Тема 2. Облік сировини та готової продукції на виробництві
Урок № 21 Практична робота : «Складання акту та звіту про рух сировини на кухні»
Щодня завідувач виробництвом зобов'язаний звітувати перед бухгалтерією про рух продуктів (сировини) і тари в кухні, а також про кількість реалізованої і відпущеної продукції за найменуваннями.
Звітними документами є:
— Акт про реалізацію і видачу виробів кухні;
— Акт про продаж і відпуск виробів кухні;
— Акт про реалізацію готових виробів кухні за наявні засоби;
— Звіт про рух продуктів і тари на кухні.
Акт про реалізацію і видачу виробів кухні використовується на підприємствах громадського харчування, де форма розрахунку дозволяє одержати дані про реалізацію кулінарних виробів за найменуваннями, кількість і вартість.
Видана продукція групується на реалізовану за наявні засоби, передану в буфети і роздрібну торговельну мережу. Акт складається на підставі даних касових чеків і денних забірних листів.
Якщо в денний час реалізацію продукції здійснюють за цінами, нижчими, ніж у вечірній, то реалізацію виробів кухні оформляють окремими актами.
Коли підприємству громадського харчування важко визначити кількість реалізованих і відпущених виробів за найменуваннями (наприклад, при самообслуговуванні, "шведський стіл"), складається Акт про продаж і видачу виробів кухні за формою. В акті відбивають дані про видачу продукції працівникам підприємства, а також про видачу по талонах і абонементам.