Презентація. Шевченко. Останні роки життя.

Про матеріал

Шевченко. Останні роки життя. Цікавий ілюстративний матеріал, який використано на слайдах, допоможе вчителю при поясненні матеріалу. Розширить знання учнів про життя Т.Г. Шевченка, ознайомить з деякими новими відомостями про останні роки поета. Виховуватиме бажання глибше ознайомитися з біографією великого Кобзаря,розвиватиме допитливість учнів, уміння зіставляти факти і робити висновки; виховуватиме почуття співпереживання, любов і повагу до життя і творчості Кобзаря. Вчитиме працювати з додатковими матеріалами.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

1857 рік 21 липня. Шевченко одержав повідомлення про звільнення з солдатчини.

Номер слайду 2

Т. Шевченко на пароплаві повертається із заслання.

Номер слайду 3

Прибувши до Нижнього Новгорода, довідався, що йому заборонено в'їзд до обох столиць. Доброзичливий медик засвідчив хворобу Шевченка, що дало йому можливість прожити усю зиму у Нижньому Новгороді.

Номер слайду 4

Над Шевченком встановлюється таємний поліцейський нагляд. До Шевченка з Москви приїхав М. Щепкін.

Номер слайду 5

За зиму 1857-1858 рр. Шевченко створив багато портретів, малюнків, редагував і переписував у "Більшу книжку" свої поезії періоду заслання, написав нові поетичні твори: "Неофіти", "Юродивий", триптих "Доля", "Муза", "Слава".

Номер слайду 6

“Вами, Катерино Борисівно,я любуюсь,коли бачу вас на сцені”КАТЕРИНА ПІУНОВА

Номер слайду 7

Одержавши дозвіл на проживання в столиці, 8 березня поет залишив Нижній Новгород і через два дні прибув до Москви. Тут він зустрічається з друзями, знайомиться з діячами науки і культури.

Номер слайду 8

27 березня Шевченко прибув до Петербурга. Жив поет спочатку в Лазаревського, а потім в Академії мистецтв, у відведеній йому майстерні.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Російські та українські передові діячі культури радо вітають Шевченка. Працює над гравюрами. Написав вірш «Сон» («На панщині пшеницю жала»). Опрацьовує свою невольничу поезію. Пише вірш «Я не нездужаю, нівроку», виконує ряд портретів. Фотографія А.І. Деньєра, 1858 р.

Номер слайду 11

 У цей час у Петербурзі засновується українське товариство «Громада», в якому найактивнішими були П. Куліш та М. Костомаров. Підтриманий багатими українськими поміщиками Тарновським і Ґалаґаном, Куліш заснував у північній столиці друкарню для видання українських книжок. Однак найбільшим досягненням петербурзької «Громади» став щомісячний публіцистичний та літературно-художній часопис «Основа» (1861-1862). Кожне число починалося новими поезіями Шевченка.

Номер слайду 12

Громада займалася також організацією народних шкіл в Україні, створенням підручників рідною мовою.

Номер слайду 13

Активну участь у всіх цих справах брав Шевченко. Він уклав “Букварь южнорусскій”, що призначався для недільних шкіл (книга вийшла після смерті поета в 1861 році).

Номер слайду 14

У 1856 році почали з'являтися в пресі переклади деяких його творів. На початку 1859 року вийшла збірка "Новые стихотворения Пушкина и Шевченко".

Номер слайду 15

В травні 1859 року Шевченко одержав дозвіл виїхати в Україну. За поетом встановили суворий таємний нагляд. Шевченко кілька днів жив у Кирилівці, бачився з рідними. В цей період він написав чимало поезій та малюнків.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Поет мав намір купити недалеко від с. Пекарів ділянку землі, щоб збудувати хату й оселитися в Україні.

Номер слайду 18

15 липня поблизу с. Прохорівки його заарештували. Згодом поета звільнили, але наказали виїхати до Петербурга. 7 вересня 1859 року він прибув до Петербурга. 

Номер слайду 19

1860-й рік був дуже значимим у житті Тараса Шевченка. Восени того року вийшов „Кобзар”.

Номер слайду 20

2 вересня 1860 року винесена постанова Ради Петербурзької Академії мистецтв про надання Шевченкові звання академіка. Шевченко одним із перших художників у імперії був удостоєний звання академіка гравюри.4 вересня 1860 року відбулися урочисті збори Петербурзької Академії мистецтв. Тут Тараса Шевченка проголошують академіком-гравером. Дослідники пишуть, що в Академії за манеру виконання робіт Тараса Шевченка називали руським Рембрандтом. Митця з відомим голландцем пов’язувало, як схожість смаків так і манера передачі світлотіні в роботах.

Номер слайду 21

Тарас Григорович почував себе погано з осені минулого року. 23 листопада, зустрівшись у М. М. Лазаревського з лікарем Барі, він особливо скаржився на біль у грудях.

Номер слайду 22

Лікар, вислухавши груди, радив Тарасові Григоровичу поберегтися. Відтоді здоров’я його погіршувалося з дня на день. Січень і лютий просидів він майже безвихідно в кімнаті, зрідка тільки відвідуючи близьких знайомих.

Номер слайду 23

У суботу, 25 лютого, в день іменин покійного, перший відвідав хворого Лазаревський і застав його у страшних муках. Після того приїхав Барі. Вислухавши груди, лікар сказав, що водянка перекинулась у легені. Муки страдника були невимовні; кожне слово коштувало йому страшних зусиль. 

Номер слайду 24

Майже всю ніч провів він сидячи на ліжку, упершися в нього руками; біль у грудях не давав йому лягти. Він то запалював, то гасив свічку, але до людей, що були внизу, не озивався.

Номер слайду 25

О п’ятій годині він попросив служника зробити чай і випив склянку з вершками. «Прибери ж ти тепер тут, — сказав Тарас Григорович служникові, — а я зійду вниз». Зійшов Тарас Григорович у майстерню, охнув, упав, і о пів на шосту нашого дорогого, рідного поета не сталої.

Номер слайду 26

10 березня 1861 року в Санкт-Петербурзі у віці 47-и років пішов з життя Тарас Григорович Шевченко, символ української національної ідеї, творчість якого заклала основи сучасної української літератури.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Над домовиною Шевченка в Академії мистецтв виголошено промови українською, російською та польською мовами. 28 лютого поета поховали на Смоленському кладовищі.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

«Він був сином мужика і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим. Десять літ він томився під вагою російської солдатської муштри, а для волі зробив більше, ніж десять переможних армій». І. Я. Франко

Номер слайду 32

«Він був більше ніж українцем – він був державним мужем і громадянином світу. Він був більше ніж поетом – він був безстрашним борцем за права й волю людей». Ліндон Джонсон, президент США . Пам'ятник Тарасу Григоровичу Шевченку у Вашингтоні

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Григорій Честахівський - близький друг Тараса після повернення з заслання, а також розпорядник його похорону, а згодом і перепоховання.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Чорнильниця поета

Номер слайду 39

Мольберт художника, фарби

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

…Жива Душа поетова святая, Жива в святих своїх речах,І ми, читая, оживаєм І чуєм Бога в небесах…

Номер слайду 45

Брати Т. Шевченка – Йосип і Микита. ІІ пол. ХІХ ст.

Номер слайду 46

Родичі Т. Г. Шевченка біля пам’ятного знаку «Тут була хата Т. Шевченка. Керелівка». Листівка. 1910-ті рр.

Номер слайду 47

Номер слайду 48

pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Коваленко Л.Т., Бернадська Н.І.)
Додано
17 лютого 2018
Переглядів
8066
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку