Урок Ч. Діккенс «Різдвяна пісня в прозі». Сюжет і композиція повісті. Подорож Скруджа у часі й просторі.

Про матеріал
Розробка уроку зарубіжної літератури за творчістю Ч.Діккенса може бути використана під час підготовки до уроку за темою "Ч. Діккенс «Різдвяна пісня в прозі». Сюжет і композиція повісті. Подорож Скруджа у часі й просторі".
Перегляд файлу

Тема: Чарльз Діккенс «Різдвяна пісня в прозі». Сюжет і композиція повісті. Подорож Скруджа у часі й просторі.

 Мета: ознайомити учнів із світом дитинства Чарльза Діккенса; підготувати до сприйняття й розуміння змісту повісті; розвивати пізнавальні  здібності дітей; виховувати неприйняття байдужості та жорстокості,  викликати бажання робити добро.

Обладнання: портрет Ч.Діккенса, текст повісті, виставка творів письменника,  дитячі ілюстрації до твору Ч.Діккенса «Різдвяна пісня в прозі»,мультимедійна презентація.                                                       

Хід уроку

І. Організаційний момент 

ІІ. Актуалізація опорних знань

Наша мандрівка сторінками літератури продовжується. Якби ви були письменниками, які риси  людського характеру ви обрали б та возвеличували?  (Чесність, гід­ність, краса, повага, улесливість, байдужість, підлабузництво, боягузливість) (Вибрати серед карток)

Так, справді, людина має нести світло. Це нелегко у нашому житті.Бо людина працює, метушиться, інколи страждає... Але існують особливі дні, коли вона зупиняється, перехоплює дух, замислюється. Найчастіше цими днями є свята.

  •  Діти, що  незвичайне  ви помітили, коли зайшли до класу?
  •     А як ви гадаєте, чому ці речі я принесла сьогодні на урок?
  •     Коли приходить Різдво, ми всі, і дорослі, і діти, знаходимось в очікуванні якогось дива. Так було, так є і так буде завжди. Звичайно, що люблять різдвяні свята і англійці.
  • Очікуючи на незвичайну пригоду, перенесімось на крилах фантазії у засніжену Англію. (Звучить «Jingle Bells».)

ІІІ. Робота над темою уроку

1.Повідомлення теми та мети уроку (запис у зошити)

  Декілька хвилин тому, я вам запропонувала перенестися у засніжену Англію. (Слайд1 )

Як ви гадаєте чому?... Тема нашого уроку «Чарльз Діккенс «Різдвяна пісня в прозі». Сюжет і композиція повісті. Подорож Скруджа  у часі й просторі ». (Слайд2, 3 )

    Учитель.  Ми познайомимося з видатним, надзвичайно цікавим,  англійським письменником ХІХ століття Чарльзом Діккенсом, побуваємо в Англії часів Діккенса, зазирнемо до контори Скруджа та відсвяткуємо Різдво разом з героями повісті. Ця мандрівка триватиме кілька уроків поспіль. 

ІІІ Сприйняття і засвоєння учнями навчального матеріалу. 

1.Слово вчителя. 

 «Усі дорослі були спочатку дітьми, тільки мало хто з них про це пам’ятає», - писав відомий французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері. А яким було не тільки дитинство Ч.Діккенса, а й все життя, ми дізнаємось, коли переглянемо програму «ЖЗЛ»(Життя знаменитих людей). Сьогодні до програми завітали дослідник творчості Ч.Діккенса та сам Ч.Діккенс.(Слайд4)

2. Виступ учнів.

Літературознавець. На початку ХІХ століття у Портсмуті жила родина Діккенсів. Джон Діккенс був чиновником морської скарбниці, тож не міг похвалитися ні багатством, ні знатним родом. Спочатку родина жила в достатку. Чоловік мав веселу вдачу, любив театр, але був легковажний. Він позичав гроші, однак не повертав їх. Елізабет Діккенс була домогосподаркою і намагалася дати раду всім дітям. А їх у родині було восьмеро. Тож материнської ласки й уваги не завжди вистачало на всіх. 

Чарльз Діккенс. Я народився 7 лютого 1812 року в Портсмуті, англійському портовому місті. Батько мій у справах служби був змушений час від часу змінювати місце проживання. Освіту я почав у священника в Чатемі, а продовжив у лондонській школі. Навчання моє тривало недовго. Через те, що мій батько був незаможним, мені рано довелося розпочати самостійне життя. 

Літературознавець. Навчаючись ще в Чатемській школі, хлопець захоплювався читанням книжок, мріяв та фантазував, уявляючи себе то Робінзоном Крузо, то Томом Джонсом. 1823-го року родина переїхала до Лондона,  куди згодом перебралася вся родина. Батько через борги потрапив до боргової в’язниці.  Про навчання годі було й думати, і 12-тирічний Чарльз пішов працювати на фабрику вакси. Працюючи на фабриці, хлопець дав собі слово «вибитися в люди».Та перед тим, як він став усесвітньовідомим, йому довелося працювати на різних посадах. 

Чарльз Діккенс. Знайомство з життям я почав у конторі юриста і, треба сказати, служба здалася мені марудною. Через два роки я залишив це місце й протягом деякого часу продовжував здобувати освіту сам у Бібліотеці Британського музею, де посилено читав. Тоді я став вивчати стенографію, бажаючи випробувати свої сили на ниві репортерства. Я добре владнав цю справу і мене запросили працювати до часопису «Дзеркало парламенту».Потім я став співробітником «Ранкової хроніки», де працював до появи перших випусків «Піквікського клубу». Мушу визнати, що в «Ранковій хроніці» мене вважали одним з найкращих завдяки легкості пера. 

Літературознавець. Діккенс «вибився в люди», став відомим, популярним, улюбленим письменником усієї Англії. Він купив собі будинок у Лондоні на Дауті – стріт. Саме тут Діккенс створив багато чудових творів. Слава та популярність не змінили письменника. Він залишився добрим і чуйним, уважним і щедрим. Як у дитинстві, вірив у дива. Саме через це його твори мають щасливий кінець. 

3. Складання «Асоціативного куща» (у дітей на партах сніжинки, на яких вони пишуть, що їм відомо про Діккенса, і прикріплюють на дошку)

Чарльз Діккенс

4.Виставка творів Ч.Діккенса. (Слайд 5)

Учитель. Перед вами виставка книг, які написав Ч.Діккенс.Звичайно, ця виставка – не повний звіт про творчість письменника. Тут лише найвідоміші твори: «Пригоди Олівера Твіста» - розповідь про бідного хлопчика – сироту і його життя у великому місті; «Домбі і син» - роман про те, як слід розуміти батьківський обов’язок і як по-справжньому любити своїх дітей; «Різдвяна пісня у прозі», яку ми почнемо сьогодні  вивчати, - повість про доброту і чуйність людини. (Слайд 6,7,8)

5. Повідомлення учня. 

Учитель. А як виник задум написати цей твір? Про це нам розкажуть  дослідники творчості Ч.Діккенса. 

Дослідник. У 40-ві роки ХІХ століття Діккенс видав дві різдвяні повісті: «Різдвяна пісня у прозі» та «Дзвони» (усього їх близько двох десятків).Виникнення цих повістей має свою історію. Якось 1843 року Діккенс отримав лист від економіста Сміта, який був членом урядової комісії з питань дитячої праці. Він розкрив Діккенсу страшні факти про жахливі умови праці робітників і, зокрема, факти про експлуатацію дітей на промислових підприємствах.(Чарлз Діккенс знав про це з власного досвіду). Діккенс хотів написати памфлет, проте передумав і пояснив це так: «Не лякайтеся, якщо я скажу, що з того часу, коли я Вам писав востаннє, виникли такі обставини, котрі змушують мене відкласти до кінця року появу обіцяної Вам брошури. Я не можу пояснити, що це за обставини, але будьте певні, що коли Ви дізнаєтеся, у чому річ, чим я був зайнятий, де і як, - Ви погодитеся з тим, що молот опустився з силою в двадцять разів, - та що там у двадцять, у двадцять тисяч разів більшою, ніж та, яку я міг застосувати, коли б виконав свій перший задум». 

Учитель. Цим молотом стала повість «Різдвяна пісня у прозі». В чому ж особливості «різдвяних» творів Ч. Діккенса?

1 учень. До створення «Різдвяних повістей» Діккенс приступив уже зрілим майстром - поява цих творів припадає на 40-і рр. ХІХ ст., тобто на друге десятиріччя його творчої діяльності.

На момент виходу першої з них («Різдвяна пісня у прозі», 1843) Діккенс користувався заслуженою славою не лише у себе на батьківщині, у «старій добрій Англії», а й по той бік Атлантики, у Сполучених штатах Америки.  «Різдвяний» цикл Діккенса складається з п'яти повістей: «Різдвяна пісня у прозі» (1843), «Дзвони» (1844), «Цвіркун за вогнищем» (1845), «Битва життя» (1846), «Одержимий» (1848).

Діккенс дуже любив різдвяні свята. Він бачив у них прояв природної доброти та життєлюбства народу, простих, але щирих веселощів, без яких життя бідняків було б ще злиденнішим і сумнішим.

2 учень. Письменник сприймав Різдво як свято домашнього вогнища, тому воно було особливо дорогим для нього. Діккенс любив веселе відкрите вогнище каміну, біля якого у різдвяний вечір збиралася сім'я, любив затишок кімнат, прикрашених гілками омели або гостролисту,- особливо привабливий узимку, коли надворі йде сніг, гуркоче вітер і згущається морозний туман. любив він і традиційний ритуал цих свят - веселі ігри і танці до чи після вечері з обов'язковим пудингом.

3 учень. «Різдвяні повісті» Ч. Діккенса є досить значними за обсягом. Сам автор об'єднав їх під спільним заголовком «Christmas Books» («різдвяні книги»). Сучасні англійські дослідники відносять їх до типу «long short story» - «довгого короткого оповідання» (еквівалент розгорнутої новели або повісті).

Особливістю «різдвяного» оповідання є процес душевної трансформації героя або героїв, відмова від фальшивих цінностей в ім'я цінностей істинних, гуманістичних, вічних.

За умовою жанру на подібну трансформацію давалася лише одна ніч. Зате ця ніч була різдвяна, ніч, в яку обов'язково відбуваються чудесні пригоди та перетворення.

6. Словникова робота. 

  • Слухаючи уривок з листа Ч.Діккенса   Смітові, ви почули нове слово «памфлет». Що ж воно означає? 

Користуючись підручником, знайдіть поняття «повість», «памфлет», «пісня», «різдвяне оповідання».(стор.84, повість). Повість   середній за обсягом прозовий твір про важливий період із життя  героя.

  • А  з поняттями  «памфлет», «пісня», «різдвяне оповідання» нас познайомить теоретик літератури.

Памфлет – твір публіцистичного характеру, що викриває чи засуджує   певні суспільні вади, закликає до вирішення їх. 

Пісня     це віршований ліричний твір, що складається зі строф  (ритмічно завершених частин твору).

Різдвяне оповідання – це художній твір, дія якого відбувається напередодні або під час Різдва і має щасливу розв'язку. 

7. Інсценування.  (З’являється тінь Марлея)

  • Діти, а хто це прийшов до нас у гості?
  • Так, це герой «Різдвяної пісні».

8. Про що ж «Різдвяна пісня в прозі»? З сюжетом цього твору ми познайомимось за допомогою рекламного відеоролику. 

9.Слово вчителя.

- А що таке композиція? У чому ж полягає особливість композиції «Різдвяної пісні у прозі»?

…отримала завдання дослідити композицію повісті.

Композиція твору.

  • Експозиція — зображення життя Скруджа на початку твору.
  • Зав'язка — поява привида Марлі.
  • Розвиток дії — подорожі з Духами.
  • Кульмінація — присутність Скруджа на власних похоронах.
  • Розв'язка — переродження героя.

10.Бесіда з учнями.

  • Чому ж  автор назвав повість «Різдвяною піснею у прозі»? (Можливо, тому, що саме на Різдво з героєм сталася якась  важлива подія. Характер персонажа змінився.)
  •  А чому «пісня у прозі»?(Різдво – це день народження Сина Божого. Це – свято, гідне    оспівування, тому що воно об’єднує людей. А про такі речі краще   співати, ніж говорити.  У житті Скруджа немає жодної мрії, нічого доброго – лише сіра    буденна проза. Можливо, саме тому, що на Різдво життя героя  чудесно змінилося, ніби проза стала піснею, автор так назвав повість.  Пісня передає найкращі, найпотаємніші, найвищі почуття людини.)
  •  Як побудовано твір?  (Твір складається з п’яти частин, розділів, які автор називає   строфами.)
  • Як ви вважаєте, чому автор називає розділи строфами? ( Це пов’язано з назвою тексту. Бо пісня – це віршований ліричний твір, що складається із строф.)
  • Як ви думаєте, чому Діккенс вважав, що його різдвяна повість матиме більшу силу і вплив, ніж викривальний памфлет?   (Під час Різдва всі мріють про щастя й радість;усі вірять у дива  й готові здійснювати їх самі. Діккенс був упевнений, що його повість   змусить побачити біди інших людей і допомогти їм.)

11. Фізкультхвилинка

 Щось не хочеться сидіти,

Треба трохи відпочити.

Руки вгору, руки вниз,

Руки в боки, руки так,

Руки вгору, як вітряк.

Вище руки підніміть

І спокійно опустіть.

Плесніть, діти, кілька раз.

За роботу, все гаразд!

12. Робота з текстом твору.  

Учитель. Різдвяні свята особливі. А різдвяні твори схожі на казку:у них відбуваються фантастичні подорожі, чарівні перевтілення.

Бесіда за прочитаним.

  • Де відбуваються події?
  • Чому повість починається звісткою про те, що помер якийсь Марлей?
  • Як ви думаєте, чому Скрудж залишив Марлеєве ім'я на вивісці й відгукується на це ім'я?
  • Що ви можете сказати про Скруджа?
  • Зайдіть у тексті й зачитайте авторську характеристику Скруджа.(Автор знайомить нас з цим персонажем поступово, щоб показати, що зовнішність його не просто неприємна, вона віддзеркалює його внутрішній стан.)
  • Чому Скрудж не звертав увагу на те, що навіть собаки сліпих ховалися від нього?
  • Як ви розумієте такі рядки: «Він зневажав усіх людей. Втішався, коли робив людям зле…»?
  • Знайдіть у тексті й зачитайте опис погоди напередодні Різдва. Як ви вважаєте, чому пейзаж саме такий?
  • Де перебуває Скрудж напередодні Різдва?
  • Як він ставиться до свого службовця?
  • Яка подія порушила загальний стан холоду, темряви?
  • Прочитайте діалог Скруджа з племінником. Охарактеризуйте ставлення до Різдва племінника та Скруджа.( Читання в ролях)
  • Що приносить людині Різдво? З чиїми поглядами на свято Різдва збігаються погляди автора?
  • На що (кого) замахнувся Скрудж у своїй бездушності?
  • Чому Скрудж не відразу пішов додому?
  • З якою метою привид Марлея відвідав Скруджа?
  • Чи є вихід для Скруджа? 

 Учитель. Марлеєва тінь не тільки налякала Скруджа, але дала йому можливість стати на шлях змін. У нього є ще шанс урятувати душу від вічних страждань, повернутися до християнських цінностей. 

V. Підсумок уроку. Оцінювання. 

Ми розглянули І строфу твору Ч. Діккенса «Різдвяна пісня в прозі».

  • Як у ній відобразилося дитинство  письменника?

Різдво – найкраще свято для Діккенса. Окрім того автор змалював нелегке життя простих людей, за яким спостерігав ще в дитинстві.

Я бажаю вам завжди робити добро. Згадуйте про нього, творіть його не тільки у свята, а й кожного дня. І тоді ваші душі будуть прекрасними. 

  • Продовжіть речення «Мені на уроці сподобалось…»
  • На уроці я дізнався…

VІ.  Домашнє завдання. (Слайд 9)

Прочитати ІІ, ІІІ, IV строфи «Різдвяної пісні у прозі»; дати усну характеристику образу Скруджа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Виступ історика про «Добу королеви Вікторії» ХІХ ст..

            Учень:

До 40-х років ХІХ століття Різдво в Англії не святкувалося. Тільки у царювання королеви Вікторії англійці почали прикрашати до Різдва ялинку і приєдналися до країн континентальної Європи. Виник і звичай публічного виконання різдвяних духовних співів, які можна почути в різдвяні дні, на вулицях, в торгових центрах і навіть у вестибюлях станції метро. Перша різдвяна листівка в Англії також з’явилася у вікторіанські часи – в 40 – і роки ХІХ століття. Проте, саме Різдвяні повісті Ч. Діккенса, які він написав з 1843 по 1848 рік, додали англійському Різдву духовний і естетичний сенс головного і найулюбленішого свята. 

             Відомо, що королева Вікторія мала наміри подарувати Діккенсові титул дворянина. Однак ця звістка не викликала у нього великого захоплення. Найбільшою нагородою була любов читачів. (Слайд №10, 11)

 

5.      Виступ літературознавця про історію написання «Різдвяних повістей»

            Учений – економіст Сміт, член комісії з питань дитячої праці, попросив Діккенса як письменника, який користувався всенародною повагою та популярністю, виступити в пресі з підтримкою проведення закону про обмеження робочого дня на заводах і фабриках. Він повідомив про нелюдські умови праці робітників, зокрема факти експлуатації дітей. Але він вирішив виступити проти експлуатації не як публіцист , а як письменник. Так були написані «Різдвяні повісті», серед них і «Різдвяна пісня у прозі» - повість про переродження людини, як яка понад усе цінувала дзвін монет.

 

6.      Особливості «різдвяних» творів Ч. Діккенса

Слово вчителя

 «Різдвяний» цикл Діккенса складається з 5 повістей: «Різдвяна пісня у прозі» (1843), «Дзвони» (1844), «Цвіркун за вогнищем» (1845), «Битва життя» (1846), «Одержимий» (1848).

«Різдвяні повісті» Ч. Діккенса є досить значним за обсягом. Сам автор об’єднав їх під спільним заголовком «Christmas Books» («Різдвяні книги»).

Особливістю різдвяного оповідання є процес душевної трансформації героя або героїв, відмова від фальшивих цінностей в ім’я цінностей істинних, гуманістичних , вічних.

 

7.                 Словникова робота

З’ясувати значення слова гуманізм

/ Гуманізм – від слова гуманус, тобто земний, людський; це любов і співчуття до людини, доброта та милосердя/.(Слайд № 12)

 

8.      Бесіда за прочитаним твором

- Чи сподобалась вам повість? Які епізоди викликали емоційні переживання?(співчуття, обурення, сміх)

- Коли відбувається дія? (На свято Різдво.)

- Це випадковий вибір письменника? ( Ні. «Різдвяні оповідання « були задумані Діккенсом як соціальна проповідь в цікавій художній формі. Він звертався як до бідних, так і до багатих із закликом морального вдосконалення багатих і покращення долі бідних. У цьому і полягає гуманістичний зміст твору, його висока людяність)

Слово вчителя (Відеоверсія слайд № 13)

            А тепер давайте переглянемо уривок із мультфільму «Рождество Кэрол» (сцена до появи духа Марлі) і дамо відповідь на запитання:

- Хто жив разом із ним у цьому будинку? ( Ніхто)

- Чому Скрудж любив темряву?( Тому, що темрява річ дешева)

- Що побачив Скрудж на дверях замість молотка? ( Обличчя давно померлого Марлея, свого компаньйона)

- Як потрапив привид Марлея до кімнати Скруджа? ( Пройшов крізь замкнені двері)

- Чи вдалося режисеру втілити гуманістичний пафос Різдва? ( Так)

 

9.         Літературна вікторина  (Слайд №14)

v Як називалася кантора, в якій працював головний герой твору? («Скрудж і Марлей»)

v З якими природними явищами автор порівнює Скруджа? (Зі снігом, морозом, градом, зливою, жорстоким і невблаганним)

v Як поводилися люди, зустрівшись із Скруджом на вулиці? (Вони обходили його стороною, не віталися, не питали в нього дороги)

v Яка погода стояла на дворі в той час, про який йдеться у творі? ( Година була холодна, похмура. Туман аж проймав)

v Який вогонь горів у коминку Скруджа? (Там ледве жевріло)

v Чому Скрудж ніколи не зачиняв дверей у свому кабінеті? ( Щоб наглядати за писарем)

v Біля чого намагався зігрітися писар на своєму робочому місці? (Біля свічки)

v Кого відігнав Скрудж страшним прокльоном від своїх дверей?( Маленького хлопчика)

v За що ? ( За те, що той хотів колядувати)

v Кого ще прогнав Скрудж зі своєї контори в цей святковий вечір? (Свого племінника і збирачів коштів для бідних)

v  

ІV. Узагальнення та систематизація вивченого

Питання до учнів  прийом «Мікрофон»( Слайд №15)

Сьогодні на уроці :

-         Я дізнався….

-         Я відчув….

-         Я уявив….

 

V. Підведення підсумків, виставлення оцінок

 

VІ. Підсумок уроку

-          Які факти з біографії вам запам’яталися?

-          Чому Діккенс обирає для «Різдвяних повістей» форму художнього твору?

-          Ваше враження від образу Скруджа?

-          Як ви гадаєте, чи може цей герой змінитися на краще?

 

 

 

 

 

 

Система уроків з теми:

«Ч. Діккенс “Різдвяна пісня у прозі“»

6 клас

 

 

 

 

Вчитель

 зарубіжної літератури

Кочурка Т.А.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок № 1

 

 

 

Ч. Діккенс. «Різдвяна пісня у прозі». Гуманістичний зміст і висока людяність твору. Життя знедоленої родини Кретчитів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема уроку:   Ч. Діккенс «Різдвяна пісня у прозі». Гуманістичний зміст і

                        висока людяність твору. Життя знедоленої родини Кретчитів.

Мета уроку:   познайомити учнів із життєвим і творчим шляхом Ч. Діккенса;         підготувати до сприйняття й розуміння змісту повісті, донести                                 до учнів сутність гуманістичних ідеалів письменника;                                                             розвивати навички переказу художнього тексту; виховувати                                               пріоритет ставлення до людей за їхні внутрішні якості, а не                                               матеріальний статок, гуманістичне ставлення до тих, які                                               оточують.

Тип уроку:     урок засвоєння нових знань та формування на їх основі вмінь і        навичок.

Обладнання:  портрет Ч. Діккенса, текст повісті, виставка книг письменника,      літературо-мовний словник.

Епіграф:        «Милосердя, співчуття, ось на що мав би я спрямувати свою        діяльність».             Ч. Діккенс.

 

 

Хід уроку

/. Організаційний момент.

Обмін побажаннями в парах: «Побажай мені удачі».

II. Мотивація навчання діяльності.

Вчитель. Свята люблять усі. Адже це можливість відпочити, отримати подарунки, відвідати близьких людей, друзів... Та чи вичерпується цим зміст свята? Якщо Ви спробуєте підібрати однокореневі слова до слова свято, то серед них буде і слово святий. Наближається одне з найпрекрасніших свят -свято Різдва. Чому цей день такий жаданий? Що ж означає Різдво в житті людини? За відповідями на ці та інші запитання звернемося до англійського письменника XIX століття Чарлза Діккенса.

///. Вивчення нового матеріалу.

1. Повідомлення теми, мети, епіграфа, уроку.

2. Презентація портрета письменника.

3. Слово вчителя.

«Всі дорослі були спочатку дітьми, тільки мало хто з них про це пам'ятає», - писав французький письменник Антуан де Сент - Екзюпері. Чарлз Діккенс не забував своє дитинство ніколи. І хоча воно було невеселим, письменник стверджував, що дитинство - прекрасне. Тож, давайте спробуємо зустрітися з Чарлзом Діккенсом і дізнатися: яким було його дитинство, роки життя, чи подобалося йому Різдво?

4. Рольова гра «Зустріч з письменником».

-  Яким було ваше дитинство?

 

Учень – Чарлз Діккенс

 

 Я народився 7 лютого 1812 року в Портсмуті, англійському портовому місті. Батько мій у справах служби - він працював у розрахунковій частині Адміралтейства - був змушений час від часу змінювати місце проживання, і, отже, я 2-річною датиною потрапив до Лондона зі своїми батьками, а в 6 років переїхав до іншого портового міста, Чатам, де прожив кілька років, тон чого знову повернувся до Лондона

Освіту я почав у священика в Чатамі, а завершив у лондонській школі, але навчання тривало недовго, через те, що мій батько був незаможнім, мені рано довелось розпочати самостійне життя.

       5. Учитель.

 1823 року родина переїхала до Лондона. Батько через борги потрапив до боргової в'язниці, куди згодом перебралася вся родина. Про навчання годі було й думати, і 12-річний Чарлз пішов працювати на фабрику вакси.

 Згодом доля змилостивилася над родиною Діккенсів. Мати Чарлза отримала спадок, який дав можливість розплатитися з кредиторами. Вийти із в'язниці, а Чарлзу - продовжити навчання.

 Працюючи на фабриці, Чарлз дав собі слово «вибитися в люди». Та перед там як він став усесвітньо відомим, йому довелося попрацювати на різних посадах.

 -  Де письменник займався самоосвітою?

 

       6. Учень - Ч. Діккенс.

 Знайомство з життям я почав у конторі юриста і, треба сказати, служба здалась мені дуже марудною. Через 2 роки я залишив це місце і протягом деякого часу продовжував здобувати освіту сам у Бібліотеці Британського музею, де посилено читав, тоді я почав вивчати стенографія, бажаючи випробувати свої сили на ниві репортерства. Я добре владнав цю справу, і мене запросили працювати до «Дзеркала парламенту». Потім я став співробітником «Ранкової хроніки», де працював до появи перших випусків «Піквікського клубу». Мушу зізнатися, що в «Ранковій хроніці» мене вважали одним із найкращих завдяки легкості пера... і розлучився з часописом тільки тоді, коли «Піквікський клуб» досяг слави і популярності.

 

        7. Учитель.

 Діккенс «вибився в люди»: став відомим, популярним, улюбленим письменником усієї Англії. Він купив собі будинок в Лондоні на Дауті-стріт. Саме тут Діккенс створив багато чудових творів. Слава та популярність не змінили Діккенса, він став і залишився добрим, чуйним, уважним і щедрим, як у дитинстві, вірив у дива, мабуть, саме через це всі його твори мають щасливий кінець.

       8. На тлі музики учень читає вірш.

           Ніч Різдвяна, ніч любові.

           Освяти нас, освяти

          І у душах да воскресне

          Віщий промінь чистоти.

          Хай же музика небесна

          Тихо лине з висоти.

          Щоб на світі люди знову

          Обнялися, як брати.

 

      9. Учитель.

 Діккенс ніколи не був байдужим до чужого горя. До нього зверталися по допомогу, знаючи силу його пера, щоб привернути увагу «сильних світу» до потреб бідних і знедолених.

 Якось 1843 р. Діккенс отримав лист від економіста Сміта, який був членом урядової комісії з питань дитячої праці. Ознайомившись із надісланими Смітом матеріалами про умови праці неповнолітніх на шахтах, Діккенс хотів написати памфлет, проте передумав і пояснив це так:

 

      10. Повідомлення учня.

 «Не лякайтесь, якщо я скажу, що з того часу, коли я Вам писав востаннє, виникли такі обставини, котрі змушують мене відкласти до кінця року появу обіцяної Вам брошури. Я не можу пояснити, що це за обставини, але будьте певні, що коли ви дізнаєтеся в чому річ і коли Ви дізнаєтеся, чим я займався, і де, і як, Ви погодитися, що паровий молот опустився з силою в 20 разів, - та що там, у 20, в 20 тисяч разів більшою, ніж та, яку я міг застосувати, коли б виконав свій перший задум.»

      11. Учитель.

 Цим паровим молотом стала повість «Різдвяна пісня у прозі», що з'явилася у грудні 1843 року.

      12. Словникова робота (звернення до Словника літературознавчих термінів)

- Слухаючи уривок з листа Ч. Діккенса Смітові, ви почули нове слово памфлет.

 Що є таке памфлет?

 Памфлет - невеликий за обсягом літературний твір публіцистичного жанру злободенну тему.

 -   За своїм жанром «Різдвяна пісня у прозі» - це ... (повість)

 -   Пригадайте, що називається повістю.

 -   Як ви гадаєте, чому Діккенс вважав, що його різдвяна повість матиме більшу силу і вплив, ніж викривальний памфлет?

(Під час Різдва всі мріють про щастя і радість, усі вірять у дива і готові здійснювати їх самі. Діккенс був упевнений, що його повість змусить побачити біди інших людей і допомогти їм).

13. Учитель.                                                                                                        «Різдвяна повість у прозі» - це повість про переродження людини, яка понад усе цінувала дзвін монет. «Сам письменник дуже любив Різдво і вірив, що це свято допомагає примирити ворогів, порозумітися різним людям.

14. « Мікрофон-1»

- Що ви знаєте про Різдво?

- Чи подобається це свято Вам?

15. Бесіда (за І строфою повісті):

- Скажіть, чи знайшли спогади Ч. Діккенса про його дитинство відображення у повісті «Різдвяна пісня» ?

- Де відбуваються події у творі?

- Хто головний герой повісті?

- Що ви дізналися про Скрудж?

- Як він ставиться до свого писаря?

- Яка риса характеру є визначальною в характеристиці Скруджа?

- Підтвердить своє судження текстом?

- Як він ставиться до Різдва?

- Отже, узагальнимо: яка людина головний герой повісті Е.Скрудж?

- Життя якої родини зображено у творі? Як жила родина Кретчитів?

16. Робота в групах.

I група - Переказати епізод святкування Різдва у родині Кретчитів.

II група - Підтвердити цитатами важке життя родини.

17. Гра «Відгадай ім'я».

      Про кого з членів з родини Кретчитів ці слова:

1) «Була вбрана убого, в сукні, двічі перелицьованій, але прикрашеній стьожками; ті стьожки дуже дешеві, але за невеликі гроші надають сукні краси».                                                                                     (Пані Кретчит)

2) «На ньому були страшенно великі батьківські комірці, що Боб дав йому задля свята. Кінці тих комірців лізли йому в рот, але він дуже тішився зі свого убору та мріяв про те, щоб показатися, у ньому десь у хорошому товаристві».

       (Петер).

3) « На ньому була довга шалька з торочками; старе вбрання було позашиване, щоб було святочне. Він ніс на плечах Тайні Тіма, бо той ходив на милицях»                                                                        (Боб Кретчит).

18. Учитель

Отже, сім'я писаря була дуже бідною, але дружною.

- Скажіть, чи були Кретчити добрими, адже часто злиденне існування робить людей злими?

- Яка риса характеру об'єднує всіх Кретчитів? (Людяність)

- Так людяність притаманна цим героям. Вони не мають грошей зате їх серця сповнені любові  і поваги до людей. Їх родина  щаслива, бо вони люблять і поважають один одного.

 

19. Словникова робота.    (Тлумачний словник)

 Слово людяність - це синонім слова «гуманізм»- це чуйне ставлення до людини, пройняте турботою про її благо, повага до її гідності.

 Гуманістичний зміст повісті допомагають розкрити не тільки образи Боба Кретчита та його родину. Хто ще з героїв твору любить людей, турбується про них?

-  Яким ми бачимо племінника?

-  Розкажіть про відносини племінника і Скруджа.

Гуманізм, любов до людей, людяність - полягають у тому, щоб грішній душі «переродитися», змінитися.

- Хто ж допомагає змінитися Скруджеві?

- За що був покараний Марлей, і що він побажав Скруджеві?

- Для чого автор створив образ Марлея?

IV. Закріплення вивченого.

1. «Коло думок»

- Що означає слово «гуманізм»?

- Чи можна Ч. Діккенса назвати письменником гуманістом.

- У чому полягає основна думка повісті?

- Назвіть героїв твору, які є прикладами добра, людяності, чуйного ставлення до людей.

2. Повернення до епіграфа уроку.

- Чи справедливі слова Ч. Діккенса?

- Доведіть свою думку.

V. Рефлексія та оцінювання.

1. Продовжи речення: «Я зрозумів, що...»

2. Оцінювання.

VI. Домашнє завдання:

1) опрацювати матеріал підручника с. 64-65; дібрати цитатний матеріал для характеристики образа Скруджа;

2) на вибір - дати усну відповідь на запитання: « Чи обов'язково бути багатим, щоб бути щасливим ?» - на прикладі життя родини Кретчитів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок № 2

 

 

Подорож Скруджа різдвяної ночі в часі і просторі як можливість осягнути своє життя. Причини деградації його як особистості. Переродження Скруджа

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема уроку:    Подорож Скруджа різдвяної ночі в часі й просторі як

      можливість осягнути своє життя. Причини деградації його як                   особистості. Переродження Скруджа - наслідок осмислення                                               власного життя.

Мета уроку:   простежити життєвий шлях героя та його мандри у часі й        просторі, розкриття причини деградації Скруджа;                                                                           вдосконалювати навички психологічного аналізу літературного                                 героя, виразного читання, вміння робити логічні висновки;                                               виховувати прагнення до самовдосконалення.

Тип уроку:     удосконалення знань, умінь та навичок.

Обладнання:  портрет Ч. Діккенса, текст повісті, тлумачний і          літературознавчий словники, літературна вікторина.

Епіграф:         «В очах у нього був якийсь неспокійний заздрісний вираз, і той        вираз виявляв, які почуття пустили в Скруджеві коріння                                                маючи розростися страшенно».

                                              Ч. Діккенс „Різдвяна пісня у прозі", строфа ІІ.

 

 

Хід уроку

І. Організація заняття.

П. Актуалізація опорних знань.

1. Бесіда.

- Що таке гуманізм?

- Яку людину можна назвати гуманною?

- Чи важко бути гуманним?

- Чи вважаєте ви себе гуманними?

- Чи завжди ви задоволені своїми вчинками?

- Чи відчуваєте ви сором за якийсь епізод свого життя?

- Чи має людина право робити помилки?

- А чи вмієте ви вибачати помилки своїм товаришам?

- Назвіть вивчені твори, в яких йде мова про гуманну людину.

2. Технологія „Незакінчене речення''. Для мене Чарлз Діккенс - це..."

3. Усна відповідь на запитання: „Чи обов'язково бути багатим, щоб бути щасливим?"

4. Літературна вікторина:

1. Кого називали „жмикрутом"?      (Скруджа)

2. Яке у нього було ім'я?                   (Ебенезер)

3. Єдиними друзями Скруджа у дитинстві були...          (книги)

4. Прізвище писаря, що служив у Скруджа...                  (Кретчит)

5. Як звали сестру Ебензера?            (Фанні)

6. Встановити пропущене слово в цитату: „У кожної людини... не повинна бути замкнена" (душа)

7. Ім'я привида, що прийшов рятувати душу Скруджа.         (Марлей)

8. Що тягнув за собою привид Марлея?         (Ланцюг)

9. Напередодні якого свята Скрудж подорожував з духами? (Різдво)

10. Яку „дешеву річ" любив Скрудж у своєму домі і тому ніколи не запалював свічок?           (Темряву)

ІІІ. Опрацювання навчального матеріалу.

  1. Слово вчителя. Прочитайте, будь ласка, слово у виділеному рядку.     Що ж означає слово „деградація"? Як воно пов'язано з нашим уроком?

 2. Презентація теми, мети, епіграфа, уроку.

 3. Словникова робота. (Звернення до тлумачного словника) Слово  Слово «деградація», як бачимо - багатозначне. У якому ж саме значенні ми будемо вживати слово «деградувати» на уроці. Отже: Деградація - рух назад, поступове погіршення, втрата якихось якостей, властивостей. Те саме, що занепад, виродження.

4. Проблемні завдання.

 - Про кого з героїв повісті «Різдвяна пісня у прозі» можна сказати, що він деградує?                (Скрудж)

 - Зачитайте цитати (епізоди) зображення головного героя.

 - Так, саме над характеристикою цього персонажа ми будемо працювати на уроці. Кожна людина народжується доброю. То звідки ж береться зло? Звідки беруться злі люди? Чому добра від народження людина стає злою? (Ці проблемні запитання записані на дошці).

 Щоб вирішити цю проблему і з'ясувати, чому Скрудж став злим, а потім знову переродився, потрібно проаналізувати все його життя у творі.

 5. Евристична бесіда.

- Яким було дитинство Скруджа?

- Чому він став злим?

- Що послужило зміною його характеру? Отже, допомогли йому Духи.

 6. Робота в групах.

Віднайти цитати, які описують:

I група:     Дух Минулого;

II група:    Дух Теперішнього;

Ш група:   Дух Прийдешнього.

7. Складання плану подорожі Скруджа.

(Запис у зошити):

(Можливий варіант):

 1. Втрачені ідеали минулого;

 2. Безглузда самотність сучасного;

 3. Можливе майбутнє.

6. Бесіда.

 - Чи завжди Скрудж був егоїстом?

  - Які причини деградації Скруджа?

(зосередженість на матеріальних інтересах, цінностях, жага до збагачення, влади байдужості до інших людей).

-  Які зміни відбулися в душі героя.

7. Робота в парах. Складання таблиці „Характер Скруджа".

I - до подорожі

II - після подорожі.

 

До подорожі

Після подорожі

Риси обличчя

старечі, сковані

щасливий вигляд, навіть помолодів.

Голос

скрип

прекрасний сміх

Настрій

Сувора похмурість

Торжество душі

Ставлення до тих, які оточують.

Постійне бурчання

Дружелюбність, гарні слова

Ставлення до Різдва

«Да згинь зі своїми святцями»

«Бажаю усім щастя!»

 

8. Робота з тлумачним словником. Отже, відбулося переродження Скруджа. Що значить це слово?...

Переродження - це оновлення, зміна.

Переродитися - стати зовсім іншою людиною.

За Діккенсом, в глибинах людської душі зло породжується тільки тоді, коли дорослі забувають світлі мрії та чисті помисли дитинства.

- Яка кінцівка твору.

9. Теорія літератури (Звернення до літературознавчого словника).

Різдвяне оповідання (повість) - художній твір, дія якого відбувається під час Різдва і який має щасливу розв'язку, що тісно пов'язана з суттю і духом цього свята.

- Чи знайомі вам твори, які можна назвати різдвяними?

- Чи можна віднести до цього переліку «Дванадцять місяців» С.Я. Маршака.

10. Повернення до проблемних запитань та епіграфа уроку.

IV. Етап рефлексії.

1. Метод „Обери позицію"

 1. Засуджую Скруджа.

 2. Співчуваю Скруджу.

 3. Заключне слово вчителя.

Казкове переродження Скруджа, з одного боку, є характерною рисою різдвяної повісті, з другого - виявом віри письменника у добру сутність людини, яку можна вилікувати від зла. Переродження Скруджа спричинене страхом за своє майбутнє, різдвяними дивами, людьми, які живуть поряд з їхніми моральними якостями. Завжди є надія на духовне відродження. Потрібно прагнути робити добро.

4. Оцінювання.

V. Домашнє завдання:

1) опрацювати матеріали підручника с. 90-91;

2) повторити визначення «реальне», «фантастичне»;

на вибір – намалювати ілюстрації на тему «Різдвяні дива».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок № 3

 

 

Реальне й фантастичне у повісті Ч.Діккенса

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема уроку:    Реальне й фантанстячне у повісті Ч.Діккенса «Різдвяна пісня у

       прозі».

Мета уроку:    поглибити знання учнів про використання фантастичного

      елементу в художньому творі, розвивати навички аналітичного,       творчого мислення, вміння аналізувати художній твір,                                                             виховувати шановливе ставлення до культури народів.

Тип уроку:     комбінований.

Обладнання:  портрет Ч.Діккенса, текст повісті, схема-конспект, виставка

     дитячих малюнків на тему «Різдвяні дива».

 

 

Хід уроку

І. Організація заняття.

«Зіпсований телефон»: вчитель тихенько передає побажання учневі, той переказує далі, й останній записує побажання на дошці.

ІІ. Опрацювання навчального матеріалу.

1. Слово вчителя.

З кожним днем ми все більше наближаємося до новорічних та різдвяних свят. Вони особливі в житті кожної людини. У ці дні ми не тільки спілкуємося зі своїми та друзями, щедро даруємо і з подякою стримуємо подарунки, а й з особливою надією очікуємо здійснення своїх бажань, загадуємо нові. Причин саме такого стану душі в ці дні багато: це і сяюча ялинка, і казкові Дід Мороз і Снігуронька, і свят-вечір з колядками та чудесами, і символічний образ зірки, і веселощі різдвяних свят. Радісного дива, фантастичних пригод очікують не тільки діти, але й дорослі.

2. Повідомлення теми, мети уроку.

3. Експрес-опитування.

- Що називають фантастичним, а що - реальним?

- Назвіть вивчені твори, в основі яких лежать фантастичні події.

- Чи можна говорити про поєднання реального і фантастичного в казках Андерсена?

- Наведіть приклади поєднання реального і фантастичного в казці «Снігова королева» Андерсена.

4. Вчитель.

Тепер спробуємо виділити реальні й фантастичні елементи у повісті «Різдвяна пісня у прозі» Ч.Діккенса.

5. Робота в групах.

I група - пошуки елементів реального в повісті Ч.Діккенса «Різдвяна пісня у прозі».

II група - пошуки елементів фантастичного у творі.

6. Відповіді учнів.

7. Висновок:

- реальне - деталі побуту, зображення суспільного ладу Англії;

-фантастичне - подорож Скруджа в часі й подорожі, переродження спілкування з духами.

Запитання, які прозвучать під час

- «... дай мені відповідь на одне питання: чи це тіні того, що буде, чи того що тільки могло б бути?»

Кому ставить це запитання Скрудж?

- Зверніть увагу на слова «буде», «могло б бути». У чому різниця між ними?

- Чому для Скруджа така важлива відповідь Духа?

- Як ви зрозуміли реакцію Духа на запитання Скруджа? Виразно прочитайте цю сцену.

- Яка деталь свідчить про те, що Дух Майбутнього прислухався до благань Скруджа? Знайдіть у тексті й прочитайте цю сцену.

- Чим можна пояснити ваганння Духа?

- Пригадайте, яким ми бачим Скруджа на початку твору.

- Перекажіть за змістом V строфи, як змінилося життя Скруджа після різдвяних подорожей.

- Якою була поведінка, мова, вчинки героя, ставлення до оточуючих?

8. Робота з опорною схемою - конспектом (схема додається).

Завдання:

-    Позначимо на схемі реальне і фантастичне.

(Реальне: контора Скрудж і Марлі, свято Різдва, святвечір у кожній родині, життя вбогих і знедолених, різдвяні дзвони;

Фантастичне: привид Марлі, духи, нічні видіння, людські Невігластво і Злидні у вигляді маленьких дітей, дивна «хаотична музика»: скрипи дверей, зітхання вітру, голосіння, жалібний хор каяття, мелодія скрипки, дзвін ланцюгів).

-   Як ви вважаєте, а чи можна вважати реальним переродження Скруджа із скнари в людину, «яка вміє шанувати Різдво»?

-  Придумайте назву опорній схемі - конспекту.

9. «Мікрофон».

- Поміркуйте, з якою метою Ч.Діккенс використовує: фантастику?

10. Захист та розгляд учнівських малюнків.

І. Закріплення вивченого.

       1. Творча робота: дати відповідь на запитання: «Чи вірю я в дива?...»

       2. Заключне слово вчителя.

Ч.Діккенс все життя щиро вірив у кращі людські почуття - любов, людянність, співчуття. Свято вірив, що саме вони спроможні відкрити людям сенс їхнього буття. На жаль, в реальному житті така віра здається більшості наївною та неправдоподібною. Це розумів сам автор, тому історія Скруджа описана ним як чистісінька фантастика. Цим твором письменник висловив свої різдвяні побажання, свої мрії про досконалу людину та досконалий світ, навіть якщо моральне переродження героя буде здаватися читачам різдвяною казкою.

ІV.    Рефлексія та оцінювання.

         1.     Визначення: яким же було  побажання вчителя.

        2. Оцінювання.

 ІІ. Домашнє завдання:

1.    повторити визначення та відомості про композицію (з уроків української літератури та образотворчого мистецтва), сюжету, фабули;

- індивідуальні:

1) пригадати відомі різдвяні пісні;

2) підготувати повідомлення «Святкування Різдва в Англії»;

3) вивчити напам'ять англійську колядку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок № 4

 

 

Композиція «Різдвяної пісні у прозі»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема уроку:    Композиція «Різдвяної пісні у прозі». Сенс назви твору.

Мета уроку:    розкрити особливості композиції, сенс назви повісті «Різдвяна       пісня у прозі» Ч. Діккенса; розвивати знання з теорії                                                             літератури, навички виразного читання; виховувати повагу до                                 народної культури.

Тип уроку:     комбінований урок.

Обладнання:  портрет Ч. Діккенса, тексти українських та англійських

      різдвяних колядок, фонозапис колядки, літературознавчий        словник.

 

 

Хід уроку

I. Організація заняття.

Технологія «Говорімо один одному компліменти».

II. Опрацювання навчального матеріалу.

1. Повідомлення теми, мети, проблемного питання уроку.

- Чому повість Ч. Діккенса має назву «Різдвяна пісня у прозі»?

2. Бесіда.

- Що таке різдвяні пісні і з якою метою їх виконують?

- Наведіть приклади відомих вам різдвяних пісень.

- Яке символічне значення має народження Ісуса Христа?

(Різдвяні пісні урочисто співають під час святкування Різдва з метою прославити Ісуса Христа та навернути людей до добра. В різдвяних

піснях розповідається про народження сина Божого, про чудеса Різдвяної ночі. Різдво - це символ віри в людину символ любові та милосердя.

3. Звучить фонозапис різдвяної пісні. Запитання.

- Про що йде мова в пісні?

- Хто е героєм твору?

- Яке ваше враження від почутого.

4. Слово вчителя.

 У літературознавстві піснею називають ліричний твір. За жанром «Різдвяна пісня у прозі» Ч. Діккенса - типова повість - розповідний художній твір, що має розгорнутий сюжет, широко охоплює події ї життя головного героя, має певну кількість другорядних персонажів. Але автор наполягав на назві «Різдвяна пісня» (правда, з додатком „у прозі"). З цієї причини частини твору мають назву «строфи» - в пісні це ритмічно завершена частина.

    І якщо підґрунтя будь-якого ліричного твору складає зображення внутрішнього світу людини, її переживань і почуттів, то саме це складає основу повісті Ч. Діккенса, що і надає їй ліричного характеру.

  А тепер розглянемо побудову повісті «Різдвяна пісня у прозі».

 Побудову твору називають композицією.

5. Експрес — опитування

- На заняттях із яких предметів ви використовували цей термін?

- Що вам відомо про композицію з уроків української літератури, образотворчого мистецтва?

6. Робота з літературознавчим словником. Композиція - побудова, розміщення і взаємозв'язок всіх частин, образів, епізодів, сцен твору.

7. Лабораторна робота.

„Елементи композиції «Різдвяної пісні у прозі»

                         План

     1. Частини, розділи.

         2. Назва твору, його частин.

 3. Епіграф.

 4. Пролог.

 5. Епілог.

8. Обговорення результатів роботи.

- Які із складових композиції літературного твору відсутні у «Різдвяній пісні у прозі»?

- Які частини виконують роль прологу та епілогу?

- Чому автор розділив свій твір не на частини (розділи, глави), а на строфи?

9. Евристична бесіда.

- Пригадайте, що називають сюжетом?

- Яке поняття ширше — композиція чи сюжет?

- Що таке фабула?

- Виділимо сюжетні лінії у творі.

 (розповіді учнів про сюжетні лінії)

- Чи збігаються сюжет і фабула у повісті?

Висновок: Складна композиція твору найзручніша для реалізації

поставленого завдання: показати моральне переродження особистості.

- Яка кінцівка твору? (щаслива)

- Скрудж змінився, став добрим, ласкавим. Як таке могло статися?

- Підтвердіть думку текстом.

- Назвіть відомі вам традиції святкування Різдва в Англії, жанри англійського фольклору.

10. Повідомлення учня «Святкування Різдва в Англії»

11. Поетична п'ятихвилинка.

 (читання англійської колядки і порівняння її з українськими).

12. Творча робота. Дати відповідь на проблемне запитання уроку. (відповіді учнів).

ІІІ. Підсумкова бесіда. Оцінювання.

1. - Які ще проблеми порушує автор у творі?

    - Яке ваше особисте ставлення до проблем, порушених у творі?

 

2. Оцінювання

3. -Ось і закінчились наші зустрічі з Скруджем, подорожі з духами.

 «Різдвяна пісня» вже не буде звучати на уроці. Та чи буде вона звучати у ваших серцях? Чи будете ви заздрити, зустрівши багатого скупця, що нагадує Скруджа, чи, може, пожалієте його? Що є найціннішим у житті людини?

 На ці запитання ви дасте відповідь написавши твір «Що в житті людини найцінніше?»

IV. Підготовка до написання твору.

      1.   Вимоги до написання твору:

Наявність плану, чітка структура вміння дібрати матеріали для аргументації своїх думок.

       2. Особливості твору.

Структура: теза - докази - висновок.

V. Домашнє завдання: підготуватися до написання твору на тему «Що в житті людини найцінніше?» за повістю Ч. Діккенса «Різдвяна пісня у прозі»; скласти план, дібрати цитати до твору.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок № 5

 

 

 

Твір за повістю Ч. Діккенса «Різдвяна пісня у прозі»

 

(Урок розвитку мовлення)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема уроку:     Написання твору за повістю Ч. Діккенса «Різдвяна пісня у         прозі» - «Що в житті людини найцінніше?»

Мета уроку:    пригадати основні вимоги, особливості твору проблемного        характеру; розвивати навички написання такого виду                                                                 письмової роботи; виховувати гуманізм, повагу до вічних                                               загальнолюдських цінностей.

Тип уроку:     урок розвитку зв'язного мовлення.

Обладнання:  зошити, підібрані учнями матеріали, необхідні для написаннія      твору. 

 

 

Хід уроку

І. Організація заняття.

Технологія «Підбадьоримо один одного».

ІІ Актуалізація опорних знань.

- Які ознаки гарного твору?

- Чи пам'ятаєте Ви про вимоги до твору?

- У чому полягають особливості написання твору проблемного характеру?

ІІІ. Основний зміст уроку.

1. Презентація теми, мети уроку.

2. Технологія: Незакінчене речення «Я хочу, щоб мій твір був...»

3. Перевірка планів твору.

4. Написання твору «Що в житті людини найцінніше?»

IV. Рефлексія.

Усні відповіді на запитання:

«Чи задоволений (-на) ти результатом виконаної роботи?»

V. Домашнє завдання: повторити вивчений матеріал із розділу «Література і

моральне вдосконалення людини»; підготуватися до тематичного оцінювання.

Сюжет

Один із найвідоміших англійських письменників XIX ст. Чарлз Діккенс із співчуттям ставився до бідних людей. Своїми творами він сподівався звернути увагу багатих на несправедливість, яка існує в суспільстві, та перевиховати їх. Цій темі присвячена його повість «Різдвяна пісня у прозі». Головний герой твору — власник торгової спілки «Скрудж і Марлей». Скрудж це була дуже скупа і жорстока людина. «Через холод у душі і вся постать його немов заморозилась: ніс загострився, щоки зморщилися, хода стала скутою, очі почервоніли, тонкі губи посиніли, а голос хитрий та прикрий скрипів». Люди боялися і не любили його, Скрудж не поважав Свята, вважав це нісенітницею, не вмів радіти. Увечері перед Різдвом він образив племінника, вилаяв свого працівника. А вночі до нього з'явився привид товариша і компаньйона Марлея, про якого він давно забув. Привид Марлея розповів, як він тепер кається і страждає через те, що не робив добрих справ за життя. І пообіцяв, що Скрудж вночі зустрінеться з Духом Минулого, Духом Теперішнього та Духом Майбутнього Різдва. Подорож Скруджа у своє дитинство, в теперішнє та майбутнє допомогли йому багато чого зрозуміти. Це так вплинуло на нього, що він зробився зовсім іншою людиною — давав щедрі пожертви бідним, Допоміг сім'ї клерка Боба, привітно ставився до племінника — сина улюбленої сестри Фен. Ця історія, як і повинно бути в різдвяному оповіданні, закінчується щасливо. І нагадує людям, що вони повинні не марнувати часу, поспішати робити добро ближнім своїм.

Головна думка-...

Екранізації

  • Остання спроба екранізації новели Діккенса відбулася 2009 року - було знято фільм «Різдвяна історія» із Джимом Керрі у головній ролі.
  • На сюжетові новели базується кінокомедія 2009 року «Привиди колишніх подружок».
  • Урок 1.
  • Ч. Діккенс – письменник, якого любили всі. «Різдвяна пісня в прозі»
  • Мета: розкрити гуманістичний пафос творчості Діккенса, підготувати учнів до розкриття ідейного змісту «Різдвяної пісні…», розпочати роботу з характеристики головного героя повісті; розвивати навички самостійного читання, роботи з текстом, характеристики героя, зв’язне мовлення учнів; виховувати повагу до людей, на прикладі Діккенса та його героя поставити проблему необхідності самовдосконалення.
  • Обладнання: слайд-презентація до теми, тексти повісті, підручник (Півнюк), словник, картки.
  • Словник:
  •  «long short tales» - довгі короткі оповідання
  • Строфа – у даному випадку глава, розділ
  • Скрудж – з англійської: «скнарничати».
  •  
  • Хід уроку
  • І. Організація класу. Актуалізація
  • 1.  Вступне слово (актуалізація)
  •      З давніх давен одною з основних функцій художньої літератури було виховання людей. Починаючи з народних казок, прислів’їв, приказок, далі – у байках, оповіданнях, повістях автори закликали читачів до морального самовдосконалення. Серед таких був Чарлз Діккенс, англійський письменник, про якого сьогодні піде мова. Отже, сьогодні ми відправляємося з вами до Англії. (СЛАЙД 1)
  •     Автори підручника вважають, що Діккенс змінив свою країну на краще, хоча і не був при владі. Та чи був він сам людиною, яка має право повчати інших життю? Адже, щоб повчати інших. Треба самому бути досконалим. Звернемося до біографії письменника.
  • 2. Перевірка домашнього завдання (учні самостійно опрацювали вдома статтю підручника про Діккенса.): вчитель пропонує бажаючим витягти картку із запитанням або проводить письмове опитування.
  • Запитання:
  • 1) Чому Діккенса називали письменником, якого любили всі? (бо у нього була сердечна близькість з народом)
  • 2)    Завдяки яким якостям Чарлз здолав усі життєві негаразди? (наполегливість, віра в себе, любов до людей)
  • 3)    Що допомогло йому у дитинстві позбутися самотності? (читання книжок)
  • 4)    Про що Діккенс найбільше мріяв з дитинства? (стати актором і прославитися)
  • 5)    Які життєві події могли завадити Діккенсу досягти мети? (банкрутство батька, бідність, мати займалася вісьмома дітьми, робота на фабриці з раннього віку, щоб допомогти родині)
  • 6)    Хто і чому сказав про письменника, що той сам себе виховав? (батько)
  • 7)    Ким хотів стати Діккенс за фахом і ким став? (репортером, потім письменником)
  • 8)    Кого із своїх героїв найбільше любив Діккенс? (бідних людей)
  • 9)    З якого твору починається літературна слава Діккенса? ( "Посмертні записки Піквікського клубу")
  • 10)   З я ким псевдонімом Діккенс увійшов у літературу?   (Боз)
  • 11)     Що допомагало йому помічати найбільші дрібниці у житті та людях?    (він і сам багато пережив за життя)
  • 12)  Чому про Діккенса говорили, що він змінив свою країну на краще, хоча ніколи не був при владі? (в душах проростали зерна добра)
  • 3.     Узагальнення: - Якою ж людиною, на вашу думку, був Діккенс?
  •  
  • ІІ. Побудова знань
  • 1.     Слово вчителя.
  •      Чарлз Діккенс дуже любив різдвяні свята, адже бачив у них вираження не стільки релігійних почуттів народу, скільки його природної доброти і життєлюбності. Він вірив у те, що Різдво допомагає людям стати кращими: «Ці радісні дні – дні милосердя, доброти, всепрощення. Це єдині дні в усьому календарі, коли люди … вільно розкривають одне одному серця і бачать у своїх ближніх – навіть у бідних та знедолених – таких людей, як вони самі.» (СЛАЙД 2)
  •       Письменник сприймав Різдво як свято домашнього вогнища, любив традиційні ритуали цих свят — веселі ігри і танці після вечері з обов'язковою індичкою і пудингом, подарунками та прикрашеними гостролистом кімнатами.
  •      В Англії існувала традиція: перед Різдвом у пресі публікували твори на різдвяну тематику, Діккенс теж написав збірку “Різдвяні оповідання”, що побачила світ у 1843 році. У ній відбилися погляди автора на суспільство. Сам письменник розглядав цей твір як соціальну програму, як заклик до єднання багатих і бідних. Критики назвали жанр оповідань збірки «long short tales» - довгі короткі оповідання, близькі до повісті, в яких вирішення проблеми повинно відбуватися за одну ніч. (СЛАЙД 3 )
  • Серед цих оповідань твір, з яким ми познайомимося сьогодні, - «Різдвяна пісня в прозі». (СЛАЙД 4)
  •     ПисьменникДіккенс писав: “Я вірю і маю намір вселяти людям віру в те, що на світі існує прекрасне”. Таким прекрасним для нього й було свято Різдва, коли люди прощають одне одного, об’єднуються у радості і разом радіють святу. Отже, звернемося до одного з найяскравіших різдвяних оповідань Діккенса і спробуємо зрозуміти, яким чином твори Діккенса робили людей кращими. (СЛАЙД 5)
  • 4.     Підготовка учнів до сприйняття тексту:
  • А) «гронування»: - Які асоціації у вас викликає слово Різдво? Складіть асоціативне гроно.
  • Б) повідомлення пошукової групи (випереджальне завдання):
  • -         Як ставляться до свята Різдва люди світу, як святкують його?
  • 5.     Слово вчителя
  •     Події «Різдвяної пісні в прозі» (підзаголовок «Оповідання з привидами») відбуваються напередодні Різдва. Діккенс оспівує красу цього свята, і тому називає прозовий твір піснею, а глави – строфами. Християни світу вважають це свято одним з найголовніших, адже з моменту народження Ісуса почалася боротьба за моральне вдосконалення людей, за перемогу добра та світла у душах людей. Не даремно основними символами Різдва є зірка, що сповістила про народження спасителя, вогник, що символізує Світло, дзвоник, що нагадує про церковні дзвінниці, та гостролист (ялинка у східних слов’ян), який вважається символом одвічного життя та колючок якого боїться нечиста сила. (СЛАЙД 6)
  •     Давайте познайомимося з головним героєм «Різдвяної пісні» й дізнаємося, як він збирається святкувати Різдво.
  • 6.  Виразне читання вчителем фрагментів І частини. Завдання для учнів: знайти відповідь на запитання:
  • -  Як Скрудж ставився до Різдвяного свята? За що він не любив Різдво?
     Як характеризують його ці почуття?      (СЛАЙД 7)
  • 7.  Бесіда:
  • -  Якими є ваші враження від Скруджа?      Складіть асоціативне «гроно». (СЛАЙД 8)
  • -   Зверніться до тексту, знайдіть пряму авторську характеристику Скруджа. Яку рису героя автор вважає визначальною? ( «Але ж і скнара він був, отой Скрудж!» - наприкінці речення стоїть знак оклику)
  • -   За допомогою яких виразних засобів Діккенс створює перші враження про героя?
  • Але ж і скнара він був, отой Скрудж! От вже хто вмів витискати юшку, витягати жили, заганяти у домовину, засягати, заграбастувати, обдирати... Умів, умів старий гріховодник! Це був кремінь, а не чоловік. Потайний, замкнений, самітній — він ховався, немов слимак у мушлю. Душевний холод заморозив зсередини старечі риси його обличчя, загострив гачкуватий ніс, зморщив шкіру на щоках, скував ходу, змусив посиніти вуста і почервоніти очі, зробив крижаним його скрипучий голос. Присутність Скруджа заморожувала його контору навіть у літню спеку, і він не дозволяв їй відтанути хоча б на півградуса і на веселі свята.
  • Зверніть увагу на фразеологічні звороти: витискати юшку, витягати жили, заганяти у домовину… Як ви вважаєте, для чого Діккенс використовує їх? (Вони створюють брутальний образ, який ще й підкреслюють слова: засягати, заграбастувати, обдирати...
  • Доповнюють портрет епітети: потайний, замкнений, самітній; порівняння із слимаком підкреслює неприязнь автора до героя; ще яскравішим стає портрет Скруджа завдяки метафорам: «Душевний холод заморозив зсередини старечі риси його обличчя, загострив гачкуватий ніс, зморщив шкіру на щоках, скував ходу, змусив посиніти вуста і почервоніти очі, зробив крижаним його скрипучий голос. Присутність Скруджа заморожувала його контору навіть у літню спеку…»
  • -   Які риси зовнішнього портрету героя передають його внутрішню сутність? (Гачкуватий, наче клюв у хижого птаха, ніс; зморщена шкіра, як у людей, що прожили бурне життя; скута хода підкреслює замкненість; сині вуста та червоні очі часто бувають у злих, знервованих людей.)
  • -    Як доповнює портрет Скруджа його ставлення до Різдва? (Він не релігійна людина, йому байдужі традиції, що ще більше підкреслює його самотність і відокремленість від людей.)
  • -   Якими є його стосунки з єдиною рідною людиною – племінником? (Скрудж не любить племінника, вважає його божевільним, адже той має зовсім інші від Скруджа життєві цінності. Звернемо увагу, що племінник не ображається на Скруджа. Як ви вважаєте, чому? Можливо, племінник знає дядька іншою людиною?)
  • -  Як він взагалі ставиться до людей? (Він, як справжній скнара, пильнує за клерком, щоб той не додав більше вугілля до вогнища; його дратують чужі радість та щастя, він взагалі не розуміє, як у бідності люди можуть радіти життю.)
  • -   Як доповнюють портрет Скруджа опис погоди та приміщення, в якому він працює? (Використано паралелізм: похмура погода, холод і туман підкреслюють самотність та відлюдність Скруджа; котора Скруджа не відрізняється розкошеством, господар економить на всьому, найбільше неприємно вражає, що він підтримує холод і темряву навіть у приміщенні! Про що свідчить цей факт? Скрудж наче мрець, або його душу захопили темрява і зло?)
  •  
  • ІІІ. Консолідація знань
  • 1. Узагальнення: складіть із словосполучень зовнішній та внутрішній портрет Скруджа, додаючи до іменників прикметники з тексту (або на основі тексту).
  • Скрудж: гріховодник … (старий), чоловік … (потайний, замкнений, самітній), обличчя … (старече), шкіра … (зморщена), ніс … (гачкуватий), голос… (крижаний скрипучий), серце … (кам’яне), душа …( холодна), характер… (скнарий, самотній).
  • 2. Слово вчителя.
  • Зверніть увагу, що там, де Скрудж, повсюди холод, темрява, самотність, немає радощів, сміху. Скрудж не любить тепла, вогню (один з символів Різдва), та й саме Різдво, не любить людей… Які ж події трапляться з ним напередодні свята, у яке можуть відбуватися дива?.. Про це ви дізнаєтеся далі.
  • Домашнє завдання: прочитати до кінця 1 та прочитати 2 строфу; відмітити у тексті наступний цитатний матеріал, що характеризує Скруджа; намалювати героя (за бажанням).
  • 3. Оцінювання роботи учнів.
  •  
  • 3.Звісно, на наступних уроках пообразний аналіз продовжується.
  • На наступному уроці звертаємося до роботи з допоміжними художніми образами.
  •  

Як Чарльз Діккенс вигадав Різдво

oператор28.11.2008

Неформат2 коментарів139 views 0

http://i0.wp.com/vsiknygy.net.ua/images/acticles/big/A_Christmas_Carol_-_Ignorance_and_Want.jpg?w=1200

Окрім усіх інших титулів, що їх має Чарльз Діккенс, його часто ще називають «батьком англійського Різдва». Досить оригінальний комплімент навіть для класика літератури: все-таки Різдво — це християнське релігійне свято на честь народження Ісуса Христа, а старий добрий дядечко Діккенс народився аж 1812 року по Різдву Христовому…

 

У це важко повірити, але був час, коли Різдво в Англії майже не святкували. Пуританські настрої XVII ст. винищили давні народні звичаї, пов’язані з цим святом, як пережитки язичництва, але натомість не запропонували нічого нового. І свято зникло, залишилася лише щорічна святкова проповідь із церковної кафедри.

 

Відродити давні добрі веселощі взялася королева Вікторія. Саме вона запровадила позичену в Німеччині традицію прикрашати на Різдво ялинку, співати «керолз» (різдвяні релігійні гімни — аналог наших колядок) та виготовляти різдвяні вітальні листівки. Так у 18301840-х рр. в Англії знову з’явилося не лише церковне, але й домашньо-родинне Різдво. А яке справжнє родинне свято без доброї книжки для родинного читання? Телевізора ж тоді ще не було…

 

І саме Ч. Діккенсу випала честь «відкрити» різдвяну тему в англійській літературі — до нього це вже зробили Гофман в німецькій та Андерсен в датській. Але сталося це зовсім випадково — чи не посприяв цьому якийсь особливий ангел, покровитель дитячої літератури? Першу різдвяну повість Діккенс написав 1843 р. у теплій сонячній Італії, де відпочивав і нудився. Тішачись яскравими південними краєвидами та мальовничими історичними руїнами, письменник так засумував за вічно сірим, задимленим і вкритим туманом Лондоном, що сів писати щось про любе серцю місто. На той час він був уже досить знаним літератором, автором кількох романів. Але нічого «реалістичного» придумати чомусь не вдавалося — Лондон із його соціальними проблемами був надто далеко, ніби «за трьома морями», й видавався майже казковим, тож у голову лізли тільки всілякі химери. Отож, Діккенс наважився взятися за твір «із привидами та чудесами».

 

Так була написана славнозвісна «Різдвяна пісня у прозі» (Різдвяне дійство за участю Духів) — повість про скупого багатія Скруджа, якого у Святвечір відвідують три різдвяні духи — Покровитель минулого Різдва, Покровитель теперішнього Різдва та Покровитель майбутнього Різдва. Ці милі посланці небесного світу проводять зі старим жаднюгою виховну роботу в щонайкращих християнсько-просвітницьких традиціях, а саме: перший із них нагадує Скруджу про щасливі дні його невинної юності, другий показує соціальні проблеми сьогодення, що заважають святому дню стати по-справжньому радісним, а третій відносить бідолаху до цвинтаря, куди той обов’язково потрапить, якщо не виправиться. Як і належить, після такої екскурсії, що насправді була лише страшним сном, містер Скрудж перевиховується і стає милосердним християнином та добрим громадянином. Цей простий сюжет, цілком очікуваний для англійської літератури, вкоріненої у християнську традицію, у поєднанні з неперевершеним гумором Діккенса, яскраво виписаними персонажами, несподіваним синтезом казкового та реалістичного шарів викликав неймовірний захват у читачів і породив новий літературний жанр у європейській літературі — «святочне оповідання».

 

Відтоді й аж до самої смерті Ч. Діккенс майже щороку писав по одному різдвяному твору — повість чи оповідання, самостійно чи у співавторстві, деякі з них він друкував під власним ім’ям, деякі анонімно, деякі під псевдо. Усього в його доробку понад десяток таких творів, але найбільшою читацькою увагою й донині користується цикл «Різдвяні повісті», написаний у теплій сонячній Італії протягом 18431848х років: розпочинає його «Різдвяна пісня», а далі йдуть «Новорічні дзвони», «Цвіркун домашнього вогнища», «Битва життя» й «Одержимий». Залучав письменник до праці в цьому жанрі і своїх друзів — колег по перу, прохаючи їх написати «що-небудь» до грудневих номерів тих часописів, у яких працював. Незабаром вже й особливо припрошувати нікого не треба було — у середині 18601880-х років «різдвяні історії» стали наймоднішим жанром родинно-дитячої літератури, і кожен класик, аж до Л. Толстого в далекій Росії, намагався відзначитися в цій творчій площині.

 

Попри те, що «Різдвяна пісня» розпочинає традицію жанру, все одно вона і є його неперевершеним творчим здобутком. Ім’я головного героя цього твору майже зразу стало промовистим: кожен малюк не лише в Англії знає, що дядечко Скрудж — це синонім до слова «жаднюга». Літературні варіації на тему «Різдвяної пісні» написали ще два англійські класики: К.Г. Честертон («Сучасний Скрудж») та П. Вудхауз («Ще одна різдвяна пісня»). А російській філософ А.С. Хом’яков свідомо взяв і сплагіював її, зробивши з неї «Світле Воскресіння». Як і належить послідовному слов’янофілу, він, залишивши незмінними сюжетні перипетії, переніс події до Росії, а Різдво замінив Великоднем (з розрахунку на те, що всі християнські свята нагадують про однакові моральні істини, тому від невеличкої перестановки зміст особливо не зміниться).

 

"Різдвяна пісня" була сотні разів інсценізована. Тільки нинішнього Різдва за даними «Радіо Свобода» в Лондоні було показано п’ять різних вистав за цим твором. Із виникненням кінематографа й анімації її неодноразово екранізували. Одна лише компанія Волта Діснея зробила два повнометражні мультфільми за цією повістю Діккенса. А в останній голлівудській спробі кінця 1990х — замість пана Скруджа була вже пані Скрудж, напевне, його нащадок і спадкоємиця, бо події відбувалися в наші дні.

Чарльз Діккенс – «найбільший оптиміст століття». Повість «Різдвяна пісня в прозі».

Гуманістичний зміст твору

Чарльз Діккенс

Автор уроку – Ходос Леся Василівна,

учитель світової літератури,

спеціаліст І кваліфікаційної категорії

2013 рік

Урок розроблено за програмою «Зарубіжна література. 5-12 класи. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів / Укладачі: Ю.І.Ковбасенко, Г.М.Гребницький, Н.О.Півнюк, К.Н.Баліна, Г.В.Бітківська. Керівник авторського колективу Ю.І.Ковбасенко. За загальною редакцією Г.С.Наливайка. – К., Ірпінь: Перун, 2005».

Урок розроблено відповідно до підручника «Зарубіжна література. Підручник для 6 класу загальноосвітніх навчальних закладів. Ю.І.Ковбесенко, Л.В.Ковбасенко. К., Грамота, 2006».

ТЕМА: Чарльз Діккенс – «найбільший оптиміст століття». Повість «Різдвяна пісня в прозі». Гуманістичний зміст твору.

МЕТА: ознайомити учнів з біографією Ч.Діккенса; зацікавити творчістю письменника, навчати школярів стежити за авторською думкою в творі, розвивати логічне мислення, спостережливість; донести до дітей суть гуманістичних ідеалів письменника; виховувати високу моральність, співчуття, бажання творити добро.

ТИП УРОКУ: вивчення нового матеріалу.

ОБЛАДНАННЯ: портрет письменника, виставка його книг, різдвяні листівки, мультимедійна презентація.

ТЕОРІЯ ЛІТЕРАТУРИ: різдвяне оповідання; гуманізм, гуманіст, гуманність.

ЕПІГРАФ ДО УРОКУ:

Справжні коштовності, з якими не може

зрівнятися золото, - це доброта й милосердя.

Ч.Діккенс

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЯ УЧНІВ ДО РОБОТИ НА УРОЦІ.

ІІ. ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ, МЕТИ, ЗАВДАНЬ УРОКУ.

ІІІ.СПРИЙНЯТТЯ Й ЗАСВОЄННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.

1. Вступне слово вчителя.

На сьогоднішньому уроці ми перенесемося в стару добру Англію. ЇЇ мешканці надзвичайно шанують різні традиції, а особливо люблять святкувати Різдво. Для англійців різдвяні свята втілюють усю чарівність домашнього затишку. З давніх часів і по сьогодні у святкову різдвяну ніч англійці всією родиною збираються біля каміна. Їх зігріває домашнє вогнище – пурпурове серце домівки, прикрашене гілками гостролиста – вічнозеленого куща з колючими листочками й червоними ягідками.

 Різдво було найулюбленішим святом і Чарльза Діккенса, коли в його власному домі панували святкові веселощі й дружба.

 У різдвяні дні 1843 року Діккенс увійшов у будинки англійців… Він сів із ними біля святкового вогнища, скуштував їхню фаршировану яблуками гуску й різдвяний пудинг, прикрашений гілочками гостролисту. Письменник, як і годиться святковому гостю, приніс подарунок – казку з привидами й духами, що має назву «Різдвяна пісня в прозі».

2. Розповідь учня.

Чарльз Діккенс – англійський письменник вікторіанської доби. Народився він 7 лютого 1812 року в англійському містечку Портсмут у родині портового чиновника. Усе життя прожив у Лондоні – місті, яке щиро полюбив. Дослідники творчості Діккенса називали його «міським пейзажистом». Його творчість змінила англійське суспільство: примусила уважніше придивитися до того, як живеться в Англії сиротам, біднякам і знедоленим. Під тиском громадської думки, що сформувалася на основі творчості Діккенса, англійський парламент змушений був прийняти закон, що значно поліпшував умови життя бідних верств населення.

Чарльза Діккенса не стало 8 червня 1870 року. Похований у Вестмінстерському абатстві в спеціальному Куточку поетів.

Найвідоміші твори: “Різдвяна пісня в прозі”, “Пригоди Олівера Твіста”, “Домбі й син”, «Записки Піквікського клубу» та ін. (слайд 1).

3. Розповідь учня:

Вікторіанська епоха – (1837 - 1901) - період царювання Вікторії, королеви Великобританії та Ірландії, імператриці Індії.

Ознаки епохи:

- найвищий розквіт британської держави;

- піднесення економічного розвитку;

- покращення добробуту суспільства;

- розквіт культури та мистецтв;

- відсутність воєн;

- сувора моральність;

- поява поняття “джентльменство”.

Королева Вікторія надзвичайно цінувала Діккенса як письменника. Вона навіть подарувала йому титул дворянина (слайд 2).

Проте матеріальні статки й визнання не змінили світогляду Діккенса. Понад усе він любив простих людей, співчував знедоленим і своєю творчістю спонукав людей допомагати один одному (слайд 3).

4. Розповідь учня:

Батько Чарльза Діккенса працював портовим чиновником, тому не міг дати своїм дітям все те, чого вони потребували (а дітей у родині було восьмеро) (слайд 4).

Коли Чарльзові виповнилося 10 років, сім'я збідніла й переїхала до Лондона. Батько Чарльза потрапив до боргової в’язниці. Сім'я дуже бідувала: не було грошей, дітям постійно не вистачало їжі. Щоб допомогти родині, Чарльз, як найстарший, іде працювати на фабрику вакси. Хлопчик змушений був працювати по 16 годин на добу, наклеюючи етикетки на банки з ваксою. Це була надто виснажлива праця. Вона стала моральною травмою для Чарльза, котрий дуже хотів учитися (слайд 5). Проте у вільний від роботи час, якого було вкрай мало, хлопчик міг прогулюватися Лондоном – надзвичайно захоплюючим містом, яке стало для Чарльза великим відкриттям (слайди 6,7).

5. Розповідь учня:

Згодом матеріальний стан родини Діккенсів покращився. Чарльз нарешті покинув ненависну йому роботу на фабриці й продовжив навчання у школі, потім – у коледжі.

Чарльза приваблювала робота репортера. Він працював у місцевій газеті, потім був співробітником часопису «Дзеркало парламенту». Діккенс дуже швидко зумів виділитися з-поміж інших працівників редакції: його репортажі були надзвичайно цікаві. На той час журналістам заборонялося робити будь-які записи, проте Чарльз одягав довгі та тверді манжети, а потім списував їх дрібним письмом (слайд 8).

5. Розповідь учня:

Чарльз Діккенс дуже швидко перетворився на одного з найпопулярніших письменників не лише своєї країни, а й усього світу. Коли до Нью-Йорка приходив пароплав з Англії, на борту якого був наклад нового роману Діккенса, в порту його завжди чекало багато людей. Невдовзі Діккенс став багатим – його статок перевищив кошти англійської королеви. Письменник викупив маєток, де його дідусь і бабуся були прислугою, і відтоді вся величезна родина Діккенсів збиралася там.

Люди, які знали письменника і тоді, коли він був бідним репортером, і тоді, коли літературна творчість принесла йому славу та гроші, говорили, що він не втратив «щедрого серця і щедрої душі». Він завжди приходив на допомогу всім, хто того потребував. Та попри шалену популярність і впливовість Діккенс не став зарозумілим і самозакоханим.

Діккенс написав багато романів: «Пригоди Олівера Твіста», «Домбі й син», «Девід Коперфільд», «Крихітка Дорріт», «Великі сподівання» та ін. (слайд 9).

6. Розповідь учителя:

В Англії існувала традиція: перед Різдвом у пресі публікували твори на різдвяну тематику. Діккенс теж написав збірку «Різдвяні оповідання», Яка побачила світ у 1843 році. У ній відбилися погляди автора на суспільство. Сам письменник розглядав цей твір як соціальну програму, як заклик до єднання багатих і бідних (слайд 10).

У нарисі "Різдвяний обід" Діккенс вперше звернувся до теми Різдвяного свята як символу сімейної злагоди й затишку. Симпатії автора належать простому люду, який йому близький і зрозумілий (слайд 11).

Незважаючи на тривалу бідність, голод, непосильну працю, Чарльз Діккенс зберіг віру в дива, бажання дарувати людям милосердя, співчуття й щедрість. Яскраве свідчення тому – повість “Різдвяна пісня в прозі” (слайд 12).

ІІІ. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Бліц-опитування:

1. У якому місті народився Чарльз Діккенс? (Портсмут.)

2. Яке місто стало його улюбленим? (Лондон.)

3. Які труднощі довелося перебороти Діккенсові на шляху до слави? (Працювати на фабриці вакси по 16 годин на добу, жити в борговій в’язниці)

4. Яку професію здобув Діккенс? (Репортер.)

5. Як називався часопис, у якому Діккенс працював репортером? («Дзеркало парламенту».)

6. Який титул подарувала королева Вікторія Чарльзу Діккенсу? (Титул дворянина.)

7. З якою традицією пов’язано створення «Різдвяних оповідань»? (Щорічно напередодні Різдва публікувати у пресі твори на різдвяну тематику.)

8. Який підзаголовок має твір «Різдвяна пісня в прозі»? («Святвечірнє оповідання з привидами».)

9. Назвіть англійські символи Різдва. (Гостролист, пудинг, дзвоники, вогнище каміну, індичка тощо)

10. Які твори Діккенса ви запам’ятали? («Домбі й син», «Пригоди Олівера Твіста», «Крихітка Дорріт», «Девід Копперфільд» та ін.)

11. Чому про книги Діккенса говорили, що вони змінили Англію? (англійське суспільство почало змінюватися в кращий бік: стало «модно» допомагати сиротам, жертвувати на будинку для бідних, подавати милостиню жебракам.)

12. Як в історії називається доба, в яку жив Чарльз Діккенс? Чому вона має таку назву? (Вікторіанська, тому що це час правління королеви Вікторії.)

2. Робота з афоризмами (слайд 13).

Виразне читання афоризмів, пояснення їх розуміння учнями.

3. Коментоване читання уривків із першої строфи.

4. Бесіда за прочитаним.

1. Чи можете ви, прочитавши кілька абзаців тексту, назвати головного героя твору? (Скрудж, оскільки ми дізналися з першого речення, що Марлей помер.)

2. Що ви дізналися про Скруджа? (Стислий переказ прочитаного.)

3. Як Скрудж ставиться до Різдва? (Вважає його дурницею.)

4. Чи є в Скруджа родичі? Які між ними стосунки? (З родичів є небіж, який дуже хоче спілкуватися зі своїм дядьком, запрошує його на Різдво. Проте старий не хоче його навіть бачити.)

5. Як Скрудж ставиться до бідних та знедолених, яким йому пропонують допомогти на Різдво? (Бажає їм смерті.)

6. Як Скрудж провів Святвечір? (Зачитати уривок з тексту.)

7. Хто з'явився до нього вночі? (Привид Марлея.)

8. Який вигляд мав привид (Зачитати уривок з тексту.)

9. Що привид Марлея тягнув за собою? (Ланцюги з рахівницями, конторськими книгами, ключами, скриньками з грошима тощо).

10. З якою метою з'явився привид Марлея? (Щоб застерегти Скруджа від помилок, які Марлей зробив сам у своєму житті.)

11. Чому привид Марлея наголошує, що «…душа людини повинна зустрічатися зі своїми близькими та мати співчуття до інших»? (Тому що душа буде тяжко мучитися після смерті й спокутувати свій гріх.)

12. Про що Скруджа попередив привид? (Про те, що до нього прийдуть Духи Часу.)

5. Робота з епіграфом.

(Епіграф записано на дошці. Учні пояснюють, як вони розуміють епіграф та чому, на їхню думку, до сьогоднішнього уроку взято саме цей вислів письменника.)

ІV. ПІДСУМОК УРОКУ

1. Теорія літератури.

Різдвяне оповідання – це художній твір, дія якого відбувається напередодні або під час Різдва і має щасливу розв'язку.

Гуманізм – це людяність, тобто визнання людини найвищою цінністю в світі, повага до її розуму та гідності.

Гуманіст – це людина, яка пройнята ідеями гуманізму, тобто має добре й дбайливе ставлення до людей, поважає їх.

Гуманність – це любов і увага до людини, повага до людської особистості, добре ставлення до всього живого.

(слайд 14)

2. Проблемні запитання.

Чи має твір «Різдвяна пісня в прозі» ознаки різдвяного оповідання? Свою думку обґрунтуйте.

Чи можемо ми назвати гуманістом Скруджа? Свою думку обґрунтуйте.

Чи можемо ми назвати гуманістом Чарльза Діккенса? Свою думку обґрунтуйте.

(Учні висловлюють можливі варіанти відповідей.)

3. Заключне слово вчителя.

Наближаються різдвяні свята. Ось як Чарльз Діккенс говорив про них: «Ці радісні дні – дні милосердя, доброти, всепрощення. Це єдині дні в усьому календарі, коли люди вільно розкривають одне одному серця і бачать у своїх ближніх – навіть у бідних та знедолених – таких людей, як вони самі».

Письменник закликає нас із вами не бути байдужими до своїх ближніх та до людей, які потребують нашої уваги й підтримки. Нехай чарівний світ англійської літератури запалить у ваших серцях іскринку доброти, милосердя, бажання творити добро не лише у святкові дні, а й повсякчас.

V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Для всіх учнів:

Прочитати ІІ-ІІІ строфи повісті «Різдвяна пісня в прозі»; підготувати розповідь про подорожі Скруджа; підібрати цитати, які характеризують Скруджа; намалювати ілюстрації до повісті (для бажаючих учнів).

2. Групове завдання (3-4 учні):

Створити мультимедійну презентацію «Подорожі Скруджа в часі та просторі».

3. Індивідуальне завдання:

Інсценізація «Зустріч із Бобом Кретчитом».

Чарлз Діккенс „Різдвяна пісня у прозі”

Мета: ознайомити учнів із світом дитинства Чарлза Діккенса; підготувати до сприйняття й розуміння змісту повісті; розвивати пізнавальні  здібності дітей; виховувати неприйняття байдужості та жорстокості,  викликати бажання робити добро.

Обладнання: портрет Ч.Діккенса, текст повісті, виставка творів письменника,  дитячі ілюстрації до твору Ч.Діккенса «Різдвяна пісня в прозі».

                                                       

Милосердя, співчуття – ось на що мав би я

                                                        спрямувати свою діяльність.

                                                                                     Ч.Діккенс

 

Хід уроку

 

І Організаційний момент.

 

ІІ Оголошення теми та мети уроку, їх мотивація.

 

Учитель. Сьогодні ми познайомимося з видатним, надзвичайно цікавим англійським письменником ХІХ століття Чарлзом Діккенсом, побуваємо в Англії часів Діккенса, зазирнемо до контори Скруджа та відсвяткуємо Різдво разом з родиною Кретчитів. Ця мандрівка триватиме кілька уроків поспіль.

 

ІІІ Сприйняття і засвоєння учнями навчального матеріалу.

 

1.Слово вчителя.

 

 Учитель. Зараз ми з’ясуємо:

Хто такий Чарльз Діккенс?
Яким було його дитинство?
Чому його вважають особливим письменником?

 

«Усі дорослі були спочатку дітьми, тільки мало хто з них про пам’ятає», - писав відомий французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері. Чарльз Діккенс не забував своє дитинство ніколи. І хоча воно було невеселим, письменник стверджував, що дитинство – прекрасне.

Розкажуть нам про життя і творчість письменника Літературознавець і сам Чарлз Діккенс.

 

2. Повідомлення учнів.

 

Літературознавець. На початку ХІХ століття у Портсмуті жила родина Діккенсів. Джон Діккенс був чиновником морської скарбниці, тож не міг похвалитися ні багатством, ні знатним родом. Спочатку родина жила в достатку. Чоловік мав веселу вдачу, любив театр, але був легковажний. Він позичав гроші, однак не повертав їх. Елізабет Діккенс була домогосподаркою і намагалася дати раду всім дітям. А їх у родині було восьмеро. Тож материнської ласки й уваги не завжди вистачало на всіх.

 

Чарлз Діккенс. Я народився 7 лютого 1812 року в Портсмуті, англійському портовому місті. Батько мій у справах служби був змушений час від часу змінювати місце проживання. Освіту я почав у священика в Чатемі, а продовжив у лондонській школі. Навчання моє тривало недовго. Через те, що мій батько був незаможним, мені рано довелося розпочати самостійне життя.

 

Літературознавець. Навчаючись ще в Чатемській школі, хлопець захоплювався читанням книжок, мріяв та фантазував, уявляючи себе то Робінзоном Крузо, то Томом Джонсом. 1823-го року родина переїхала до Лондона. Батько через борги потрапив до боргової в’язниці, куди згодом перебралася вся родина. Про навчання годі було й думати, і 12-тирічний Чарльз пішов працювати на фабрику вакси. Працюючи на фабриці, Хлопець дав собі слово «вибитися в люди».Та перед тим, як він став усесвітньовідомим, йому довелося працювати на різних посадах.

 

Чарлз Діккенс. Знайомство з життям я почав у конторі юриста і, треба сказати, служба здалася мені марудною. Через два роки я залишив це місце й протягом деякого часу продовжував здобувати освіту сам у Бібліотеці Британського музею, де посилено читав. Тоді я став вивчати стенографію, бажаючи випробувати свої сили на ниві репортерства. Я добре владнав цю справу і мене запросили працювати до часопису «Дзеркало парламенту».Потім я став співробітником «Ранкової хроніки», де працював до появи перших випусків «Піквікського клубу». Мушу визнати, що в «Ранковій хроніці» мене вважали одним з найкращих завдяки легкості пера.

 

Літературознавець. Діккенс «вибився в люди», став відомим, популярним, улюбленим письменником усієї Англії. Він купив собі будинок у Лондоні на Дауті – стріт. Саме тут Діккенс створив багато чудових творів. Слава та популярність не змінили письменника. Він залишився добрим і чуйним, уважним і щедрим. Як у дитинстві, вірив у дива. Саме через це його твори мають щасливий кінець.

 

3. Вікторина.

 

Учитель. Під час вивчення «Різдвяної пісні у прозі» ви помітите, що духовний досвід дитинства письменника яскраво освітив героїв твору. Та перш, ніж звернутися до твору, доведіть, що ви уважно слухали повідомлення.

 

Хто такий Чарлз Діккенс?
З якого віку він почав працювати?
Назвіть перше місце роботи Ч.Діккенса.
Чому родина Діккенсів переїхала до Лондона?
Чому його вважають особливим письменником?

 

4.Виставка творів Ч.Діккенса.

 

Учитель. Перед вами виставка книг, які написав Ч.Діккенс.Звичайно, ця виставка – не повний звіт про творчість письменника. Тут лише найвідоміші твори: «Пригоди Олівера Твіста» - розповідь про бідного хлопчика – сироту і його життя у великому місті; «Домбі і син» - роман про те, як слід розуміти батьківський обов’язок і як по-справжньому любити своїх дітей; «Різдвяна пісня у прозі», яку ми почнемо зараз вивчати, - повість про доброту і чуйність людини.

 

5. Повідомлення учня.

 

Учитель. Інформацію про історію задуму та створення твору підготував учень – дослідник творчості Ч.Діккенса.

 

Дослідник. У 40-ві роки ХІХ століття Діккенс видав дві різдвяні повісті: «Різдвяна пісня у прозі» та «Дзвони» (усього їх близько двох десятків).Виникнення цих повістей має свою історію. Якось 1843 року Діккенс отримав лист від економіста Сміта, який був членом урядової комісії з питань дитячої праці. Він розкрив Діккенсу страшні факти про жахливі умови праці робітників і, зокрема, факти про експлуатацію дітей на промислових підприємствах.(Чарльз Діккенс знав про це з власного досвіду). Діккенс хотів написати памфлет, проте передумав і пояснив це так: «Не лякайтеся, якщо я скажу, що з того часу, коли я Вам писав востаннє, виникли такі обставини, котрі змушують мене відкласти до кінця року появу обіцяної Вам брошури. Я не можу пояснити, що це за обставини, але будьте певні, що коли Ви дізнаєтеся, у чому річ, чим я був зайнятий, де і як, - Ви погодитеся з тим, що молот опустився з силою в двадцять разів, - та що там у двадцять, у двадцять тисяч разів більшою, ніж та, яку я міг застосувати, коли б виконав свій перший задум».

 

Учитель. Цим молотом стала повість «Різдвяна пісня у прозі».

 

6. Словникова робота.

 

? Слухаючи уривок з листа Ч.Діккенса Смітові, ви почули нове слово «памфлет».Що ж воно означає?

 

Памфлет – твір публіцистичного характеру, що викриває чи засуджує

                    певні суспільні вади, закликає до вирішення їх.

 

Повість –  середній за обсягом прозовий твір про важливий період із життя

                    героя.

Пісня –    це віршований ліричний твір, що складається зі строф

                   (ритмічно завершених частин твору).

 

7. Бесіда з учнями.

 

? У чому ж полягає особливість композиції «Різдвяної пісні у прозі»?

 

? Чому автор назвав повість «Різдвяною піснею у прозі»?

         (Можливо, тому, що саме на Різдво з героєм сталася якась

         важлива подія. Характер персонажа змінився.)

 

? А чому «пісня у прозі»?

         (Різдво – це день народження Сина Божого. Це – свято, гідне

         оспівування, тому що воно об’єднує людей. А про такі речі краще   

         співати, ніж говорити.

          У житті Скруджа немає жодної мрії, нічого доброго – лише сіра  

         буденна проза. Можливо, саме тому, що на Різдво життя героя

         чудесно змінилося, ніби проза стала піснею, автор так назвав повість.

         Пісня передає найкращі, найпотаємніші, найвищі почуття людини.)

 

? Як побудовано твір?

         (Твір складається з п’яти частин, розділів, які автор називає

         строфами.)

 

? Як ви вважаєте, чому автор називає розділи строфами? Чи пов’язано це з  назвою твору?

         (Так, те що розділи названі строфами, пов’язано з назвою твору.

         Пісня – це віршований ліричний твір, що складається із строф.)

 

? Як ви думаєте, чому Діккенс вважав, що його різдвяна повість матиме більшу силу і вплив, ніж викривальний памфлет?

         (Під час Різдва всі мріють про щастя й радість;усі вірять у дива

         й готові здійснювати їх самі. Діккенс був упевнений, що його повість

         змусить побачити біди інших людей і допомогти їм.)

 

8. Робота з текстом твору.

 

Учитель. Різдвяні свята особливі. А різдвяні твори схожі на казку:у них відбуваються фантастичні подорожі, чарівні перевтілення.

 У своїй повісті Ч.Діккенс прославляє всезагальну любов, всепрощення,

терпимість, примирення та співчуття. Діккенс – веселий і дотепний оповідач, утім, коли мовиться про зло, неправду, нещирість, він перетворюється на гнівного сатирика. Письменник не спостерігач, він на боці простих людей, бідняків, які не втратили здатності веселитися й співчувати.

 

(Виразне вибіркове читання першої строфи повісті «Різдвяна пісня в прозі»)

 

Бесіда за прочитаним.

Де відбуваються події?
Що ви можете сказати про головного героя твору – Скруджа?
Чому повість починається звісткою про те, що помер якийсь Марлей?
Як ви думаєте, чому Скрудж залишив Марлеєве ім'я на вивісці й відгукується на це ім'я?
Що ви можете сказати про Скруджа?
Зайдіть у тексті й зачитайте авторську характеристику Скруджа.(Автор знайомить нас з цим персонажем поступово, щоб показати, що зовнішність його не просто неприємна, вона віддзеркалює його внутрішній стан.)
Чому Скрудж не звертав увагу на те, що навіть собаки сліпих ховалися від нього?
Як ви розумієте такі рядки: «Він зневажав усіх людей. Втішався, коли робив людям зле…»?
Знайдіть у тексті й зачитайте опис погоди напередодні Різдва. Як ви вважаєте, чому пейзаж саме такий?
Де перебуває Скрудж напередодні Різдва?
Як він ставиться до свого службовця?
Яка подія порушила загальний стан холоду, темряви?
Прочитайте діалог Скруджа з племінником. Охарактеризуйте ставлення до Різдва племінника та Скруджа.
Що приносить людині Різдво? З чиїми поглядами на свято Різдва збігаються погляди автора?
На що (кого) замахнувся Скрудж у своїй бездушності?
Чому Скрудж не відразу пішов додому?
З якою метою привид Марлея відвідав Скруджа?
Чи є вихід для Скруджа?

 

 Учитель. Марлеєва тінь не тільки налякала Скруджа, але дала йому можливість стати на шлях змін. У нього є ще шанс урятувати душу від вічних страждань, повернутися до християнських цінностей.

 

9. Розгляд і коментар дитячих малюнків.

 

10. Народознавча хвилинка.

 

Учитель. Скоро ми всі будемо святкувати Різдво. Розкажіть про це свято, як його святкують у ваших родинах?

 

(Розповіді учнів.)

 

IV Підсумок уроку. Оцінювання.

 

Ми розглянули І строфу твору Ч. Діккенса «Різдвяна пісня в прозі».

                   ? Як у ній відобразилося дитинства письменника?

Різдво – найкраще свято для Діккенса. Окрім того автор змалював нелегке життя простих людей, за яким спостерігав ще в дитинстві.

Давайте повернемося до епіграфа уроку.

? Чи згодні ви з тим, що вся діяльність Ч. Діккенса спрямована на    милосердя та співчуття?

? А що для вас означає слово «милосердя»?

Я бажаю вам завжди робити добро. Згадуйте про нього, творіть його не тільки у свята, а й кожного дня. І тоді ваші душі будуть прекрасними.

 

V Домашнє завдання.

 

Прочитати ІІ, ІІІ, IV строфи «Різдвяної пісні у прозі»; дати усну характеристику образу Скруджа.

 

 

doc
Додано
8 червня 2021
Переглядів
11548
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку