави.

 

 

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА

 

  1. Бевз В. Г. Практикум з історії математики: Навч. посіб. для студентів фіз.-мат. ф -тів./ В. Г. Бевз– К.: НПУ імені М. П. Драгоманова, 2008. – 312 с.
  2. Бех І. Д. Програма українського патріотичного виховання дітей та учнівської молоді/ І. Д. Бех, К. І. Чорна. – Київ, 2014. – 29 с.
  3. Качур М. М. Поняття «патріотизм» в українській науковій педагогічній думці/М. М. Качур // Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології, 2013, № 6 (32) — Суми: СумДПУ імені А.С. Макаренка. – с. 54 – 61.
  4. Концепція національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2015 – 2019 рр. [Електронний ресурс] – режим доступу http://ippo.kubg.edu.ua/archives/6436
  5. Губа Л.А. Нетрадиційні уроки математики. – Х.: Вид. група «Основа», 2006.
  6. Дзюбинська М. Зроби цікавим урок математики. 5-10 класи. – Тернопіль: Мандрівець, 2011.
  7. Лист МОН № 1/9-614 від 27.11.14 року «Про методичні рекомендації з патріотичного виховання»
  8.  Математичні задачі з фінансовим змістом в основній школі. – Х.: Вид. група «Основа», 2005.

 

 

docx
Пов’язані теми
Математика, Інші матеріали
Додано
9 грудня 2022
Переглядів
978
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку