Українська мова. Упізнавання в реченні службових слів

Про матеріал
Знайомимося зі службовими словами, їх лексичним значенням у словосполученні та написання з іншими словами, розвиваємо вміння розпізнавати службові слова в реченні. Осмислення граматичного поняття «службові слова». С.75. Ознайомлення з терміном «службові слова» та визначення їх ролі в речення. Робота над вправами-завданнями 1, 2, 5 в групах (с.75). Самостійна робота (вправа 3).Колективне опрацювання завдань до вправ 4, 6 (усно). 5.7.(На час). Виконання вправи 7 (с.76). 7. Домашнє завдання. Виконати вправу 8, с.77. Повторити правила, с.75-76.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Упізнавання в реченні службових слів

Номер слайду 2

Актуалізація знань про числівники. Які слова ми називаємо числівниками? На які питання відповідають числівники? Наведіть приклади числівників, які відповідають на питання скільки?, котрий? З якими словами числівники сполучені в реченні? На які питання відповідають іменники? У реченні «Облітав журавель сто морів, сто земель» назвіть числівник з іменником, з яким він пов’язаний.

Номер слайду 3

- Розгляньте зображення. Які предмети ви бачите? Прочитайте слова : на, біля, до, із, перед, у, в, по, на, між, серед, під, над.- До яких слів можна поставити питання? На яке питання відповідають ці слова? Спробуйте поставити питання до слів, що написані на картках. Значить, є слова, до яких не можна поставити питання. А чи можемо без них обійтися у мові, мовленні?

Номер слайду 4

Узагальнення ознак поняття.- Діти, виберіть серед карток слова, які допоможуть нам зрозуміти напрям руху будь-кого. Зверніть увагу на стрілки?(До, з, в, біля, за, перед…) (На, під, за, біля…) - Чи відповідають ці слова на питання?- Виберіть серед карток слова, які допоможуть нам визначити місце знаходження будь-якого предмета.- З якими словами вони поєднані?

Номер слайду 5

Повідомлення теми й мети уроку. Осмислення граматичного поняття «службові слова». Ознайомлення з терміном «службові слова» та визначення їх ролі в речення.- Розгорніть підручники на с.75 і прочитайте правило.- Як називають слова, до яких не можна поставити питання? Яку роль відіграють службові слова у реченні?

Номер слайду 6

Робота над вправами-завданнями 1, 2, 5

Номер слайду 7

Самостійна робота (вправа 3).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Колективне опрацювання завдань до вправ 4, 6 (усно).

Номер слайду 10

Написання службових слів з іншими словами. Як у реченні пишуться службові слова з іншими словами? Якщо вилучити з речення «Вишня – одне з найстаріших дерев в Україні»: «Вишня поширилася в Україні з Малої Азії») службові слова, чи набуде речення змісту?- Щоб переконатися у правильності чи хибності ваших міркувань, познайомтеся зі змістом правила на с.76.

Номер слайду 11

Узагальнення-висновок. Як у реченні пишуться службові слова з іншими словами? Яку роль відіграють службові слова у реченні?(На час). Виконання вправи 7 (с.76).

Номер слайду 12

Підсумки уроку. З якими словами ми знайомились на уроці? Чому до них не можна поставити питання? Для чого служать у реченні службові слова? Як у реченні пишуться службові слова з іншими словами? Назвіть службові слова, які вам запам’яталися? Укажіть службові слова в реченні «На зеленій галявині у рясній траві дзюркотить лісова криничка». Наведіть приклади речень, у яких є службові слова.

Номер слайду 13

СЛУЖБОВІ СЛОВАУНАЗААДЛЯАЛЕІПЕРЕДЙВДОПО

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Виконати вправу 8, с.77. Повторити правила, с.75-76.

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
25 серпня
Переглядів
12
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку