У ПАМ"ЯТІ НАЩАДКІВ... Вшанування пам"яті Великого Кобзаря

Про матеріал

Матеріали для підсумкового уроку з вивчення життєвого і творчого шляху Тараса Григоровича Шевченка. Мультимедійні презентації готували школярі під керівництвом учителя і демонстрували їх на уроці. Запропоновані матеріали можна використати і для проведення виховного заходу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Шевченко (1814-1861) Після нього зосталося слово - Хвиля пристрасті без берегів - Невгамовно палкі і в любові, І в зненависті до ворогів. В тім огні нам горіть - не згоряти, Черпать сили в дні бід і невдач. Україно, згорьована мати Над улюбленим сином поплач. В. Климентовська

Номер слайду 2

Номер слайду 3

«Україна — це тихі води й ясні зорі, зелені сади, білі хати, лани золотої пшениці, медовії та молочнії ріки...»

Номер слайду 4

Степан Васильченко — український письме-нник і педагог. Народився в сім'ї безземельного селянина-шевця У літературний процес Васильченко включився 1910 вже зрілим митцем із власним поетичним голосом. Саме тоді з'явилися друком його оригінальні твори — «Мужицька арихметика», «Вечеря», «У панів», «На чужину», «Циганка» та ін., пройняті любов'ю до людини праці, утвердженням віри в перемогу справедливості.

Номер слайду 5

 «В бур'янах» розповідає про дитинство великого українського поета Тараса Григоровича Шевченка. Народився він кріпаком, і вже з дитинства не мирився з неволею, окрилений спогадами діда Івана про селянське повстання. Багато горя пережив Тарас, рятувала його лише жага до навчання, до співу, до малярства.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

"Тарасові світанки" "Ми не лукавили з тобою,    Ми просто йшли, у нас нема    Зерна неправди за собою..." Дмитро Красицький

Номер слайду 8

Михайло Рубашов Був українським  журналістом  і письменником родом з Житомирщини. Автор збірки новел «Кам'яне свічадо» , «Плачуть берези» , дитячих оповідань «Іскристе стремено» , роман «Згага».

Номер слайду 9

 Повість М. Рубашова "Багряні тіні" розкриває тему "Шевченко - художник".    Будучи сам художником, М. Рубашов зумів пройнятися духовним світом свого героя, відчути, передати у своїй повісті оті боріння, сумніви, страждання й радощі, котрі збурюють душу митця, коли він стоїть перед мольбертом. То був період, коли Тарас жив при панові у Вільно.

Номер слайду 10

ОКСАНА ІВАНЕНКО (1906- 1997) Друкувалася з 1925 року. За роки літературної діяльності видала велику кількість книжок для дітей та юнацтва. Авторка романів: «Тарасові шляхи» (1961, перші дві частини вийшли 1939; про Тараса Шевченка); «Марія» (1973, 1988; про Марка Вовчка).

Номер слайду 11

 Через усе своє життя пронесла любов до Т. Г. Шевченка українська дитяча письменниця Оксана Іваненко. Роман "Тарасові шляхи"  став чи не найулюбленішою книгою юних читачів не тільки у колишньому Радянському Союзі, але і за його межами. Ось як пише письменниця про свої почуття, коли вона розпочинала цю роботу: "... я відчувала якийсь величезний обов'язок перед всіма дітьми - розповісти їм про Кобзаря, величезну відповідальність - адже я мусила писати про таку людину! Я одразу зрозуміла: мені треба поїхати в ті місця, де він народився, де він блукав від дяка до дяка, де був на панському подвір'ї.

Номер слайду 12

Вале́рій Шевчу́к(нар.  1939.) український  письменник , майстер психологічної і готичної прози, автор низки літературознавчих та публіцистичних праць, інтерпретатор українського літературного бароко.

Номер слайду 13

В. Шевчук "Син волі" Добре висвітив ранню творчість Кобзаря В. Шевчук у першій книзі "Син волі" ,проте основною сюжетною канвою книжки є хвилюючі десять днів тюремного ув'язнення Тараса Шевченка безпосередньо перед засланням. Поневоленим птахом відчуває себе поет, а думки-спогади вільно плинуть далеко за межі в'язниці аж над широким Дніпром, рідною Україною. " Закутий люд, закутий край... Душа закута, тихо покірно спить...".

Номер слайду 14

ІВАН ДРАЧ (нар. 1939) Народився 17 жовтня - поет , перекладач , кіносценарист , драматург , державний і громадський діяч. Перший голова Народного Руху України.. Книга-дослідження Івана Драча “Гора” на документальному матеріалі - листах, спогадах, документах, оглядає останній рік життя Т.Г. Шевченка та подробиці його перепоховання в Каневі.

Номер слайду 15

У цьому творі Івана Драча висвітлюється на документальному матеріалі один з аспектів життєпису Тараса Шевченка на останньому році його життя - зокрема серцево - любовна драма , яка відгукнулася луною на Чернечій горі і в його посмертну славу .

Номер слайду 16

Микола Магера (1922-2008)  Микола Магера– народився  1 вересня 1922 р. -український письменник і педагог. Свої знання творчості Тараса Шевченка письменник втілив у повісті “Кам'янецькими  стежками”. Згодом написав ще декілька оповідань – все це увійшло до книги “Мій Т.Шевченко”.

Номер слайду 17

М. Магера “Кам'янецькими  стежками” Талановито та цікаво розповідає письменник про перебування Т.Г.Шевченка восени 1846 року на Поділлі. Повість високо оцінили провідні українські письменники. М.Магера був удостоєний обласної премії імені Т.Г.Шевченка.

Номер слайду 18

Олександр Ільченко Народився 4 червня 1909р.  — український письменник, сценарист. Друкувався з 1929 року. Автор химерного роману з народних вуст «Козацькому роду нема переводу, або ж Козак Мамай та чужа молодиця», повісті «Петербурзька осінь», п'єси «Завтра вранці» тощо, сценаріїв художнього фільму «Роман і Франческа» та документальної стрічки «Шахтарі Донбасу»

Номер слайду 19

"Петербурзька осінь" - повість стала першою спробою художнього зображення одного з важливих періодів життя Т. Шевченка - осені, проведеної ним у Петербурзі після повернення із заслання. 

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Підготували: учні 6 гімназійного класу Грисюк Тарас та Годісь Марія

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мельник Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
15 лютого 2018
Переглядів
2203
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку