Творчі експерименти у молодшій школі

Про матеріал
Розробка майстер-класів, які можна використовувати як на уроках малювання і трудове навчання, так і в позаурочний час. Завдяки комплексному підходу до проєктів тренується дрібна моторика, відчуття кольору та композиції, поєднуютьця цікаві техніки малювання. Готові роботи можна використати як подарунки
Перегляд файлу

 

Найпростіший рецепт солоного тіста для ліпки

Солоне тісто дуже просто зробити із підручних матеріалів. Ця сировина є екологічно чистою, тому творити з тіста може навіть найменший малюк. Дитина навчиться вимірювати кількість інгредієнтів та змішувати їх між собою. В процесі ліпки розвивається моторика та фантазія, можна спробувати кілька технік створення фігурок. На етапі розфарбовування дитина експериментує з дизайнами, прикрашаючи фігурки на свій смак.

Матеріали:

  • 1 склянка солі;
  • 1 склянка борошна;
  • 1 столова ложка олії;
  • приблизно 150 г води;
  • велика ємність для змішування;
  • фарба;
  • формочки для печива (пластикові або силіконові);
  • за бажанням — блискітки, емалеві краплі, наклейки, нитки, зубочистки.

 

Хід роботи:

Змішайте сухі інгредієнти (сіль і борошно), додайте олію та воду. Вимішайте тісто у просторій мисці. Сформуйте кілька кульок. Почніть експериментувати з тістом.

recept_solenogo_testa_02.pngrecept_solenogo_testa_02.png

В проекті ми робили з кульок тонкі млинці, видавлювали формами для печива фігурки, протискали фігурними штампами для пластиліну виїмки на тісті, протикали зубочистками візерунки і отвори для нитки.

Після того, як ви з дитиною награєтеся з солоним тістом, спробуйте його запекти. Є декілька способів це recept_solenogo_testa_03.png

зробити. Можна викласти фігурні вироби на батарею та дочекатися наступного дня. Або розігріти вашу духовку до температури 150С та на годину — півтори покласти туди тісто для запікання. Остаточний час приготування залежить від товщини виробів. Запечені фігурки охолоджуйте при кімнатній температурі.

recept_solenogo_testa_04.png

Наступний етап дуже подобається дітям. Розфарбовуйте кожну фігурку, як підкаже фантазія. Використовуйте будь-яку фарбу, але якщо обрали водорозчинну, вона не має бути рідкою. В кінці нанесіть деталі за допомогою кольорових емалевих крапель або елементів із термоклею. Можна покривати основу клеєм ПВА та посипати зверху гліттер. Використовуйте для оформлення пайєтки, бісер або наклейки — не обмежуйте себе в творчих пошуках.

 recept_solenogo_testa_06.pngrecept_solenogo_testa_00_i.png

Робота з тістом здавна відома як спосіб розслабитись і подолати стрес. Цей проект корисний для розвитку дитини будь-якого віку.

 

 

 

 

Янгол - аплікація з металізованим картоном

Аплікації корисні для дитячої творчості, оскільки розвивають фантазію, дрібну моторику, естетичне бачення. Робота з клеєм та паперовими матеріалами заспокоює, вчить терпінню та посидючості.

Матеріали:

  • набір картону з ефектом металік;
  • два аркуші паперу синього кольору;
  • срібляста стрічка;
  • клей.

Angel_01.jpg

Хід роботи:

Зігніть два аркуші синього кольорового паперу у гармошку. Перегніть кожну гармошку трохи вище середини, щоб утворити крила. Поєднайте разом дві симетричні половинки та зв’яжіть їх стрічкою.

Angel_02.jpgAngel_02.jpg

На темному аркуші кольорового блискучого картону почніть викладати композицію — зліва буде фігурка янгола, а справа — зірочки і місяці, вирізані із контрастного картону світлих відтінків. Можна доповнити фігурку янгола золотим німбом. Після того, як ви створите красиву розкладку всіх елементів, можна застосувати клей або двосторонній скотч та надійно зафіксувати частини композиції.

Angel_03.jpgAngel_00_i.jpg

 

 

 

Пластилінові квіти з об'ємними пелюстками

Формуємо три кульки, тридцять шість крапельок та за допомогою олівця формуємо текстуру серцевини та вигин пелюсток. Завдання на розвиток дрібної моторики та творчого мислення.

Матеріали:

  • пластилін;
  • олівець;
  • паперова основа.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\plastilinovye_cvety_01.png

Хід роботи:

Скатайте кульку із пластиліну жовтого кольору і вкладіть на папір, трохи сплюсніть. Це буде серединка майбутньої квітки. Тепер скатайте 12 менших кульок однакового розміру іншого кольору, наприклад, білого. З кожної сформуйте краплевидну пелюстку та прикладайте до серцевини симетрично: зверху і знизу, справа і зліва. Далі заповнюйте простір, що залишився, вкладаючи пелюстки під кутом 180.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\plastilinovye_cvety_02.pngC:\Users\Admin\Pictures\проекти\plastilinovye_cvety_02.png

Наступний крок — треба взяти гостро заточений олівець та проробити багато дірочок на серцевині, щоб вона здалеку виглядала пухнастою. А потім, для створення рельєфу на пелюстках, треба притиснути стержень олівця під кутом приблизно 30, покачати його вправо, вліво. Все — ваша квітка готова.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\plastilinovye_cvety_03.png

Рекомендую завчасно продумати композицію — по кольору, розміру і розміщенню елементів. Можете створювати та вкладати на основу скільки квіточок, скільки захочете.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\plastilinovye_cvety_00_i.png

 

 

 

Закладки-пір'їнки в цікавій акварельній техніці

Акварельні техніки багатогранні та доступні для дітей. Спробуйте малювати по-мокрому, а тоді розсипати трохи солі, щоб отримати ефект "роз'їдання" фону. В овальному контурі такий фон стане чудовою основою для подальшої графіки. В результаті ми отримаємо перо, яке стане закладкою для книги.

Матеріали:

  • акварельний папір;
  • олівець;
  • склянка з водою;
  • акварель;
  • пензлик;
  • сіль;
  • чорний фломастер;
  • ножиці.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\zakladki-peryshki_v_akvarelnoj_tehnike_0.jpg

Процес:

Намалюйте кілька видовжених овалів, посередині — довгу лінію. Це будуть нариси пера. Всередині овалу нанесіть пензликом тонкий шар води, потім додайте кольорів. Змішуйте відтінки однієї гами, отримуйте плавні переходи.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\zakladki-peryshki_v_akvarelnoj_tehnike_02_1.jpgC:\Users\Admin\Pictures\проекти\zakladki-peryshki_v_akvarelnoj_tehnike_02_1.jpg

Далі, поки фарба ще мокра, розсипте дрібку солі. Чекайте на висихання акварелі або використайте фен на безпечній відстані для швидшого висушування. Після повного висихання струсіть сіль та зішкрябайте залишки. Роздивіться ваш фон — він виглядає цікаво й незвично: там, де були кристалики солі, поверхня наче роз'їдена корозією.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\zakladki-peryshki_v_akvarelnoj_tehnike_03_1.jpgC:\Users\Admin\Pictures\проекти\zakladki-peryshki_v_akvarelnoj_tehnike_04_1.jpg

Тепер треба промалювати деталі. Візьміть чорний фломастер або гелеву ручку. Пройдіться спершу по стрижню, намалюйте його тонким, а кінець — загостреним. Далі малюємо делікатні борідки опахала. Нехай лінії лягають в одному напрямку, по формі, місцями перериваються та стоншуються.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\zakladki-peryshki_v_akvarelnoj_tehnike_00_i.jpg

На останньому етапі вирізаємо наші пір'ячка, робимо ножицями кілька додаткових надрізів по ходу борідок. Все — ваші закладки готові.

 

 

Біла ворона:

pop-up розворот для листівки

Міцні листи паперу перетворюються на ефектну об'ємну композицію у вигляді пташиного дзьобу. Маніпуляції для цього дуже прості: креслення, розрізання, вигинання, приклеювання.

Матеріали:

  • дві основи для листівок 15х15 см;
  • лінійка;
  • олівець;
  • ножиці;
  • клей;
  • червоний кольоровий папір;
  • чорний маркер.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\belaya_vorona_01.jpg

Порядок дій:

Візьміть дві готові основи для листівок або створіть їх власними руками з міцного паперу (ідеально — з кардстоку). Розмір складених основ з проекту — 15х15 см. Далі накресліть під лінійку перпендикулярну лінію згину довжиною 6 см. Розріжте ножицями по цій лінії.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\belaya_vorona_02.jpgC:\Users\Admin\Pictures\проекти\belaya_vorona_02.jpg

На лінії згину основи відмітьте дві крапки, відступивши з обох боків по 2,5 см. Для наочності намалюйте пару трикутників, що поєднують три точки: початок і кінець лінії розрізу і відмічені крапки. Розгорніть елементи-трикутники в різні сторони від лінії розрізу, притисніть лінійкою.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\belaya_vorona_03.jpg

Тепер розкрийте розворот. Вийде найпростіша поп-ап фігура, яку ви легко виштовхнете пальцями назовні. Вона нагадує дзьоб пташки. Знову закрийте основу та притисніть пальцями всі нові лінії згину.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\belaya_vorona_04.jpgC:\Users\Admin\Pictures\проекти\belaya_vorona_04.jpg

Додайте всередині намальовані або наклеєні очі, приклейте їх. Візьміть другу основу для листівки, розмалюйте розворот червоним кольором або обклейте червоним кольоровим папером. Поєднайте два шари основ клеєм таким чином, щоб дзьоб опинився всередині.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\belaya_vorona_05.jpgC:\Users\Admin\Pictures\проекти\belaya_vorona_00_i.jpg

Тепер відкривайте і закривайте pop-up листівку і спостерігайте за рухом об'ємного елемента.

 

 

 

 

 

Закладка в техніці орігамі для маленьких читачів

Пропонуємо вашій дитині розширити знання в японському декоративно-прикладному мистецтві орігамі. Складена у вигляді кишеньки фігура не лише проста у виконанні, а ще й красива і практична. Її можна використати у якості маленької зручної закладки для книг.

Матеріали:

  • паперовий квадрат 10х10 см.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\zakladka-origami__01.png

Хід роботи:

Покладіть паперовий квадратик на кут, щоб він став ромбом. Зігніть по горизонтальній лінії, щоб отримати рівнобедрений трикутник, що лежить на основі. Підтягніть лівий кут до вершини, повторіть те ж саме з правим кутом. Добре притисніть всі лінії.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\zakladka-origami__02.pngC:\Users\Admin\Pictures\проекти\zakladka-origami__02.pngC:\Users\Admin\Pictures\проекти\zakladka-origami__03.pngC:\Users\Admin\Pictures\проекти\zakladka-origami__03.png

Розгорніть цей трикутник: тепер на ньому є лінії згину. Трикутник складається з двох шарів паперу: візьміть кутик-вершину верхнього шару та підтягніть до лінії основи, пригладьте лінію згину.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\zakladka-origami_04.pngC:\Users\Admin\Pictures\проекти\zakladka-origami_04.png

Ми отримали кишеньку, в яку необхідно обережно закласти нижні кути, до упору. Таким чином ми отримуємо менший, міцніший ромб з параметрами 5х5 см. У нього можна вкладати сторінки книжки, і він дуже зручний у якості книжкової закладки.

C:\Users\Admin\Pictures\проекти\zakladka-origami_05_1.pngC:\Users\Admin\Pictures\проекти\zakladka-origami__00_i.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Майстер-класи
Інкл
Додано
6 березня 2021
Переглядів
292
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку