Урок "Дисперсія світла. Кольори. Зір та вади зору"

Про матеріал
Розкривається поняття явища дисперсії світла, що таке колір, чому і як ми бачимо кольори, які бувають кольори, практичне застосування набутих знань в житті.
Перегляд файлу

«Чарівний світ кольору»

Тема уроку:  Дисперсія світла. Кольори. Зір та вади зору.

Мета уроку: формувати знання про явище дисперсії світла,  навчити спостерігати явище дисперсії; дати поняття, що таке колір, чому і як ми бачимо кольори, які бувають кольори; звернути увагу учнів на практичне застосування набутих знань; розвивати пізнавальний інтерес учнів, пам’ять, увагу, уміння аналізувати та робити висновки.

Формування ключових компетентностей:

  • компетентність в природничих науках і технологіях;
  • уміння навчатися впродовж життя;
  • інформаційно-цифрову компетентність;
  • соціальну і громадянську компетентність;
  • ініціативність і підприємливість;
  • здоров’я і безпека.

Тип уроку:  вивчення нового матеріалу

Обладнання:  мультимедійне обладнання, презентації  у MS PowerPoint, роздатковий матеріал.

Хід уроку

Пізнання починається із здивування.     (Арістотель)

  1. Розминка

Щоб активізувати  вашу увагу й налаштуватися до роботи, ми проведемо мозковий штурм.

Вправа «Мозковий  штурм »

Згадати  якомога більше слів, які асоціюються зі словом світло.                

  1. Актуалізація опорних знань
  • Що таке світло?
  • Яке значення в нашому житті  має  світло?
  • Які джерела світла ви знаєте?
  • З якою швидкістю рухається світло?
  • Яким органом чуття ми сприймаємо світло?
  • Чому ми бачимо кольоровим світ?

Світло – це сама загадковість… Дивовижний, найблагородніший вияв матерії, вияв її найдосконаліший, границя її можливого руху. Неперевершене в швидкості… Воно і хвиля, і частинка, і, можливо, ще щось…                                  (Олесь Гончар)

З’ясуємо чим ще є світло. Який колір має світло?

  1. Повідомлення теми та мети уроку.
  2. Вивчення нового матеріалу.

Учитель фізики. Важко уявити собі життя на Землі без світла. Прекрасний дарунок природи – здатність людини бачити світ. Світ наповнений загадковими барвами. Нас радує й хвилює блакить неба, зелень трави та дерев, червона заграва вечірньої зорі, семибарвна дуга веселки. З роками людина звикла до цього дива природи, і перестала дивуватися йому. Але все ж таки. Що таке колір? Чим спричинене забарвлення предметів?

 Перший крок до розгадки кольору зробив великий англійський учений Ісаак Ньютон. У 1665 р., будучи  ще зовсім невідомим, а звичайним юнаком, випускником Кембриджського університету, він провів захоплюючий дослід.

 Крізь вузьку щілину Ньютон пропустив сонячне (біле) світло у затемнену кімнату, а на шляху його ощирення поставив скляну призму. І ось – диво… Що ж він побачив? На протилежній стіні розмістилася прекрасна семибарвна смуга. Але звідки? Тоді учений зробив висновок, що у білому сонячному світлі приховується сім кольорів, які появилися на стіні. Цю смугу він і назвав спектром (що походить від грецького слова спектро – дивлюся). Отже, біле світло є складеним, і вміщає  в собі сім кольорів: червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий. Для кращого запам’ятовування цього порядку використовують запам’яталки: «Чапля осінь жде завзято, буде сани фарбувати». Цей факт підтверджує і те, що провівши аналогічний дослід із, наприклад, червоним променем світла, ніякого спектру ми не отримаємо. Тобто пучок червоного світла не розкладеться на різнобарвний, а залишиться одноколірним.

Дисперсія – звучить чудово слово,

чудове і явище саме.

Воно з дитинства нам близьке й знайоме.

І сотні раз спостерігали ми його.

Не оком лиш, а з поміччю його

Побачить розум, світ й красу життя цього.

 (Уїльям Блей)

Бачимо, що ці всі промені різного кольору заломилися під різними кутами. Найбільшого заломлення зазнав фіолетовий, а найменшого – червоний. Це означає, що показник заломлення світла залежить від його кольору.  Це явище називається дисперсією світла.

А де у природі ми можемо побачити спектр? Так, правильно, це веселка.

Райдуга з неба злетіла,

Райдуга впала на землю,

Барвами вкрила долину,

Плава і в’ється над нею.

Ніжно її обіймає,

Ясно всміхається Сонцю.

Крила йому простягає… 

                                                                                    (Олександр Олесь)

А де у природі ми можемо побачити спектр? Так, правильно, це веселка.

Пригадайте, коли вона з’являється?  Після дощу, коли світить сонце. Саме тоді ми можемо спостерігати одне з найдивовижніших явищ у природі -веселку. У величезній різнобарвній дузі, що простягається на півнеба, можна розрізнити всі кольори спектру. Чому ж виникає веселка?

(презентація міні-проекту «Веселка»)

Після дощу в повітрі залишається багато  дрібних крапельок води, що мають форму кулі. Коли промінь світла падає на таку крапельку, він заломлюється на її поверхні, потім відбивається від  внутрішньої поверхні і, виходячи з води в повітря, заломлюється ще раз. Унаслідок дисперсії промені, що відповідають різним кольорам, заломлюються по-різному. У результаті, вийшовши з краплі, «червоний»  промінь піде під одним кутом до горизонту, а «фіолетовий»  - під іншим. У око спостерігача «червоний» і «фіолетовий» промені потрапляють з різних крапель. Причому всі «червоні» краплі буде видно під однаковим кутом, унаслідок чого вони здаватимуться розташованими на дузі кола. Так відбувається і з іншими кольорами. Утворюється веселка.

Справді, все навкруги нас має свій колір. Більшість навколишніх предметів ми бачимо завдяки тому, що вони відбивають світло, яке падає на них. Відбивають світло різні предмети не однаково – саме це й надає розмаїтості  навколишньому світу. 

 А яким органом чуття ми сприймаємо світло? Правильно, за допомогою ока. Але як око розрізняє кольори?

Учитель біології. Для людини найважливішим органом чуття є очі, які з фізичної точки зору є оптичними системами, або умовно,  приладами.

 Людське око складається з очного  яблука та допоміжних органів, якими є повіки, органи, що виробляють сльози, м’язи, що рухають очі.

 Очне яблуко за допомогою зорового нерва з’єднане з головним мозком. Зображення предметів формується на задній стінці ока - сітківці, в дійсному зменшеному і перевернутому виді. Роль збиральної лінзи в  оці виконують роговиця та кришталик.

 Але чому ж ми бачимо предмети не перевернутими, хоча зображення на сітківці перевернуте? Річ у тім, що мозок миттєво «перевертає» це зображення –саме для того, щоб ми сприймали  предмети такими, якими вони є насправді.

Чіткість зображення забезпечує кришталик. Найкраща відстань для розглядання предметів людьми, що не мають вад зору, - приблизно 25 см. Акомодація – здатність кришталика змінювати свою кривизну в разі зміни відстані до розглядуваного предмета. Адаптація – це здатність ока пристосовуватися до різної освітленості.

Отже, як око розрізняє кольори? На сітківці ока розташовано  світлочутливі елементи – нервові закінчення, які називаються «паличками» й «колбочками». Палички відрізняють лише світле від темного. Колбочки ж є трьох типів – умовно назвемо їх «червоними», «зеленими» та «синіми», оскільки «червоні» колбочки найчутливіші до червоного кольору, «зелені» - до зеленого, а «сині» - до синього.

Якщо в мозок ідуть сигнали від  «синіх» колбочок, то колір здаватиметься синім,  якщо тільки від «червоних»  - то червоним,  а якщо від «червоних» і «зелених» - жовтим, бо ці кольори в суміші дають жовтий колір. Але про це трохи згодом.

 Волокна зорового нерва, палички, мають вищу світлочутливість, але не гарантують достатньої кольоропередачі. Саме звідси приходить вислів «у темряві всі кішки сірі». Палички називають апаратом периферичного, присмеркового зору. Колбочки мають нижчу світлочутливість і починають реагувати тільки за доволі хорошого освітлення, проте вони дають змогу краще розрізняти  предмети, а також створюють відчуття кольору. Колбочки входять до апарату центрального, денного і кольорового зору. Порушення сприйняття енергії світла зоровим нервом призводить до дефектів зору. У випадку порушення зору зображення віддалених предметів (якщо око напружене) можуть опинитися перед сітківкою (короткозорість), або за сітківкою (далекозорість) ока.

Розглянемо детальніше названі дефекти зору та способи їх корекції.

(презентація міні-проекту «Окуляри. Вади зору»)

 Учитель біології. Відомо, що 90% інформації отримує наш мозок через очі. А чи знаєте ви, що в світі живуть щонайменше 14 млн сліпих людей? Існує багато ступенів сліпоти, і тому важко дати їй точне визначення. Деякі люди не бачать навіть світла. Інші можуть відрізняти світло від темряви. А треті все ж таки мають якийсь відсоток зору. Ми провели соціологічне дослідження в нашій школі. Результати виявилися невтішними. Загалом кожен десятий учень школи має проблеми із зором. Робітники школи також мають вади зору: далекозорість – 57% та короткозорість 14 %.Основний потік інформації на уроці учень сприймає саме через зір, а тому наслідком проблеми із зором є погіршення успішності, головні болі та супутні захворювання. Я прошу всіх присутніх звернути особливу увагу на цю проблему.

 Отже, діти, бережіть свій зір, який без всякого сумніву є безцінним Божим даром. Тому  тепер проведемо невеличку фізхвилинку і зробимо вправи для відпочинку очей.

  • Подивіться уважно на цю фігуру. Вона може бути як увігнутою, так і опуклою. Постарайтеся втримати декілька секунд її в одному положенні, а потім у іншому.
  • Проведіть поглядом по контурах фігури спочатку зліва  направо, а потім навпаки. Так декілька разів.
  • Заплющіть очі на декілька секунд, а потім відкрийте. Так 3 -4 рази.
  • Міцно заплющити очі на 3-5 с, потім відкрити.
  • Швидко кліпати очима протягом 30-60 с.
  • Дивитись в далечінь прямо перед собою 2-3 с, потім перевести погляд на кінчик носа на 3-5 с.
  • «Намалюйте» очима квітку з 5 пелюстками. Спочатку за годинниковою стрілкою, потім – проти.
  • «Постріляйте» очима праворуч – ліворуч, вгору – вниз по 6 разів.

Учитель фізики. Який різноманітний і багатий світ: червоні троянди, жовті соняшники, сині волошки поміж яскраво-зеленою травою. Але чому ж предмети освітлені білим світлом ми бачимо забарвленими у різні кольори?

Ви вже знаєте, що біле світло є складеним, тобто, є сумішшю всіх кольорів веселки. Якщо вилучити з цього набору деякі кольори, то залишена частина спектра сприйматиметься оком як така, що має деякий колір.

Малюнок1Наприклад, троянда червона. Вона має такий колір, тому що частину променів поглинає, а інші – відбиває. Тобто всі кольори спектру троянда поглинає, а червоний – відбиває. Так відбувається і з іншими кольорами.

То скажіть, чому листя зеленого кольору?

Досі ми з вами говорили про сім кольорів, які утворюють спектр. Але ж насправді кольорів є набагато більше, а ще більше різноманіття їх відтінків. У чому ж річ?

Тіло може поглинати і відбивати одночасно кілька кольорів, які змішуються між собою, і ми отримуємо різнокольорову гамму фарб, яку спостерігаємо у природі.

Прозорі речі, наприклад, шибка не відбивають і не поглинають променів,  а пропускають їх крізь себе. Світло в них не затримується - тому вони прозорі. Однак якщо скло дрібно потовкти, то воно набуде білого кольору. Це відбувається тому, що пластина скла розбивається на багато шматків, кожен із яких розсіює промені на собі. Тож скло перестає бути прозорим. Грані битого скла гарно відбивають світло, тому скло біле. Це використовують у живописі.

Відвідуючи музеї, ми з вами захоплюємося картинами художників і зовсім не задумуємося над тим, яку роль відіграє фізика у написанні унікальних шедеврів. Кольорами можна відобразити усю гаму почуттів людини. «Колір здатний на все: він може заспокоювати і збуджувати, він може створити гармонію або викликати стрес, від нього можна чека чудес, він може викликати катастрофу», - так говорив французький учений Жан В’єно. Зверніть увагу на картини відомих художників Ю. Левітана «Золота осінь», П. П. Джогіна «Захід Сонця», І. Айвазовського «Веселка», І. Шишкіна «Ранок у сосновому борі».

Які кольори ви бачите? Чи тільки ті, які входять до складу білого?

Як можна отримати такі кольори? 

Розглянемо детальніше, які бувають кольори.

Завдання «Змішування кольорів»

Існує три види кольорів: основні, вторинні, доповняльні.  За допомогою фарб одержимо всі ці кольори.

Розглядаючи живопис, не можа не згадати абстрактний живопис. Цей живопис виник у ХХ ст. в Росії і заснований на фізіології зору та його обмані. (В. Вазарелі «Зебри»). ОП-АРТ – художня течія другої половини ХХ ст., що використовує різні оптичні ілюзії, засновані на особливостях сприйняття плоских і просторових фігур.

(презентація міні-проекту «Оптичні ілюзії»)

Учитель біології. Відомо, що великі півкулі кори головного мозку виконують різні функції. Так, наприклад, ліва півкуля відповідає за логічне,абстрактне мислення, а права  «працює» з конкретними образами, з їхніми індивідуальними особливостями. Такий самий розподіл спостерігається і під час реакції на складні кольорові зображення.

Малювання пов’язане з найважливішими психічними функціями – зором, рухомою координацією, мовою і мисленням. Воно не просто допомагає розвивати кожну із цих функцій, а й пов’язує їх між собою. Допомагає дитині впорядкувати бурхливо засвоєнні знання, оформити і зафіксувати модель усе більш ускладненого уявлення про світ.

Араби говорять: «якщо ти не відчуваєш краси кольорів, якщо ти не ціниш дружби і якщо тобі не приносять задоволення пісня – ти хворий, тебе потрібно лікувати».

Бажання малювати інколи виникає при деяких важких психічних захворюваннях. Під час загострення хвороби так малюють навідь професіонали.

Малювання широко використовується і при лікуванні неврозів, і для зняття психологічної напруги та стресового стану.

Чим же може допомогти в таких випадках малювання?

Перше пояснення- лікувальний ефект – контакт з мистецтвом, участь у процесі художньої творчості. Він допоможе досягти стабільності і спокою тим, у кого стрес. Той, хто творить і прагне до самореалізації в творчості, взагалі краще уміє концентрувати енергію, мобілізувати сильні сторони особистості для подолання прешкод і конфліктів.

Все частіше спеціалісти говорять і про застосування малювання для профілактики нервово- психічних захворювань. Воно здатне знімати нервову напругу. Допомагає при безсонні. І якщо на душі неспокійно, не поспішайте приймати заспокійливі таблетки. Перевірте на собі лікувальні можливості малювання. Візьміть фарби і помалюйте годину – другу перед сном. Прагнучи відобразити те, що вас непокоїть. Вам буде важко розпочати це завдання, але ви здивуєтеся ефекту, а, можливо, і самому малюнку. Адже ви і не уявляли, що  умієте так гарно малювати і що це таке захоплююче і приємне заняття.

Вправа «Світ навколо тебе» (створення малюнка при тихому звучанні музики)

Учитель біології.

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\ПРИРОДА\Природа\AUTUMN.JPGЧому кольори тьмяніють?

Ви, мабуть, помічали, що коли наступають сутінки, яскраві кольори «тьмяніють» і світ стає «чорно-біло-сірим». Так що не випадково народилося прислів’я «уночі всі коти сірі»!

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\ПРИРОДА\Природа\BLUEMOON.JPGАле як тільки зійде сонце, ранок знову радує нас яскравими барвами. Чому ж так відбувається?

Річ у тім, що вже знайомі вам палички, які відрізняють темне від світлого, дуже чутливі до світла, а колбочки, що розрізняють колір, набагато менш чутливі. Тому за слабкого освітлення «працюють» переважно палички. Унаслідок цього ми й бачимо результат їхньої роботи – чорно-біло-сірий світ.

Деякі люди не розрізняють кольори. Розлад колірного зору називають дальтонізмом на честь англійського вченого Джон Дальтона, який у 1794р. вперше описав це явище. Природженим (спадковим) дальтонізм буває, як правило, розлад сприймання червоного й зеленого кольорів. Сліпота на синій колір є здебільшого набутою. Розлади колірного зору пояснюються відсутністю певних видів колбочок у сітківці ока. Дальтонізм спостерігається у 0,5% жінок і у 8%чоловіків. Люди, які страждають на дальтонізм, не можуть працювати на транспорті, в авіації тощо. Дальтонізм не лікується.

Які кольори бачить тваринний світ?

Цікаво, що більшість тварин не здатні розрізняти кольори, тому завжди бачать чорно-білу картинку. Бджоли розпізнають всі кольори, крім червоного. Орел бачить те, що не може бачити людина. Собаки не відрізняють яскраві кольори, такі як зелений, жовтий і червоний, але сірий колір їх очі бачать в безлічі відтінків. Кішки бачать більше кольорів, ніж собаки, але менше, ніж людина. Кішка не може бачити коричневий і оранжевий кольори, в кольорах, які вона бачить, переважають блакитний, зелений і сірий.

Учитель фізики.

Значення кольору у житті людини

Фізіологами давно доведено, що різні кольори по-різному впливають на емоційний стан людини. Не випадково дорожники носять яскраво оранжеві жилети і не випадково  хірурги поміняли білосніжні халати на одяг більш спокійного зеленого кольору.

Давно помічено, що між кольором, який подобається людині і її характером є певна залежність.

Вправа «Ваш улюблений колір»

(Вибрати з набору сердечок  колір, який подобається найбільше)

Червоний – колір пристрасті. Його вибирають люди владолюбні, сильні, запальні, вольові. Якщо людину роздразнює червоний колір, то про неї  можна сказати, що це людина,  яка любить усамітнення і спокій, безконфліктне життя і що вона стабільна в своїх відносинах х іншими людьми.

Помаранчевий колір зазвичай є улюбленим кольором людей,які люблять мріяти. Такі люди живуть більше інтуїцією, ніж розумом.

Жовтий колір символізує спокій, інтелігентність, напруженість у відносинах з оточуючими. Людина, якій подобається жовтий колір, переважно  буває говірливою, допитливою, любить подобатися іншим  і звертати на себе увагу.

Якщо ж жовтий колір людині не подобається, то про неї можна сказати, що вона песиміст, який живе сам в собі. З такою людиною буває важко завести знайомство та ділові відносини.

Зелений колір вважається кольором життя, весни. Це колір оточуючої нас живої природи. Той, хто любить зелений колір, боїться попасти під вплив іншої особи, шукає в житті самореалізації та добивається її будь-якими шляхами.

Людина, зелений колір якій не подобається, зазвичай боїться життєвих труднощів, відступає перед життєвими проблемами та старається уникати їх.

Синій – колір неба. Цей колір пов’язаний з  духовною чистотою і піднесеністю людини. Синій колір подобається меланхолікам, мрійливим, скромним та чутливим людям. В повсякденному житті вони швидко втомлюються, при виконанні фізичної праці їм необхідний додатковий відпочинок. Для таких людей важливо відчувати добре відношення до себе оточуючих та їх підтримку.

Не люблять цей колір люди невпевнені в собі, замкнені, але разом з тим, намагаються справити враження того, що вони спроможні на все.

Байдужі до голубого та синього кольору люди, які  легковажні в області почуттів.

Фіолетовий колір подобається людям, в яких розвинена духовність, емоційно насиченим. Ці люди делікатні, гармонійно розвинені.

Не люблять фіолетовий колір люди, які ставлять вище всього почуття обов’язку і ті, хто намагається не думати про майбутнє та жити сьогоднішнім днем.

Білий колір об’єднює в собі цілий спектр кольорів. Це колір подобається всім, і йому може віддати перевагу будь-яка людина, з будь-яким характером.

Чорний колір символізує пригнічений настрій та сприйняття життя. Люди, які одягаються в чорне, переважно нещасливі, невпевнені в собі, сприймають все оточуюче з точки зору песимістів. Вони вважають, що те до чого вони прагнуть, - недосяжне, всі ідеали вигадані.

Учитель біології.

Психофізичний вплив кольору на людину

 Колір не тільки надає важливу інформацію про предмет, але й має здатність викликати думки та почуття. Психологічний аспект сприйняття кольору пов`язаний з емоційним, соціально-культурним та естетичним, отже спроба складання чітких відповідностей між кольором та емоційним станом не можна назвати плідними. Колірний зір людства пройшов тривалий шлях еволюції разом з розвитком суспільства, культури та мистецтва, він постійно розвивався та збагачувався новим досвідом. Під почуттям кольору розуміється складне сприйняття кольору сучасною людиною, збагачене рядом образів, асоціацій і уявлень, пов'язаних з кольором. З давніх часів було відомо, що червоний колір збуджує, зелений заспокоює, чорний пригноблює, а жовтий допомагає створюванню гарного настрою. Лікувальні властивості кольорів використовували здавна в Єгипті, Індії, Китаї. Маги вивчали вплив кольору на організм та долю людини з метою привертання удачі, благополуччя та здоров'я. Можна було також обезсилити ворога, та навіть знищити його. Тому наука про вплив кольору була таємною та передавалася тільки присвяченим. Скрутними шляхами магічні знання прийшли у Середньовічну Європу. Секретами кольору володіли тільки колдуни та відьми. Вважалося, що 7 кольорів мають безпосередній зв'язок із кольорами веселки та кольорами музичної октави, тому маги завжди співали і відповідну ноту при використанні певного кольору. Наприклад, вони радили дітей загортати в червоні хустки, щоб вилікувати від корі. Підтверджує наука таке співвідношення людини і кольору чи ні?

Хромотерапия , або кольоротерапія, - це один з найдавніших видів немедикаментозного лікування різних захворювань. Цей метод заснований лише на сприйнятті того чи іншого кольору людиною. Адже коли людина бачить різні кольори, в організмі активізуються певні біологічно активні зони. Сайт розповість, які результати може давати лікування кольором .

 Методи лікування кольором почали застосовувати ще в давнину на Сході . Там за допомогою квітів лікували різні психічні розлади пацієнтів. У Стародавній Індії вважали, що різними кольорами можна вилікувати багато хвороб. Але от у Європі лікування кольором дуже довго відкидали. І лише на початку ХIХ століття почалися серйозні дослідження на тему хромотерапии.

 Звичайно, лікування хвороб кольором буде давати позитивні результати лише у випадках певних захворювань. Найкраще лікування кольором допомагає при різних порушеннях емоційного стану людини . Сюди відносять стрес, невроз, безсоння, депресію, зниження працездатності. До речі, певні кольори допомагають справитися з головним болем, нормалізувати підвищений або знижений тиск. Також нетрадиційні методи лікування кольором допомагають зняти втому.

 Кольоротерапія оперує, головним чином, сьома кольорами спектру, а відтінками корегує основну програму:

 Зелений заспокійливо діє на нервову систему, знімає головну біль, стомлення, роздратування, знижує високий тиск, надає відчуття бадьорості. Приводе до гармонії життєву енергію. Щоб прискорити цей процес, рекомендують у кімнаті повісити зелені штори або пофарбувати стіни у світло-зелений колір. Зелений — це гармонійність та збалансованість, це сила та благополуччя природи, її мирна тиша.

 Червоний підвищує кількість адреналіну в крові, активізує гормональну систему людини, підвищує працездатність, силу та відчуття самовпевненості. Створює відчуття тілесного тепла. Рожевий допоможе позбавитись від болів у серці та туги, якщо уявити собі перед сном ніжно-рожевий колір шипшини та її запах.

 Жовтий стимулює мозкову діяльність і моторику, стимулює уяву та практично не набридає. Колір гарного настрою, «позбавляє» від мук кохання, ліквідує апатію та тревогу.

Помаранчевий підвищує настрій, енергетично «підживлює» людину чи «зігріває» її, виводить зі стану депресії, незамінений у стресових ситуаціях.

Фіолетовий поліпшує роботу серця, судин та легенів, підвищує витривалість організму. Давні мудреці довго дивились на фіолетове полум`я та приводили свої думки до порядку.

Блакитний здійснює болезаспокійливий вплив, розсіює тривогу, знімає стан гніву. Це колір чистого розуму і духовної бадьорості, сприяє розвитку творчих здібностей і зосереджує увагу.

Синій знімає збудження та агресію. Також сприятиме розвитку розумових здібностей та поліпшує пам'ять, тому дивовижні особливості синього кольору дуже шанувалися на Сході та саме синій колір там вважався кольором Знання, захисту на астральному рівні та заступництва вищих сил.

 Веселку психологи радять пригадувати частіше, постійно порівнювати з нею свій внутрішній стан. У релігії буддизму веселка означає найвищий стан «чистого світла», а в Україні здавна райдугу називають веселкою.

Кожному із кольорів притаманні свої особливі, лікувальні властивості.

Червоний колір корисний при запальних процесах. Особливо це відноситься до запальних процесів шкіри (віспа, лишай, рожа). Хвора людина повинна знаходитися в кімнаті, де всі стіни помальовані в червоний колір (або шпалери червоного кольору). Лампочка також повинна бути помальованою на червоний колір.  Промені світла, які проникають в кімнату, також повинні проходити через червоне скло. При цих умовах значно швидше прискорюється лікування шкірних захворювань.

Синій колір – колір заспокійливий. Люди, які займаються розумовою працею, відмічають, що у кімнаті, де переважає синій колір (і навіть люстра синього кольору), почувають себе набагато комфортніше, менше втомлюються і їм працюється набагато легше.

Люди, які хворіють різного роду неврозами, швидко заспокоюються, якщо їх помістити у кімнату синього кольору. Замічено також, що у дітей з приступами епілепсії, вони стаються набагато рідше, якщо у них в кімнаті переважає синій колір.

Цей колір дуже корисний для очних захворювань, а також для тих, у кого понижений зір.

Зелений колір ефективний при лікуванні запальних процесів очей.

Помаранчевий колір покращує апетит.

Жовтий колір є хорошим помічником в боротьбі з захворюваннями кишково-шлункового тракту.

Учитель фізики. Якщо звичайну воду налити у пляшку різного кольору, то і вона змінює свої властивості протягом 1 -2 годин і може бути використана в медичних цілях.

Вода із синьої пляшки буде діяти заспокійливо на центральну нервову систему.

Вода із пурпурової або яскраво-червоної пляшки  виявляється корисною для  хворих із захворюваннями печінки і крові.

Вода із пляшки червоного кольору виявляє загальний тонізуючий ефект на організм людини, знімає напругу, втому.

Досліди: Розглянемо пляшку зеленого кольору. Якого кольору в ній налита рідина? Розглянемо пляшку коричневого кольору. Якого кольору в ній налита рідина? Розглянемо пляшку синього кольору. Якого кольору в ній налита рідина? Чому ми так бачимо?

Завдання з фільтрами

  1. На аркуші написано червоним кольором «так» і синім кольором «ні». Який напис буде видно на аркуші паперу, якщо подивитися на напис через синій фільтр? через червоний? Чому?
  2. На жовтому аркуші синім кольором написано «фізика». Яким сприйматиметься напис, якщо дивитися через жовтий фільтр? через зелений фільтр?
  3. «Світло» написано червоним кольором на білому папері. При якому освітленні напис буде невидимий? Що буде видно, якщо подивитися через зелений фільтр?
  4. Якщо кішку з чорною шерстю освітити червоним світлом, то що побачимо, а якщо освітити жовтим світлом?
  5. Чому білий аркуш паперу нам здається білим? сажа чорною? Чому ми бачимо прапор синім?
  6. Якого кольору червона картка, якщо на неї дивитися через червоний фільтр? Через синій фільтр?
  7. Розглядаємо жовту картку через червоний фільтр. Який спостерігаємо колір? Чому? Розглянути жовту картку через синій фільтр. Який спостерігаємо колір? Чому?
  8. На білому тлі сині літери. Який колір літер, якщо розглядати картку через зелений фільтр? через синій? Чому?
  9. Розглядаємо синю картку через червоний фільтр. Який спостерігаємо колір? Чому? Розглянути зелену картку через синій фільтр. Який спостерігаємо колір? Чому?

Застосування дисперсії: Ювеліри використовують явище дисперсії та повного відбивання для півищення привабливості коштовних каменів. Фільтри, які установлені в світлофорі дають сигнали відповідних кольорів. Посуд для ліків має темний колір, щоб не змінювалися властивості під дією світла. На накладанні трьох основних спектральних кольорів у різних пропорціях грунтується кольорове зображення на екрані телевізора, комп’ютера, телефона.

Кожного вечора, якщо не хмарно ми бачимо розсип зірок. Ми летимо разом з Землею космічному просторі. Навколо нас велика кількість зірок. Чому всі зорі на нічному небі здаються нам білими? Відомо, що серед зірок є жовті, червоні та блакитні. (Людина розрізняє колір при великій інтенсивності світла).

В астрології символіка кольорів використовується для позначення планет Сонячної системи:

Червоний – Марс

Синій – Венера

Зелений – Сатурн

Пурпуровий – Юпітер

Помаранчевий – Сонце

Фіолетовий – Місяць

Релаксація: Уявіть, що ви біля синього моря. Хвилі накочують на берег. Шум моря заспокоює вас. І тут ви побачили це! Що це? Міраж!

(презентація міні-проекту «Міражі»)

Учитель біології.        Вправа «Вірю-не вірю»

«Чи правда, що…?» - запитання від скептиків:

  1. «Не читай у темряві. Зіпсуєш очі». На втіху багатьом дітям, які полюбляють читати при недостатньому, на думку батьків, освітленні, повідомляємо ваші мами і татусі помиляються. На думку американської Академії офтальмології, «читання при слабкому світлі псує очі не більше, ніж фотографування при тьмяному освітленні псує фотоапарат». Єдина неприємність, яка може статися під час читання в сутінках, - це головний біль від того, що доводиться напружувати очі.
  2. Перебування на Сонці без сонцезахисних окулярів шкідливе для зору. Сонцезахисні окуляри в місті – швидше прикраса, ніж захист. Справді, важливе значення вони мають, мабуть, лише в засніжених горах, де надміру яскраве сонячне світло посилюється ефектом віддзеркаленням від снігу.
  3. Якщо батьки носять окуляри, короткозорість неодмінно передасться дитині. Це міф. Правильніше сказати, що передається не саме захворювання, а особливості обміну речовин і будови очного яблука. Слабка у деяких людей від природи зовнішня оболонка очного яблука (склера) не чинить належного опору розвитку ока. А сприймання зорової інформації на близькій відстані (читання, письмо) сприяє цьому, а отже розвитку короткозорості.
  4. Люмінесцентні лампи вважаються безпечними для очей. Останні дослідження вчених засвідчили, що «лампи денного світла» все-таки втомлюють очі.

А ось це правда…

Якщо довго дивитися телевізор – псується зір!

Існує кілька пояснень.

  1.     У нормі фокусування ока постійно спонтанно змінюється з близького на дальній погляд і назад, відповідно, змінюється кривизна кришталика. При перегляді телевізійних передач очі позбавлені такої можливості й нерухомі, оскільки вони постійно сфокусовані на одній площині. В результаті цього м'язи перенапружуються. Акомодація кришталика втрачає можливість швидко змінюватися, що може призвести до йог викривлення.
  2.     Зображення на екрані нестабільне, воно постійно миготить і мерехтить. Це призводить до напруження як ока, так і нервової системи, наслідок – погіршення зору.
  3.     Зображення на екрані складається з точок, і тому погляд не може нормально сфокусуватися. Оскільки око може розрізняти набагато дрібніші деталі, а на телеекрані маємо нерізке зображення, далеке від роздільної здатності ока, то відбувається деградація сітківки.
  4.     У природних умовах зміна яскравості об'єктів становить до 180 лм. На екрані телевізора, через особливості збудження люмінофора, діапазон зміни яскравості – не більш ніж 60 лм, що призводить до стомлення ока.
  5.     У формуванні безперервного зображення використовується не стільки інерційна властивість ока, скільки інерційна властивість свідомості – мозок синтезує безперервне зображення з уривчастих кадрів. Наприклад,  у TV-стандарті SECAM передбачена добудова зображення через 12 кадрів. Це призводить до перевантаження нервової системи, яке завдяки зворотним зв'язкам між мозком і оком негативно позначається на гостроті зору.

Мабуть, найбільшу небезпеку телевізор становить для дітей і підлітків віком до 16 років.

Сучасні західні фірми випускають телевізори з великою кількістю точок, що світяться. Це значно зменшує мозаїчність зображення і зменшує шкідливий вплив від перегляду телевізора. Так само в хороших комп'ютерних моніторах за рахунок підвищення частот кадрової та рядкової розгорток, а також за рахунок збільшення кількості точок на екрані негативний вплив від довгого перегляду зображення на моніторі зменшується. Можна сісти подалі від телевізора: тоді точки на екрані зливаються і зображення стає  цілісним (зазвичай телевізор рекомендують дивитися з відстані 3-5 м). Але при цьому око все одно буде перенапружуватися, намагаючись розгледіти дуже дрібні деталі зображення.

Вплив вітамінів на зір

Щоб не мати проблем із сутінковим зором, треба постійно слідкувати за тим, щоб ваш організм одержував вітамін А в достатній кількості. Зараз кожен з вас одержить пам’ятку з переліком продуктів, насичених цим вітаміном. Вивчіть її для себе, а потім віддайте мамі, щоб і вона знала, які продутки додавити у ваш раціон, щоб не було проблем із зором.

Продукти, які містять вітамін А: абрикос свіжий, кавун, броколі, зелень гірчиці, кабачок, капуста, салат-латук, молоко,  морква, печінка, помідори,

спаржа, гарбуз, шпинат, яйця.

 До речі, вітамін А, який міститься в цих продуктах, також сприяє росту кісткових тканин, зубів; сприяє формуванню й підтримці у здоровому стані шкіри, волосся, слизових оболонок; підвищує опір організму до респіраторних та інфекційних захворювань.

Гігієна зору

 Щоб зберегти нормальний зір, треба нормально харчуватися, частіше перебувати на свіжому повітрі, робити фізичні вправи. Денне світло повинно вільно потрапляти в кімнату через чисте вікно. Підвіконня не варто заставляти високими квітами. Увечері користуйтесь лампами потужністю 60 – 100 Вт з абажуром. Що розсіює світло. Книжку й зошит тримайте на відстані 30-35 см від очей. Лампу на столі. За яким готуєте уроки. Розташуйте таким чином, щоб світло падало з лівого боку на зошит чи книжку, а очі були в тіні. Чергуйте кожні 40-45 хв роботи та 10 хв відпочинку. Не читайте у транспорті! Це дуже шкодить очам, оскільки поштовхи та коливання постійно змінюють відстань від очей до книжки, а кришталик свою кривизну і внаслідок цього виникають вади зору. Не читайте лежачи! Це призводить до неправильного положення книжки щодо очей. Телевізор і комп’ютер дивіться не більше 2 годин на день.

  1. Підсумок уроку.
  1. Що таке дисперсія?
  2. Чому ми бачимо кольоровим світ навколо себе?
  3. Назвати основні кольори.
  4. Коли виникає веселка?
  5. Що таке дальтонізм?
  6. Як утворюються кольори, які не є основними?
  1. Домашнє завдання.

Дізнайтеся, чому Сонце на заході часто буває червоним взимку? Чому небо блакитне?

 Підготувати повідомлення про мікроскоп, телескоп, бінокль.

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
2 червня 2021
Переглядів
7917
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку