Урок "Допуск до роботи з електрикою і електрифікованими машинами"

Про матеріал
Розробка уроку з охорони праці до розділу "Основи електробезпеки" на тему "Допуск до роботи з електрикою і електрифікованими машинами. Колективні та індивідуальні засоби захисту в електроустановках. Захист від статичної електрики. Захист будівель та споруд від блискавки. Правила поведінки під час грози".
Перегляд файлу

 

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки

Полтавської обласної державної адміністрації

Полтавський професійний ліцей

C:\Users\HOME-PC\Desktop\sredstva_spasenia.jpgC:\Users\HOME\Desktop\13416_svetlaya-golova.jpgC:\Users\HOME\Desktop\416226-87548.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Допуск до роботи з електрикою і електрифікованими машинами. Колективні та індивідуальні засоби захисту в електроустановках. Захист від статичної електрики. Захист будівель та споруд від блискавки. Правила поведінки під час грози»

 

 

Розробила

викладач охорони праці

Рябко Інна Петрівна

 

 

Полтава


Тема. Допуск до роботи з електрикою і електрифікованими машинами. Колективні та індивідуальні засоби захисту в електроустановках. Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів. Захист від статичної електрики. Захист будівель та споруд від блискавки. Правила поведінки під час грози.

 

Мета: закріпити та перевірити знання учнів про види електрики, класифікацію виробничих приміщень за небезпекою електротравмування, сформувати у них знання про допуск до роботи з електрикою і електрифікованими машинами, колективні та індивідуальні засоби захисту в електроустановках, розглянути правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів, захист від статичної електрики, захист будівель та споруд від блискавки, правила поведінки під час грози; розвивати логічне мислення; виховувати відповідальне ставлення як до свого життя, так і до життя оточуючих.

 

Матеріально-технічне забезпечення: ПК, мультимедійний проектор, мультимедійний екран.

 

Навчально-методичне забезпечення: презентації «Електробезпека», «Інтелектуальний баскетбол», фільм «Історія виникнення громовідвода», «Правила поведінки під час грози», жезли червоного та зеленого кольору, мішечок з номерами.

 

Тип уроку: комбінований

 

Структура уроку

І. Організаційний момент.

 

ІІ. Оголошення теми та мети уроку.

 

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

Гра «Світлофор»

 

IV.  Вивчення нового матеріалу.

  1. Пояснення викладача.
  2. Повідомлення учнів-експертів.
  3. Складання пам’ятки кухарю щодо роботи з електрообладнанням.
  4. Перегляд відеофільмів «Історія виникнення громовідводу» та «Правила поведінки під час грози».

 

  1. Закріплення вивченого матеріалу.

Гра «Інтелектуальний баскетбол».

  1. Підсумок уроку.
  2. Домашнє завдання.

ХІД УРОКУ

 

  1.   Організаційний момент.

Перевірка явки учнів на заняття.

 

ІІ. Оголошення теми та мети уроку.

D:\фото\Урок 2016\IMG_2247.JPGВикладач. Тема нашого уроку «Допуск до роботи з електрикою і електрифікованими машинами. Колективні та індивідуальні засоби захисту в електроустановках. Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів. Захист від статичної електрики. Захист будівель та споруд від блискавки. Правила поведінки під час грози.

Мета нашого уроку: сформувати знання про допуск до роботи з електрикою, про колективні та індивідуальні засоби захисту в електроустановках, про захист від статичної електрики, з’ясувати, що таке громовідвід та повторити правила поведінки під час грози.

 

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

Гра «Світлофор»

D:\фото\Урок 2016\Копия IMG_1739.jpgВикладач: А зараз давайте повторимо пройдений матеріал. На минулому уроці ми розглядали тему «Особливості ураження електричним струмом. Безпечні методи звіль­нення потерпілого від дії електричного струму. Класифікація виробничих приміщень відносно небезпеки ураження працюючих електричним струмом».

Ми пограємо в гру «Світлофор».

Я зачитую твердження, якщо воно правильне – ви піднімаєте зелений жезл, якщо твердження не правильне – червоний.

  1. У приміщенні підвищена вологість і металева підлога – це приміщення особливо небезпечне. (Зелений)
  2. Приміщення, де відсутні умови, що створюють підвищену чи особливу небезпеку називаються приміщеннями з підвищеною небезпекою. (Червоний)
  3. Приміщення з хімічно активним середовищем називаються особливо небезпечними. (Зелений)
  4. Електротравматизм – це травма, спричинена впливом електричного струму або електричної дуги. (Червоний)
  5. Умовно безпечна напруга до 127В. (Червоний)
  6. Промислова електрика – це заряд електрички, що накопичується виробничому обладнанні, предметах побуту, на тілі чи одязі людини внаслідок контактного або індуктивного впливу. (Червоний)
  7. Постійний струм у 4-5 разів  безпечніший за змінний з частотою 50 Гц. (Зелений)
  8. Приміщення, де висока температура повітря (+35ºС), називаються приміщення з підвищеною небезпекою. (Зелений)
  9. Запалення очей внаслідок дії значного потоку ультрафіолетових променів від дії електричної дуги – це електроофтальмія. (Зелений)
  10. Механічне пошкодження виникає під час різкого мимовільного скорочення м'язів під впливом струму, що проходить через людину, внаслідок чого рветься шкіра, кровоносні судини. (Зелений)
  11. Електричні знаки – це збудження електричним струмом живих тканин у вигляді судомних скорочень м’язів. (Червоний)

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

+

-

+

-

-

-

+

+

+

+

-

D:\фото\Урок 2016\IMG_1743.jpg

 

 

 

 

 

D:\фото\Урок 2016\IMG_2252.JPG

 

 

 

IV. Вивчення нового матеріалу.

  1. Пояснення викладача.

Викладач. Переходимо до вивчення нового матеріалу.

Допуск до роботи з електрикою

До електротехнічного персоналу належать особи, які зайняті на обслуговуванні, ремонті та експлуатації електроустановок. Електротехнічний персонал умовно поділяють на такі групи:

- адміністративно-технічний персонал (начальники служб, цехів, майстри);

- оперативний персонал (черговий персонал, який безпосередньо обслуговує електроустановки);

- ремонтний персонал (працівники, котрі займаються експлуатаційно-ремонтним обслуговуванням та необхідною наладкою електрообладнання);

- оперативно-ремонтний персонал (ремонтний персонал, спеціально навчений і підготовлений для оперативного обслуговування електроустановок, де відсутній черговий персонал).

До роботи з електрикою допускаються особи, які

- пройшли навчання, інструктаж та перевірку знань «Правил безпечної експлуатації електроустановок» з присвоєнням відповідної групи (1—5);

- пройшли медичний огляд.

Особи, які допускаються до роботи з електрикою, проходять медичний огляд при влаштуванні на роботу і періодично, один раз на два роки, при обслуговуванні діючих електроустановок.

Роботи на електроустановках проводяться за нарядом або розпорядженням.

D:\фото\Урок 2016\IMG_2258.JPGНаряд-допуск — це письмове розпорядження на виконання роботи, викладене на спеціальному бланку, де визначений зміст, місце, час початку і закінчення роботи, необхідні заходи безпеки, склад бригади і особи, які відповідають за безпечне виконання роботи.

Розпорядження — це усне завдання на безпечне виконання роботи.

Для безпечного виконання роботи здійснюються такі організаційні заходи:

- видання наряду або розпорядження;

- призначення осіб, відповідальних за безпечне проведення робіт;

- підготовка робочого місця та допуск до роботи;

- нагляд під час роботи;

- оформлення перерви в роботі та її закінчення.

До початку роботи виконуються технічні заходи щодо підготовки робочого місця: необхідні відімкнення, вивішування плакатів безпеки, перевірка відсутності напруги на струмопровідних частинах, встановлення заземлення, огородження робочого місця.

До роботи під напругою не допускаються особи, молодші 18 років. Учні, студенти, які проходять виробничу практику або навчання і не досягли 18-річного віку, працюють з електрикою під постійним наглядом кваліфікованого працівника обмежений час, що визначений навчальним планом.

 

  1. Повідомлення учнів-експертів.

Колективні та індивідуальні засоби захисту в електроустановках

Для забезпечення електробезпеки використовуються окремо або в поєднанні один з одним такі технічні засоби:

- захисне заземлення;

- занулення; 

- вирівнювання потенціалів; мала напруга;

- захисне відімкнення;

- ізоляція струмопроводів;

- огороджувальні пристрої;

- попереджувальна сигналізація, блокування, знаки безпеки;

- засоби захисту та запобіжні пристрої.

 

Викладач. Більш  широко про колективні та індивідуальні засобами захисту нас познайомлять наші експерти.

 

D:\фото\Урок 2016\IMG_2244.JPG

 

Надаємо слово першому експерту.

1-й експерт. Для захисту людей від ураження електрострумом унаслідок пошкодження ізоляції і переході напруги на струмопровідні частини корпусу машин, механізмів, інструментів тощо застосовують захисне заземлення (рис. 1) чи занулення (рис. 2).

Рис. 1. Заземлення           Рис. 2. Занулення

 

Захисне заземлення — навмисне електричне з'єднання з землею металевих струмопровідних частин, що можуть опинитися під напругою.

D:\фото\Урок 2016\IMG_2260.JPGЗаземлення здійснюється за допомогою природних, штучних або змішаних заземлювачів.

Занулення — це навмисне електричне з'єднання з нульовим захисним провідником металевих струмонепровідних частин, які можуть опинитися під напругою (корпуси електроустаткування, кабельні конструкції, сталеві труби тощо).

Метою заземлення та занулення є усунення небезпеки ураження людини під час пробою на корпус обладнання однієї фази мережі електричного струму. Ця мета досягається внаслідок швидкого відімкнення максимальним струмовим захистом частини мережі, на якій трапилося замикання на корпус.

Завдяки підключенню до нейтральної точки джерела всіх струмопровідних частин корпусів обладнання, однофазне замикання на корпус перетворюється на однофазне коротке замикання, яке призводить до спрацьовування максимального струмового захисту.

Захисне заземлення і занулення виконують з метою:

- забезпечення нормального режиму роботи установки;

- забезпечення безпеки людей при порушенні ізоляції мережі струмопровідних частин;

- захисту електроустаткування від перенапруги; захисту людей від статичної електрики.

Викладач. Про малу напругу нам розповість другий експерт.

2-й експерт. Малу напругу (не більше 42 В) застосовують для живлення електроприймачів невеликої потужності: ручного електрофікованого інструменту, переносних ламп, ламп місцевого освітлення, сигналізації.

Для живлення переносних світильників у приміщеннях із підвищеною небезпекою та особливо небезпечних застосовується напруга не вище 42 В. За особливо несприятливих умов, а саме: коли небезпека ураження електричним струмом посилюється тіснотою, незручним положенням працівника, який виконує роботу, можливим доторканням до великих металевих заземлених поверхонь (наприклад, робота в барабанах, газоходах, топках котлів в тунелях тощо), для живлення переносних світильників застосовується напруга не вище 12 В.

У приміщеннях, на робочих місцях, де за умовами безпеки праці електроприймачі не можуть живитися безпосередньо від мережі напругою до 1000 В, треба застосовувати розподільні або знижувальні трансформатори із вторинною напругою 42 В і нижче.

D:\фото\Урок 2016\IMG_2264.JPGВикладач. Надаємо слово третьому експерту.

3-ій експерт. Захисне відімкнення — захист швидкої дії, що забезпечує автоматичне відімкнення електроустановки під час виникнення в ній небезпеки ураження людини струмом. Така не­безпека може виникнути при замиканні фази на корпус, зниженні опору ізоляції мережі нижче відповідного рівня, а також у випадку дотику людини безпосередньо до струмопровідної частини, що знаходиться під напругою.

Захисне відімкнення використовується у тих випадках, коли інші захисні заходи (заземлення, занулення) ненадійні, їх важко здійснити (в умовах вічної мерзлоти), дорого коштують або у випадках, коли до безпеки обслуговування висуваються підвищені вимоги (в шахтах, кар'єрах), а також у пересувних електроустановках. Захисне відмикання поширене у мережах до 1000 В. Захисне відімкнення обов'язкове для ручних електроінструментів.

Основні вимоги, яким має відповідати обладнання захисного відімкнення: висока чутливість, малий час відімкнення, селективність дії, здатність здійснювати самоконтроль справності, надійність.

Викладач. Що  ж таке подвійна ізоляція? Слово наступному експерту.

4-ий експерт. Для захисту від дотику до частин, що перебувають під напругою, також використовується подвійна ізоляція — електрична ізоляція, що складається з робочої та додаткової ізоляції. Робоча ізоляція — ізоляція струмопровідних частин електроустановки. Додаткова ізоляція простіше досягаєть­ся шляхом виготовлення корпусу з ізоляційного матеріалу (електропобутові прилади).

 

5-ий експерт. Огороджувальні переносні засоби призначені для тимчасового огородження струмопровідних частин і запобігання помилковим операціям з комутаційною апаратурою. До них належать ізоляційні накладки, ковпаки, переносні заземлення (заземлювачі), щити, клітки, плакати.

Огороджувальні пристрої бувають як суцільні, так і сітчасті. Суцільні огороджувальні пристрої у вигляді кожухів та кришок використовують в електроустановках напругою до 1000В. Сітчасті огороджувальні пристрої — в електроустановках напругою до 1000 В та вище.

Викладач. Часто використовується звукова та світлова сигналізація, написи, плакати та інші засоби інформації, що попереджують про небезпеку наближення до електроустановки, яка перебуває під напругою.

Запобіжні написи, плакати та пристрої призначені для привернення уваги працівників до безпосередньої небезпеки, наказу й дозволу певних дій з метою забезпечення безпеки, а також отримання необхідної інформації.

Всі знаки безпеки встановлюють у місцях, перебування в яких пов'язано з можливою небезпекою для працівників, а також на виробничому устаткуванні, що є джерелом такої небезпеки.

Запобіжні написи, плакати поділяються на чотири групи: застережні; заборонні; настановчі, вказівні.

Застережні знаки призначені для попередження працівників про підвищену небезпеку. Вивішують такі знаки у вигляді плакатів на захисних засобах, на переносних щитах. Зміст написів, наприклад:

«Стій — напруга!»

«Не вилазь — уб'є!»

Заборонні знаки призначені для заборони певних дій. Вивішують їх на рубильниках, ключах управління тощо. Зміст написів, напри кл а д:

«Не вмикати — робота па лінії»

«Не вмикати —- працюють люди»

Настановчі знаки призначені для дозволу певних дій працівників тільки під час виконання конкретних вимог безпеки праці (наприклад, обов'язкове застосування спеціальних засобів індивідуального захисту працівників, вжиття заходів щодо забезпечення безпеки праці), вимог пожежної безпеки і для показу евакуаційних шляхів.

Зміст написів, наприклад:

«Працювати тут»

«Вилазити тут»

Вказівні знаки вказують місце знаходження різних об'єктів і пристроїв, пунктів медичної допомоги, складів, майстерень, вогнегасників тощо.

Електрозахисні засоби призначені для захисту персоналу, який обслуговує електроустановки. За призначенням електрозахисні засоби поділяються на ізолювальні (діелектричні рукавиці, боти, калоші, інструмент з ізоляційними ручками тощо), огороджувальні (переносні огородження, заземлення тощо) та запобіжні (пояси, захисні окуляри тощо). Ізолювальні засоби під час експлуатації періодично випробовують.

При експлуатації для запобігання виникненню електротравматизму використовують спеціальні засоби індивідуального захисту, які поділяються на основні й додаткові.

До основних електрозахисних засобів належать засоби захисту, ізоляція яких довготривалий час витримує робочу напругу і які дозволяють доторкатися до струмопровідних частин, що перебувають під напругою.

Ці засоби надійно ізолюють та витримують напругу мережі, обладнання, дають можливість працювати з ними.

В електроустановках напругою до 1000 В до основних електрозахисних засобів належать:

- ізоляційні штанги;

- ізоляційні та електровимірювальні обценьки;

- покажчики напруги; діелектричні рукавиці;

- інструмент з ізольованими ручками.

 

 

 

 

 

До додаткових засобів електрозахисту в електроустановках до 1000 В належать:

- діелектричні калоші, килимки;

- переносне заземлення;

- огороджувальні пристрої;

- плакати та знаки безпеки.

Діелектричні калоші та боти захищають працівників від напруги кроку і використовуються під час роботи зі штангою, обценьками.

Додаткові електрозахисні засоби застосовують тільки разом з основними.

Електрозахисні засоби зберігаються у приміщеннях у спеціально відведених місцях сухими і чистими, в умовах, що виключають можливість їх механічних ушкоджень, дії вологи, агресивного середовища, мастила тощо. Електрозахисні засоби періодично проходять спеціальні випробування на відповідність їх діелектричних, механічних показників. Окрім того, електрозахисні засоби оглядаються перед кожним їх застосуванням. При цьому увага звертається на їх справність, відсутність тріщин та іншої деформації чи прострочений термін чергового випробування.

Отже, ми з вами розглянути колективні та індивідуальні засоби захисту в електроустановках.

  1. Складання пам’ятки кухарю щодо роботи з електрообладнанням.

 

Викладач. Які ж існують правила роботи кухаря з електрообладнанням.  Окремі учні одержали завдання скласти пам’ятку. Давайте заслухаємо її.

 

Пам’ятка

Кухарю забороняється:

  •        працювати на несправному електрообладнанні за відсутності заземлення (занулення), огородження, електроблокування, інших запобіжних пристроїв, передбачених нормативно-технічною документацією на відповідне обладнання;
  •        включати та виключати обладнання, робота на якому не входить в його обов'язки чи не доручена безпосереднім керівником;
  •        включати в електромережу обладнання несправними вилками, в несправні розетки, якщо пошкоджена ізоляція проводу;
  •        відкривати щити освітлення, замінювати запобіжники та лампочки, торкатися оголених проводів;
  •        залишати без догляду працююче обладнання, особливо газове.

Якщо корпус обладнання опиниться під напругою (відчуття струму), треба негайно припинити роботу і вимкнути електроенергію.

При виникненні у процесі роботи обладнання шуму, стуку, гудіння - необхідно негайно припинити роботу і вимкнути обладнання.

Кухар зобов’язаний виконувати вимоги встановлених знаків безпеки. Забороняється включати в роботу устаткування, якщо на пульті управління встановлено знак "Не включати! Працюють люди".

 

Захист від статичної електрики

Викладач. Ми розглядали з вами промислову електрику та засоби захисту від неї. Але ми знаємо, що існує статична електрика.

Що таке статична електрика?

Учень 1.  це заряд електрички, що накопичується виробничому обладнанні, предметах побуту, на тілі чи одязі людини внаслідок контактного або індуктивного впливу.

Викладач. Чим небезпечна статична електрика?

Учень 2. Дія статичної електрики для людини безпечна, бо сила струму дуже мала, але:

- розряд енергії відбувається у вигляді помірного і сильного уколу або поштовху;

- вплив зарядів може призвести до тяжких нещасних випадків внаслідок рефлексного руху поблизу незахищених та рухомих частин, перебування на висоті;

- іскрові розряди можуть спричинити спалах або вибух різних горючих речовин;

- у результаті статичної електрики може статися вибух при перевезенні рідин у незаземлених цистернах тощо.

Викладач. Давайте розглянемо, які засоби захисту від статичної електрики використовують:

- заземлення технологічного устаткування, трубопроводів тощо;

- загальне і місцеве зволоження повітря в небезпечних приміщеннях робочої зони, якщо це до­пускається за умовами виробництва;

- струмопровідну підлогу, а також спецвзуття зі струмопровідною підошвою, антистатичні рукавиці;

- іонізацію повітря, індукційні або тканинні нейтралізатори, пасти.


  1.     Перегляд відеофільмів «Історія виникнення громовідводу» та «Правила поведінки під час грози».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Захист споруд і будівель від блискавки

Викладач. Ми знаємо, що існує ще один вид електрики – це атмосферна електрика. А чим вона небезпечна?

Учень 3. Блискавка, яка є електричним розрядом в атмосфері, маючи високу температуру і запас теплової енергії, при прямому ударі може проплавляти металеві поверхні, перегрівати та руйнувати стіни будівель і надвірного устаткування, безпосередньо запалювати горюче середовище. Наслідком ураження будівлі чи устаткування блискавкою можуть бути пожежі, вибухи, механічні руйнування.

D:\фото\Урок 2016\IMG_2274.JPGВикладач. Як ви думаєте, за допомогою чого здійснюється захист будівель і споруд від блискавки?

Учень 4. Захист будівель і споруд від прямих ударів блискавки здійснюється за допомогою громовідводів.

Викладач. Давайте переглянемо відеофільм про історію створення громовідводу.

Перегляд відеофільму «Історія виникнення громовідводу»

 

 

 

 

Викладач. З чого складається громовідвід?

Громовідвід складається з трьох частин: блискавкоприймача, що безпосередньо приймає на себе удар блискавки; заземлювача, через який струм потрапляє в землю, і струмовідвода, що з'єднує блискавкоприймач із заземлювачем.

Захисна дія громовідвода заснована на властивості блискавки вражати найвищі та добре заземлені металеві споруди. Влаштовуються громовідводи над спорудами, вони приймають розряди блискавки на себе. Громовідвід утворює зону захисту — простір, всередині якого не виникають блискавки.

Згідно з протипожежними нормами і правилами будинки, споруди обладнуються системами блискавкозахисту. Відсутність їх сприяє виникненню пожеж.

Блискавкозахист — це комплекс захисних заходів від розрядів атмосферної статичної електрики, який забезпечує захист людей, зберігає споруди, будинки, матеріали від згорання, вибухів.

Правила поведінки під час грози

Викладач.  Гроза може застати людину на виробництві, вдома, в лісі, в полі, тому необхідно знати правила поведінки під час грози. Які існують правила поведінки під час грози?

Я пропоную вам переглянути невеликий відео фрагмент.

Перегляд відеофільму «Правила поведінки під час грози».

 

Викладач. На виробництві всі будинки, споруди, лінії електропередач, радіо, зв'язку оснащені пристроями блискавкозахисту. Тому працівникам не потрібно застосовувати будь-які спеці­альні засоби блискавкозахисту, а необхідно вжити застережних заходів: вимкнути непотрібне освітлення, радіомовлення тощо.

Території вулиць, тротуарів, скверів, як правило, захищені громовідводами. Вони розташовуються на трубах котелень, стовпах електропередач, вишках тощо.

Якщо ви під час грози перебуваєте на вулиці, не шукайте укриття поблизу металевих опор, стовпів електропередач, на яких є громовідводи, під високими деревами тощо.

У селищах, містах на всіх високих спорудах ставляться громовідводи. Тому якщо ви під час грози знаходитеся вдома, слід, ужити тільки застережних заходів: вимкнути освітлення, радіоприлади, позачиняти кватирки і двері, щоб не було протягу.

Якщо під час грози ви перебуваєте в лісі, то пам'ятайте, що не можна шукати укриття під високими деревами, на пагорбах, поблизу ліній радіо- та електропередач.

Під час грози в полі треба шукати сховище у низинній місцевості, не можна наближатися до поодиноких дерев, стовпів, техніки, що стоїть окремо.

 

ІV. Закріплення вивченого матеріалу.

Вправа «Інтелектуальний баскетбол»

 

 

 

C:\Users\HOME-PC\Desktop\Відкритий урок2016\Стикеры.jpg

Викладач. А тепер перевіримо ваші знання з допомогою гри «Інтелектуальний баскетбол».

Ігрове поле складається з трьох секторів. У центральному секторі питання складніші. У крайніх секторах питання простіші.

Ви  отримуєте запитання під тим номером, яке вибрали в мішечку з числами. Якщо ігрок не знає відповіді. Ви піднімаєте жезл, червоний – якщо ви не знаєте відповідь, зелений  - якщо знаєте.

  1. D:\фото\Урок 2016\IMG_2280.JPGЩо таке розпорядження?

Відповідь. Розпорядження – усне завдання на безпечне виконання роботи.

  1. Які засоби захисту належать до основних електрозахисних засобів в електроустановках напругою до 1000В?

Відповідь. До основних електрозахисних засобів належать:

- ізоляційні штанги;

- ізоляційні та електровимірювальні обценьки;

- покажчики напруги; діелектричні рукавиці;

- інструмент з ізольованими ручками.

  1. Які існують засоби захисту від статичної електрики?

Відповідь. До засобів захисту від статичної електрики належать:

- заземлення технологічного устаткування, трубопроводів тощо;

- загальне і місцеве зволоження повітря в небезпечних приміщеннях робочої зони, якщо це допускається за умовами виробництва;

- струмопровідна підлога, а також спецвзуття зі струмопровідною підошвою, антистатичні рукавиці;

- іонізація повітря, індукційні або тканинні нейтралізатори, пасти.

  1. D:\фото\Урок 2016\IMG_2284.JPGЩо таке захисне заземлення?

Відповідь. Що таке захисне заземлення?

  1. Що таке занулення?

Відповідь. Занулення — це навмисне електричне з'єднання з нульовим захисним провідником металевих струмонепровідних частин, які можуть опинитися під напругою (корпуси електроустаткування, кабельні конструкції, сталеві труби тощо).

  1. За допомогою чого здійснюється  захист будівель і споруд від прямих ударів блискавки?

Відповідь. За допомогою громовідводу

  1. Що таке наряд-допуск?

Відповідь. Наряд-допуск — це письмове розпорядження на виконання роботи, викладене на спеціальному бланку, де визначений зміст, місце, час початку і закінчення роботи, необхідні заходи безпеки, склад бригади і особи, які відповідають за безпечне виконання роботи.

  1. Що таке захисне відімкнення?

Відповідь. Захисне відімкнення — захист швидкої дії, що забезпечує автоматичне відімкнення електроустановки під час виникнення в ній небезпеки ураження людини струмом.

  1. Електрична ізоляція складається з робочої і додаткової ізоляції – це…

Відповідь. Подвійна ізоляція.

  1. На які групи поділяються запобіжні написи та плакати?

Відповідь. Запобіжні написи, плакати поділяються на чотири групи: застережні; заборонні; настановчі, вказівні.

  1. З чого складається громовідвід?

Відповідь. Громовідвід складається з трьох частин: блискавкоприймача, що безпосередньо приймає на себе удар блискавки; заземлювача, через який струм потрапляє в землю, і струмовідвода, що з'єднує блискавкоприймач із заземлювачем.

  1. Які засоби захисту належать до додаткових в електроустановках до 1000В?

Відповідь. До додаткових засобів електрозахисту в електроустановках до 1000 В належать:

- діелектричні калоші, килимки;

- переносне заземлення;

- огороджувальні пристрої;

- плакати та знаки безпеки.

 

V. Домашнє завдання.

Основи охорони праці / Л.Е. Винокурова, М.В. Васильчук, М.В. Гаман

с. 147-158.

 

1

 

docx
Додав(-ла)
Рябко Інна
Додано
10 грудня 2020
Переглядів
4661
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку