Україна в геополітичних планах країн напередодні Першої світової війни

Про матеріал
презентація до уроку "Україна в геополітичних планах країн напередодні Першої світової війни"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Розділ 1 : «Україна в роки Першої світової війни»Урок № 3 : Українські землі в геополітичних планах держав напередодні Першої світової війни .

Номер слайду 3

Очікувані результати :

Номер слайду 4

Як ви розумієте зміст карикатури ?Як автор передав становище Європи на початку ХХ ст.

Номер слайду 5

Пригадайте з курсу всесвітньої історії : Які військово- політичні блоки утворилися перед Першою Світовою війною?Позначте на карті «Європа у 1914 році » країни ,які входили до цих блоків

Номер слайду 6

Перевір себе : Перевір себе !

Номер слайду 7

Пригадайте : До складу яких держав входили українські землі на початку ХХ століття

Номер слайду 8

Про що свідчить цей факт?Чи могли українці самі вирішувати свою долю на початку ХХ століття ?

Номер слайду 9

«На шахівниці політики Європи Україна не є навіть нікчемним пішаком »Іван Франко

Номер слайду 10

Украінські землі у геополітичних планах Антанти і Троїстого союзу.

Номер слайду 11

Словникова робота : Геополітика - політологічна концепція, за якою зовнішня політика держав визначається географічними чинниками (місцем розташування країни, природними ресурсами, кліматом тощо).

Номер слайду 12

Що ж приваблювало європейські держави в Україні?Якими могли були їхні плани стосовно України?

Номер слайду 13

Завдання : опрацювати документи і матеріал підручника сторінка 14 Німеччина Австро – Угорська імперія російська імперія

Номер слайду 14

Працюємо з документом , використовуємо метод «Слова маркери » ІЗ ТАЄМНОЇ ДОПОВІДНОЇ ЗАПИСКИ ГЕНЕРАЛЬНОГО ШТАБУ НІМЕЧЧИНИ ВІД 1 грудня 1915 р. Кожний, хто насправді знає й розуміє географічне та економічне положення, у яких перебуває Росія, є свідомий того факту, що Велика Росія може існувати тільки через посідання багатої України. Якщо ми зуміємо змінити стан України, зробивши її незалежною державою, й утримати незалежну Україну при житті, то з певністю завдаємо смертельного удару Великій Росії. Тому Україну слід уважати серцем Великої Росії. В оцінці всіх експертів це володіння Україною робить Росію великою європейською потугою. Україна, відділена від Росії, створить мур між власне Росією, Центральними державами та Балканами, закриваючи доступ до Чорного моря. Завдання: У чому автор документа вбачав значення володіння Україною для Росії? 2) Чому існування незалежної України відповідало інтересам Німеччини?

Номер слайду 15

Плани країн Європи стосовно України:

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Пункт 2 : Ставлення до війни політичних сил Наддніпрянщини Пригадайте ,які політичні партії існували на території Наддніпрянщини ?

Номер слайду 18

Робота з підручником сторінка 14-15 : Позиція українських політичних сил {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Політична сила. Ставлення до війни Українська соціал – демократична партія (Симон Петлюра )Товариство українських поступовців (Євген Чикаленко)Карпатсько – російський визвольний комітет

Номер слайду 19

Мовою джерела :підручник сторінка 15 Лідер УСДРП Симон Петлюра. «Війна і українці»:«... Українці не піддадуться провокаційним впливам і виконають свій обов’язок громадян Росії ... Якщо ... народи Росії виконають свої обов’язки до неї, то у свідомості суспільства і його керівних кіл повинна просякти думка про надання цим народам і відповідних прав...»1. Як сформулював очікування українців С. Петлюра?

Номер слайду 20

Мовою джерела. Євген Чикаленко про політичні засади діяльності ТУП у роки війни:«Ми, українці, з початку війни зайняли нейтральне становище ..., а тепер постановили виступити рішучо проти війни, бо вона тільки знищить наш край, як уже знищила Галичину та частину Волині ... Німці нам не страшні; ... [росіяни] страшніші, але не через те, що вони нас обрусять; коли не обрусили нас за 250 років, то не зможуть обрусити й далі. Вони страшні нам своєю некультурністю: під московським пануванням наш народ не розвинувся, а понизився культурно, навіть став менше грамотним, як про це свідчить «Румянцевская опись», з якої видно, що в 18 столітті на Україні було більше шкіл, як при заведенні земств, в 19 столітті». Порівняйте, як обґрунтували власну позицію С. Петлюра та Є. Чикаленко.

Номер слайду 21

«На шахівниці політики Європи Україна не є навіть нікчемним пішаком »Іван Франко

Номер слайду 22

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 1 Виконати завдання за рівнями : На 4-6 балів: виконати завдання 1,2 сторінка 18 На 7- 9 балів : у зошиті заповнити таблицю «Національний рух на західноукраїнських землях »На 10 – 12 балів : у зошиті заповнити таблицю «Національний рух на західноукраїнських землях» + творчє завдання міні-повідомлення (2 -3 хвилини)Хлопці:«Бойовий шлях Українських січових стрілців »Дівчата : «Історія пісні: «Ой у лузі червона калина »

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Струкевич О.К., Дровозюк С.І., Котенко Л.В.)
Додано
12 березня 2023
Переглядів
1581
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку