Урок - конференція. Зима щедра святами

Про матеріал
Мета: розширити та уточнити зміст свят зимового циклу; ознайомити з українськими народними традиціями; розвивати мовлення учнів; виховувати повагу до традицій і народних звичаїв; почуття гордості за український народ і його історію.
Перегляд файлу

Сумська спеціалізована школа  № 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробка уроку курсу « Я і Україна. Навколишній світ»

2 клас

 

 

Тема : Урок - конференція. Зима щедра святами

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала вчитель початкових класів Годинець Тетяна Олексіївна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Суми-2010 рік


 

 

 

 

 

Мета: розширити та уточнити зміст свят зимового циклу; ознайомити з українськими народними традиціями; розвивати мовлення учнів; виховувати повагу до традицій і народних звичаїв; почуття гордості за український народ і його історію.

Обладнання: таблиці « Я і Україна. Навколишній світ»

(2 клас ), ікона Святого Миколая, театральні костюми, грамзапис українських щедрівок, підручник «Я і Україна» Н.М.Бібік, Н.С.Коваль, «Різдвяні колядки» О. Скопненко.

 

Хід уроку

 

I. Організація класу.

___   Діти,   в народі   кажуть, що добрий гість - дому

радість. Гадаю, що ви, як і я, дуже раді нашим гостям.

 

II. Підготовка до сприйняття нового матеріалу.

1. Бесіда.

___ Яка пора року наступила?

___ А хто з вас любить цю пору року?

2. Метод «Незакінчене речення» (Проводиться за
структурою методу « Мікрофон», але учень повинен
закінчити речення своєю думкою.

___ Продовжіть речення « Я люблю зиму за те, що....»

3. Продовження бесіди.

___ А які ви знаєте народні свята зими?

___ А чи знаєте ви як святкували ці свята ваші прабабусі,

прадідусі? Ні?

III. Вивчення нового матеріалу.

1. Повідомлення теми і мети уроку.

___Діти, сьогодні у нас буде незвичайний, загадковий урок -

конференція . Загадковий тому, що ми з вами здійснимо мандрівку в минуле. Ми з вами помандруємо по народним святам зимового циклу. Дізнаємося, як же ці свята святкували люди в далекі часи і як святкують зараз, в наш час. А незвичайним цей урок - конференція буде тому, що не тільки я вас буду чомусь навчати, а й ви один одного. Отже тема нашого уроку - конференції «Зима щедра святами». Успіх сьогоднішнього уроку залежить від кожного з вас. Наш клас поділено на декілька груп. Кожна група мала своє завдання, яке опрацьовувала вдома і готувала повідомлення.

2.   Розповідь вчителя з елементами бесіди.

__ Дозвольте мені, як керівнику нашої конференції взяти

перше слово. В народі кажуть « Скільки днів, стільки і свят». Але на сьогоднішньому уроці ми з вами приділимо увагу найосновнішим святам зими. Надійшла зима, а разом з нею і багато свят, які радісні і для дітей, і для дорослих.

__   А чому саме взимку найбільше свят відмічали наші

далекі предки?

___   А тому, що зимовий період давав селянам можливість

перепочити від тяжкої фізичної праці.

___   А скажіть, будь ласка, яке свято зими ви найбільше

любите?

___    Я думаю, що більшість дітей усього святу відповіли б

так само. А хочете тепер я відгадаю що вам найбільше подобається в цьому святі? Подарунки від Діда Мороза. Відгадала? А чи знаєте ви, що не в такі вже й давні часи дітям подарунки приносив не лісовий Дід Мороз, а Святий Миколай. І подарунки його були не прості, а небесні. З давніх-давен на Україні святкували Миколаєві свята. Тривали вони три дні й починалися 17 грудня в день святої Варвари Великомучениці. ( Показ наочності) Цей день святкували тільки жінки. В цей день готували вареники з маком і сиром. Дівчата вирізали гілочки з вишні і ставили у воду. Якщо гілочка зацвітала до Різдва, то це віщувало швидке заміжжя. В цей день люди визначали, яка буде  погода  надалі.   Про  народні  прикмети  в  день Св.

Варвари нам розкажуть діти першої групи. Це було їхнє домашнє завдання.

( Діти   1 групи розповідають народні прикмети)

__  Запам'ятайте, діти, ці прикмети і у вас буде нагода їх

перевірити.

На другий день 18 грудня свято Преподобного Сави. (Показ наочності)і 3 цим святом пов'язано найбільше жартівливих обрядів. У родинах де були чоловіки з таким іменем справляли жартівливий обряд «похорон Сави». Савку садовили на стілець і родичі та сусіди вітали його, приспівуючи жартівливих пісень, але Савка не повинен був ображатися за такі пісні, а повинен був пригощати гостей. Жінки в цей день збиралися в рукодільницькі гурти, бо прийшла пора починати прясти, ткати, вишивати, готувати одяг для всієї сім'ї. Хто ж не працював про таку жінку казали: « Савила і Варварила і сорочки собі не справила», або « Сави і Варвари на мені сорочку обірвали»

І ось приходить 19 грудня. Саме в цей день відзначали день Святого Миколая. (Показ наочності). Вважалося, що Св. Миколай захисник усіх бідних та знедолених. В народних легендах та приказках Св. Миколай боронить людей перед стихійним лихом, а найбільше боронить їх на воді. Виходячи в море на промисел, рибаки брали з собою образ Св. Миколая. (Показ ікони Св. Миколая). Згідно легенди, ніби то зимової ночі перед 19 грудня, Св. Миколай опускався по срібній мотузочці з неба на землю. Сивобородий, у довгій золотистій накидці, він заходив до кожної хати і розкладав дітям у черевики чи під подушку свої пречудові небесні гостинці. Правда дуже балуваним дітям він дарував хіба що прегарненького дубчика, бо з неба він бачить кожного і добре знає хто чемний, а хто і не дуже. І от на Україні згідно цієї легенди люди готували обряд о дійства, пов'язані із Св. Миколаєм. Ввечері хтось найповажніший з родини, переважно дідусь, перевдягався на вулиці в « доброго Миколая» (на зразок Діда Мороза) і заходив до хати з подарунками, які   батьки дітей готували заздалегідь. Вручаючи кожному гостинець, Св. Миколай згадував все те добре, що зробила дитина протягом року і соромив за погані вчинки. Діти свято вірили в існування цього доброго захисника і намагалися не гнівити « діда Миколая», який про все знає. Це був дуже гарний виховний момент. Так що дивіться і ви, діти, протягом року ведіть себе добре, а то знайдете під подушкою прегарненького дубчика, а не подарунок.

На Миколаєві свята на Україні випадає багато
снігу, починаються справжні морози, замерзають річки. Зима
остаточно перебирає свої права. Для селян це була
найщедріша пора. Було зібрано вже весь урожай, були
зроблені на зиму припаси, а тому можна було розрахуватися
з боргами. Хто ж не встигав, або не міг до цього дня
віддати боргів, то казали: « Коли ти мені не віддаси до
Миколая, то вже не віддаси ніколи» Існували і народні
прикмети пов'язані з цим святом. А ці прикмети нам вдома
готувала 2 група дітей.  

( Діти 2 групи розповідають народні прикмета.) Всі ці три дні ( Варвари, Сави і Миколая) селяни І варили кутю та узвар.  Господині  готували різні  страви, і скликали гостей та веселилися.

Минув місяць грудень і   прийшов    місяць січень, а і разом з ним неповторні казкові свята Різдвяного періоду. І Перше   з   них   радісне   свято   Різдво   Христове.   (Показ  І наочності) 7 січня усі православні християни в цей день  святкують Різдво Христове. Саме на передодні цього дня, і уночі,  у  містечку  Віфлеємі  Діва  Марія  народила  Ісуса Христа, і щороку в Різдвяну ніч ясна зірка на небі сповіщає  про те, що Син Божий народився. Здавна   по наших містах , і селах в Різдвяні дні збиралась вечорами молодь, одягалася І для   святкового   дійства   і   йшла   від    хати   до   хати   з колядками сповідаючи, що Син Божий народився. Старі й І малі вітали одне одного прекрасними величними піснями, примовками,   зичили   щастя,   здоров'я,   прибутку   і   віку довгого. Готувалися до цього свята особливо. Напередодні

Різдва 6 січня готувалася перша кутя. Для неї використовували ячмінь, а де його не було пшеницю. Перед цим зерно сушили на печі і, змочивши водою, товкли в ступі, знову висушували та очищала від луски. Потім заливали узваром і додавали мед. Коли страва була готова, господар вносив до хати пахучого сіна і робив на покуті кубельце. Покуть - це куток в хаті де висіли ікони, ще цей куток називають красним кутом. Господиня при цьому казала: «Сьогодні у нас узвар і кутя, щоб курчата лупились до пуття». Ввечері кутю урочисто ставили на красний кут і з того часу, як на покуті під образами ставилася кутя, і вважалося, що наступив Святий вечір. Це була перша кутя і вона ще мала назву Багата кутя, бо на стіл господиня мала подати 12 найрізноманітніших страв. Святий вечір це чисто родинне свято. Його справляли увечері, коли за столом збиралися всі члени сім'ї. Діти і онуки обов'язково носять вечерю рідним батькам, бабусям і дідусям, а похресники своїм хрещеним. В ці дні гріх обминати бідних, хворих і самотніх людей. Зі Святим вечором теж пов'язані прогнозування. І підготували нам їх діти 3 групи. (дати 3 групи розповідають народні прикмети)

І от з приходом Святого вечора приходило і свято  Коляди, або «водіння Кози». І по наш час збереглося відмічання цього свята. Я впевнена, що і ви приймаєте участь у цьому святі. Увечері напередодні Різдва 6 січня хлопці та дівчата збиралися гуртом, обирали ватажка гурту, який переодягався в вивернутий кожух і одягав маску кози. (Показ наочності) Інші діти одягали маски ведмедя, коня, чорта та інших звірів.. І ось веселі гурти колядників із саморобною зіркою в руках, що означала сонце, вирушали від хати до хати сповідаючи радісну новину Діва Марія породила сина». Заходячи на подвір'я, колядники обов'язково просили дозволу заколядувати і коли господар дозволяв, діти співали або розповідали колядки, в яких І прославляли   господаря,   господиню, їхніх   дітей,   бажали  щастя, здоров'я, достатку. І за це господарі пригощали дітей яблучками, горішками, пиріжками, цукерками або й грошима.

__А як ви думаєте, для чого ходять колядувати? Чи тільки

хтя того щоб їх пригостили пирогами чи цукерками? Може й не треба колядувати?

__ Колядувати треба , адже Різдво Христове - це величне

свято любові і миру, свято єднання людей, збереження і традицій, історії та культури нашого народу. Колядники 1 приносять людям радість, дарують лише добро особливо і самотнім людям.

___Діти  4  групи    підготували нам Різдвяне обрядодійство

 «водіння Кози». « Водити Козу» можете і ви коли будете колядувати і відроджувати народні традиції

3. Гра - сценка « водіння Кози» 

Дід: Ось уже й колядники скоро прийдуть, а моя стара

ще й досі возиться.

 Баба: Хух,   аж   втомилася.   Та   нічого,   за   те     все приготувала: і пиріжки, і цукерки, і яблучка. Ну давай вже, діду, накривати на стіл.

 (Йдуть співаючи колядники)

 Пісня: Застеляйте столи та все килимами, радуйся. Ой радуйся, земле, Син Божий народився.

гп

Добрий вечір тобі, ясний господарю, радуйся. Ой радуйся, земле, Син Божий народився.

Печіть паляниці з ярої пшениці, радуйся.

Ой радуйся, земле, Син Божий народився. (Колядники заходять до хати) Колядники: А чи вдома господарі дому? Дід: Вдома.

Коза: Дозвольте заколядувати.  

Баба: Колядуйте, любі колядники, будь ласка.

(Колядники  колядують)

Баба: Дякуємо вам, любі колядники. Пригощайтеся. (Баба з дідом пригощають колядників.)


4. Продовження бесіди

_____    Ось   ми  з   вами  подивилися  Різдвяне  дійство

«водіння Кози». Різдвяні свята тривали два тижні - від Різдва( 7 січня) до Водохреща(19 січня). І в кожній господі тричі варили кутю. Першу кутю як уже було сказано на Святий вечір. А другу - Щедру кутю на Новий Рік за старим календарем. Ви знаєте що у нашій країні існують дві дати початку року.

І      _______ Хто знає офіційну дату Нового Року?

І      _______ А релігійну?

_____ Свято Нового Року за старим календарем 14 січня.

_____ А хто знає як ще називається це свято?

_____ Так.   Свято   Василя   і   Меланки.   Свято   Меланки

відмічали 13 січня на Щедрий вечір.( Показ наочності) Зранку починали готувати другу кутю-Щедру кутю. Як і в Святий вечір кутю також ставили на покуть, дотримуючись тих же традицій, що і в Святий вечір. Господиня зранку готувала млинці, пироги, вареники з сиром, щоб пригостити щедрувальників та засівальників. Звечора і до півночі обходили оселі щедрувальники. Це були лише дівчата. Вони обирала найкращу дівчину, це була Меланка. Таке обрядодійство ще називали «водіння Меланки». Щедрувальники йшли від хати до хати, обходили сусідів, знайомих, щоб защедрувати.

_____ Нашим   дівчаткам   було   завдання :   підготувати

щедрівки. Будь ласка, хто бажає розповісти?

(Дівчата роповідають щедрівки)

_____ Добре, я бачу щедрівки ви знаєте, але щедрівки ще

можна і заспівати. І нам зараз одну з таких щедрівок заспіває Настя.

(Настя співає щедрівку, дівчата підспівують)

_____Як я вже сказала щедрували дівчата до півночі, а з

шочі ходили вже хлопці  і засівали.  Це було вже свято

 

Василя, який вважався покровителем землеробства. Хлопчики їй спеціальну виплетену рукавицю, наповнювали її житнім

пшеничним зерном, ходили   по хатам і засівали, бажаючи щастя, добра. А господарі теж ощедрували засівальників ми, пирогами, млинцями, цукерками. І в наш час    14 обходять хлопчики сусідів, знайомих з засіванками.

____   А   ви,   хлопці,   ходите   засівати?   А   з   якими

засіванками? 

(Хлопці розповідають засіванки) 

____     Вважалося,  що  якщо   14  січня  в  хату  зайде

перший чоловік, а не жінка, то це принесе щастя. І ось, нарешті, надходила і третя кутя. В народі її ще називають Голодною. Готували цю страву напередодні Водохреща 18 січня. Називається вона тому так, що з тої пори як її приготували і до наступного дня, доки не освятять води в річці, люди говіли, тобто нічого не їли. Це був останній день колядок. І ось 19 січня надходило завершальне свято Різдвяного циклу  Водохреща, або Водощі, або свято Йордана. (Показ наочності). З ним пов'язують хрещення Ісуса Хреста. Зранку чоловіки йшли до річки чи ставка, вирубували з криги хрест( його ще називали Йордана) і ставили Йордану поруч з ополонкою. Обливали хрест червоним буряковим квасом. Під обід священик, виголосивши молитву, освячував воду занурюючи в неї срібного хреста і цю воду в народі вважали свяченою водою, яка допомагає від різних недугів. І зараз, до нашого часу, зберігся цей чудовий обряд. Як із всіма іншими святами, з Водохрещею теж пов'язані свої народні прикмети. А це було завданням 5 групи дітей.

(Діти розповідають народні прикмети.)      

___   Ось,  діти,  я  вам  розповіла  про  основні  свята

зимового циклу, а ви мені в цьому допомогли. Робота з підручником.

 

_     А   тепер   попрацюємо   з   підручником.   Відкриємо підручники і прочитаємо статтю на сторінці 96-97.

статтю)

"Підсумок.

Чи сподобався вам наш урок? А що ж нового ви дізналися на ньому? Які ж свята зимового циклу ви знаєте? Яка ж основна страва була під час святкування цих свят? Яку участь приймали діти в святкуванні цих свят? Хочеться   побажати   вам,   діти, не   забувати   народних ицій. Нехай ми не зовсім так святкуємо всі ці свята, як кували їх наші предки, але ж ми   й   не забуваємо про . І хочеться вірити, що з роками народні  обрядодійства ть міцнішими і коренистими.


 


Народні прикмети в день Св. Варвари.

1   Якщо проти цього дня нічне небо в зорях - чекай холодів, а сліпе й тьмяне-на тепло.

1     Дерева в інеї- урожай на фрукти.

 

  1 Якщо горобці збираються купками на деревах і цвірінькають, то буде тепла зима.

 

   1    Якщо в грудні на Варвари мороз приліз, то ховай сани , а витягай віз.

 

Народні прикмети в день Св. Миколая.

2    Після Миколи пшениця вкриє поле.

2      Хвали зиму після Миколи.

2     Як впаде великий іней - на гарний врожай хліба.

2    Як на Миколу піде дощ, то врожай на озимину.

2    Морозяний день-на урожай хліба і огородини.

Народні прикмети на Різдво.

3     На   Багату кутю небо зоряне - будуть добре нестися кури і  вродить    горох.

 

3   Ожеледь не деревах - вродять горіхи й садовина.

 

  3   Якщо      на Різдво піде сніг-буде урожай на яблука.

 

3     Іній  або сніг  - на мокре літо, а якщо сонячний день вродить хліб

 

 


Коляд, коляд, колядниця,

Добра з медом паляниця.

А без меду не така, дайте, бабо, п'ятака.

Хай у вашій хаті злагода панує.

Хай любов дитяти за вами мандрує.

Зичимо господарям щастя і врожаю.

Усім добрим людям здоров'я бажаєм.

 

Щедрівки

 

Щедрівочка щедрувала до віконця заглядала, Добрий вечір!

Хай вам буде щастя, доля, урожай дорідний в полі, Щедрий вечір!

Щоб у вашій світлій хаті ви завжди були багаті, Добрий вечір!

Щоб вам весело жилося, щоб все краще вам збулося, Щедрий вечір! Добрий вечір!

 

Добрий вечір! Щедрий вечір! Зичимо вам, пане - господарю,

Щастя та здоров'я цими святами.

Дай  Боже предобре вам святкувати,

А  на той рік ще кращих свят дочекати.

З  великим  вас святом! З Рождеством Христа Щастя і  здоров'я на многі літа.


 


Щедрівочка щедрувала, до віконця припадала:

Що, бабусю, напекла, неси скоріш до вікна 1 е щипай, не ламай, а по цілому давай.

 

 

 

Щедрий вечір, пане господарю.

Щасти, Боже, твоєму товару. Твоєму товару, твоєму достатку, Щоб ти не мав ніколи припадку, ні в коморі, ні на оборі.

 

 

 

Щедрик - щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка.

Стала вона щебетати, з Новим роком всіх вітати.

Будьте здорові, хазяїн хазяйкою, та й з усім домом, та й з усім

родом. А ще вам бажаєм бути з добрим урожаєм.

Здоров'я, щастя на весь рік, щоб жили краще ніж торік!

 

Засіванки

Сію вію, посіваю з Новим роком вас вітаю!

Щоб було у вас і в стіжку, і в мішку, і в коморі, і в оборі,

в ложці, в мисці, ще й в колисці.

Мир цьому дому і в році новому.

 

Сійся, родися, жито, пшениця, всяка пашниця. Щоби родило в землі, щоби був хліб на столі, І на полі, і в стодолі, щоб було добра доволі. Щоб не знали вже розлуки ваші діти, ані внуки. Дай, Боже, в добрий час, щоб добро гостило в вас!

 

 

 

Сію, сію, посіваю, з Новим роком всіх вітаю.

Щастя й радості бажаю! У щасливій вашій хаті,

Щоб були  всі багаті, щоб були у всій оселі, і щасливі, і

веселі.

 

Сію, сію, посіваю на всі чотири боки, щоб ви всі були Здорові іще довгі роки.

 

 

 

 

 

 

 

1   Якщо проти цього дня нічне небо в зорях - чекай холодів, а сліпе й тьмяне-на тепло.

1     Дерева в інеї- урожай на фрукти.

 

  1 Якщо горобці збираються купками на деревах і цвірінькають, то буде тепла зима.

 

   1    Якщо в грудні на Варвари мороз приліз, то ховай сани , а витягай віз.

2    Після Миколи пшениця вкриє поле.

2      Хвали зиму після Миколи.

2     Як впаде великий іней - на гарний врожай хліба.

2    Як на Миколу піде дощ, то врожай на озимину.

2    Морозяний день-на урожай хліба і огородини.

3     На   Багату кутю небо зоряне - будуть добре нестися кури і  вродить    горох.

 

3   Ожеледь не деревах - вродять горіхи й садовина.

 

  3   Якщо      на Різдво піде сніг-буде урожай на яблука.

 

3     Іній  або сніг  - на мокре літо, а якщо сонячний день вродить хліб

 

Дід: Ось уже й колядники скоро прийдуть, а моя стара  ще й досі возиться.

Дід: Вдома

 

 Баба: Хух,   аж   втомилася.   Та   нічого,   за   те     все приготувала: і  пиріжки, і цукерки, і яблучка. Ну давай вже, діду, накривати на стіл.

Баба: Колядуйте, любі колядники, будь ласка.

(Колядники  колядують)

Баба: Дякуємо вам, любі колядники. Пригощайтеся

 

Колядник: А чи вдома господарі дому?

Колядник: Дозвольте заколядувати.  

 

 Застеляйте столи та все килимами, радуйся. Ой радуйся, земле, Син Божий народився.

Добрий вечір тобі, ясний господарю, радуйся. Ой радуйся, земле, Син Божий народився.

Печіть паляниці з ярої пшениці, радуйся.   Ой радуйся, земле, Син Божий народився.

 

Колядка           Коляд, коляд, колядниця,

          Добра з медом паляниця.

          А без меду не така, дайте, бабо, п'ятака.

          Хай у вашій хаті злагода панує.

          Хай любов дитяти за вами мандрує.

          Зичимо господарям щастя і врожаю.

         Усім добрим людям здоров'я бажаєм.

 

Колядка             Коляда, коляда  на  поличку  погляда.

                             Там  ковбаси  лежать0  вони  в торбу  біжать.

                             Дай, бабо, ковбасу – літом коней  попасу.

                            Не  даси  ковбаси- хоть сама паси

Колядка             Колядин, колядин, а я в батька  один.

                            Чий я не питайте, а гроші давайте.

                            Дай, Боже , на двір щастячко,

                          На двір щастячко, в дім здоров'ячко.

                           Щоб  на  городі  у вас було зелено.

                          На городі зелено, а в хаті весело.    

 

Щедрівка       Щедрівочка щедрувала до віконця      заглядала,     

                        Добрий  вечір!

              Хай вам буде щастя, доля, урожай дорідний в  полі,

             Щедрий вечір!

              Щоб у вашій світлій хаті ви завжди були багаті,      

 Добрий вечір!

           Щоб вам весело жилося, щоб все краще вам збулося,

           Щедрий вечір! Добрий вечір!

 

Щедрівка          Добрий вечір! Щедрий вечір! Зичимо вам, пане - господарю,

                    Щастя та здоров'я цими  святами.

                   Дай  Боже предобре вам  святкувати,

                   А  на той рік ще кращих  свят дочекати.

    З  великим  вас святом! З Рождеством Христа

     Щастя і  здоров'я на многі літа.


 


Щедрівка         Щедрівочка щедрувала, до віконця припадала: 

                            Що, бабусю, напекла, неси    скоріш до вікна не щипай, не ламай,  а      по     цілому давай.

 

 

 

Щедрівка            Щедрий вечір, пане господарю. Щасти, Боже, твоєму товару. 

                                 Твоєму товару, твоєму достатку, Щоб ти не мав ніколи припадку,  ні в коморі, ні на оборі.

 

 

 

Щедрівка       Щедрик - щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка.

      Стала вона щебетати, з Новим роком всіх вітати.

   Будьте здорові, хазяїн хазяйкою, та й з усім домом, та й з усім родом.

     А ще вам бажаєм бути з добрим урожаєм.

  Здоров'я, щастя на весь рік, щоб жили краще ніж торік!

 

Засіванка       Сію вію, посіваю з Новим роком вас вітаю!

Щоб було у вас і в стіжку, і в мішку, і в коморі, і в оборі,

в ложці, в мисці, ще й в колисці.

Мир цьому дому і в році новому.

 

Засіванка    Сійся, родися, жито, пшениця, всяка пашниця.

                   Щоби родило в землі, щоби був хліб на столі,

                     І на полі, і в стодолі, щоб було добра доволі.

                   Щоб не знали вже розлуки ваші діти, ані внуки.

                      Дай, Боже, в добрий час, щоб добро гостило в вас!

 

 

 

Засіванка    Сію, сію, посіваю, з Новим роком всіх вітаю.

Щастя й радості бажаю! У щасливій вашій хаті,

Щоб були  всі багаті, щоб були у всій оселі, і щасливі, і

веселі.

 

Засіванка      Сію, сію, посіваю на всі чотири боки, щоб ви всі були здорові іще   довгі роки.

 

5  На Водохреще день теплий - буде хліб темний.

5   Під час освячення води йде сніг - добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба.

5  Якщо цього дня ясна й холодна погода - на посушливе літо, похмура й сніжна - на рясний урожай.

5  Удень на Водохрещу йде сніг - на врожай гречки

 

doc
Додано
30 січня 2019
Переглядів
705
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку