Урок географії "Основні річкові басейни та системи України"

Про матеріал

Урок фізичної географії 8 клас "Основні річкові басейни та системи України". Познайомить учнів з основними річковими басейнами України; загальними рисами гідрологічного режиму та роботи річок.

Перегляд файлу

 Тема : Річкові системи і басейни України

Мета уроку:

Освітня: познайомити учнів з основними річковими басейнами України; загальними рисами гідрологічного режиму та роботи річок. Ввести нові поняття «падіння річки», «ухил річища», «витрати води», «річний стік», «твердий стік».
Виховна: Сприяти формуванню світоглядних ідей про взаємозв’язки та єдність компонентів природи. Навчати учнів логічно мислити, обґрунтовувати свої погляди, робити висновки та порівняння. Сприяти екологічному вихованню учнів, на основі матеріалу про рівень забруднення річок України та можливі шляхи його подолання.
Розвиваюча:  Розвивати у школярів вміння застосовувати знання про загальні географічні закономірності природи Землі для характеристики особливостей їх регіонального прояву, пояснювати зв’язок гідрологічного режиму річок з кліматичними умовами, аналізувати водозабезпеченість території України та її окремих регіонів.

Обладнання:
    фізична карта України;
    ноутбуки;
    атласи школярів;
    авторська презентація ppt «Річки України»;
    листи опорно-інформаційних схем школярів.
Тип уроку:комбінований

Структура уроку :

  1. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів
  2. Організаційний етап
  3. Актуалізація опорних знань та вмінь учнів
  4. Вивчення нового матеріалу:

1.    Закономірності поширення водойм в Україні.
2.    Загальна характеристика річок України.
3.    Дніпро.
4.    Інші річкові системи України.
5.    Використання річок України.     

  V.      Закріплення нових знань і вмінь

  VІ.    Підсумок уроку

  VІІ. Домашнє завдання


І. Мотивація «Дивуй!»

Учитель починає урок співаючи пісню про річку.

ІІ. Організаційний етап.

Повідомлення теми та мети уроку.      

ІІ. Актуалізація опорних знань
Бліц опитування

  1. Що відноситься до внутрішніх вод?
  2. Що тека річка?
  3. Типи живлення річки.
  4.  Режими річки.
  5. Якісні характеристики річки.

Комп’ютерне тестування  та розв’язання задач ( виконується за варіантами).

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Закономірності поширення водойм в Україні.
     Україна має достатньо широку мережу внутрішніх вод. У зв’язку з відмінностями у кліматі гідрологічні об’єкти в Україні розміщені вкрай нерівномірно. Робота з атласами та фізичною картою. Так Поліська низовина відчуває надлишок води, тут густа річкова мережа, значні площі займають болота. Водночас, південь та схід України відчувають дефіцит  води. Як  це пов’язано з кліматом?

Люди намагається компенсувати нестачу води  створенням штучних водойм: каналів, водосховищ, ставців, яких налічується в нашій країні близько 28 тисяч.
 

2.    Загальна характеристика річок України. Сторінка «Усного журналу»
       Найбільше значення у житті та господарстві людини мають річки. Їх використовують для виробничих та побутових потреб, судноплавства, рибальства, гідроенергетики, зрошення, для сплавлення лісу тощо.
     Серед чисельних річок України переважають малі, з довжиною до 100 км. Середніх річок, довжиною від 100 до 500 км., а найбільших (понад 500 км) лише 8 Дніпро – 981 км., Південний Буг – 806 км., Псел* – 717 км., Дністер – 705 км., Сіверський Донець – 672 км., Горинь  – 659 км., Десна* – 591 км., Інгулець* – 549 км.)
    За фізичною картою визначте, якими формами рельєфу проходять вододіли між Чорноморсько-Азовським та Балтійським басейнами.
     Більшість річок України мають рівнинний характер течії і живляться переважно талими сніговими водами, тому навесні вони мають високу повінь. Влітку спостерігається найнижчий рівень води – межень, а малі річки на півдні навіть пересихають.
     Річки Полісся додатково живляться підземними водами, тому влітку мало міліють і ніколи не пересихають. Річки України мають досить тривалий період льодоставу. В гірських областях спостерігається паводки, тобто відбувається раптове підняття рівня води після сильних злив кілька разів на рік.
3.  Дніпро.
     Найбільшою річкою нашої держави, її символом є Дніпро.  Загальна довжина Дніпра – 2201 км.  За цим показником це четверта річка Європи (після Волги, Дунаю та Уралу). Дніпро – типова рівнинна річка, яка бере початок з мохового болота на Валдайській височині в Росії. Перетнувши територію Білорусі, Дніпро долає Україною 1050 км своїми середньою та нижньою течією, несучи води у Чорне море. Сторінка «Усного журналу»

Практичне завдання визначте падіння та ухил Дніпра.( Падіння Дніпра:  П = 242 м – 2 м = 240 м
Ухил річища Дніпра: У = 24000 см : 2201 км ≈ 10.9 см/км або 0.1 м/км )
     Разом з численними притоками Дніпро утворює величезну річкову систему. До неї належить 44% усіх річок нашої держави.
    Що таке притоки річки? Як визначити де праві, а де ліві притоки?
    Знайдіть на фізичній карті та назвіть найбільші праві та ліві притока Дніпра.
     Найдовшою та найбільш повноводною притокою Дніпра є Десна. Її загальна протяжність становить 1130 км. З них в межах України – 591 км. Впадаючи у Дніпро північніше Києва, Десна майже подвоює об’єм його води. Десна є лівою притокою Дніпра, вона згадується в літописі 988 р. із старослов’янського десний означає «правий». Поясніть походження назви прийом «Мозковий штурм».  В давні часи заселення відбувалося вгору за течією і геграфічних закономірностей тоді не знали , тому виходячи з цього і виникла назва річки.
    Другою за протяжність притокою Дніпра є Прип'ять. Її загальна довжина 761 км. В Україні – лише 261 км. Тече по майже плоскій Поліській низовини, сильно петляючи. Має велику частку підземного живлення, тому влітку втрачає мало води. Прип'ять має великий річковий басейн – 114,3 тис. км2 (у 1,5 рази більший, ніж у Десни) та приймає багато великих приток, зокрема Горинь, Стир та інші.
     На річковий басейн Дніпра припадає близько 60% водних ресурсів України. За загальною площею річкового басейну – 504 тис. км2, Дніпро у Європі поступається лише Волзі та Дунаю.

    За фізичною картою визначте, якими формами рельєфу проходять вододіли Дніпра в межах України. З басейнами яких річок межує річковий басейн Дніпра?

4. Інші річкові системи України: Дністер, Південний Буг, Сіверський Донець, Дунай в межах України.
     Другим за площею басейну в Україні є Дністер. Його басейн займає 12% території України. За загальною довжиною (1362 км) Дністер є сьомим серед річок Європи. За довжиною в межах України (705 км) він поступається лише Дніпру та Південному Бугу. Дністер – гірсько-рівнинна річка, що бере початок на схилах Українських Карпат. В районі міста Ямпіль має пороги. З правого берега у Дністер впадають більш повноводні притоки. Сторінка «Усного журналу»
     Другою за протяжністю в межах України річкою є Південний Буг. Він бере початок на Подільській височині і має довжину 806 км. Перетинаючи Придніпровську височину, Південний Буг прорізає свою долину крізь магматичні породи Українського щита. Тому подекуди річка порожиста, зі стрімкими (до 50 м висотою) берегами. Долаючи Причорноморську  низовину, Південний Буг впадає в Бузький лиман. Найбільшими притоками річки є Інгул та Синюха. Сторінка «Усного журналу»
     Найбільшою річкою на сході України є Сіверський Донець – права притока Дону. Він протікає в Україні своєю середньою течією. Річка має третій за площею в межах України басейн, що займає 4% території держави. Загальна довжина річки – 1053 км, в межах України – 672 км. Бере початок на Середньоросійській височині. Сіверський Донець має велике значення для водопостачання Донбасу. Сторінка «Усного журналу»
     Своєю нижньою течією в Україні протікає Дунай. В межах нашої держави його довжина становить 174 км. За 80 км до впадіння у Чорне море Дунай ділиться на три рукави – гирла, й утворює велику дельту (5,6 тис. км2), вкриту болотами. Північне, Кілійське гирло, належить Україні. По ньому проходить 70% всього стоку, тому воно вважається головним. Заболочено гирло річки – Дунайські плавні багаті на рибу і водоплавних птахів. Сторінка «Усного журналу»

5. Використання та екологічні проблеми річок України.
     Води річок України давно освоєні і широко використовуються в різних галузях господарства та для побутових потреб.
     Річки рівнин активно використовуються людиною для судноплавства, промислових потреб, зрошення полів, рибальства. На них створені водосховища та працюють гідроелектростанції.
     Порожисті й стрімкі гірські річки Карпат використовуються для лісосплаву та вилову цінних видів риби (зокрема струмкової форелі). Річки кримських гір маловодні й великого господарського значення не мають.
     Річкові ресурси є найбільш доступними і швидко вичерпуються. Дуже небезпечним є забруднення річок стічними водами, хімічними сполуками з сільськогосподарських угідь, внаслідок аварій. Води річок необхідно оберігати від забруднення.    Розповідь вчителя з елементами бесіди.   

V. Закріплення нових знань та вмінь

«Брейн – ринг» з використанням прийому «Біатлон»

VІ. Підсумок уроку.. Прийом «Одним реченням»
    Україна має порівняно густу річкову мережу. Більшість річок мають рівнинний характер течії, переважно снігове живлення, весняну повінь та літній межень. На гірських річках спостерігаються паводки.
    На території нашої держави протікають такі великі річки, як Дніпро, Дністер, Сіверський Донець, Південний Буг, Дунай.
    Основними характеристиками річок є падіння річки, ухил річища, витрати води, річний стік, твердий стік.
    Річки в Україні мають важливе господарське значення й зазнали значного рівня забруднення.    
Підбиття підсумків уроку вчителем.   
VІІ.  Домашнє завдання.
Опрацювати №  16; скласти кросворд «Річки України»*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Практичне завдання:
Порівняйте дві річки та зробіть висновок
Порівняльна характеристика  Горинь  та  Псел
План порівняння   

Місце витоку       
Гирло       
Найбільші притоки:
  а) праві
  б) ліві   
   
Характер течії       
Падіння       
Ухил річища       
Живлення та режим   

Творче домашнє завдання* на тему "Охорона річок"
Основні джерела прісної води на території України — стоки річок Дніпра, Дністра, Південного Бугу, Сіверського Дінця, Дунаю з притоками, а також малих річок північного узбережжя Чорного та Азовського морів. Порушення норм якості води досягло рівнів, які ведуть до деградації водних екосистем, зниження продуктивності водойм. Значна частина населення України використовує для своїх життєвих потреб недоброякісну воду, що загрожує здоров'ю нації. Підготуйте коротку доповідь про проблеми забруднення річок України.  Намалюйте плакат на тему "Охорона річок»

 

Практичне завдання:
Порівняйте дві річки та зробіть висновок
Порівняльна характеристика  Горинь  та  Псел
План порівняння   

Місце витоку       
Гирло       
Найбільші притоки:
  а) праві
  б) ліві   
   
Характер течії       
Падіння       
Ухил річища       
Живлення та режим   

Творче домашнє завдання* на тему "Охорона річок"
Основні джерела прісної води на території України — стоки річок Дніпра, Дністра, Південного Бугу, Сіверського Дінця, Дунаю з притоками, а також малих річок північного узбережжя Чорного та Азовського морів. Порушення норм якості води досягло рівнів, які ведуть до деградації водних екосистем, зниження продуктивності водойм. Значна частина населення України використовує для своїх життєвих потреб недоброякісну воду, що загрожує здоров'ю нації. Підготуйте коротку доповідь про проблеми забруднення річок України.  Намалюйте плакат на тему "Охорона річок»

 

 

 

 

 

Тестові завдання до теми "Основні річкові басейни та їх характеристики"

У якому регіоні України найменша густота річкової мережі:

  1. в Українських Карпатах;
  2. у степах між річками Дніпро і Молочна;
  3. у лісостепу між річками Південний Буг та Дніпро;
  4. на Поліссі між річками Горинь та Дніпро.

Назвіть річку, що за довжиною третя в Європі: 

  1. Дунай;
  2. Дніпро;
  3. Дністер; 
  4. Південний Буг.

      Яке підвищення знаходиться між Південним Бугом і Дніпром?
  1.       Приазовське
  2.       Волинське
  3.       Подільське


 Який з названих елементів рельєфу сформувала в епоху герцинської складчастості (палеозой)?

  1.       Приазовське підвищення
  2.       Донецький кряж
  3.       Кримські гори

  4.  В нашій області розповсюджені такі несприятливі фізико-географічні процеси:
  1.       суховії, посухи
  2.       заморозки
  3.       карстові явища

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДЛЯ ДОПИТЛИВИХ

- В Україні нараховується близько 73 тис. річок. Однак, річок, що мають протяжність понад 10 км – 3039, а більш ніж 100  км – лише 117. Загальна довжина останніх перевищує 100 тис. км. 96% річок нашої країни несуть свої води в Чорне і Азовське моря, і лише 4% – в Балтійське море (притоки   Вісли – Західний Буг і Сан).

- Найбільшим басейном України є басейн Дніпра. Він займає 65% площі нашої країни, до нього відносять 44% всіх річок держави. Дніпро – третя за площею басейну (504 тис. км2) після Волги та Дунаю та четверта за довжиною (2285 км) після Волги, Дунаю та Уралу річка Європи. В межах України протяжність Дніпра становить 1050 км. Ширина заплави річки північніше Києва складає 10-12 км, ширина русла в районі столиці України – 400-600 м, глибина – 6-12 м. На південь від Києва долина Дніпра ширшає: заплава досягає 23 км, а русло більш ніж 1000 м. В межах країни річка приймає приблизно 1020 приток.
- Згадки про Дніпро знаходять в стародавніх літописах. Відомості про нього є в працях Геродота, Страбона, Плінія Молодшого, Птоломея. Стародавні греки називали цю річку Борисфеном; римляни знали її як Данапріс; турки – Узу;  слов'яни – Славутич. Сучасна назва споріднена з тією, що в ІV ст. була відома у Римі. Вона походить від скіфських слів: дон  – "річка", апр – "глибокий".
- Між Дніпропетровськом та Запоріжжям Дніпро перетинає Український щит. На цій ділянці були знамениті дніпровські пороги з загальним падінням у 32 м. Дев'ять кам'янистих східців, що виступали над водою, з підводними рифами перешкоджали судноплавству і робили його небезпечним. Особливо грізним був Ненаситецький поріг. Багато суден розбилося тут, немало людських життів проковтнули бурхливі води річки. Звідси поріг і дістав свою назву. Легенди оповідали, що на всіх порогах сидять чорти, а ними керує сатана Вернивод. І нібито вся нечисть намагається якомога більше напакостити людям: один розбиває плоти, другий – каламутить воду, третій топить людей... Пороги були затоплені у 1932 році водами Дніпровського водосховища після будівництва Дніпрогесу.
- Дніпро має великий показник твердого стоку: 15 - 60 т/км2. Довга піщана коса, острів Довгий, у гирлі річки нанесений її водами і відокремлює Дніпровський лиман від Чорного моря.

- Другим за площею басейну в Україні і 14-м в Європі є Дністер. Його басейн займає 12% території України. За загальною довжиною (1362 км) Дністер є сьомим серед річок Європи після Волги, Дунаю, Уралу, Дніпра, Дону та Печори. За довжиною в межах України (705 км) він поступається лише Дніпру та Південному Бугу. Дністер відомий ще з праць давніх греків від Геродота (V ст. до н.е.) до Птоломея   (ІІ ст. н.е.) під назвою Тирас. З ІV ст. річку іменують Данастр, що значить "швидка річка" (від скіфського дон - "річка" і фракійського істрос – "сильна водна течія, потік").

- Сіверський Донець протікає в Україні своєю середньою течією і є правою притокою Дону. Річка має третій за площею в межах України басейн, що займає 4% території держави. Загальна довжина річки –   1053 км, в межах України – 672 км. Назва "Донець" утворена від "дон" за допомогою зменшувального суфікса "ець", тобто "малий Дон", "мала річка". Річка починається на землі, що колись належала слав'янському племені сіверян - це й зумовило її назву.

- Південний Буг – остання серед річок України, хоча займає друге місце після Дніпра за довжиною в межах нашої держави. Річка всією своєю течією (806 км) знаходиться в Україні. Південний Буг був відомий ще давнім грекам. Геродот у своїх працях згадує його під назвою Гіпаніс.

- Давньогрецький поет Гесіод назвав Дунай сином бога Океану. А один із найбільш учених мужів давнини Геродот – вважав Дунай найбільшою річкою в світі. Насправді він є другою за довжиною (2857 км) річкою Європи після Волги, лише 13 в Євразії і 26 у світі. Назва річки походить від двох кельтських слів "donu" і "vitus", що означають "стрімка річка".
- Приблизно за 80 км від моря Дунай ділиться на три великі рукави (їх тут називають "гирла") і утворює дельту площею 3500 км2, вкриту болотами і озерами. Північне, Кілійське гирло, вважається головним: по ньому проходить близько 70% стоку Дунаю. Середнє, Сулинське, є основним судноплавним шляхом до моря. Південне, Георгієвське гирло, звивисте і мало використовується. Більша частина дельти розташована на румунському боці. В Україні лежить лише північний берег Кілійського гирла. Довжина ділянки Дунаю в межах нашої країни лише 174 км. Але із ста дунайських портів і пристаней до найпотужніших належать і два українських: Рені, Ізмаїл.

Легенда про походження річок

Колись на землі жив змій. Багато він пожер людей, бо дужчого від нього на світі не було. В той час жили Кузьма і Дем'ян — божі ковалі. От задумали вони того змія із світу згубити. Змій поткнувся до них, а вони — в кузню. І заперли залізні двері.


Змій і каже:

— Кузьмо, Дем'яне, божі ковалі, відчиніть, а то ковтну вас із кузнею!

Ті й відповідають:

— Коли ти силу маєш, то пролижи двері. А ми тоді сядемо на язик — і ковтай.

Змій лиже, а ковалі гріють, та й гріють залізо, та кують кліщі. Пролизав змій двері, всунув язик. Кузьма та Дем'ян — кліщами за той язик! І почали гатить молотами... - Уморили змія, запрягли в плуг, що на дванадцять пар волів, і давай орати.

Орали степ уздовж й упоперек. І скільки змій не просив — не давали йому ні пити, ні їсти.

— Буде з тебе,— кажуть,— і того жиру, що відкохав на людях!

— Ну, — каже змій,— коли так, то перед страшним судом освічу я своїм жиром увесь світ!

Чи довго ще орали, чи ні — дійшли до моря. Змій — у море і давай марячу пити. Пив-пин - випив усе море й лопнув. Кузьма та Дем'ян узяли й закопали того змія під горою. Бог його знає, коли це в світі було. А ось небагато років тому полився гас із тієї гори. Цебто і кінець світу близько...

В слободах і тепер не всякий світить гасом, бо він нечистий...

Кузьма та Дем'ян, поки не заморили змія, орали глибоко — потекли річки, а як заморили, орали мілко — і стали балки. Так от звідки взялися по степах річки й балки!

Запитання та завдання для усного контролю знань:
1.    Поясніть, чому територія України по-різному забезпечена водою.
2.    Назвіть найбільші річкові системи України. Покажіть на карті вододіли найбільших річкових басейнів нашої держави.
3.    Складіть комплексну характеристику Дніпра.
4.    *Поясніть, чому більшість річок України несуть води у Чорне та Азовське моря.
5.    *Користуючись картою з’ясуйте, чи є в Україні території, де зовсім відсутня річкова мережа. Поясніть чому.    Усне опитування.   
Програмований контроль для письмового контролю знань “Річки”

Завдання. Знайдіть правильні відповіді на питання та запишіть їх числами-кодами.
І варіант                                                                     ІІ варіант
0                   Межень                                                      11
1                   Гирло                                                          10
2                  Річкова система                                        9
3                  Річковий басейн                                        8
4                  Річкова долина                                          7
5                  Вододіл                                                        6
6                  Дельта                                                          5
7                  Падіння                                                        4
8                  Ухил річища                                                 3
9                  Живлення                                                    2
10                Витрати води                                              1
11               Твердий стік                                                 0

 

Як називається:
1.    Площа, з якої річка збирає воду?
2.    Різниця висоти витоку та гирла?
3.    Найнижчий рівень води в річці протягом року?
4.    Маса гірських порід (т), що переносить річка за рік?
5.    Річка зі всіма її притоками?
6.    Поповнення річки водою?
7.    Відношення падіння річки (см) до довжини (км)?
8.    Піщані острови у гирлі річки?
9.    Об'єм води, що протікає крізь поперечний переріз річки за одиницю часу?
10.    Місце, де річка впадає в іншу водойму?
11.    Межа між басейнами сусідніх річок?
12.    Заглиблення у земній корі, де знаходиться річка?
 
Відповіді:
І варіант:  3, 7, 0, 11, 2, 9 – 8, 6, 10, 1, 5, 4.
ІІ варіант: 8, 4,11, 0, 9, 2 – 3, 5, 1, 10, 6, 7.    Письмовий програмований контроль.   

 

Притчі про воду

Притча о воде

   Однажды старец с послушником шли берегом Мертвого моря, и одолела юношу жажда. И сказал он об этом старцу, и разрешил ему старец напиться морской воды, и помолился, и перекрестил воду благословляющей рукой. И горькая вода, состоящая из соли и серы стала слаще меда. Унял жажду послушник, обрадованный чудом, и захотел наполнить водой свой сосуд. И спросил его старец:
   - Зачем тебе еще?
   А послушник ответил:
   - Чтобы была у меня вода, когда вновь захочу пить.
   И сказал ему старец:
   - Маловер! Заботишься об излишнем, а веру теряешь, но только она и нужна тебе. Ибо Бог будет везде.
    источник: Филатов К.А. Иерархия ценностей. - М.: Издательский Дом



Притча о глотке воде
В одно прекрасное королевство приехал колдун. Он позавидовал королю и его могуществу. И решил свести его с ума. Он приготовил зелье и вылил его в живительный источник. Теперь любой, кто сделает хоть глоток этой воды, навсегда станет безумным.
Боги предупредили короля об опасности, поэтому король с королевой пили воду только из своих запасов. Но люди, подданные короля, не знали о хитром замысле колдуна, поэтому продолжали пить воду из источников.
Спустя какое-то время весь народ в королевстве обезумел. И лишь король с королевой оставались здоровы. Они отдавали разумные приказы, пытались как-то вразумить людей, но всё это не помогало. В результате начался бунт. Народ решил, что на самом деле это король и королева сошли с ума, поэтому нужно менять правителей.
Король был в растерянности, он не знал, что теперь делать. И тогда королева предложила: "Давай, и мы выпьем воды из источника, тогда мы тоже станем такими же как они".
Так они и поступили. Выпили заколдованной воды и обезумели. А все решили, что король наконец-то обрёл разум. Бунт прекратился и король с королевой ещё долго правили в своём безумном королевстве. И всем им жилось весело и хорошо. А все соседние королевства всегда удивлялись: "И как люди живут в этой безумной стране!"
"Мы живём безумной, вполне безумной, сумасшедшей жизнью. Это не слова, не преувеличение, не сравнение, а самое простое утверждение того, что есть.»
Лев Толстой



Притча о Райской воде

   Бедуин Харис и его жена Нафиса кочевали от стоянки к стоянке, разбивая свою потрёпанную палатку в тех местах, где им попадались хотя бы несколько финиковых деревьев, колючий кустарник для их верблюда или родничок солоноватой воды. Так они жили в течение многих лет. Все дни Хариса были похожи один на другой, и редко что-нибудь нарушало их привычное течение. Он ловил обитающих в пустыне зверьков ради их шкурок и плёл веревки из пальмовых волокон для продажи встречным караванам.
   Но вот однажды Харис нашел в песках новый источник. Он зачерпнул в ладони немного воды и попробовал её. Вода настолько отличалась от обычной, которую он привык находить в пустыне, что показалась ему райской. Нам эта вода показалась бы отвратительной и солёной, но бедуин был от неё в восторге.
   — Эту воду, — сказал он себе, — я должен отнести тому, кто оценит её по достоинству!
   И Харис тут же поспешил в Багдад ко двору Гарун Аль-Рашида, наполнив водой два бурдюка: один для себя, другой для халифа. Днём и ночью он гнал без устали своего верблюда, останавливаясь лишь затем, чтобы подкрепиться сухими финиками.
   Очутившись в Багдаде, бедуин направился прямо к дворцу повелителя. Стражники у ворот выслушали его и только потому, что так было заведено при дворе халифа, провели его в тронный зал.
   — О повелитель правоверных, — обратился Харис к халифу, — я, нищий бедуин, хорошо знаю все источники в пустыне, хотя и мало что смыслю в чем-нибудь другом. Я нашёл источник райской воды и подумал, что вода его достойна такого великого мужа, как ты. Не откажись же принять мое подношение.
   С этими словами он передал Гаруну Аль-Рашиду бурдюк с водой.
   Гарун Справедливый попробовал воду и... поняв в чем дело — ибо он хорошо знал свой народ, — приказал страже увести Хариса, и не отпускать его до тех пор, пока он не вынесет решение. Затем халиф вызвал к себе начальника дворцовой стражи и сказал ему:
   — То, что для нас пустяк, для него — всё. Выведи этого бедуина под покровом ночи из дворца, чтобы он не увидел могучей реки Тигр, и не отходи от него ни на шаг, пока вы не доберетесь до его стоянки. Он ни в коем случае не должен испробовать сладкой речной воды. Когда вы окажетесь на месте, поблагодари его от моего имени и передай ему в подарок от меня тысячу золотых. Торжественно скажи ему, что отныне он назначается хранителем источника райской воды и во имя повелителя правоверных может снабжать этой водой каждого путешественника.
   

 

    Приказки до теми

    * Не плюй у криницю, бо доведеться з неї ще води напитися.
    * Без води й борщу не звариш.
    * Без води і не туди, і не сюди.
    * Вода ума не мутить та й голови не смутить.
    * Ваша вода мокра, ще й зимна.
    * У воді стоїть, а води просить.
    * Вивели його на чисту воду.
    * Від великої води надійся шкоди.
    * Він, як вода, скрізь просочиться.
    * Він ані в воді не втоне, ані в огні не згорить.
    * Він без кінця воду варить.
    * Він із води сухим вийде.
    * Він такий, що й у ложці води втопиться.
    * Він і на холодну воду дує.
    * Він у десятьох водах митий.
    * Вода найде собі дорогу.
    * Вода греблю рве.
    * Вода в решеті не встоїть.
    * В решеті води не наносиш.
    * Вода все сполоще, крім лихого слова.
    * Вода в одного бере, а другому дає.
    * Води - хоч топитись, та нема де напитись.
    * Води - хоч мийся, ліса - хоч бийся, хліба - хоч плач.
    * Водою воду не загадиш.
    * В океані води не зміряєш.
    * Вчорашньої води не доженеш.
    * Не все переймай, що по воді пливе.
    * Чим глибша вода, тим більша риба.
    * Глибока вода не каламутиться.
    * Глибока вода тихо пливе.
    * Де вода, там і верба.
    * Де вода, там і біда.
    * За водою підеш, то й не вернешся.
    * З брудної води ще ніхто чистим не вийшов.
    * І вода як на місці стоїть, то засмерджується.
    * Коло води ходячи, умочишся.
    * Мала вода - великий шум.
    * Не виливай каламутну воду, доки чисту не найдеш.
    * Не спитавшись броду, не сунься в воду.
    * Не ходи у воду за птицею, а в ліс за рибою.
    * Прийшло з води, пішло з водою.
    * Пролиту воду назад не збереш.
    * Проти води пливе.
    * Тиха вода береги рве.
    * Тиха вода греблю рве.
    * Тиха вода найглибша.
    * У каламутній воді рибу ловлять.
    * Хто хоче чистої води, нехай іде до джерела пити.
    * Чий берег, того й вода.
    * Як води боятися, то не купатися.
    * Вода крапля по краплі і камінь довбає.
    * Не тим крапля камінець довбає, що сильна, а тим, що часто падає.

 

 

 

 

 

 

 

Завдання. Знайдіть правильні відповіді на питання та запишіть їх числами-кодами.
І варіант                                                                     ІІ варіант
0                   Межень                                                      11
1                   Гирло                                                          10
2                  Річкова система                                        9
3                  Річковий басейн                                        8
4                  Річкова долина                                          7
5                  Вододіл                                                        6
6                  Дельта                                                          5
7                  Падіння                                                        4
8                  Ухил річища                                                 3
9                  Живлення                                                    2
10                Витрати води                                              1
11               Твердий стік                                                 0

Завдання. Знайдіть правильні відповіді на питання та запишіть їх числами-кодами.
І варіант                                                                     ІІ варіант
0                   Межень                                                      11
1                   Гирло                                                          10
2                  Річкова система                                        9
3                  Річковий басейн                                        8
4                  Річкова долина                                          7
5                  Вододіл                                                        6
6                  Дельта                                                          5
7                  Падіння                                                        4
8                  Ухил річища                                                 3
9                  Живлення                                                    2
10                Витрати води                                              1
11               Твердий стік                                                 0

Завдання. Знайдіть правильні відповіді на питання та запишіть їх числами-кодами.
І варіант                                                                     ІІ варіант
0                   Межень                                                      11
1                   Гирло                                                          10
2                  Річкова система                                        9
3                  Річковий басейн                                        8
4                  Річкова долина                                          7
5                  Вододіл                                                        6
6                  Дельта                                                          5
7                  Падіння                                                        4
8                  Ухил річища                                                 3
9                  Живлення                                                    2
10                Витрати води                                              1
11               Твердий стік                                                 0

Завдання. Знайдіть правильні відповіді на питання та запишіть їх числами-кодами.
І варіант                                                                     ІІ варіант
0                   Межень                                                      11
1                   Гирло                                                          10
2                  Річкова система                                        9
3                  Річковий басейн                                        8
4                  Річкова долина                                          7
5                  Вододіл                                                        6
6                  Дельта                                                          5
7                  Падіння                                                        4
8                  Ухил річища                                                 3
9                  Живлення                                                    2
10                Витрати води                                              1
11               Твердий стік                                                 0

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Борщ Світлана Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
10 травня 2018
Переглядів
11956
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку