Урок "Довжина кола й дуги кола"

Про матеріал
Урок №3 з геометрі до теми "Правильні многокутники" для учнів дев'ятого класу. Підручник: Геометрія: підруч. для 9 кл. загальноосвіт. навч. закладів/ А.Г. Мерзляк, В,Б, Полонський, М.С. Якір. - Х. : Гімназія, 2017. - 240 с. : іл.
Перегляд файлу

Урок 4.

Тема уроку. Довжина кола й дуги кола

Мета уроку: Виведення формул для знаходження довжини кола та довжини дуги кола. Формування вмінь учнів  застосовувати виведені формули  до розв’язування задач.

Тип уроку: комбінований.

Наочність і обладнання: підручник, презентація PowerPoint

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

 

ІІ. Перевірка домашнього завдання          (Слайд 3)

ІІІ. Сприйняття і усвідомлення нового матеріалу

Уявимо, що коло зроблено з тонкого дроту. Якщо його розрізати в деякій точці А і розпрямити, то одержимо відрізок АА1, довжина якого і є довжиною кола.

(Слайд 4)

 

 

 

 

 

 

 

Периметр будь-якого правильного вписаного в коло многокутника є наближеним значенням довжини кола. Чим більше число сторін такого многокутника, тим точніше це наближення, оскільки многокутник при збільшення сторін все ближче і ближче «прилягає» до кола.

 

Теорема.                                                                                                                        (Слайд №5)

 

Відношення довжини кола до його діаметра  одне  й те  саме  для кожного кола. 

 

Історична довідка                                                                                                               (Слайди 6,7,8)

Число π математична константа, що визначається у Евклідовій геометрії як відношення довжини кола до його діаметра.

Число π виникло в геометрії як відношення довжини кола до довжини його діаметра, проте воно з'являється і в інших областях математики. Вперше позначенням цього числа грецькою літерою π скористався британський математик Джонс (1706), а загальноприйнятим воно стало після робіт Ейлера. Це позначення походить від початкової букви грецьких слів περιφέρεια — оточення, периферія та περίμετρος — периметр.

Діаграми обчислення числа π Архімедом

 Архімед, можливо, першим запропонував метод обчислення π математичним способом. Для цього він вписував у коло і описував біля нього правильні багатокутники. Приймаючи діаметр кола за одиницю, Архімед розглядав периметр вписаного багатокутника як нижню оцінку довжини кола, а периметр описаного багатокутника як верхню оцінку. Таким чином, для шестикутника виходить                      

Розглядаючи правильний 96-кутник, Архімед отримав оцінку

 

 

  • Вчені завжди намагались обчислити число π з максимально можливою точністю.

   Так, наприклад, у 1949 році за допомогою комп'ютера ENIAC було обчислено число π до 2037 знаків, а в 1995 — вже 4.294.960.000 знаків.

  • В багатьох університетах США відзначається   День π, який припадає на 14 березня, тобто у американській формі запису дат на 3/14.
  • Слюсарчук Андрій Тихонович, український нейрохірург, доктор медичних наук, професор, у червні 2009 року він встановив  світовий рекорд, запам'ятавши 30 мільйонів знаків числа π , які були надруковані у 20-ти томах тексту.
  • У серпні 2009 року японські вченні обрахували число π з точністю до 2 трильйони 576 мільярдів 980 мільйонів 377 тисяч 524 знаків після коми .

(Натиснувши на прізвище вченого, можна ознайомитися з його портретом)

 

(Слайд 9)

 

(Слайд 10)

 

 

 

(Слайд 11)

 

IV. Закріплення й осмислення нового матеріалу

 

Розв’язування вправ                                                                                                               (Слайд12, 13)

 

 

 

V. Домашнє завдання                                                                                                 (Слайд 14)

 

Опрацювати  §12.

 

Практична робота №8* .

Завдання 13

20; 11(в); 24(б); 31*

 

 

VI. Підсумок уроку                                                                                                        (Слайд 15)

 

1. Чому дорівнює відношення довжини кола до діаметра?

2. Запишіть формули для знаходження довжини кола; довжини дуги кола, що відповідає куту n0.

3. Знайдіть довжину кола радіусом 2 см.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Вишнивецька Людмила Миколаївна
    Про "Доктора Пі" я б розповідала з обережністю. Дуже "темна"в нього біографія.Особливо сподобалась інформація з Вікіпєдії : "род деятельности-аферист". А взагалі, дякую за конспект.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ятел Інна Григорівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
16 січня 2019
Переглядів
11103
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку