Урок № 12. Освіта, наука, музика і театр

Про матеріал

В освіті імперськими урядами було здійснено реформи, які мали на меті змінити її відповідно до потреб часу. Становище в освітній сфері на західноукраїнських землях унаслідок шкільних реформ Габсбургів було дещо кращим, ніж у Наддніпрянщині.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас Андріївська ЗОШ І-ІІІ ст. Урок № 12. Освіта, наука, музика і театр

Номер слайду 2

Завдання уроку: визначити особливості розвитку української культури кінця XVIII — першої половини XIX ст.,охарактеризувати основні досягнення українців у галузі освіти, науки та літератури;Розвивати уміння працювати з документами, таблицями, складати порівняльну характеристику та зіставляти інформацію з різних історичних джерел

Номер слайду 3

План вивчення: Умови розвитку української культури в першій половині 19 ст. Які навчальні заклади діяли в українських землях. Кому завдячує своїм становленням українська наука. Як відбувалося становлення національного театру і музики

Номер слайду 4

Опорні дати:

Номер слайду 5

Основні поняття, терміни, назви: університет, класицизм, романтизм, бурлеск, травесті,фольклор, «троїсті музики», реалізм, офорт.

Номер слайду 6

Персоналії: М. Щепкін, К. Соленик, М. Вербицький, І. Мартос, Д. Левицький, В. Боровиковський, І. Сошенко, К. Павлов, Г. Васько, Л. Долинський, А. Меленський, В. Беретті,Т. Осиповський, М. Остроградський, В. Каразін, М. Максимович, М. Костомаров, О. Ходнєєв, М. Бекетов, І. Котляревський, Г. Квітка-Основ'яненко, Є. Гребінка, П. Куліш, М. Гоголь, П. Гулак-Артемовський, Т. Шевченко, М. Устиянович.

Номер слайду 7

Актуалізація опорних знань Тестова перевірка домашнього завдання Фронтальне опитування

Номер слайду 8

Робота з картою:

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу Умови розвитку української культури в першій половині 19 ст.

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу2. Які навчальні заклади діяли в українських землях

Номер слайду 11

Василь Каразін (1773-1842)

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу3. Кому завдячує своїм становленням українська наука

Номер слайду 13

Михайло Остроградський (1801-1861)

Номер слайду 14

Михайло Максимович (1804-1873). Портрет роботи Тараса Шевченка. 1859

Номер слайду 15

Словник: Археографія - наука, що належить до спеціальних історичних дисциплін і займається пошуком, описуванням та публікацією писемних історичних джерел.

Номер слайду 16

Вивчення нового матеріалу4. Як відбувалося становлення національного театру і музики

Номер слайду 17

Михайло Щепкін (1788-1863). Портрет роботи Тараса Шевченка. 1858

Номер слайду 18

Семен Гулак-Артемовський (1813-1873)

Номер слайду 19

Михайло Вербицький (1815-1870), автор музики Державного гімну «Ще не вмерла України...»

Номер слайду 20

Закріплення нових знань. Установіть хронологічну послідовність подій: початок роботи у Києві Тимчасової комісії для розгляду давніх актів; прем’єра національної опери «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського; відкриття першої кафедри української мови і літератури при Львівському університеті; прем’єри п’єс «Наталка Полтавка» й «Москаль-чарівник».

Номер слайду 21

Закріплення нових знань2. До положень, що характеризують розвиток науки, театру, музики в першій половині 19 ст., доберіть конкретні факти.Істотний внесок у розвиток вітчизняної науки, попри несприятливі умови, зробили Харківський і Київський університети. 2. Українське музичне мистецтво живилося народною пісенною творчістю. 3. Народження нового виду музичної драматургії відбулося на ґрунті національних мистецьких традицій. 4. На перший план виходить світська музика і розвиваються всі жанри, представлені на той час у європейському музичному мистецтві.

Номер слайду 22

Закріплення нових знань2. Складіть хронологічну таблицю подій української «Весни народів».

Номер слайду 23

Закріплення нових знань3. З-поміж діячів української науки та культури кінця 18 першої половини 19 ст. виберіть учених, які працювали в галузі математичних, природничих та історичних наук: Т. Осиповський; М. Маркевич: Я. Головацький; І. Котляревський; М. Костомаров; Г. Квітка-Основ’яненко; М. Остроградський; М. Максимович; А. Скальковський; С. Гулак-Артемовський.

Номер слайду 24

Закріплення нових знань4. Доповніть твердження. У першій половині 19 ст. в підросійській Україні існували університети в... 2. У першій чверті 19 ст. вищі навчальні заклади, що об’єднували гімназійний та університетський курси, в Україні з’явилися... 3. Широковідомий свого часу тритомний «Курс математики» написав...4. У 1822 р. побачила світ «Історія Малої Росії» українського історика й археографа... 5. П’ятитомну «Історію Малоросії», видану в Москві 1842-1843 рр., створив... 6. Становлення українського драматичного письменства пов’язане з іменами... 7. Центрами театрального життя в першій половині 19 ст., звідки бере початок національний український професійний театр, були міста... 8. В українських театрах ставилися п’єси... 9. Український театральний руху Галичині започаткувала...

Номер слайду 25

Закріплення нових знань5. Прокоментуйте події (або явища), про які йдеться у фрагментах джерел. У чому їхнє історичне значення?«У Львові як столиці Галичини вже існуючі і ті, що будуть відкриті в майбутньому, наукові інститути творитимуть разом університет з такими факультетами: богословським, правничим, філософським і медицини» (З указу імператора Йосифа II).«Заснування університету найтіснішим чином пов'язане з особистістю... Каразіна. Він є справжнім винуватцем його існування: ...він спонукав харківське дворянство на пожертвування; він мав перебороти силу ускладнень, аби добитися височайшого соізволєнія на заснування університету в Харкові; він же, зрештою, разом з іншими особами... немало попрацював і у нелегкій і праві початкового його облаштування» (Д. Багалій).

Номер слайду 26

Підсумок уроку: В освіті імперськими урядами було здійснено реформи, які мали на меті змінити її відповідно до потреб часу. Становище в освітній сфері на західноукраїнських землях унаслідок шкільних реформ Габсбургів було дещо кращим, ніж у Наддніпрянщині. Наукові досягнення цього періоду стали проявом високого рівня можливостей українських учених. Протягом цього періоду виникла нова українська література, яка зробила вагомий внесок у формування національної культури, стала важливим чинником українського націотворення.протягом цього періоду виникла нова українська література, яка зробила вагомий внесок у формування національної культури, стала важливим чинником українського націотворення.

Номер слайду 27

Домашнє завдання: Підручник

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
3540
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку