Урок № 6. Громадська опозиція російському царизму в Україні. Соціальні протести

Про матеріал
На початку XIX ст. в Наддніпрянщині серед заможних верств населення набуло поширення масонство. «Малоросійське таємне товариство» у своїй діяльності відійшло від звичної для масонів діяльності й набуло рис, які, на думку деяких істориків, дозволяють вважати його першою українською таємною політичною організацією в Наддніпрянщині.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас Андріївська ЗОШ І-ІІІ ст. Урок № 6. Громадська опозиція російському царизму в Україні. Соціальні протести

Номер слайду 2

Завдання уроку: охарактеризувати російський і польський визвольні рухи на українських землях у 20—30-х рр. XIX ст., проаналізувати діяльність масонських організацій в Україні, рух декабристів та польське повстання 1830—1831 рр.; розвивати уміння працювати з історичними джерелами, аналізувати їх, робити висновки, порівняння, висловлювати власну точку зору

Номер слайду 3

План вивчення: Масонські ложіЧого прагнули декабристи й чого досягли. Яку роль у їхніх програмових документах було відведено УкраїніПольське повстання 1830-1831 рр. Соціальний протест селян

Номер слайду 4

Опорні дати:

Номер слайду 5

Основні поняття, терміни, назви: масонство, «Понт Евксинський», «З'єднані слов'яни», «Любов до істини», «Малоросійське таємне товариство», декабристи, «Південне товариство», «Північне товариство», «Товариство об'єднаних слов'ян»,соціальні протести.

Номер слайду 6

Персоналії: В. Лукашевич, І. Котляревський, В. Тарновський, П. Капніст, М. Муравйов, П. Пестель, У. Кармелюк.

Номер слайду 7

Актуалізація опорних знань Тестова перевірка домашнього завдання Фронтальне опитування

Номер слайду 8

Робота з картою:

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу Масонські ложі

Номер слайду 10

Словник: Масонство (від фр. macon, букв. – каменяр, муляр) - релігійно-етичний рух, що виник у 18 ст. Організаційну форму запозичив у середньовічних будівельників.

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу2. Чого прагнули декабристи й чого досягли. Яку роль у їхніх програмових документах було відведено Україні

Номер слайду 12

Словник: Декабристський рух отримав назву від місяця грудня (рос. «декабрь»), коли відбулося збройне повстання 1825 р.

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу3. Польське повстання 1830-1831 рр.

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу4. Соціальний протест селян

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Закріплення нових знань. Установіть хронологічну послідовність подій: ліквідація царською владою греко-католицької церкви на Правобережжі; повстання Чернігівського полку; Польське повстання.

Номер слайду 17

Закріплення нових знань2. Складіть речення, використавши поняття, терміни та назви: «масони», «декабристи», «Любов до істини», «Південне товариство», «Товариство об’єднаних слов’ян».

Номер слайду 18

Закріплення нових знань3. Дайте відповіді на запитання: Якими були наслідки Польського національно-визвольного повстання для населення Правобережної України? 2. Які причини та наслідки соціальних протестів селян? 3. Хто такий Устим Кармалюк, чим зумовлена його поетизація в усній народній творчості?

Номер слайду 19

Закріплення нових знань4. Поміркуйте, чому Т. Шевченко називав декабристів першими «благовісниками свободи», пишучи про них: А я полину на Сибір. Аж за Байкал; загляну в гори,В вертепи темнії і в нори. Без дна глибокії, і вас,Споборники святої волі,Із тьми, із смороду, з неволіЦарям і людям на показ. На світ вас виведу надаліРядами довгими в кайданах...

Номер слайду 20

Закріплення нових знань5. Доведіть або спростуйте твердження: «Україна залишилася мертвим звуком у політичних програмах російських декабристів».

Номер слайду 21

Закріплення нових знань6. Про які події йдеться у фрагменті джерела? Де, коли вони відбувалися, чим завершилися?«Мужність солдатів похитнулася... Вигляд вбитих і поранених, відсутність С. Муравйова завдали рішучого удару мужності повсталих чернігівців: вони, кинувши рушниці, побігли в різні боки. Один ескадрон гусарів переслідував втікачів, які розсипалися полем; інший оточив офіцерів, які залишилися на місці, що займала раніше колона, між пораненими і вбитими...» (І. Горбачевський)

Номер слайду 22

Підсумок уроку: На початку XIX ст. в Наддніпрянщині серед заможних верств населення набуло поширення масонство. «Малоросійське таємне товариство» у своїй діяльності відійшло від звичної для масонів діяльності й набуло рис, які, на думку деяких істориків, дозволяють вважати його першою українською таємною політичною організацією в Наддніпрянщині. Декабристи фактично ігнорували українське питання, хоча українські землі й були головною ареною їхньої діяльності. І все ж таки декабристський рух став першою за Нової доби спробою ліквідувати самодержавство, і тому справив значний вплив на розвиток українського національно-визвольного руху. З поразки польського повстання 1830—1831 рр. розпочалася нова хвиля русифікації Правобережної України. Російська влада в ставленні до учасників соціальних протестів віддавала перевагу їх придушенню військовою силою, намагаючись відсунути в часі розгляд шляхів ліквідації кріпацтва.

Номер слайду 23

Домашнє завдання: Підручник

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коваленко Людмила
    Щиро дякую ,скористалась чудовою презентацією, на уроці.
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
6204
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку