Українська мова. Поняття про речення.

Про матеріал
Ознайомлюємося з реченнями як синтаксичною одиницею на функціональній основі, усвідомлюємо, що речення – необхідний мінімум для вираження думки, розвиваємо мовлення, виховуємо любов до природи. Послухайте текст. Визначіть, скільки в ньому речень. Порівняння груп слів. Визначення серед них речення. Вправа 1 (усно) (с.95). Виділення паузами речень. Розв’язання завдань, указаних в інструкції до вправи 2 (усно; с.95). Побудова речень за запитаннями вчителя (усно). Робота з деформованим реченням. Узагальнення ознак поняття «речення». Виконання вправи 3 (с.95) та її перевірка. Опрацювання змісту вправи 4 і завдань до неї (с.96; усно). Робота над правилом (с.96).Самостійна робота (вправа 5, с.96). Тест-узагальнення. Домашнє завдання. Вивчити правило, с.96. Вправа 6.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про речення

Номер слайду 2

Послухайте текст. Визначіть, скільки в ньому речень. Прийшла весна. // Зацвіла верба. // Вона стала схожа на золотий букет // Пахнуть медом її котики. // Поспішають до верби гості. // Гудуть над деревом бджоли, джмелі. // (6 речень ). Скільки речень у тексті? Як ви визначили їх кількість? (За паузами між реченнями).

Номер слайду 3

Повідомлення теми уроку і мотивація навчальної діяльності.

Номер слайду 4

Порівняння груп слів. Визначення серед них речення. Вправа 1 (усно) (с.95).

Номер слайду 5

Виділення паузами речень. Розв’язання завдань, указаних в інструкції до вправи 2 (усно; с.95).

Номер слайду 6

Побудова речень за запитаннями вчителя (усно). Де ви народилися?Де виросли і почали ходити до школи?Як називається наше село ?Наше село є вашою маленькою батьківщиною?Як називається наша Батьківщина?Яке місто є її столицею?

Номер слайду 7

Робота з деформованим реченням. Діти, на картках написані слова, з яких вам треба скласти речення.група. Ввічливих, шанують, і лагідних, скрізь.група. Добре, краще, за, і, слово, цукор, мед.група. На, добротою, відповідають, лагідність.група. По, впізнають, роботі, майстра. Прочитайте утворені речення. (Ввічливих і лагідних скрізь шанують. Добре слово краще за цукор і мед. На лагідність відповідають добротою. По роботі майстра впізнають). Чого навчають ці висловлювання?

Номер слайду 8

Узагальнення ознак поняття «речення». Виконання вправи 3 (с.95) та її перевірка.

Номер слайду 9

Опрацювання змісту вправи 4 і завдань до неї (с.96; усно).

Номер слайду 10

Робота над правилом (с.96).

Номер слайду 11

Самостійна робота (вправа 5, с.96).

Номер слайду 12

Тест-узагальнення. Закінчіть речення. Речення складається зі …Речення виражає … . Перше слово в реченні пишуть з …Наприкінці речення ставиться …

Номер слайду 13

Складіть речення зі слів: пишається, струнка, собою, берізка; дощик, землю, напуває, спраглу, водою.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Вивчити правило, с.96. Вправа 6.

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
25 серпня
Переглядів
27
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку