Учнівський проект "Я - громадянин тих сторіч, що прийдуть"

Про матеріал

Цей проект, присвячений життєдіяльності Ф. Шиллера, учні підготували для вернісажу "Сплетіння епох, культур, традицій", що проходив у форматі тижня зарубіжної літератури в школі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Я – громадянин тих сторіч, що прийдуть» Ф. Шиллер

Номер слайду 2

«Найпрекрасніший серцем з тих, що любили і страждали в Німеччині» Г. Гейне Фрідріх Шилер (1759-1805) –видатний німецький письменник, військовий лікар, професор історії в Єні. Народився в Німеччині у ма-ленькому містечку Марбах у сім’ї військового фельдшера. Його батько – Йоганн Каспар Шиллер, мати – Елізабет Доротея Кодвайс, дружина – Шарлотта фон Ленге-фельд. Представляє літературу Просвіт-ництва. Основні твори: «Розбійники» «Альманах муз» «Підступність і любов»

Номер слайду 3

Фрідріх Шиллер: цікаві факти 1. Предками поета із материного та батькового боку були прості сільські булочники. 2. У дитинстві Фрідріх багато хворів, тільки до підліткового віку він зміцнів. Грамоті навчався з 6 років. Першим його учителем був пастор. 3. Шиллер ненавидів павуків і дуже любив ліловий колір та лілії. 4. У 1788-му Шиллер став екстраординарним професором історії та філософії Йенського університету. 5. Шиллер товаришував з Йоганном Гете. 6. Один час щоб розплатитися з боргами, він став посилено працювати, проводячи за письмовим столом по 14 годин на добу. 7. У 1791-му прокотилась чутка, що Шиллер помер. Особливо ця звістка вразила датських шанувальників творчості драматурга. Три дні в Данії тривали траурні церемонії в пам’ять про Шиллера. А тим часом сам Фрідріх разом з дружиною приїхав на лікування в Карлсбад, де він і дізнався про власну «кончину». 8. 45-річний Шиллер помер у Веймарі від туберкульозу 9 травня 1805 року. У його паперах знайшлася ще маса нових поетичних творів і більше 25 сюжетів трагедій і драм.

Номер слайду 4

«Ода до радості» + музика Бетховена = гімн ЄС О́да до ра́дості (нім. "Ode an die Freude") — ода, написана у 1785 році німецьким поетом та істори-ком Фрідріхом Шиллером для дрезденської масон-ської ложі, у якій звеличується єдність усіх людей. Найбільшу популярність вірш здобув після то-го як Людвіг ван Бетховен поклав його на музику та включив у склад завершальної частини знаме-нитої Дев'ятої симфонії (дописана у 1824 році). У 1972 році Рада Європи утвердила «Оду до ра-дості», покладену на музику Бетховена, Гімном Ради Європи, у 1993 ода стала гімном ЄС.

Номер слайду 5

Подарунок поету (наші сенкани) ПРОСВІТНИЦТВО Наукове, моральне                             Пояснює,повчає,відкриває                     Найвищий закон життя – розум  ЛЮДИНА              ШИЛЛЕР Освічений, непокірний Переконує, творить, вірить «Всесвіт – це думка Бога» ПОЕТ СВОБОДИ Присвячено Ф. Шиллеру

ppt
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
867
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку