Урок - презентація колективного проекту учнів 2 класу «Шевченкова весна»

Про матеріал
Завдання проекту: - дізнатися більше про життєвий і творчий шлях поета; - ознайомитися з новими творами Шевченка Т.Г.; - провести опитування в 1-4 кл. «Що нам відомо про Тараса Шевченка», створити відеоролики; - намалювати ілюстрації до творів Тараса Григоровича Шевченка; - розучити пісні на слова Тараса Шевченка; - виготовити альбом «Шевченкова весна»; - створити мультимедійну презентацію .
Перегляд файлу

Урок - презентація

колективного проекту учнів 2 класу

«Шевченкова весна»

Завдання проекту:

 

- дізнатися більше про життєвий і творчий шлях поета;

- ознайомитися з новими творами Шевченка Т.Г.;

- провести опитування в 1-4 кл. «Що нам відомо про Тараса Шевченка»,

створити відеоролики;

- намалювати ілюстрації до творів Тараса Григоровича Шевченка;

- розучити пісні на слова Тараса Шевченка;

- виготовити альбом «Шевченкова весна»;

- створити мультимедійну презентацію .

Проведена робота:

 - заздалегідь сформовані творчі групи: «Біографи», «Пошуковці», «Телевізійники», «Літературзнавці», «Мистецтвознавці», «Мовознавці»,«Дослідники».

- опрацьовували та вивчали поезії Великого Кобзаря,

складали вірші про поета;

- слухали і розучували пісні на слова Т.Г.Шевченка;

- знайомилися з творчістю Шевченка - художника, переглядали картини, портрети, малювали ілюстрації до його творів.

Урок позакласного читання

Тема. «Стежками долі Кобзаря»

Мета: Розширити знання учнів про життя та творчість Т.Г. Шевченка. Вчити дітей узагальнювати  результати досліджень, пошуків та працювати в групі.  Продовжити ознайомлення учнів з красою, неповторністю, чарівністю Шевченкового слова, значенням творчості Т.Шевченка для українського народу. Показати, як шанують його пам’ять, викликати бажання глибше пізнати його життєвий шлях. Розвивати зв’язне мовлення, творчі здібності учнів. Збагачувати і активізувати словниковий запас учнів. Виховувати любов до творчості Великого Кобзаря, до рідної землі, почуття патріотизму і гордості за свою Батьківщину.

Обладнання: мультимедійна презентація ,виставка книжок (Твори Т.Г.Шевченка), виставка «Кобзарів» різних років видання, репродукції художніх творів Шевченка, малюнки учнів до віршів поета, записи пісень на слова Т.Г. Шевченка,  портрет  Шевченка, мультимедійна презентація, альбом «Шевченкова весна». Хід уроку

І. Організаційна частина

Звучить пісня « Пісня про Кобзаря »

ІІ. Повідомлення теми й мети уроку

Учитель: 2019 рік -це рік,коли наш народ буде відзначати 205 річницю з дня народження Великого поета. Учні нашого класу не стоять осторонь цієї дати. Сьогодні ми презентуємо наш проект, над яким всі дружно і старанно працювали .

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Учитель: Пригадаймо, як називається наш проект? ( Шевченкова весна)

 Давайте прочитаємо епіграф до уроку.

Ти нам залишив прагнення високі,

Шляхи священні, по яких іти

Твого сумління й мужності уроки

Ми бережем і будем берегти.

Микола Палієнко

На слайді демонструється акровірш

Ти мусиш нам співця назвати,

Адже умів лиш він один

Рабів німих так захищати.

А хто так оспівав, як він,

Садок вишневий коло хати? (Дмитро Білоус)

 

Учитель: Живе під сонцем любові Шевченкова весна…, саме так поетично звучить тема нашого уроку. Тарас прийшов на світ, коли ще скутий кригою сивів у берегах Дніпро. Березень благословив першу сльозу немовляти, що, мов із серця, упала Славутичу на груди й розтопила кригу. Саме в ці прекрасні березневі дні все людство вшановує великого Кобзаря. Протягом недовгих літ життя Т.Шевченко зорав свою ниву і засіяв її словом добра, любові, правди та волі. Тож давайте і ми сьогодні кинемо чисті зерна великої вдячності на Шевченкову ниву.

До портрета Шевченка підходить учень і учениця. У руках – запалені свічки

 

Учень

Свічку поставлю, свічку поставлю, 

Мов перед образом, перед тобою.

І хоч у мріях народ свій заставлю

Стати навколішки поряд зі мною.

Благословенна хай буде година

І тая хата, і село,

Що Україні принесло

З великих найбільшого сина.

Учениця

Стою перед тобою, поете,

Маленька, як макове зерня,

Твій погляд пронизує душу,

Немовби колючеє терня.

Схилюся низько, Тарасе,

І клятву тобі я приношу,

За всіх і за вся нерозумних

У тебе прощення я прошу.

IV. Активізація опорних знань учнів

Учитель: Змалку Тарас був допитливим хлопчиком, часто потрапляв у різні історії.

Інсценізація.

Слайд.

Ведуча. Невесела вечеря – зморений батько, зажурена мати, сестричка Катерина, брат.

Сусід. Слава Ісусу Христу!

Всі. Слава навіки.

Сусід. Це тільки вечеряєте? Що так пізно?

Мати. Та у нас клопіт, що й вечеря не в вечерю: хлопець десь дівся, – зранку як пішов, то й досі немає. Бігали і до ставка, і до греблі, всі бур’яни обшукали, – як у воду впав!

Батько(сердито). Догляділи!

Сусід. Нічого, знайдеться. Може, заснув десь у бур’яні. Проспиться – прийде…

Мати. Ну де дітись вражій дитині?

Ведуча. Раптом чути: «Чумаки! Чумаки!»

Сестричка. А ось і наш волоцюга з’явився!

Брат. Нарешті прийшов!

Мати. Де ти волочився?

Батько. Де ж ти був оце – питаю? Чому не кажеш?

Тарас. Був у полі та й заблудив.

Батько. Бачили таке? Хто ж це тебе привів додому?

Тарас. Чумаки.

Всі. Хто?

Тарас. Стрінувся з чумаками, питають: «Куди йдеш-мандруєш?» А я кажу: «В Кирилівку!» А вони й кажуть: «Це ти ідеш в Моринці, а в Кирилівку треба назад іти. Сідай, кажуть, з нами, ми довеземо». Та й посадили мене на віз. І дали мені батіг волів поганяти.

Батько. Бачили такого? Чумакувати надумав уже! І як воно згадало, що з Кирилівки?

Сусід. Я ж казав, що знайдеться. Такий лобатий не пропаде.

Батько. Ну, почумакував, тепер бери ложку та й сідай вечеряти.

Мати. Ну чого тебе понесло в поле? Чого? Як мотає! Наче три дні не їв.

Тарас швидко їсть і пошепки розповідає братові і сестричці, а вони уважно слухають.

Мати підслуховує.

Мати. Ви послухайте, що цей волоцюга вигадує, старий того не придумає збрехати, як воно. Каже, що ходив він туди, де сонце заходить, бачив залізні стовпи, що підпирають небо, і ті ворота, куди сонце заходить на ніч. Розповідає, ніби справді сам теє бачив. Ой, Тарасе, що з тебе буде?

Сусід. Всі на кутку кажуть, що з вашого Тараса, мабуть, щось добряче вийде!

Учитель: Пророчими були слова сусіда. Тарас Григорович Шевченко – велика та невмируща слава нашого народу. В його особі український народ ніби злив свої найкращі духовні сили й обрав його співцем своєї історичної слави . Яким же

був Тарас Шевченко насправді? На це питання ми спробуємо відповісти разом.

Першими я запрошую групу «Біографи»

( Ознайомлення з біографією поета).

1-ий учень : 9 березня 1814 року в селі Моринці Звенигородського повіту на Київщині (тепер Черкащина) у бідній кріпацькій хаті Шевченків  народився хлопчина. Батьки йому дали ім’я Тарас.

2-ий учень: Прізвище Шевченко пов’язане із назвою професії швець. Шевцем був прадід по батьковій лінії. Син шевця – Шевченко.

3-ій учень: Коли минав йому другий рік, переселились Шевченки з усією сім’єю Кирилівка. Велика була сім’я: батько Григорій, мати Катерина, Тарасик, три сестрички (Катря, Ярина, Марія), два братики (Микита, Йосип) і дідусь Іван. Всіх дев’ятеро.

4-ий учень: Гарно було в Кирилівці. Коло хати розкішний квітник, стара крислата верба, за хатою садок, а там левада, засіяна квітами, а через леваду в’ється річечка. Серед цієї краси зростав малий Тарас. Піклувалися ним добра мати та старша сестра Катерина.

5-ий учень: Любив Тарас неділю, коли людей не гнали на панщину, і всі були в хаті. Збирались тоді довкола дідуся. Слухали його розповіді про те, як вороги руйнували Січ, як у людей землю відбирали, як ляхи над народом знущалися, про гайдамаків – борців за правду і волю, про високі могили, в яких спочивають славні лицарі-запорожці.

6-й учень:  У 9 років Тарас залишився без матері, зазнав тяжких знущань лихої  мачухи. Коли хлопчику було 11, помер батько.

Там матір добрую мою

Ще молодую - у могилу

Нужда та праця положили

Там батько, плачучи з дітьми,

Помер на панщині…

7-й учень: У 1829 р. Тарас став служником-козачком пана Енгельгардта, згодом переїхав з ним до Петербурга. Пан віддав Шевченка до живописних справ цехового майстра . Адже  здібності до малярства виявилися у Тараса дуже рано: ще змалку крейда й вуглинка були для нього неабиякою радістю, а прагнучи стати художником, побував у трьох церковних малярів

1-й учень: 22 квітня 1838 спільними зусиллями знаменитих  митців за 2 500 руб був викуплений Тарас Шевченко  з кріпацтва. Так Енгельгардт отримав гроші і написав відпускну.

2-й учень: Відтоді почав відвідувати Академію мистецтв . А згодом став одним із найулюбленіших учнів видатного російського художника Брюллова.

3-й учень: А в 1840 р. сталася подія, що не лише близьким друзям, а й усьому світові засвідчила: народився Поет. З’явилася перша книжечка «Кобзар!

4 –й учень: 5 квітня 1847р. Шевченка було заарештовано. Його звинувачували в написанні революційних творів. Найбільшу лють у жандармів викликала поема «Сон».

5-й учень: Після закінчення слідства поет  засланий до Оренбурзького окремого корпусу рядовим солдатом на 10 років без права писати й малювати.

6 –й учень: На початку 1857р. друзі поета отримали царський дозвіл на його звільнення. У 1859 р. Шевченко отримав дозвіл повернутися в Україну. Але за революційну агітацію серед селян його знову заарештували і звеліли виїхати до Петербурга.

7-й учень:  4 вересня 1860 р. Рада Академії мистецтв надала Шевченкові звання академіка-гравера. Цього ж року виходить нове видання «Кобзаря». Шевченко багато працює: пише вірші, створює нові гравюри, стежить за поширенням свого «Букваря», планує видання кількох підручників.

1-й учень:  10 березня 1861р. Тарас Григорович Шевченко помер.  У травні цього ж року тіло Великого Кобзаря було перевезено в Україну й поховано на Чернечій горі біля Канева.

Учитель: Я переконалася, що ви вже багато знаєте про творчість поета. А що знають інші діти нашої школи про творчість Тараса Григоровича з’ясовували учні групи «Телевізійники » .Надаємо їм слово.

1-й учень: Для нас було цікаво працювати в ролі творчої групи ведучих,режисерів, та операторів.

2-й учень: Представляємо перше відео «Ми Шевченка славить будем і ніколи  не забудем»

Учитель: Як ми бачимо, учні нашої школи  цікавляться творчістю Тараса Шевченка.

3-й учень: Всі учні  нашого класу добре підготувались до конкурсу «Тарасове слово живе і здорове». Кращі виступи увійшли до відеоролика.

4-й учень В наш час важко уявити людину без користування інтернетом. А ось це відео ми представили на веб порталі Ютуб.

Перегляд відео

Учитель: Великий Шевченко тим, що він поет української нації, але ще більше тим, що він поет народний, а над усе тим, що він поет з світовою славою. Малий Тарас прагнув, щоб його свічечка світила найясніше. Чи здійснилася його мрія?  Давайте послухаємо «Літературзнавців».

 

1-й учень: Тарас виріс обдарованою дитиною. Доля його нагородила багатьма талантами. Перший талант Тараса Шевченка – талант поета.

2-й учень: Був Шевченко Кобзарем-співцем дум народних. Сам поет не грав на кобзі, не співав пісень по дорогах України, але коли читаєш його твори, то ніби чуєш ніжну, сумну пісню про тяжке життя народу.

3-й учень: Свою першу збірку у1840 році поет назвав „ Кобзар”.

До неї увійшло 8 творів.

4-й учень: Багато віршів Тараса Шевченка перекладено на різні мови. Ми хочемо щоб ви послухали знаменитий «Заповіт» 4 мовами.

Заповіт

Як умру, то поховайте

Мене на могилі

Серед степу широкого

На Вкраїні милій,

Щоб лани широкополі,

І Дніпро, і кручі

Було видно, було чути,

Як реве ревучий.

MY TESTAMENТ

When I am dead, bury me

In my beloved Ukraine,

My tomb upon a grave mound high

Amid the spreading plain,

So that the fields, the boundless steppes,

The Dnieper's plunging shore

My eyes could see, my ears could hear

The mighty river roar.

Завещание

Как умру, похороните

На Украйне милой,

Посреди широкой степи

Выройте могилу,

Чтоб лежать мне на кургане,

Над рекой могучей,

Чтобы слышать, как бушует

Старый Днепр под кручей.

 

LЕ TESTAMENT

 Quand je mourrai, enterrez-moi

Au milieu de nos plaines,

Sur un tertre au milieu des steppes

De ma si douce Ukraine,

Pour que je voie les champs immenses,

Les rives escarpées,

Que je puisse entendre le Dniepr

Mugir à mon côté.

 

 

Учитель: Великий Кобзар, був водночас талановитим художником. Якби навіть уявити, що Тарас Григорович не написав жодного віршованого рядка, то він все одно був би відомий світові як великий художник. Слово надається:

«Мистецтвознавцям»

1-й учень: Ще з дитинства Тараса тягло до малювання. Крейдою чи вуглинкою   він змальовував усе, що бачив: хати, церкви, дерева. Так у рідній стороні народжувався другий талант Шевченка – талант художника.

2-й учень:  Тарас Григорович закінчив Петербурзьку академію мистецтв з двома срібними медалями і званням «вільного» художника. До нас дійшло близько 1200 акварелей, малюнків олійною фарбою, олівцем.

Учитель: Мистецтвознавці проведуть нас залами художнього музею.

3-й учень:Талант художника у Тараса Григоровича проявився значно раніше, ніж талант поета. Ось погляньте, які чудові картини він залишив нам у спадок: автопортрети, портрети. За успіхи у гравюрі йому було присвоєно звання академіка, пейзажі .

4-й учень: Тарас Шевченко створив альбом «Мальовнича Україна»,в якому зібрав художні полотна про красу рідної природи. Так він хотів увічнити рідну землю в малюнках, показати світові її красу, незвичайну історію та оригінальні звичаї.

Учитель: Дякуємо мистецтвознавцям. І хочу звернути увагу на виставку малюнків робіт наших маленьких художників до віршів Кобзаря.

В нашій художній майстерні працює Христинка. Вона намалює ілюстрацію до одного з віршів поета.А ви маєте відгадати про який з віршів іде мова.. C:\Users\user\Desktop\IMG_8358.JPG

Учитель: Читаємо рядки Шевченкової поезії і серце переповнюється світлими почуттями, душа співає, як співає для нас своєю поезією Великий Кобзар.

«Музиканти»

1-й учень: Малий Тарас любив, навіть більше  за розповіді дорослих, слухати пісні.

2-й учень: Пісня стала найкращим другом Тараса.

3-й учень: Згодом про пісню поет писав: «Вона мене і порадить, і розважить, і правдоньку мені скаже».

4-й учень :Часто оригінальні вірші поета настільки наближалис до народного пісенного варіанту, що досить швидко переходили в народні пісні.

5-й учень: За спогадами друзів поета, коли Тараса Григоровича було викуплено з кріпацтва й улаштовано на навчання до Академії мистецтв, він за роботою завжди тихенько наспівував.

6-й учень : Т.Г. Шевченко добре знав твори кращих композиторів.

Моцарта і  Бетховена Шевченко вважав геніальними композиторами.

7-й учень: Читати «Кобзар» народ став по-своєму: він почав його співати.

1-й учень:Авторами пісень на Шевченкові вірші ставали різні музиканти.

2-й учень:Поширеними ще за життя поета були в народі пісні на його вірші.

3-й учень:Давайте заспіваємо одну з них.

Діти співають пісню «Зацвіла в долині»

 

Учитель :  Існує ще одна грань таланту нашого Кобзаря.

Інтерактивна вправа «Асоціативний кущ»

Хто такий, на вашу думку, педагог?

«Мовознавці»

1 учень: Шевченко був великим патріотом. Він вболівав за долю українських дітей які навчалися російською мовою. Він уклав українською мовою «Буквар. А на початку 1861 р. ця книжка уже побачила світ. Буквар містив у собі великі та малі літери алфавіту і цифри. Шевченко наповнив його національним і релігійним змістом. Вмістив молитви: «Отче наш», «Вірую». З виховною метою в букварі вміщено народні приказки та прислів'я.

2 учень: Буквар було видано тиражем 10000 примірників. Були тут і тексти для читання. Значну частину тиражу Шевченко розіслав у недільні школи. Гроші виручені за «Буквар» передавав школам.

3 учень: Шевченко мріяв видати ще кілька дешевих посібників для недільних шкіл: лічба, географія, історія України. Але задум цей йому вже не вдалося здійснити.

Учитель : Діти, як ви вважаєте, чому Шевченко, будучи вже важко хворим, видав саме «Буквар», а не якийсь інший підручник?

4 учень: Редакція зробила все, щоб підручник не допустили в школи.

Учитель Тарас Шевченко дуже любив дітей. Діти платили йому тою ж великою любов'ю. «Мене діти люблять, а кого люблять діти, той ще не зовсім поганий чоловік,» - жартував поет. Ви,як люблячі діти,написали чудові твори про Великого поета. Цю збірку я пропоную зберегти і доповнити через 5 років.

Робота в парах „ Склади прислів’я ”

Учитель: Український народ високо цінує талант Т. Шевченка, на що

вказують, зокрема, присвячені йому прислів’я  та приказки, які я пропоную відтворити у своїх картках.

Шевченко Тарас наче…                                                  зорі.

Шевченкові твори сяють, мов…                                сонце для нас.

Шевченків „ Кобзар ” – то для народу…                          не забудем.

Ми Шевченка славить будем і ніколи…                   великий дар.

( Діти складають прислів’я, зачитують їх. Відповідь відображена на слайдах)

„ Сенкан. ”C:\Users\user\Desktop\IMG_8343.JPG

Із запропонованих опорних слів складіть сенкани.

 Кобзар, пророчий,вірить,карається,Шевченко, віддає життя за Україну, талановитий, мучиться,світоч, бореться, безсмертний, патріот, люблячий, страждає, вірить у щасливе майбутнє народу, не кається, хоче бачити українців вільними, сподівається

Кобзар

Талановитий, люблячий

Карається, мучиться, не кається,

Віддає своє життя за Україну

Патріот

Учитель: Групою «Дослідники» створено  альбом вшанування памяті поета.

1-й учень:

Нагороди, які носять ім'я Тараса Шевченка:

Націона́льна пре́мія Украї́ни і́мені Тараса́ Шевче́нка (Шевченківська премія) — державна нагорода України, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва.

Шевченкі́вська меда́ль — найвище признання, надане Конґресом Українців Канади.

2-й учень: В Україні та за її межами існує багато пам'ятників Шевченку. Одним з найкращих вважається пам'ятник у Харкові, великі пам'ятники Кобзареві встановлені також у Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Львові та інших містах. За кордоном пам'ятники Шевченку встановлено у Росії, США ,Канаді,Польщі.Чехії та інших країнах.

3-й учень: Ім'ям Тараса Шевченка названо ряд населених пунктів, вулиць, навчальних закладів та інших організацій України. Зокрема, в Києві чотири вулиці Шевченка  та бульвар Тараса Шевченка. У нашому місті імям поета названий кінотеатр,вулиця. Ім'я Тараса Шевченка також носять вищі навчальні заклади,театри .

4-й учень:Пік Шевченка — це вершина висотою  4 200 м на північному схилі Великого Кавказу названа на честь Тараса Шевченка українськими альпіністами.

А в Казахстані ім'я Шевченка носить Форт-Шевченко.

5-й учень: Портрет Тараса Шевченка зображено на банкноті номіналом 100 гривень та на золотій пам'ятній монеті номіналом 200 гривень

6-й учень: В Україні та за кордоном існує багато музеїв Тараса Шевченка. Найбільшим є Шевченківський національний заповідник на місці поховання поета на Тарасовій горі у Каневі. Національний музей Тараса Шевченка знаходиться у Києві.

VІІ.  Рефлексія уроку (2 хв)

Учитель:Життя яскраве. І ми в нім творці! А ви сьогодні усі молодці.

Зробимо останній крок – підсумуємо урок!

Висловіть свою думку, виконавши  вправу « Доповни речення»:

Отже, живе під сонцем любові Шевченкова весна … вона прийшла на землю, на яку сходив Тарас малими, босими ногами й засівав словом.

Учень

Уклін тобі, Тарасе,

Великий наш пророче,

Для тебе вірно б’ється,

Те серденько дитяче.

За тебе вічно б’ється

За твої заповіти,

Чого батьки не зможуть,

Проект «Шевченківська весна», дав можливість кожному з вас розкрити свій талант. Урок закінчено. Дякую вам за співпрацю.

1

 

docx
Додано
23 січня 2019
Переглядів
1285
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку