У р о к
Тема: проблема йододифіциту в Україні.
Мета: розглянути проблеми йододифіциту і можливості їх розв'язання, ознайомити учнів з основними принципами складання раціону йодованого харчування; забезпечити формування практичних умінь та навичок попередження йододифіцитних захворювань.
Обладнання: географічна карта України. Таблиці «Залози внутрішньої секреції, тест самодіагностика йододифециту в організмі»
Тип уроку: міні – ток – шоу.
Хід уроку.
Ще в ІV ст.. до н.е. Демокрит висловив таку думку: «Люди вимолюють своє здоров»я у богів, їм невідомо, що вони самі можуть впливати на своє здоров'я». Захворювання спричинені нестачею йоду є одним з най розповсюджених захворювань людини в світі. Вчені б'ють в набат, керівництво різних країн розробляють спеціальні заходи і влаштовують міжнародні наради з проблеми нестачі йоду в продуктах харчування. Фантасти придумували різні жахи в ХХІ столітті , але вони не мали передбачення цієї проблеми – людство в небезпеці із-за нестачі якогось йоду.
Близька 1,5 млн. Людей проживають в місцевості з максимальною нестачею йоду
• У 43 млн. землян йодна недостатність проявляється у вигляді психічних розладів.
• Близько 300 млн. осіб в світі мають клінічні прояви йодної недостатності в організмі – хворобу ендемічний зоб, гіпотеріоз.
• Близько 200 млн. осіб мають недорозвинутий інтелект або розумову відсталість, тому що в дитинстві недотримували йода в достатній кількості.
• Близько 60% українських сімей вирощують овочі на повністю вичерпаній землі.
• 120 країн світу признали, що йодна недостатність серйозна проблема на шляху розвитку суспільства, яка гальмує його соціальні і економічні показники.
• Тернопільська, Львівська, Закарпатська, Волинська, Рівненська, Івано - Франківська обл. мають недостатній рівень йоду в ґрунті, воді,Є місцевих продуктах харчування.
В чистому вигляді – йод тверда, темно-сіра кристалічна речовина з металевим блиском в 2 рази важчий за амоній, при нагріванні він не дуже плавиться а переходить в газоподібний стан. Ця його властивість і сприяла його відкриттю. Завдяки кольору парів йод зобов’язаний своєю назвою – « йод » в перекладі з грецької «фіалковий»
Елементарну природу йоду встановив французький вчений Гей Моссак та англієць Дефі в 1813 р. Йод дуже рідкісний елемент, його вміст в земних надрах складає 1/100.000 %, але при цьому можливо знайти речовину в
Якій сучасний аналіз не виявив хоча б не значну кількість йоду.
Більше всього йоду:
в морскій воді – але там незначна концентрація (промислове добування ускладнене)
в морских водоростях - ламінарія, попіл якої слугує сировиною для отримання йоду в промисловості.
в підземних бурових водах
в солях КІО3 (йодат); КІЩ4 (перйодат) що супроводжують залягання нітрату натрію.
• у якісному та кількісному аналізі
• як каталізатор хімічних реакцій
• для виготовлення поляроїдного скла у фотографії
• як мастило збільшує навантаження на деталі більш ніж у 50 разів
• ізотопи цього елемента, йод 131 та 133 використовують у радіології
• у медичній практиці використовують 5% та 10% розчин йоду як зовнішній а6нтисептичний засіб
• як складова частина низки препаратів для зовнішнього застосування
• входить до складу багатьох мультивітамінних комплексів.
Можливо йод так і залишився елементом № 53 періодичної системи і лишився відомим як антисептичний засіб, якби не наша щитоподібна залоза, яка належить до органів ендокринної системи займає в ній неустанне місце.
Від її роботи залежить майже все - зовнішність, самопочуття, настрій, інтелект, статеве дозрівання, репродукція і навіть наш інтелект: холеричний, сангвінічний – зумовлені гарною її роботою, флегматичний і меланхолічний – менш гарною. Розташована щитоподібна залоза попереду дихального горла, трохи нижче гортані, продукує гормон тироксин (Т4) і трийодтиронін (Т3).
Під дією цих гормонів:
• відбуваються окислювальні процеси в усіх тканинах тіла
• підтримується температурний режим організму
• відновлюються пошкоджені тканини
• регулюється ритм биття серця
• від них залежить активність мозку і всіх активних почуттів
• регулюється обмін речовин
• поповнюються енергетичні ресурси клітин.
Причому денна норма повинна складати 100-200 млг. Йоду на добу. Що складає 5 г. за все життя (1ч.л.) Але проблему не вирішити шляхом одноразового вживання, чайної ложки. В такому випадку надлишок йоду буде виведений із організму або призведе до тяжкого отруєння з непередбачуваними наслідками. Цю дозу необхідно вживати поступово. Якщо на добу людина вживає менш ніж 50 млг і це продовжується тривалий час. То залоза починає збільшуватися, спочатку трохи, а потім помітно, що призводить до хвороби - ендемічний зоб.
• зниження пам'ять, сприйняття інформації на слух, уповільнюється обробка інформації.
• слабкість, анемія, постійне бажання спати
• знижуються адаптивні реакції організму
• уповільнюється обмін речовин, при бажанні схуднути нічого не виходить
• суха шкіра, якій не допомагають навіть дорогі креми
• сухе, ламке волосся, яке сиплеться з голови без причини
• часті головні болі з порушенням тиску
• нерегулярний місячний цикл.
Звернемо увагу на продукти , що можуть наситити організм йодом. До них відносять рибу – бажано морську – оселедець, тріска, морський окунь. Морепродукти – морська капуста, креветки, кальмари, мідії, яйця, фрукти. Одночасно з вживанням йодованих продуктів слід обмежувати вживання сирої капусти, сої, арахісу – ці продукти заважають повноцінному засвоєнню йоду в організмі.
По – перше харчування повинно складатись із продуктів, які містять максимальну кількість йоду.
По – друге воно повинно бути збалансоване, щодо тих елементів, які сприяють засвоєнню йоду в організмі.
«Самодіагностика йододефіциту в організмі»
Що треба робити, щоб вирішити проблему?
У ряді різних країн по різному вирішують питання йододифіциту у населення. В Австрії та Швейцарії йод додають в сири та ковбаси, в Голандії в хліб, в Америці в корм для курей, таким чином одне яйце може поповнити добову норму йоду в організмі, в Японії – їдять багато морепродуктів. Помітно, що додавання йоду в корм тваринам, збільшує удої молока, ріст шерсті у овець, сприяє набиранню ваги у свиней.
Заходи покращення проблеми:
• Вживати йодовану сіль, додавати її в готову їжу, зберігати закритою
• Додавати до їжі морську капусту
• Вживати полівітамінні комплекси, що містять йод, не менш ніж 150 млг
• Їсти якомога більш морепродуктів, розповсюджувати культуру їх вживання
• вжити 3 грецькі горіхи вранці до їжі.
• вживати якомога більше цибулі часнику, кропу, перцю.
• покращити технологію чистки питної води шляхом біологічної стабілізації
• тотально покращувати екологію
ІІ. Підведення підсумків уроку.
Канада – теж країна з нестачею йоду в продуктах харчування, але тривалість життя населення на 20 років більше ніж в Україні. Досягнуто таких результатів завдяки здоровій екології, впровадженню здорового способу життя, здорової їжі та неотруйної води.