Урок № 9. Соціально-економічне становище земель підавстрійської України та початок національного відродження

Про матеріал
Адміністративно-територіальний устрій, запроваджений австрійською владою, мав на меті привести їх у відповідність до інших імперських провінцій, уникаючи при цьому рішучих змін, які могли викликати незадоволення місцевої еліти.

üРеформи Марії Терезії та Йосифа II, здійснені на західноукраїнських землях у цілому позитивно вплинули на розвиток краю, сприяли поширенню серед русинів прихильного ставлення до Габсбургів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас Андріївська ЗОШ І-ІІІ ст. Урок № 9. Соціально-економічне становище земель підавстрійської України та початок національного відродження

Номер слайду 2

Завдання уроку: охарактеризувати адміністративно-територіальний устрій та регіональний поділ українських земель у складі Австрійської імперії наприкінці XVIII — на початку XIX ст.,з'ясувати соціальне та національне становище українського населення, визначити суть політики австрійського уряду щодо українців;розвивати уміння самостійно опрацьовувати історичні документи, схеми, таблиці, аналізувати матеріал, уміти виділяти основне й другорядне, давати порівняльну характеристику певним історичним процесам; висловлювати власну точку зору.

Номер слайду 3

План вивчення: Соціальне та національне становище українців під владою Австрійської імперіїЕкономічний розвиток західноукраїнських земель у першій половині 19 ст. З ким та з якими подіями пов'язують першу хвилю національного відродження в західноукраїнських землях. Внесок «Руської трійці» в українське національне відродження

Номер слайду 4

Опорні дати:

Номер слайду 5

Основні поняття, терміни, назви: західноукраїнські землі,адміністративно-територіальний устрій,опришки,гайдамаки,денаціоналізація,коронний край, «Руська трійця»,«Русалка Дністровая»,національне відродження, «будителі», греко-католицькі священики, Барбареум

Номер слайду 6

Персоналії: Марія Терезія, Йосиф II, М. Штолюк, Л. Кобилиця,Іван Могильницький,Івн Вагилевич,Яків Головацький,Маркіян Шашкевич,Олександр Духнович

Номер слайду 7

Актуалізація опорних знань Тестова перевірка домашнього завдання Фронтальне опитування

Номер слайду 8

Робота з картою:

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу Соціальне та національне становище українців під владою Австрійської імперії

Номер слайду 10

Йосиф II (1741-1790)

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу2. Економічний розвиток західноукраїнських земель у першій половині 19 ст.

Номер слайду 12

Лук’ян Кобилиця (1812-1851)

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу3. З ким та з якими подіями пов'язують першу хвилю національного відродження в західноукраїнських землях

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Іван Могильницький (1778-1831)

Номер слайду 16

Олександр Духнович (1803-1865)

Номер слайду 17

Вивчення нового матеріалу4. Внесок «Руської трійці» в українське національне відродження

Номер слайду 18

Словник:«Русалка Дністрова» - перша книжка, опублікована українською мовою в західноукраїнських землях, що започаткувала розвиток у краї нової літератури.

Номер слайду 19

Маркіян Шашкевич (1811-1843)

Номер слайду 20

Закріплення нових знань. Установіть хронологічну послідовність подій: вихід друком «Русалки Дністрової»; створення освітнього «Товариства галицьких греко-католицьких священиків» у Перемишлі; початок діяльності «Руської трійці» у Львові.

Номер слайду 21

Закріплення нових знань2. Проілюструйте подані твердження, що характеризують соціально-економічне становище в західноукраїнських землях у першій половині 19 ст., конкретними фактами. Прагнення уряду перетворити західноукраїнські землі на ринок збуту і джерело сировини. 2. Гальмування урядом розвитку промисловості. 3. Посилення визиску селян. 4. Пасивний опір та гострі соціальні протести селян.

Номер слайду 22

Закріплення нових знань3. Дайте відповіді на запитання: За яких обставин греко-католицьке духівництво перебрало керівництво українцями на Галичині? 2. Якою була роль греко-католицького духівництва в національному відродженні українців? 3. Що характерне для економічного становища західноукраїнських земель? 4. З якими подіями та постатями пов’язана перша хвиля національного відродження в Галичині та Закарпатті?

Номер слайду 23

Закріплення нових знань4. Доберіть до імен історичних постатей першого етапу національного відродження їхні стислі характеристики: а) М. Шашкевич; б) І. Базилович; в) Л. Кобилиця; г) О. Духнович; д) М. Лучкай. Засновник і керівник першого в Галичині освітнього товариства греко-католицьких священиків, автор першої в Галичині «Граматики» книжної української мови. 2. Закарпатський будитель, автор вірша «Я Русин був, есм і буду...». 3. Автор шеститомної «Історії карпатських русинів». 4. Автор першої наукової праці з історії Закарпаття - «Короткого нарису фундації Федора Коріатовича». 5. Організатор і лідер «Руської трійці», співавтор і співвидавець «Русалки Дністрової». 6. Очільник селянського руху на Буковині в 40-х рр. 19 ст.

Номер слайду 24

Закріплення нових знань5. Визначаючи внесок «Руської трійці» в розвиток українського національного руху, І. Франко наголошував, що у трійчан, особливо в М. Шашкевича, задуми були далеко ширшими за просвітницькі; вони прагнули воскресити цілий народ український до нового життя, духовного і громадського. Доведіть слушність думки І. Франка уривками з джерел та конкретними прикладами діяльності членів «Руської трійці».

Номер слайду 25

Підсумок уроку: Адміністративно-територіальний устрій, запроваджений австрійською владою, мав на меті привести їх у відповідність до інших імперських провінцій, уникаючи при цьому рішучих змін, які могли викликати незадоволення місцевої еліти. Реформи Марії Терезії та Йосифа II, здійснені на західноукраїнських землях у цілому позитивно вплинули на розвиток краю, сприяли поширенню серед русинів прихильного ставлення до Габсбургів. Виступи селян на західноукраїнських землях у цей період мали постійний характер. Влада придушувала їх і водночас здійснювала певні поступки для полегшення становища селянства. В економіці краю переважало сільське господарство, яке ґрунтувалося на залишках кріпосницьких відносин. Місцева промисловість перебувала на мануфактурному рівні й не могла конкурувати із центральними провінціями імперії. Наприкінці XVIII ст. русинські «будителі» на Закарпатті першими розпочали досліджувати історичне походження, культуру й мову свого народу. Протягом перших десятиліть XIX ст. ідеї українського національного відродження завдяки діяльності греко-католицького духовенства набули поширення в Східній Галичині.«Руська трійця» сприяла тому, що народна мова русинів стала поступово набувати рис літературної української мови і впроваджуватися в широкий ужиток. Мали історичне значення діяльність «Руської трійці» та видання «Русалки Дністрової».

Номер слайду 26

Домашнє завдання: Підручник

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
6196
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку