Українська література кінця ХІХ - початку ХХ століття (огляд).

Про матеріал

Презентація-ілюстрація до уроку української літератури в 10 класі (профільний рівень) з теми "Національно-визвольний рух в Україні на початку ХХ ст. та його вплив на літературний процес. початок нового етапу в розвитку новітньої української літератури. Новаторські пошуки в поезії. "Молодомузівці" та зародження українського модернізму.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська література кінця ХІХ-початку ХХ століття. Основні риси українського модернізму. Альманах «З-над хмар і долин». Угруповання «Молода муза»

Номер слайду 2

Суспільно-політичні умовиІнтенсивне розгортання національно-визвольного руху в Україні («Братство тарасівців», соціал-демократичний гурток І. Стешенка в Києві, брошура М. Міхновського «Самостійна Україна»). Відкриття пам’ятника І. Котляревському 1903 року в Полтаві стало маніфестацією української єдності й національної свідомості. Поява соціалістичних партій на Східній УкраїніЗ 1905 року страйки та революційні виступи проти самодержавства. Підписання Миколою ІІ Маніфесту, що проголошував свободу слова, друку, віросповідання. Активізація взаємин галицького й східноукраїнського громадянства. Розділеність українських земель між різними державами. Еміграція українців в Канаду, США, Аргентину та переселення на Далекий Схід, Сибір, Середню Азію.

Номер слайду 3

Основи суспільної свідомостіІдеалізм - протилежний матеріалізму напрям філософії, вихідним принципом якого є твердження, що в основі речей і явищ реальності лежить не матеріальне, а ідеальне, духовна першооснова: світовий розум, ідея, відчуття тощо. Нігілізм - світоглядна позиція, суть якої в запереченні цінностей. Містицизм - це пошук усвідомлення та способів єднання із вищою дійсністю, сакральним, Богом, що ґрунтується на безпосереденьому досвіді переживання, інтуїції. Декаданс - загальна назва кризових явищ у мистецтві та культурі кінця 19 — початку 20 століть. Період декадансу позначений настроями безнадії, розчарування, занепадом життєвих сил, естетизмом. Артур Шопенгауер. Фрідріх Ніцше. Зигмунд Фрейд. Філософія життя. ПідсвідомістьІрраціональне Душа Духовне життя

Номер слайду 4

Літературний процес. Літературний процес кінця ХІХ – початку ХХ століття прийнято називати літературою «зламу віків». Орієнтація на західноєвропейські модерні літературні напрями. Намагання проникнути в психологію людини, пізнати найпотаємніші закутки свідомості. Синтез мистецтв, взаємопроникнення жанрів. Згущеність письма, що призводить до панування малих флрм – новел, оповідань, образків. Афористичність і багатство мови. Особлива увага до художньої деталі, зображення суспільних подій через ставлення до них людини.

Номер слайду 5

Епоха модернізмуІмпресіонізм – це витончене відтворення суб’єктивних вражень, мінливих почуттів і переживань. Експресіонізм – це вираження внутрішнього світу людини, що супроводиться підкресленою яскравістю й емоційністю художнього твору. Неоромантизм – це поєднання реалістичного зображення життя з прагненням показати в яскравих образах призначення людини. Символізм – це зображення життя, при якому за зовнішнім конкретним смислом ховається інший, таємний, тобто символічний. Модернізм – загальна назва різноманітних мистецьких напрямів нереалістичного характеру кінця ХІХ – початку ХХ століття

Номер слайду 6

ОСОБЛИВОСТІ МОДЕРНІЗМУ В УКРАЇНІПоєднання романтичного та реалістичного типів творчостіСинтез різноманітних стилів модернізму. Тісний зв’язок модернізму з національним, соціальним життямІ етап – кінець ХІХ – початок ХХ ст. – декаданс, для якого характерні песимізм, фаталізм, краса згасання (І. Франко, М. Вороний, «Молода муза»).ІІ етап – 20-60 рр. ХХ ст. – власне модернізм, період розквіту модернізму (І. Франко, М. Коцюбинський, В. Стефаник, О. Кобилянська, Леся Українка).ІІІ етап – 20-90 рр. ХХ ст. – авангардизм – мистецтво протесту і руйнування. Епоха модернізму

Номер слайду 7

«Молода муза»Петро Карманський«З теки самовбивці»«Alfresko»Переклад «Божественної комедії» Данте1906 рік – початок діяльності групи, коли був виданий журнал «Світ».

Номер слайду 8

Номер слайду 9

«Молода муза»Богдан Лепкий«Стрічки»«Листки падуть»«Осінь»«З глибин душі» «Поезіє, розрадо одинока»Трилогія «Мазепа»

Номер слайду 10

Номер слайду 11

«Молода муза»Степан Чарнецький«В годині сумерку» «В годині задуми» «Сумні ідем»

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Альманах «З-над хмар і долин»Микола Вороний. Орієнтував письменників на твори, які б за змістом і формою могли б «хоч трохи наблизитись до нових течій і напрямків сучасних європейських літератур» і в яких «було б хоч трохи філософії, де хоч клаптик яснів би того далекого блакитного неба, що від віків манить нас своєю неосяжною красою… бо спокою треба, відпочинку для стражденної, зневіреної душі сучасного інтелігента»

Номер слайду 14

Асоціативний диктант1905 рік. Декаданс. Модернізм. Символізм. М. Коцюбинський«Молода муза»Журнал «Світ»«З теки самовбивці»«З-над хмар і долин»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Школьна Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Березовець Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Есь Микита
    Дуже згодилось для підготовки
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
17 січня 2018
Переглядів
15244
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку