Українська мова. 5 клас.+ Презентація

Про матеріал

Пропоную розробку уроку та презентацію, які допоможуть вчителю зацікавити учнів темою у вигляді казки; за допомогою різних форм роботи учні легко запам’ятають важливі правила.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Шановні гості! В добрий день і в добрий час Завітали Ви до нас. Всіх ми Вас вітаємо, Подивіться, що ми знаємо.

Номер слайду 3

Напевно, бездоганно Зроблене у вас завдання. Всі підручники відкрили, Правил низку повторили.

Номер слайду 4

Тест №1 1. Позначте, у якому рядку всі слова пишуться без м'якого знака: А тон..ший, ніч.., перелаз..мо, рибал..ці; Б землян..ці, чотир..ма, ремін..чик, красун..чик; В буквар.., брин..чати, т..мяність, голівон..ці; Г Уман..щина, майбут..нє, мен..ший, бджіл..ці.

Номер слайду 5

2. Позначте рядки, у яких усі слова пишуться з м’яким знаком: А крад..кома, ослін..чик, виріз..блений, мал..ва; Б волос..кий, дівчинон..ці, зац..вірінькати, воєначал..ник; В ган..бити, ковал..ський, лос..йон, вигул..кнути; Г єреванс..кий, гет..манщина, віл..ха, нян..читися; Д консул..ський, буд..те, вит..охкувати, задзелен..чати; Е емул..сія, українс..кий, рибал..ство, перелаз..мо.

Номер слайду 6

3. Установіть відповідність: А Ь пишемо Б Ь не пишемо 1 вісімдесят..; 2 корінец..; 3 березен..; 4 степ..

Номер слайду 7

Перевірка тестів ТЕСТИ 1. Б; 2. В; Г; Д; Е; 3. А – 2, 3; Б – 1,4.

Номер слайду 8

«Відгадаймо загадку-акровірш!» А я такий же, як знак розділовий Простий і відомий шкільній дітворі. Оце лиш в словах української мови Сумлінно пишусь не внизу, а вгорі. Твердість вимови вчу позначати, Роздільно навчаю також читати. Ось спробуй писати слово «ім’я» – Факт, що зразу потрібним стану і я!

Номер слайду 9

Правила вживання апострофа. Правильна вимова та написання слів з апострофом.

Номер слайду 10

Дати відповіді на питання Які правила вживання апострофа вам відомі з уроків української мови в початкових класах? Чому у словах буряк і будяк апостроф не вживається? 3. Якою повинна бути вимова слів з апострофом?

Номер слайду 11

З Н А Т И Завдання уроку: що позначає апостроф; для чого використовується; коли треба писати і не писати апостроф у словах.

Номер слайду 12

У М І Т И Завдання уроку: працювати з фонетичною транскрипцією ; відшукувати слова з апострофом; правильно писати слова з апострофом.

Номер слайду 13

Зникнення Апострофа У тридев'ятому царстві є незвичайна країна Фонетика. Правлять нею три сестри: сувора і розумна Орфографія, точна Графіка і миловида та співуча Орфоепія.

Номер слайду 14

Якось у цій країні сталася надзвичайна подія — зник Апостроф.

Номер слайду 15

Скоромовка Мовна розминка У Лук’яна в’язка м’яти. У Дем’яна дев’ять в’язок.

Номер слайду 16

Робота біля дошки. Письмо по пам’яті

Номер слайду 17

П’ятницю, надвечір’я, міжгір’я; подвір’ячку, сім'я, в’язом, солов’я; сім’я, подвір’ї, сузір’я. Перевірка

Номер слайду 18

Апостроф Знак апострофа у слові лиш тоді поставиться, якщо голос через [й] раптом спотикається. Вимовляємо плавно й ніжно: свято, мавпячий, зоря. Але рвучко й неспокійно: б'ю, п'ю, в'янути, бур'ян.

Номер слайду 19

АЛГОРИТМ ПРАВОПИСУ АПОСТРОФА Апостроф перед я,ю,є,ї пишеться: Апостроф не пишеться: 1.Після Б,П,В,М,Ф: м’ята, б’є. 2.Після твердого Р: пір’я. 3.Після префіксів і першої частини складних слів,що закінчуються на твердий приголосний:під’їзд, дит’ясла. 4.У слові ЛУК’ЯН і від нього всіх похідних: Лук’янівка, Лук’янченко 1.Після Б,П,В,М,Ф , якщо перед ними стоїть буква на позначення приголосного, крім Р, і належить до кореня: духмяний, різдвяний. Але: верб’я, торф’яний, черв’як. 2.Перед ЙО: мільйон,Воробйов. 3.Після (р/) : ряска, рюкзак.

Номер слайду 20

Фонетична транскрипція [уйідлиевий], [л'убовйу], [бйут'], [памйат'], [р'із'б'ар], [с'в'ашчен:ией], [моркв'аний], [подв'ірйа], [п'івйаблука], [в'ідйізд], [звйазати], [приесв'ачеиний].

Номер слайду 21

Фізкультхфилинка

Номер слайду 22

Гра «Відгадай загадки» Плету хлівець на четверо овець, а на п..яту окремо? Без чого людина не проживе й п..яти хвилин? Хто в руки не візьме — по голові б..є.

Номер слайду 23

Плету хлівець на четверо овець, а на п’яту окремо? (Рукавичка). Без чого людина не проживе й п’яти хвилин? (Без повітря) Хто в руки не візьме — по голові б’є. (Цвях)

Номер слайду 24

Так ’ слова з апострофом; Ні ’ слова без апострофа. Черв..як, дзв..якнути, електрозв..язок, духм..яний, реп..ях, мавп..ячий, сап..ян, медв..яний, тім..я, бур..к, верб..я, кр..якати, ад..ютант, кр..юк, дит..ясла, Р..єпін, узгір..я, п..юре, шістдесят п..ятий, б..юро, М..юнхен. Завдання «Світлофор»

Номер слайду 25

Відповіді Так ’ Черв’як, електрозв’язок, реп’ях, сап’ян, тім’я, верб’я, ад’ютант, дит’ясла, узгір’я, шістдесят п’ятий ад’юнкт Ні ’ Дзвякнути, духмяний, мавпячий, медв..яний, буряк, кр..якати, кр..юк, Р..єпін, п..юре, б..юро, М..юнхен.

Номер слайду 26

Хвилинка відпочинку Весна – музика Вівальді

Номер слайду 27

Зав'язь, круп'яний, присвята, риб’ячий, зобов'язання, гравюра, дерев'яний, мавпячий, кав'ярня, львів'янин, підв'язати, зм'якшити, напівкам'яний, пом'янути, бязевий, дит’ясла, Лук’ян, обов'язок. Словниковий диктант

Номер слайду 28

Добав промінчики

Номер слайду 29

Номер слайду 30

На уроці я навчилася… На уроці я навчився…

Номер слайду 31

Домашнє завдання Параграф 45, скласти 5 речень зі словами, що пишуться з апострофом. До побачення!!!

Номер слайду 32

Номер слайду 33

З святом весни, 8 Березня!!!

ppt
Додано
20 березня 2018
Переглядів
1996
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку