ТЕМА: ВІТАМІНИ.
МЕТА:
Обладнання: Підручник, робочий зошит, таблиця «Вітаміни», кросворд.
Базові поняття й терміни: Вітаміни, водорозчинні вітаміни, жиро розчини вітаміни, авітаміноз, гіповітаміноз, гіпервітаміноз.
ХІД УРОКУ
Питання для бесіди.
Вітаміни – це речовини різної хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих фізіологічних і біологічних процесів у організмі.
Основоположник учення про вітаміни – російський лікар Микола Лунін. Оскільки більшість цих речовин не відкладається про запас і не синтезується в організмі, необхідно постійно вживати продукти, що їх містять. За нестачі вітамінів у їжі в організмі людини виникає захворювання гіповітаміноз, а при відсутності їх – авітаміноз.
Вітаміни
Водорозчинні (С, групи В) Жиророзчинні (А, Д, Е. К)
Основні функції і джерела надходження вітамінів в організм людини
Вітаміни |
Функції вітамінів |
Гіповітаміноз |
Основні джерела |
|
Водорозчинні вітаміни |
||||
Вітамін С (Аскорбінова кіслота) |
Бере участь у синтезі білків і утворенні органічної речовини кісток, підвищує імунітет |
Цинга |
Чорна смородина, шипшина, лимон,обліпиха, цитрусові, аґрус, суниці, полуниці, капуста, картопля,щавель. |
|
Вітамін В1 (Тіамін) |
Бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів, надзвичайна його роль у вуглеводному обміні |
Бері-бері |
Дріжджі, хлібний квас, зернові і бобові культури, яєчний жовток, висівки пшениці, жита |
|
Вітамін В2 (Рибофлавін) |
Бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів, у процесах росту організму, відновленні клітин, слизових оболонок |
Виразки на слизових оболонках |
Яйця, сир, молоко, ряжанка,кефір, крупи, бобові культури |
|
Вітамін В6 (Піридоксин) |
Забезпечує нормальне засвоєння білків і жирів |
Нестача його в організмі спричиняє затримку росту, недокрів`я, шлунково-кишкові розлади, підвищену дратівливість |
Кукурудза, ячмінь, горох, картопля, буряк, яловичина, яйця, молоко |
|
Вітамін В12 (Кобаламін) |
Протианемічний чинник |
Анемія |
М`ясо, печінка |
|
Жиророзчинні вітаміни |
||||
Вітамін А (Ретінол) |
Входить до складу пігменту зорових рецепторів – паличок і колбочок; сприяє нормальному росту організму, розмноженню та відновленню тих клітин, які швидко й постійно змінюються – крові, шкіри, слизових оболонок. |
Куряча сліпота, зниження імунітету, утворення виразок і гнійників, недостатній ріст. |
Печінка, риб`ячий жир, абрикоси, морква, червоний солодкий перець, шпипат, ікра. |
|
Вітамін Д (Кальциферол) |
Впливає на процеси кіско утворення й регулює правильне співвідношення кальцію та фосфору. |
Рахіт |
Печінка, риб`ячий жир, жовток, масло |
|
Вітамін Е (токоферол) |
Впливає на репродуктивну функцію |
|
Нерафіновані рослинні олії, зародки зерен пшениці, печінка |
|
Вітамін К |
Синтезується мікроорганізмами кишечнику, без нього не утворюється найважливіший чинник згортання крові – протромбін. |
|
Шпинат, капуста, салат, кропива, грицики, деревій |
|
Осмислення об`єктивних зв`язків
Розгадування кросворда
Запитання
Відповіді. 1. Гіповітаміноз. 2.Аскорбінова. 3.Ретінол. 4.Рахіт. 5.Гіпервітаміноз. 6.Лунін. 7.Анемія. 8.Каротін.
Бесіда
§ 7