Урок № 5. Соціально-економічний розвиток

Про матеріал
Панівне становище займали кріпосницькі відносини, які дедалі більше гальмували його розвиток.
üВ 30-х рр. XIX ст. в Наддніпрянській Україні розпочалася промислова революція. Проте темпи її розвитку уповільнювалися через відсутність ринку вільнонайманої робочої сили.

üНайбільшим містом стала Одеса!!!!!, а джерелом процвітання — торгівля.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас Андріївська ЗОШ І-ІІІ ст. Урок № 5. Соціально-економічний розвиток

Номер слайду 2

Завдання уроку: охарактеризувати стан сільського господарства та аграрні відносини на українських землях у складі Російської імперії у першій половині XIX ст.; проаналізувати промисловий розвиток, визначити наслідки промислової революції для розвитку міст і торгівлі; розвивати уміння працювати з історичними джерелами, аналізувати та систематизувати історичний матеріал, робити висновки й порівняння, встановлювати причинно-наслідкові зв'язки.

Номер слайду 3

План вивчення: Становище сільського господарства на землях підросійської України в першій половині 19 ст. Причини економічного розвитку Південної України Чумацький промисел. Промисловий переворот. Як він відбувався в УкраїніЩо характерне для розвитку внутрішньої та зовнішньої торгівлі в підросійській Україні

Номер слайду 4

Опорні дати:

Номер слайду 5

Основні поняття, терміни, назви: кріпацтво, товаризація, промислова революція, гуральня,чумаки, порто-франко.

Номер слайду 6

Персоналії: Василь Каразін

Номер слайду 7

Актуалізація опорних знань Тестова перевірка домашнього завдання Фронтальне опитування

Номер слайду 8

Актуалізація опорних знаньІсторичний диктант. Яка верства населення складала більшість у Наддніпрянській Україні наприкінці XVIII — на початку XIX ст. і була основною виробничою силою? 2) Яким було становище представників найчисленнішої верстви населення? 3) Кому належала більшість земель у Наддніпрянській Україні наприкінці XVIII — на початку XIX ст.? 4) Дайте визначення поняття «промислова революція». Де і коли вона розпочалася у Європі? 5) Які елементи ринкових відносин існували в економіці України наприкінці XVIII — на початку XIX ст.? 6) Як розвивалася торгівля в Україні у XVIII ст.?

Номер слайду 9

Робота з картою:

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Становище сільського господарства на землях підросійської України в першій половині 19 ст. Причини економічного розвитку Південної України

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу2. Чумацький промисел

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу3. Промисловий переворот. Як він відбувався в Україні

Номер слайду 13

Словник: Гуральня (винокурня) - підприємство, де переробляли зерно на горілку.

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу4. Що характерне для розвитку внутрішньої та зовнішньої торгівлі в підросійській Україні

Номер слайду 15

Закріплення нових знань. Складіть речення, використавши поняття і терміни: «промисловий переворот», «чумацький промисел», «порто-франко».

Номер слайду 16

Закріплення нових знань2. Дайте відповіді на запитання: Що визначало розвиток сільського господарства в підросійській Україні в першій половині 19 ст.? 2. У чому полягала нова модель соціально-економічного розвитку Півдня України? 3. У чому виявлявся промисловий переворот на землях підросійської України? 4. Яку роль відіграла діяльність Яхненків і Симиренка в розвиткові промисловості в 1840-ві рр.? 5. Яку роль відігравала ярмаркова торгівля в розвитку внутрішньої та зовнішньої торгівлі?

Номер слайду 17

Закріплення нових знань3. До положень, що характеризують стан сільського господарства в Україні в першій половині 19 ст., доберіть конкретні факти за матеріалом підручника.

Номер слайду 18

Закріплення нових знань. Екстенсивний шлях розвитку сільського господарства. 2. Масове обезземелення та посилення визиску селянства. 3. Спроби окремих поміщиків перейти до раціонального землеробства. 4. Сільське господарство дедалі більше набуває торгового характеру.

Номер слайду 19

Закріплення нових знань4. Дайте відповіді на запитання: Як події російсько-французької війни заторкували Україну? Як відбувалася колонізація Кубані Чорноморським військом? За яких обставин було утворено Азовське козацьке військо? Які обов’язки покладалися на Чорноморське козацьке військо (на Кубані) та Азовське козацьке військо? З якою метою царський уряд ініціював об’єднання колишнього Чорноморського козацького війська (яке складалося з українців) з частиною колишнього Лінійного козацького війська (у якому переважали росіяни) в Кубанське козацьке військо?

Номер слайду 20

Підсумок уроку: Панівне становище займали кріпосницькі відносини, які дедалі більше гальмували його розвиток. В 30-х рр. XIX ст. в Наддніпрянській Україні розпочалася промислова революція. Проте темпи її розвитку уповільнювалися через відсутність ринку вільнонайманої робочої сили. Найбільшим містом стала Одеса!!!!!, а джерелом процвітання — торгівля. Основними формами внутрішньої торгівлі на українських землях були ярмарки та тижневі базари (торги). У цей період чорноморсько-азовські порти Наддніпрянської України посіли провідне місце в зовнішній торгівлі Російської імперії. Успішний економічний розвиток Південної України став красномовним доказом необхідності переходу до нових економічних відносин.

Номер слайду 21

Домашнє завдання: Підручник

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лазарева Антоніна Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
4537
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку