Учнівський проєкт на тему: «Турбота про здоров’я – обов’язок кожного»

Про матеріал
Людина, її життя є найголовнішими соціальними цінностями держави, визначеними Конституцією України. Здоровій людині набагато легше реалізувати себе в навчанні, роботі й особистому житті. Здоров’я – найбільше благо, дароване людині природою. Без нього не можна зробити життя повноцінним і щасливим. Втратити здоров’я легко, а ось повернути його дуже важко.
Перегляд файлу

Учнівський проєкт  « Турбота про здоров’я – обов’язок кожного »

Вступне слово вчителя.

Людина, її життя є найголовнішими соціальними цінностями держави, визначеними Конституцією України. Здоровій людині набагато легше реалізувати себе в навчанні, роботі й особистому житті. Здоров’я – найбільше благо, дароване людині природою. Без нього не можна зробити життя повноцінним і щасливим. Втратити здоров’я легко, а ось повернути його дуже важко. То ж давайте зараз проаналізуємо від чого залежить наше здоров’я.

Слайд 1

Від чого залежить здоров’я твоє?

З цієї проблеми статистика є:

Найбільший процент – 50 –

Припадає на спосіб життя.

Хто про себе не дбає,

Недовго здоров’я міцним збереже,

Принаймі таким, яким маємо вже.

Спадковість – також

Фактор дуже важливий.

Хто дужим, міцним уродився – щасливий!

Так, 20 відсотків здоров’я твого

Спадковість дає, п’яту частку всього.

Ще 20 відсотків, яка має вплив на здоров’я людини, -

Це стан екології: моря, грунтів,

Повітря, питної води – й поготів!

А 10 відсотків здоров’я людини

Відносить статистика на медицину.   

Це значить, якщо ти на щось захворів,

То можеш звернутися до лікарів.

Вона відступає – ти знову здоровий!

Статистику цю зрозуміє й дитя:

За все найважливіший спосіб життя!

Режим відпочинку, режим харчування,

Твій рух, гігієна і запобігання інфекціям різним.

Девіз: чистота і тіла, і духу твого, доброта,

Упевнено « Ні» різним звичках шкідливим –

Це понад усе для здоров’я важливе!

 

І група

Найголовніший чинник це спосіб життя.

Слайд 2

Оптимальний руховий режим.

Здавна відомо: « Хто багато ходить, той довго живе ».

Французький лікар А. Труссо писав, що рух за своєю дією може замінити будь-які ліки. Він є важливою складовою частиною будь-якого виду діяльності та багатьох психічних процесів. Рух – як писав Павлов – головний прояв життєдіяльності внутрішніх органів спрямований на забезпечення роботи м’язів. Рух необхідний для нормального росту та розвитку нарівні з харчуванням. Фізичні вправи не тільки розвивають і зміцнюють організм а й попереджають різні захворювання, а також є одним із ефективних засобів лікування та відновлення сил після хвороби.

Однак поява різних технічних нововведень призвела до значного скорочення рухової активності людини. Сучасна людина мало рухається. Постійно скорочується частка немеханізованої праці, збільшується кількість транспортних засобів, розвивається телебачення, комп’ютерна техніка тощо. Люди починають страждати на гіподинамію.

Гіподинамія – це стан організму, спричинений браком рухової активності. Наслідками гіподинамії є: захворювання серцево-судинної системи, порушення роботи скелетно-м’язової системи, знижується стійкість організму проти інфекцій, психічні розлади, нагромаджується надлишкова вага, падає рівень працездатності, прискорюється процес старіння.

Цікавим є факт. У Японії існує « правило 10 тисяч ». Воно полягає в тому, що кожна людина протягом доби маж пройти 10000 кроків. Японці вміють заповнювати свій день фізичними навантаженнями. Тому й живуть найбільше за всіх у світі.

Слайд 3

Здорове харчування.

Здорова людина повинна ретельно дотримуватися правильного режиму харчування. Інтервал між вживанням їжі повинен становити 4-5 годин, що сприяє рівномірному навантаженню на травну систему. Якщо людина приймає їжу з великими інтервалами ( через 8-10 год. ), то вона за 1-2 рази з’їдає значну кількість їжі, переобтяжує травну систему, внаслідок чого їжа погано перетравлюється. Затримується в шлунку, порушується ритмічна діяльність кишок, виникають закрепи. У таких людей посилюється відкладання жиру в організмі, накопичуються токсичні речовини і шлаки, створюються умови для захворювання печінки, атеросклерозу, ожиріння.

« Ніхто не вмирає від старості, люди вмирають від хвороб » - говорили в давні часи. До таких хвороб, що виникають унаслідок неправильного харчування, відносять:

-    ожиріння, атеросклероз, цукровий діабет,

-    рак, інфаркт, інсульт.

Чи знаєте ви :

  • За 70 р. життя людина в середньому з’їдає і випиває: картоплі - 9000кг; хліба – 5000кг; м’яса – 5000 кг; овочів – 3500 кг; фруктів – 6000 кг; масла і жирів – 1500 кг; яєць 0 2000 штук; молока – 1000 л; води та напоїв - 50000 літрів.
  • За нормальних умов людина випиває 2,5 л. води взимку та до 4 л. – влітку.
  • Засвоюваність організмом людини рослинної їжі – 80%, тваринної – 95%.
  • Знаменитий американський лікар Поль Брег – фахівець у галузі оздоровчого харчування – якось казав: - « за гроші можна купити ліжко, але не сон; їжу, але не апетит; ліки, але не здоров’я; будинок, але не домашній затишок; книги, але не розум; прикраси, але не красу; розкоші, але не щастя; релігію, але не спасіння ».

Голодування як оздоровчий метод було відоме здавна. Його мета – очищення організму від наслідків неправильного харчування. Стародавні цілителі лікували голодом багато хвороб. Під час хвороби зникає апетит, їсти не хочеться. Це сама природа піклується про ваше одужання. Отже, коли хто-небудь захворів, не вмовляйте його їсти, давайте йому лише більше пити. З допомогою голодування під час хвороби організм не тільки очищається, але й отримує фізіологічний відпочинок, усі функціональні системи організму переключаються на процеси оздоровлення.

 

Слайд 4

Загартування.

Загартування – це система процедур і вправ, спрямованих на підвищення опору організму шкідливим впливам. Завдання загартування – привчити організм швидко і правильно реагувати на зміни навколишнього середовища. Основними способами загартування є: сонцем, водою, повітря та комплексне.

                     Найефективніше загартування водою. Починати потрібно з обтирання і обливання, а потім перейти до загартування під душем і купання. Спершу слід загартовуватися теплою водою, щодня поступово знижуючи температуру, довести її до прохолодної.

                     Сонячні ванни будуть корисними за дотримання правил, які унеможливлюють перегрівання, появу опіків шкіри, втоми, запаморочення. Сонячні промені посилюють обмін речовин, стимулюють діяльність залоз, позитивно впливають на нервову систему, вбивають різні бактерії та сприяють виробленню в організмі вітаміну D.

                     Загартовування повітрям спонукає організм до змін температури у довкіллі. Під дією повітряних ванн покращується склад крові, загальний обмін речовин, тонізується мускулатура тіла, відбувається посилене згоряння жиру.

                     Дуже ефективним  способом загартування є  - ходити і бігати босоніж. Кожна юдина  має усвідомити, що її ступня – це своєрідне джерело здоров’я, тому ступню необхідно загартовувати.  Мудреці вважають, що кожний крок босоніж по землі додає людині краплинку здоров’я і хвилинку життя.

 

Слайд 5

Звички.

Є корисні і шкідливі звички. Корисні це дотримання всіх норм про які ми говорили вище.

-  Найпоширенішою шкідливою звичкою є куріння. Нікотин вбиває вісім видів бактерій, з них шість корисні. За 1 секунду на Землі викурюють 300 тисяч цигарок. З 1950 року паління вбило 62 млн. людей, це більше, ніж загинуло у Другій  Світовій війні.

-  Наступною негативною звичкою є алкоголь. Це напій, що традиційно створює хороший настрій, знімає стрес, робить людину більш розкутою. Та, нажаль, коли магія спиртного вивітрюється, людина змушена повернутися до суворої реальності, долаючи симптоми похмілля та відновлюючи печінку.

-  Наркотики особливо небезпечні тим, що навіть одноразове їх вживання може привести до наркотичної залежності. Люди, які вживають наркотики. Значно більше, ніж інші, ризикують отримати ВІЛ-інфекцію, оскільки вірус може передаватися через кров. Вони змінюють свідомість людини і руйнують її пам’ять, інтелект, пригнічують відчуття і емоції, також викликають сильну психологічну й фізичну залежність, їх вживання пов’язане із смертельними випадками.

Екологія – 20 %

3000-й рік до нашої ери. Середня тривалість життя первісних людей не перевищувала 30 років. Що є причиною такого короткого життя: голод чи хвороби? Голод, бо здобич трапляється не щодня. Люди залежали від природи, обожнювали її.

Середні віки (1465 рік)

Мало хто з людей доживав похилого віку. Мешканці жили в умовах антисанітарії, тому епідемії таких хвороб як чума, віспа, холера раз у раз спустошували міста, країни, континенти.

Вирушимо у 2000 рік.

Люди живуть значно довше ніж їх пращури. Це вік науково-технічної революції. Людство винайшло радіо, телебачення, автомобілі, комп’ютери. Але технічний прогрес призводить до дорожньо-транспортних пригод, пожеж, аварій на виробництвах, забруднення довкілля. Саме тут потрібно шукати причини найбільших небезпек для здоров’я і життя людей.

 

                                      ІІ група

                            Психічна складова

Неприємні події породжують неприємні почуття: страх, гнів, образу. Добрі новини і події – задоволення, вдячність, цікавість. Коли почуття бувають швидкоплинними їх  називають емоціями. Емоції бувають позитивними і негативними. Негативні емоції як правило викликають фізіологічні хворобливі наслідки

 ( біль у животі, головний біль, підвищення артеріального тиску, температуру тощо ). Позитивні емоції мають протилежну дію.

Важливо мати також і позитивну самооцінку….

Бруно Фереро сказав: « Подобається вам це чи ні, але наші думки визначають маршрут нашої земної мандрівки, званої життям. Якщо будемо думати тільки про невдачі, то вони переслідуватимуть нас.

Якщо думатимемо, що ми нелюб’язні, не виховані, то такою буде і наша поведінка ».

 

ІІІ група

Соціальна складова

Ти вчишся поводитися з людьми  так,  як хочеш, щоб поводились з тобою. Ти намагаєшся робити гідні вчинки. Усе це ознаки соціальної складової здоров’я. доброзичливі стосунки людей, хороші побутові умови, сприяють зміцненню здоров’я. Прикладом може бути таке оповідання.

Серед поля стоїть маленька хатинка яку побудували, щоб у негоду люди могли сховатися і пересидіти у теплі. 

Одного разу серед літнього дня захмарило, і пішов дощ. А в лісі було в цей час троє хлопців. Вони заховалися у хатинці і дивилися, як із неба ллє дощ, наче з відра.

Коли бачать до хатинки біжить ще один хлопчик. Незнайомий. Мабуть, із іншого села. Одяг на ньому мокрий, як хлющ. Він тремтить від холоду. І ось один із тих хлопчиків, що сидів в сухому  одязі, сказав: « Як мені тебе шкода ».

Другий теж промовив красиві жалісливі слова: « Як страшно опинитися у зливу серед поля. Мені шкода тебе ».

А  третій не сказав ні слова. Він мовчки зняв із себе сорочку і подав її змоклому хлопцеві. Той скинув свою мокру одежу і одягнув суху.

В житті часто бувають ситуації коли потрібно допомогти іншій людині.

 

IV група

Духовна складова

Дослідники  медичного університету проаналізували стан здоров’я і спосіб життя 92 тисяч людей і виявили, що релігійність позитивно впливає на стан організму. А регулярні відвідування церкви в середньому на 20% зменшують ризик смерті. Спостерігаючи за людьми котрі перенесли операцію на серце, виявили, що в тих, за кого молилися близькі і вони самі, ускладнень було на 20-30% менше.

Єдина зброя проти зла – молитва

Молитва давня як людина

Солодка втіха та тепло,

Духовний хліб християнина

Святої віри джерело.

Того з чим не можемо впоратися власними силами, легко досягнути за допомогою молитви.

Молитва це посланець людини до Бога. Вона високо підносить людину і має велику силу.

( приклади зцілення від хвороб )

Нам варто замислюватися над тим, чи не образили ми когось словом, вчинком чи своїми помислами. Найкраще впоратися з нашими негараздами нам допомагає  молитва. І не тільки…

Звучить легка музика і читається вірш.

 Ми з року в рік збираємо валізу

Що при народжені Господь нам дав

На щастя чи на жаль, вона є безрозмірна,

Вміщає все, що там кладе душа.

З цією сумкою збираємось додому

Життя мандрівка, ми, лише в гостях

Що наскладаємо, те все візьмем з собою

Від нас залежить, що вмістити там.

В дитинстві там заледве дно закрите,

Бо там все просто, навіть сам Господь

Давав вказівку всім нам бути дітьми

А ми дорослими стаємо все одно.

Наповнюючи  день у день валізу:

Любов’ю, добротою, співчуттям.

А там дивись між ними раптом влізе

Непрощення, чи заздрість, чи обман.

Непрощення саме іде до сумки

Воно образу тисне поміж всіх,

А далі ненависть в словах чи лиш на думці

Лишаєм мало місця на спокій.

І ворожнечу в торбу добавляєм

Туди вже не вмістити співчуття,

І ненависть вже милість притискає

Валіза від жорстокості важка.

З роками важко цей багаж тягнути

Аж рани  поробились на руках,

Ніхто не допоможе, бо по суті

Господь усім свою валізу дав.

Від тягаря підкошуються ноги

Все важче й важче до домівки йти,

Нерідко сльози, так бувають сльози

Від втоми, від безвиході, від тьми.

З такою торбою все важче на коліна

Схилитись щоб молитися в тиші,

А як же віра, як же наша віра

Вона мертвіє без хороших діл.

То як же донести нелегку ношу,

До вічності де Бог чекає нас

Щоб зберегти у ній лише хороше

Погане викидаючи назад.

Господь нам дав можливість для контролю

Щороку митницю з валізою пройти,

Проблема в тому, що самі з собою

Ми маємо дивитися сумки.

Тут на землі ще ми є контролери

І вправі перевірити багаж.

Щоб далі йти до вічності нам легше,

Щоб тягарі не заважали нам.

Ми не своїми власними очима

Проводимо рентген своїх речей.

У нас є Біблія, інструкція правдива

Яка підкаже, що у нас не те.

Це боже слово дасть пряму вказівку

Чого замало, а чого нема

Котре в нас зайве, часто рве валізу,

А що ще треба помістити там.

Як добре, що в кінці старого року

Ми можемо передивитись вміст

Бо прийде нас, ми прийдемо додому,

І Бог про вихід нас оповістить.

А на небесній митниці не нами

Контроль валіз проводити прийдеться,

Там сам Господь, подивиться, уважно

Від чого наша сумка майже рветься.

Він зважить все, що ми впродовж  мандрівки

В свою валізу щільно накладали,

Що переважить, чого буде більше

Куди нас там, наліво чи направо.

Там не підкупимо святого контролера

Не випросимо і не  вимолимо шанс.

Зупинка перед вічністю кінцева,

Там вже запізно перевірити багаж.

Сьогодні ми ще з вами контролери

І митниця у кожного в руках,

Давайте ми подивимося кожен

Чи все є там, і на своїх місцях.

Бо з нас ніхто не знає достеменно,

Чи на наступний встигнемо контроль.

А раптом завтра, в рупорі, кінцева,

Ти вже дістався вічності, виходь!

 

Пісня: « Я візьму тебе на руки »

 

 

docx
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
1 лютого
Переглядів
67
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку