"Вітаміни" - 8 клас.

Про матеріал
ТЕМА: ВІТАМІНИ. МЕТА: - З`ясувати роль вітамінів як біологічно активних речовин, їх функції в організмі; - Закріпити знання про основні групи вітамінів, їх фізико-хімічні властивості, причини авітамінозі, шкідливість надлишку вітамінів; - Розширити науковий світогляд учнів, розвивати самостійність, уміння висловлювати свої думки, робити висновки; - Виховувати бережливе ставлення до свого організму; Обладнання: Підручник, робочий зошит, таблиця «Вітаміни», кросворд. Базові поняття й терміни: Вітаміни, водорозчинні вітаміни, жиро розчини вітаміни, авітаміноз, гіповітаміноз, гіпервітаміноз.
Перегляд файлу

ТЕМА: ВІТАМІНИ.

МЕТА:

  • З`ясувати роль вітамінів як біологічно активних речовин, їх функції в організмі;
  • Закріпити знання про основні групи вітамінів, їх фізико-хімічні властивості, причини авітамінозі, шкідливість надлишку вітамінів;
  • Розширити науковий світогляд учнів, розвивати самостійність, уміння висловлювати свої думки, робити висновки;
  • Виховувати бережливе ставлення до свого організму;

Обладнання: Підручник, робочий зошит, таблиця «Вітаміни», кросворд.

Базові поняття й терміни: Вітаміни, водорозчинні вітаміни, жиро розчини вітаміни, авітаміноз, гіповітаміноз, гіпервітаміноз.

 

ХІД УРОКУ

  1. Організаційний етап

 

  1. Актуалізація опорних знань  і мотивація навчальної діяльності учнів

Питання для бесіди.

  1. Що призводить до харчових отруєнь?
  2. Які заходи профілактики є загальними для всіх шлунково-кишкових захворювань?
  3. Чому харчові продукти розщеплюються організмом на складові частини?

 

  1. Вивчення нового матеріалу.

Вітаміни – це речовини різної хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих фізіологічних і біологічних процесів у організмі.

 Основоположник учення про вітаміни – російський лікар Микола Лунін. Оскільки більшість цих речовин не відкладається про запас і не синтезується в організмі, необхідно постійно вживати продукти, що їх містять. За нестачі вітамінів у їжі в організмі людини виникає захворювання гіповітаміноз, а при відсутності їх – авітаміноз.

Вітаміни

 

                Водорозчинні (С, групи В)                   Жиророзчинні (А, Д, Е. К)

 

              Основні функції і джерела надходження вітамінів в організм людини

 

Вітаміни

Функції вітамінів

Гіповітаміноз

Основні джерела

Водорозчинні вітаміни

Вітамін С (Аскорбінова кіслота)

Бере участь у синтезі білків і утворенні органічної речовини кісток, підвищує імунітет

Цинга

Чорна смородина, шипшина, лимон,обліпиха, цитрусові, аґрус, суниці, полуниці, капуста, картопля,щавель.

Вітамін В1

(Тіамін)

Бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів, надзвичайна його роль у вуглеводному обміні

Бері-бері

Дріжджі,  хлібний квас, зернові і бобові культури, яєчний жовток, висівки пшениці, жита

Вітамін В2 (Рибофлавін)

Бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів, у процесах росту організму, відновленні клітин, слизових оболонок

Виразки на слизових оболонках

Яйця, сир, молоко, ряжанка,кефір, крупи, бобові культури

Вітамін В6 (Піридоксин)

Забезпечує нормальне засвоєння білків і жирів

Нестача його в організмі спричиняє затримку росту, недокрів`я, шлунково-кишкові розлади, підвищену дратівливість

Кукурудза, ячмінь, горох, картопля, буряк, яловичина, яйця, молоко

Вітамін В12 (Кобаламін)

Протианемічний чинник

Анемія

М`ясо, печінка

Жиророзчинні вітаміни

Вітамін А (Ретінол)

Входить до складу пігменту зорових рецепторів – паличок і колбочок; сприяє нормальному росту організму, розмноженню та відновленню тих клітин, які швидко й постійно змінюються – крові, шкіри, слизових оболонок.

Куряча сліпота, зниження імунітету, утворення виразок і гнійників, недостатній ріст.

Печінка, риб`ячий жир, абрикоси, морква, червоний солодкий перець, шпипат, ікра.

Вітамін Д (Кальциферол)

Впливає на процеси кіско утворення й регулює правильне співвідношення кальцію та фосфору.

Рахіт

Печінка, риб`ячий жир, жовток, масло

Вітамін Е

(токоферол)

Впливає на репродуктивну функцію

 

Нерафіновані рослинні олії, зародки зерен пшениці, печінка

Вітамін К

Синтезується мікроорганізмами кишечнику, без нього не утворюється найважливіший чинник згортання крові – протромбін.

 

Шпинат, капуста, салат, кропива, грицики, деревій

 

 

  1. Узагальнення, систематизація й контроль знань і вмінь учнів
    1. Які функції виконують вітаміни?
    2. Що таке гіпервітаміноз?
    3. Що таке гіповітаміноз?

Осмислення об`єктивних зв`язків

Розгадування кросворда

Запитання

  1. Захворювання, яке виникає при нестачі вітамінів в організмі.
  2. Як називається протицингова кислота?
  3. Інша назва вітаміну А.
  4. Яке захворювання виникає при нестачі вітаміну Д?
  5. Надлишок  вітаміну, що в десятки або сотні разів перевищує потреби організму
  6. Прізвище російського лікаря, який відкрив вітаміни.
  7. Інша назва хвороби недокрів`я. А
  8. Провітамін А, який у печінці перетворюється на вітамін.

 

Відповіді. 1. Гіповітаміноз. 2.Аскорбінова.  3.Ретінол.  4.Рахіт.  5.Гіпервітаміноз.  6.Лунін.  7.Анемія.  8.Каротін.

 

Бесіда

  • Чи сподобався вам урок?
  • Що цікавого було на уроці?
  • Що нового ви дізналися?

 

  1. Домашнє завдання

 

§ 7

doc
Додано
6 березня 2022
Переглядів
1079
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку