Українська мова 8 клас Урок розвитку мовлення ТемаВибірковий усний переказ розповідного тексту з елементами опису пам’ятки історії та культури в художньому стилі

Про матеріал
Презентація до проведення уроку розвитку мовлення у 8 класі з теми: "Вибірковий усний переказ розповідного тексту з елементами опису пам’ятки історії та культури в художньому стилі" . У матеріалі уроку використовується опис Святогірської лаври. Мета:повторити особливості опису пам’яток історії та культури; сформувати вміння переказувати тексти з описами пам'яток історії та культури; розвивати й удосконалювати культуру усного мовлення, сприяти збагаченню словникового запасу, розвивати пам’ять, спостережливість, образне мислення; виховувати бережливе ставлення до пам'яток історії та культури; плекати почуття гордості за рідну культуру, славну історію нашої Батьківщини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 клас Урок розвитку зв’язного мовлення Вибірковий усний переказ розповідного тексту з елементами опису пам’ятки історії та культури в художньому стилі Підготувала вчитель української мови та літератури Ярівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Лиманської міської ради Донецької областіФЕСЕНКО ВАЛЕНТИНА ВОЛОДИМИРІВНА

Номер слайду 2

Записати дату. Класна робота Тему уроку. ТЕМА: Вибірковий усний переказ розповідного тексту з елементами опису пам’ятки історії та культури в художньому стилі

Номер слайду 3

МЕТА:повторити особливості опису пам’яток історії та культури;сформувати вміння переказувати тексти з описами пам'яток історії та культури;розвивати й удосконалювати культуру усного мовлення, сприяти збагаченню словникового запасу, розвивати пам’ять, спостережливість, образне мислення;виховувати бережливе ставлення до пам'яток історії та культури;плекати почуття гордості за рідну культуру, славну історію нашої Батьківщини

Номер слайду 4

Епіграф до уроку Архітектура була головним літописом людства Віктор Гюго

Номер слайду 5

До пам’яток історії та культури належатьстаровинні споруди:фортеця, вал, замок, церква, дзвіниця, костел, мечеть, синагога, монастир, театр, палац, будинки, пам’ятники;літописи,історичні документи,твори стародавнього фольклору,живопис, предмети пам’яті – усе, що зберігається як історична пам’ять народу

Номер слайду 6

Вибірковий переказ – це такий усний чи письмовий переказ змісту вихідного варіанту, що базується на попередньому доборі матеріалу на задану тему і створення на цій основі нового висловлення.

Номер слайду 7

Розгляньте фото. Усно опишіть, що на них зображено. Софіївський парк. Замок Люберта м. Луцьк. Остромирове евангелієПам’яткик засновникам Києва. Палац Терещенків. Собор Святої СофіїМиколаївський костел у Києві

Номер слайду 8

1. Прочитайте текст. До якого стилю він належить? Обґрунтуйте висновок, назвавши конкретні ознаки цього стилю. Святоюрську гору давні будівничі обрали для храму не випадково. Золоті верхи його бань видно з усіх куточків середмістя. Перша церква, яка з’явилася тут у 1280 році, була дерев’яна. Потім її кілька разів перебудовували. У 18 столітті Собор Святого Юри у Львові постав у своєму теперішньому прегарному образі. Бернард Меретин, архітектор німецького походження, та скульптор Йоган Пінзель поєднали модний тоді на Заході стиль рококо з елементами українського барокко. На атику фігура Юрія Змієборця – покровителя Львоваі храму. Можливо завдяки його опіці дзвін, який з 1341 року дзвонив на прославу князів, зберігся до наших днів.

Номер слайду 9

1. Прочитайте текст. Випишіть невідомі вам слова, з’ясуйте їхнє значення за тлумачним словником чи онлайновими енциклопедіями в Інтернеті. До яких груп лексики переважно належать ці слова? Багато на Україні є унікальних перлин історії та культури. Серед крейдяних пагорбів, вкритих реліктовим лісом Національного природного парку «Святі Гори», на правому березі Дінця розташувався архітектурний ансамбль Успенського чоловічого монастиря, що розташований на території Донецької області, у місті Святогірську. Він нагадує нам про сиву давнину. Поєднує минуле і сучаснє. Свято-Успенська лавра складається з комплексу печер і наземних будівель XVII-XIX століть. За припущенням істориків Святогірська лавра зводилася за часів Київської Русі. Побачити унікальний собор на березі Дінця приїжджали Ф. Тютчев, А. Чехов, І. Бунін, М. Цвєтаєва, І. Рєпін. Навіть члени царської сім'ї побували тут. Свято-Успенський собор - головний храм монастиря. Виконаний він у російсько-візантійському стилі, за проектом архітектора Олексія Горностаєва. Він має п'ять куполів. Над царською брамою розташована ікона Успіння Божої Матері - звідси і назва собору. Найдавніші печери - Нікольський храм і трапезна. За однією з версій вони були вириті до утворення Святогірського монастиря і використовувалися як житлові приміщення. На цю думку вчених наводить той факт, що спочатку Нікольський храм будувався без вівтаря, який має бути в церкві. Пізніше роль вівтаря виконувала невелика ніша.

Номер слайду 10

Найбільша печера - Олексіївська церква - створена в 1860-1861 роках. Вона займає площу понад 100 квадратних метрів. Усередині вона облаштована як звичайна церква - з вівтарем, ризницею та пономарней. Свою назву цей храм отримав на честь свого першого настоятеля архімандрита Арсенія, мирське ім'я якого було Олексій. Його прах покоїться в печерному склепі неподалік від Олексіївської церкви. Вхід у печери починається в Нижньому павільйоні паломників, а виходом служить Андріївська каплиця на вершині скелі. Одна з найдавніших будівель Святогірської лаври - Миколаївська церква. Її унікальність полягає в тому, що вона вбудована в скелю, навіть вівтар був вирубаний прямо в крейдяній породі. Спочатку Миколаївська церква розташовувалася, як і інші храми, під землею. Відбувся обвал. Довелося робити надбудову до уцілілої печерної частини. На території Святогорського монастиря також збереглася давня підземна церква Антонія і Феодосія, при якій у XIX столітті була влаштована усипальниця князів Голіциних. Вивчати й знати історію свого краю дає можливість тримати зв’язок з нашими пращурами. А ще так приємно доторкнутися до тих споруд, до яких приходили представників нашого роду, де молили Бога про найзаповітніше.

Номер слайду 11

Словничок. Лавра - великий православний чоловічий монастир, підпорядкований у своїй діяльності найвищій церковній владі;собор - головна церква в монастирі;архітектор - фахівець в галузі архітектури, будівничий;ніша - западина або виступ у стіні;вівтар - відокремлене іконостасом підвищення в церкві, де розташований престол;ризниця - приміщення при церкві для зберігання риз та іншого церковного майна;пономарня – приміщення служителів православної церкви, які дзвонять у дзвони, співають на криласі і допомагають при богослужінні;архімандрит - найвище духовне звання в монахів; титул ігумена монастиря;склеп - закрите підземне приміщення, в якому зберігаються труни з померлими;каплиця - невеличка споруда без вівтаря для відправ і молитов.

Номер слайду 12

2. Визначте мікротеми тексту. Складіть план. Дайте назву текстові.3. Підготуйте усний вибірковий переказ розповідного характеру з елементами опису пам’ятки історії і культури українського народу — Свято-Успенську лавру у Святогірську. Елемент опису виберіть самостійно.

Номер слайду 13

Святогірська святиня План. Свято-Успенський монастир у Донецькій області.2. Відомі гості.3. Святогірська лавра включає комплекс печер: 1. Свято-Успенський собор - головний храм монастиря. 2. Найдавніші печери – Нікольський храм і трапезна. 3. Найбільша печера – Олексіївська церква. 5. Миколаївська церква. 6. Підземна церква Антонія і Феодосія.4. Зв’язок з пращурами.

Номер слайду 14

Скласти переказ за планом. Підсумок уроку. Рефлексія. Метод « Незакінчене речення»*На сьогоднішньому уроці найбільшим відкриттям було…*Сьогоднішній урок навчив мене…*Як пов’язується історія з мовою…*Які почуття переважають у кінці уроку…Домашнє завдання. Скласти за планом переказ у художньому стиліБАЖАЮ УСПІХІВ!

pptx
Додано
22 листопада 2022
Переглядів
707
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку