Урок факультативного курсу на тему " Загальна характеристика гідрологічної сітки та підземних вод Красноградського району.

Про матеріал
Цикл уроків факультативного курсу «Мій рідний край – Красноградщина»Харківська область ( фізична географія) розрахований на вивчення у 8 класі. Головною метою факультативу є поглиблення і розширення знань учнів з географії рідного краю в контексті організації допрофільної географічної освіти; набуття ними навичок самостійної науково-дослідницької та проблемно-пошукової діяльності; розвиток інтелектуальних, творчих якостей; прагнення до саморозвитку і самоосвіти; виховання любові до рідної землі; формування світогляду та загальної екологічної культури. Програма факультативу побудована на основі краєзнавчого принципу та націлена, перш за все, на формування конкретних знань та загально географічних уявлень, створення умов для розвитку в учнів демократичних цінностей, патріотичних почуттів, посилення інтересу до вивчення географії рідного краю.
Перегляд файлу

Тема. Загальна характеристика гідрологічної сітки та підземних вод

           Красноградського району. Річка Берестова та її притоки

 

Мета:

  • сформувати  знання  про  основні  риси   гідрологічних об’єктів  нашого району;
  • розвивати вміння аналізувати отриману інформацію;
  • виховувати екологічну культура, любов  до рідного краю

Очікувані результати.

Учні зможуть:

  • розпізнавати  гідрологічні об’єкти на території району;
  • давати характеристику  річкам;
  • аналізувати значення водних ресурсів для свого краю

Обладнання: фізична карта Красноградського району, презентація  «Малі річки Красноградщини», схема « Будова річкової долини»

Зміст  і структура заняття

  1. Організаційний момент

    ІІ.      Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

 

Природа,  в  якій  вам,  молодим,

доведеться  жити,  забруднюється,

піддається  руйнуванню,  знищується.

Чи  багатьом  з  вас  щастило  побачити

прозору  річкову  воду,

чистий пісок,  насолоджуватися  тишею

без  реву  моторів,  дихати  чистим

повітрям  без  домішок  бензину,

мазуту,  пестицидів?

Ваше  майбутнє  може  стати

жахливим,  якщо  не  почати  негайно

лікувати  цю  проказу.

Настав  ваш  час  діяти.                                                               Гарун  Тазієв

 

  • Як ви  розумієте значення цих слів?

 

  1. Актуалізація опорних знань

 

Прийом « Шкала думок»

Погляньте на схему і спробуйте пояснити  залежність внутрішніх вод  від клімату та інших компонентів природи. Що при цьому є визначальним?

Життя всіх водних об‘єктів прекрасне й неповторне. Кожен з них має свою історію, характер, обличчя. Та перед нашою подорожжю згадаємо базові поняття.

  • Що таке річка (озеро, болото, льодовик, підземні води)?
  • Що таке басейн річки?
  • Що таке «річкова система»?
  • Назвіть і покажіть елементи річкової системи?

 

Будова річкової долини

 

 

IV.      Вивчення нового матеріалу

« Слово вчителя» ( перегляд презентації)

По  території  Красноградського  району протікають  річки , які за критерієм довжини  водотоку  належать  до  малих  річок. Річки є водними об’єктами загальномісцевого значення. Шість  річок перетворилися на малі струмки, майже пересохли.  Річки  району  маловодні, з незначною швидкістю течії, зазнають значного антропогенного впливу.

Комп‘ютерна презентація

« Малі річки Красноградщини»

 

  Берестова


 


Найбільша серед малих річок  району р. Берестова. Довжина водотоку 99 км, площа басейну 1810 км2, водна система Орель → Чорне море. Протікає через п’ять районів Харківської області. Річка Берестова має річище помірно звивисте, в нижній течії є стариці та острови. Споруджено кілька ставків і невелике водосховище. Місцевість прилегла до долини річки низинно-рівнинна, дуже пересічена балками , використовується під сільськогосподарські угіддя та частково зайнята будівлями міста. Долина ріки трапецієвидна.

 Правий берег долини висотою до 35 метрів помірно-стрімкий , дуже розсічений ярами , складений суглинком , задернований.

Лівий висотою до 15 метрів, пологий складений супіском,місцями покритий лісом ,зайнятий будівлями міста.

Заплава заввишки 0,6-0,8 км , лугова , місцями  чагарникова, помірно пересічена заболоченими луговинами,мулисто-глиниста, починає затоплюватися при рівні 190 см, початок течії по заплаві при висоті рівня 200см.Русло ріки помірно-звивисте , мулисте ,заростає травою та очеретом.

За 350 метрів нижче місця спостереження русло ріки розширене до 150 метрів вздовж 150 метрів. При будівництві траси Москва - Сімферополь тут працював земснаряд ,з русла брали пісок для будівництва у 1985 році. У наслідок цього утворилось штучне озеро , водний режим ріки був порушений і русло почало замулюватись вище цього озера. В посушливі роки ріка пересихає за 2,0-3,0км вище місця спостереження ,в суворі зими перемерзає.

 

 

P9232124


Рис.1 – р.Берестова

 


Берестове́нька  права притока Берестової (басейн Дніпра).

Берестовенька бере початок біля села Старовірівки. Тече спершу на захід, далі поступово повертає на південний захід і (частково) південь. Впадає до Берестової на схід від південної частини села Октябрського.

Довжина 32 км. Площа водозбірного басейну 302 км². Похил річки 1,3 м/км. Річкова долина трапецієподібна, завширшки 2,5 км, завглибшки 50 м. Річище завширшки 5 м. Заплава місцями заболочена, поросла лучною рослинністю. Влітку часто пересихає. Споруджено водосховище для потреб зрошування. Вздовж берегів створюються водоохоронні смуги.

 

 

PA012257


 

Рис.2 – р. Берестовенька


 

Вшива –ліва притока річки Берестової . Довжина 29 км. Площа водозбірного басейну 195 км². Ширина від декількох метрів до тридцяти. Глибина дуже маленька,в літній період пересихає,перетворюючись в ланцюжок озер.

Річка  Лінна    на  лівому  березі  якої  розташоване  село  Ленінка,  поблизу  від  її  витоку,  в цьому місці пересихає, на ній зроблена запруда.

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Ленінка_(Красноградський_район)_ставок.jpg

Рис.3 – запруда на р. Лінна

       Уздовж річки Комишки, довжина якої не перевищує  10  км  розташовано  с.  Миколо-Комишувате,  с.  Мокрянку  та  ентомологічний заказник місцевого значення «Мокрянський».

Річка Піщанка – поблизу витоку розташоване  с.  Піщанка  частково  пересохла,  на  ній зроблена запруда. Протікає в межах  в межах Красноградського району Харківської області та Карлівського району Полтавської області.  В межах Красноградського району протікає по території Піщанської сільської ради. В Карлівському районі Полтавської області протікає повз населені пункти: Чалівка, Редути та Нижня Ланна. Чалівка. В селищі Верхня Ланна впадає до річки Ланна. Довжина  складає 16 км, має не широке русло від 5 до 9 м, Русло річки досить звивисте. У зв'язку з помірною течією воно сильно заросло водолюбною рослинністю, а прируслова частина заплави – очеретом та лозою. Глибина якого складає до трьох метрів, місцями до п’яти. В суху пору року русло місцями пересихає.  Живлення річки –  навесні - снігове, а протягом року - дощове. Влітку спостерігається значне пониження рівня води в річці, у  зв’язку з низькою кількістю опадів.   Дно водойми мулисте.  Площа водозабору близько 54, 8 км2.

 

C:\Documents and Settings\User\Мои документы\Загрузки\пещ3.jpg

Рис.4 – р. Піщанка

 


     Річка Берег має витік на північний схід від Каніболоцького  джерела, що знаходиться на території Попівської сільської ради. Ширина сягає 1,5 – 2м., глибина – 100-150 см. Гирло – річка Берестова. Довжина річки – 10,2 км. Притоки від ставка с. Ленінське та ставка с. Добренька. ) Є лівою притокою р. Берестова. Течія повільна ( похил річки 0,62м/км). Заплава здебільшого суходільна, лиш місцями заболочена. Річище помірно звивисте , в нижній течії є стариці. Живлення снігове,дощове не перевищує 10% від загального стоку. Влітку річка у вузьких місцях пересихає, особливо це спостерігалось цього літа, на окремих ділянках узимку перемерзає.  Річка тече переважно на південний захід. Русло річки проходить через територію Попівської сільської ради та Мартинівської сільської ради. Річка тече посеред сіл Добренька та Мартинівка. Характерною особливістю є те, що на території  Мартинівки по правому і лівому березі річки проходить територія  Мартинівського орнітологічного заказника.

     Береги пологі, лише в деяких місцях правий берег річки крутіший порівняно з лівим і  має підвищення до 1,5 – 1,7 м. на більшості території береги майже одинакові. Глибина річки 1- 1,5м.

 

Рис.5 – р. Берег

У селах району є кілька ставків, які розміщені в балках і мають протиерозійне значення, крім того в них розводиться короп,карась.

Рис.6 - ставок біля с. Попівка.

 

IMGP3058

 

Рис.7 - ставок біля с. Гадяч

V.   Підсумок

 « Роблю висновок»

   Ось такі цікаві, важливі та прекрасні поверхневі води Красноградщини.

Проте діяльність людини вносить в розмірений, віками створений стиль життя великі та небажані зміни. Міліють річки. Заростають очеретами. Або просто зникають.

- Як зберегти їх первинну красу? Як поліпшити  екологічний стан?

 Ці питання залишаться відкритими і після закінчення нашого заняття. Вони повинні завжди турбувати вас, не залишати байдужими ні на хвилину.

 

 

 

 

2010-12-15%2021-53-25_0012 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
22 жовтня 2019
Переглядів
888
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку