Українська писемність і мова, історія

Про матеріал
Презентація про історію української мови і писемності. Матеріали несуть додаткову інформацію про походження і розвиток мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Прекрасна й солодкоголоса попри древність!

Номер слайду 2

Польський мовознавець, викладач Одеської гімназії в кінці минулого століття, Михайло Красуський у праці “Древность малороссийского языка”, опублікуваній у Одесі 1880 р., заявив, що “малоросійська мова не тільки старша від так званої старослов`янської, але й від санскриту, грецької, латинської та інших мов”.

Номер слайду 3

"Українська писемність і мова: історія та сучасність" О слово рідне! України слава! Богдана мудрість і Тараса заповіт. І гул століть, і сьогодення гомін В тобі злились, як духу моноліт. М. Лещенко

Номер слайду 4

Проторунічні знаки на кістці мамонта. Межиріч, верхній палеоліт, 13 тис. до н. е. РУНІЧНЕ ПИСЬМО

Номер слайду 5

Свою писемність мали племена трипільської, катакомбної культури бронзової доби, зарубинецької та черняхівської культур.

Номер слайду 6

Археологічні знахідки засвідчують наявність писемних знаків на глиняному посуді, зброї ще за трипільської доби.

Номер слайду 7

Найдавніші проторунічні знаки Рунічні символи Кам’яної Могили. З книги директора державного Історико-археологічного музею-заповідника “Кам’яна Могила” Бориса Михайлова

Номер слайду 8

Абетки Первинна сакральна абетка

Номер слайду 9

Знакова система “Кам'яної могили” на стовбурі берези - “черти” і “рези”

Номер слайду 10

“Велесова книга” Глиняні таблички – сторінки книги

Номер слайду 11

Текст вишкрябаний шилом чи випалений на березових дощечках розміром 38 на 22 см., товщиною до 1 см., після чого був покритий лаком чи маслом, а дощечки були нанизані на ремінець. “Велесова книга” “Велесова книга” “Велесова книга”

Номер слайду 12

Глаголиця і кирилиця. Пари букв з подібним написанням тому, що ці дві абетки були створені для різних сфер застосування. Глаголиця була призначена для справ священних, а протокирилиця – земних. Глаголиця

Номер слайду 13

Кожній букві глаголиці відповідає звукова назва і число: Аз – 1, Буки – 2, Веді – 3, Глагол – 4, Добро – 5... Була також буква для позначення «самої української» букви «ї» (Їже – 10), а також м’якого «г» (Герви – 30).

Номер слайду 14

А – означає початок усьому, звук великої містичної сили. А - у греків дорівнює одиниці. У слов’ян – займенник «я». Числове значення – 1 Колір – білий і жовтий, у деяких системах – червоний.

Номер слайду 15

Б – у сучасній українській абетці, російській, а також свого часу в глаголиці – друга літера. Слово Бог починається з цієї літери. Числове значення – 2. Є складовою частиною душі людини.

Номер слайду 16

Двадцять перша літера Ук у кирилиці. У в алхімії символізує 21 день. У відповідає бузковому кольору у спектрі кольорів і ноті СІ в діатонічній гамі.

Номер слайду 17

Записи робилися на навощених дерев'яних дощечках або на бересті. Цей матеріал погано зберігався. Ще знайдено чимало писарських інструментів – стилів. Добре збереглися графіто, накреслені на свіжій, ще не обпаленій глині. Горщики з написами часто мали вигляд речей повсякденного вжитку, простих, ліплених вручну, що свідчить про їхнє місцеве походження. Деякі з цих графічних зображень вважають за тавра або тамги (знаки власності) майстрів.

Номер слайду 18

Горщики з написами часто мають вигляд речей повсякденного вжитку, простих, ліплених вручну, що свідчить про їхнє місцеве походження. Деякі з цих графічних зображень вважають за тавра або тамги (знаки власності) майстрів.

Номер слайду 19

Абетки Автограф Володимира Мономаха на стіні Софії Київської Графіто

Номер слайду 20

Ще до появи кирилиці на стінах Софії Київської було знайдено графіто; ці літери визнано протокирилицею.

Номер слайду 21

Про існування писемності на Русі свідчать також договори з греками, писані руською мовою 911 і 944 рр., тексти яких уміщено в "Повісті временних літ".

Номер слайду 22

Іван Федоров. Портрет кінця ХVІ століття Автограф І. Федорова

Номер слайду 23

Геніальний давньоруський твір "Слово про похід Ігорів " спочатку вважали підробкою. Нині iндiйськi вчені, працюючи над перекладом "Слова…", з подивом i захопленням відзначають, як багато в ньому таких слів, що близькі не тільки до санскриту, а й до сучасних iндiйських мов. Ось яка вона, безмежна в просторі i часі, невмируща сила слова наших предків!

Номер слайду 24

Англійські вчені-лінгвісти Р. Макрам, У.Крен і Р. Макнійл, вивчаючи історію англійської мови, дійшли висновку: її коріння криється в давній українській мові, якою користувалися люди, що жили по лінії нинішніх міст Київ – Канів –Черкаси–Кременчук – Дніпропетровськ – Запоріжжя.

Номер слайду 25

У книзі “Історія англійської мови” наведена карта, на якій віялом розгалужуються стрілки, що зображають рух індоєвропейських мов від спільного гнізда, котрим є Середня Наддніпрянщина.

Номер слайду 26

1-ше видання “Енеїди” І. Котляревського Доленосні видання Перше видання “Кобзаря” Т. Шевченка

Номер слайду 27

На сьогодні вчені світу довели, що арії (або ще їх називали орiї, лелеги, пелаги та ін.) первісно жили на берегах Дніпра та Дністра 6-8 тисячоліть тому, створили на цих землях високу культуру, яку вчені умовно назвали трипільською.

Номер слайду 28

Українська мова є спадкоємицею мов тих слов’янських племен, що належали території сучасної України, — полян, древлян, тиверців, угличів...

Номер слайду 29

…Я постою у края бездны И вдруг пойму, сломясь в тоске, Что все на свете - только песня На украинском языке. Л. Кисельов

Номер слайду 30

Я дуже люблю... народну українську мову, звучну, барвисту й таку м'яку. Л. Толстой

Номер слайду 31

... а читаю радо сам для себе, бо дуже люблю своє слово, свою рідну мову. Це останнє треба свято завжди й при всякій нагоді висвічувати перед людьми, не таючись… М. Лисенко

Номер слайду 32

Слова росли із ґрунту, мов жито, Добірним зерном колосилась мова. Вона як хліб. Вона мені свята. І кров'ю предків тяжко пурпурова. Л.Костенко

Номер слайду 33

I тобі рости й не в'януть зроду, Квітувать в поемах і віршах, Бо в тобі - великого народу Ніжна і замріяна душа. В. Симоненко

ppt
До підручника
Українська мова 7 клас (Горошкіна О.М., Попова Л.О.)
Додано
12 січня 2022
Переглядів
485
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку