Урок Кольоровий тиждень

Про матеріал
Мета тижня розкрити значення кольорів,розширити знання дітей,розвивати інтерес ,увагу ,пам"ять,уважність,самостійність;сприяти розвитку навичок рефлексії,
Перегляд файлу

 

 

 

Мета:

  • розкрити значення кольорів;
  • розширити знання дітей щодо особливостей і специфіки кольорів;
  • розвивати уважність та пам'ять;
  • сприяти розвитку навичок рефлексії.

Обладнання: індивідуальні завдання на кратках, прозора склянка з водою, харчовий фарбник, олівці,  тематичні малюнки.

 

Хід кольорового тижня

1.Початок кольорового тижня

Привітання

Пробіжу по райдузі, по усіх доріжках

Будуть кольоровими пальчики на ніжках,

КОЛЬОРИ ВЕСЕЛКИ зафарбують стежечки,

Подарую всім навколо кольори-мережечки.

2.Повідомлення теми, мотивація

-  Ми розпочинаємо подорож у кольорову країну. Кожний день  у нас буде незвичайний, він буде яскравим та пізнавальним. Ми не просто потрапимо  у країну певного кольору, до нас завітають  герої   цікавого  мультфільму «Головоломки», і кожний герой розкриє таємниці певного кольору.  Так ми дізнаємось, що робочий день варто починати з кольору активності і практики, наприклад, з червоного. Хочете відпочити? Подивіться на об’єкт зеленого кольору. Не вистачає позитивних емоцій? Жовті речі припадуть як не можна до речі. Будьте будівельником свого життя і використовуйте отримані знання.

Розпочинаймо! 

-До нас завітала перша гостя. Як її звати?

-Так, це радість. Вона така сонячна, така бадьора та щаслива і дуже хоче навчити вас радіти кожному дню та зрозуміти який же чудовий жовтий колір.

ПОНЕДІЛОК

Вчитель. Давайте розпочнемо наш день з теплих слів, з чудового девізу!

Девіз дня :«Понеділок – день жовтий, теплий, сонячний, солодкий».

      Вправа «Асоціативний кущ»

    Я дуже люблю жовтий колір недаремно я жовтого кольору, а тому  я така весела та енергійна. А зараз ми побачимо з чим у вас асоціюється жовтий колір. Закриваємо оченята та уявляємо жовтий колір, жовту плямку яка все збільшується. Які почуття виникли, які асоціації з'явились?

ЕНЕРГІЯ                            ТЕПЛО

БАГАТСТВО                 ЖОВТИЙ               ОПТИМІЗМ

 

УСПІХ                                           САМОРОЗВИТОК

Радість. Які ж теплі асоціації у вас з'явились, як ви гарно відчули мій улюблений колір. А тепер пригадаємо усе те, що таїть жовтий колір.

Читання вірша

Радість. Зараз ми прослухаємо вірш і вам необхідно порахувати усе те, що має жовтий колір.

Колір цей усім знайомий!
Він у соняха в короні,
Він у сонця в промінцях,
Він в скарбах в великій скрині,
У ромашках всередині,
На доріжках із піску
І у бджолах на бузку,
Він в меду і у  зерні.
Здогадались вже? Промовте!
Що за колір то є? Жовтий!

  -Скільки слів нарахували?

  -Ми прослухали вірш та порахували усі слова які мають відношення до жовтого кольору, але  предметів цього кольору так багато! Зараз ми перевіримо ваші знання.

  Гра «Жовтий ланцюжок»

   Я дуже люблю гратись і пізнавати щось нове. Пограємось?

   Слід ланцюжком називати предмети жовтого кольору, хто зупинився-вибуває. Гра триває поки діти називають жовті предмети. Але  не зараховуються предмети до яких додається  жовтий колір(жовта лінійка, жовтий олівець..).

      Слова: місяць, кульбабка, лимон, соняшник, олія, банан, сир, золота рибка, золотий ключик, золото, світло, курча, прапор України, пшениця, колосок…..

3.Основна частина

  Вправа «Чарівний квадрат» (індивідуальні картки)

А тепер перевіримо ваш увагу, аде лише кмітливі діти можуть дізнатися таємниці жовтого кольору.

Знайдіть та розфарбуйте усі літери «Ж» жовтим кольором.

 

 

 

 

щ

р

л

д

ж

щ

щ

и

ь

і

ж

о

л

ж

н

т

ж

т

в

а

ж

ж

ж

ж

ж

п

и

ж

ж

ж

ж

ж

ж

ж

ж

ж

р

м

и

ж

ж

ж

а

р

т

н

в

ж

в

ж

ф

ж

у

л

п

ж

і

м

ж

щ

й

ж

з

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Який малюнок ви отримали?

-Ми знайшли сонечко  і тепер ми можемо виконувати наступне завдання.

   Вправа «Енергозбирач»

  А тепер уявляємо себе на зеленому полі. Співають пташки  і дуже яскраво світить сонечко. Розкрийте руки, дайте змогу сонечку вас обійняти і кожному промінчику до вас доторкнутись. Ось усі теплі сонячні промінчики сонце проходять крізь вас. Уявіть. Відчуйте. Якусь частинки тіла промінчики дуже тепло зігрівають,  якісь слабше. Але сонечко так старанно  сяє, що кожна частиночка  тіла вбирає тепло та енергію.

       -Які почуття  у вас виникли? Чому?

Довідка про жовтий колір

Ви виконали чимало завдань, а тепер я хочу вам розповісти про цей неймовірно  позитивний колір.

       Ваша перша асоціація - сонце, хіба не так? Чакра сонячного сплетіння має саме жовтий колір. Тому жовтий пробуджує в нас енергію і оптимізм. Він же асоціюється з багатством, успіхом і процвітанням.

       Але якщо з жовтим переборщити, ви почнете відчувати занепокоєння та безпідставну, як вам може здатися, тривогу. До речі, найтривожнішим для нашої психіки, попереджувальним про небезпеку сполучення - жовтий з чорним. Небезпечні тварини часто мають такий окрас - згадайте ос та тигрів.

       Жовтий традиційно вважається кольором авантюристів і людей, легких на підйом. Він пробуджує жагу знань. Спонукає кудись йти, їхати, вирушати в подорожі. Жовтий -це рішення, звільнення, зміна, розвиток, широкий простір.

     Жовтий колір допомагає при здачі іспитів, коли потрібна гранична концентрація уваги і здатність запам'ятовувати великі обсяги тексту. Людям творчих професій жовтий колір дарує натхнення

        Жовтий відповідає холеричному темпераметру. Люди, які люблять жовтий, хочуть розкрити себе, досягти поставленої мети. Вони самовпевнені, радісні і веселі. Часто у таких людей спостерігається високий рівень креативності. Жовтий допомагає їм у важку хвилину, концентрує увагу. Найчастіше такі люди розсіяні і критичні до себе й оточуючих, але при цьому їх самооцінка доволі висока.

Здоров'я

      -А як ви вважаєте як може впливати цей колір на наше здоров'я?

      Жовтий  підвищує апетит, гостроту зору та зміцнює центральну нервову систему, поліпшує роботу шлунка і кишечника, позитивно впливає на печінку, очищає організм від токсинів, контролює вагу.

       Продукти жовтого кольору - лимон, сир, ананаси, яблука, банани додають апетиту, очищують кров, стимулюють травлення. Вони містять велику кількість вітаміну С і каротиноїдів. Гірчиця і куркума  допомагає у боротьбі із запальними процесами в організмі. Ці спеції покращують розумову і фізичну активність, швидкість сприйняття інформації, піднімають настрій.

       -Ми зараз переконаємось, що жовтий колір дуже цікавий і він має свої таємниці.

Цікавинки віл маленьких кольорознавців

     Я підібрала цікавинки про жовтий колір аби і ви дізналась  щось  нове та цікаве.

  •        Жовте море — названо так тому, що річка Хуанхе, що впадає в нього, приносить багато  матеріалу, який скаламучує воду.
  •        Жовтий колір осінньому листю і зернам додає ксантофіл, що бере участь у фотосинтезі разом із зеленим хлорофілом.
  •        Жовтий прапор на кораблі означає, що корабель знаходиться на карантині.
  •        Жовте світло має мінімальне розсіювання в атмосфері, тому використовується як сигнальный, попереджувальний колір; часто у поєднанні з чорними косими смугами — для посилення візуального контрасту.

    Реабіталіційна вправа «Кольорова водичка»

       Радість. Зараз ми підготуємось до незвичного дійства, ми будемо заряджати воду! Ми  станемо заклиначами води !Наші гарні і теплі слова зарядять звичайну водичку і вона буде набагато кориснішою Я наллю у прозору склянку воду та додам туди поморанчевого пісочку. Коли сипе вчитель  пісочок та промовляє слова:

Я люблю водичку жовту, що, як сонце, зігріває.

Коли дощ надворі, мряка, ця вода нас звеселяє.

 

  Вправа «Кольоровий настрій»

  У мене  такий гарний настрій, так і хочеться  вірші складати. Ми дізнались чимало  цікавого про цей колір, а тепер можемо скласти  сенкан, зміст якого відображає настрій обраного вами кольору і асоціації.

Листя

Жовтогаряче, барвисте

Росте, падає, засихає

Листя-вбрання дерев

     Графічна вправа «Малюємо себе»

А тепер ми помалюємо! І окрім того, я зможу дізнатись скільки ж ви маєте друзів, адже мені так цікаво дізнатись скільки друзів у вас є.

     Уявіть та намалюйте себе. Малюйте старанно! 

     Вгорі на вас сяє сонечко, але важлива умова, на вас сяє стільки промінчиків, скільки ви маєте друзів. Кожен промінчик – це ваш друг.   Підпишіть ці промінчики іменами ваших друзів.

    Демонстрація малюнків

А тепер уявіть себе під цим сонечком у морозний день, чи буде вам тепло? А що слід зробити аби вам у наступний раз було ще тепліше?

Слід гарно спілкуватися з друзями, уміти товаришувати  і тоді друзі будуть цінувати вас, дарувати радість, підтримувати. Я маю багато друзів, а тому ні морози, ні зливи мені не страшні, і кожний день у мене сонячний, навіть коли сонечко сховалась за хмарами.

Кольорова казка

    -Наша радість хоче розповісти Вам веселу казочку, але не просту, а жовту.

ЖОВТА КАЗКА

«ЖИРАФА І ЖИЛЕТ»

   Жила–була в місті жовта Жирафа. Жанною звали жовту жирафу. Купила Жанна собі жовтий жилет, бо мріяла про подорож по морю. Щоночі бачила сон жовта жирафа, про те як жовтий жилет надягає вона, жовтий журнал дістає із шухляди у шафі, варить на кухні жовте желе, а потім мандрує на яхті із жовтою назвою. А плавати зовсім не вміє вона, та страху не має, бо має жовтий чудовий рятувальний жилет. Тож вільно читає Жанна журнал, споглядає на хвилі та скрізь виглядає чи є хтось там на бережку, щоб жовтою заздрістю їй він позаздрив, бо жовта жирафа купила жилет.

-Чого навчає казка?

Складання казки учнями

А тепер і Ви, мої друзі маєте проявити фантазію та скласти свою кольорову казочку. Сьогодні ми разом навчимось їх складати, аби у наступні дні ви могли підготовити чудові казки.Опорна схема для складання «кольорової казки»

Завдання додому (щодня діти отримують завдання додому)

Колірний аутотренінг

Вправа «Проаналізуй день»

Життя коротке, а тому насолоджуйтесь ним! Пам'ятайте, що невдачі – це лише Ваш досвід і тому навчіться бути вдячним, за те,  що життя дарує  його вам !

     Живіть кольорово, натхненно, щодня пізнавайте нове, позбавтеся  чорно – білих днів, зробіть їх барвистими.

      А для цього стане в пригоді вправа «Проаналізуй день». Повертаючись додому, згадайте приємні події, які відбулися з вами, намалюйте невеличкі плямки та розмалюйте кожну з них окремим кольором . Позитивних подій має бути не менше п’яти. І тоді приємний вечір забезпечений і вам, і вашій сім´ї.

     Посміхніться  своєму барвистому життю і воно відповість взаємністю. 

 

 

 

 

ВІВТОРОК

1.Привітання

А ЗЕЛЕНИЙ манить...свіжістю й красою,

Запахом ялинки, сосни і росою.

2.Повідомлення теми, мотивація

    -До нас завітала друга гостя. Як її звати?

-Так, це огида. Вона чомусь до усього відноситься з насторогою. І дуже хоче, аби ви її переконали, що життя чудове.

-Допоможемо їй змінити своє ставлення  та свій настрій?

-Доведемо, що зелений колір-колір природи і його неможливо не любити, а тимпаче, будучи зеленого кольору, слід квітнути.

 -Давайте розпочнемо наш день з теплих слів, з такого девізу, аби Огида замислилась над тим, який неймовірний зелений колір!

      Девіз дня :«Вівторок – день зелений, ніжний, лісовий, приємний».

Читання вірша

Зараз ви прослухаєте вірш(який завчасно вивчив один з учнів) і вам необхідно порахувати усе те бридке, що має зелений колір.
Ти зустрінеш його в травці,
Він у парку є на лавці,
В недостиглах фруктах є,
У чаю, що до смаку,
Він у паростках пшениці
Є також у світлофорі
І у водоростях в морі.
Він із жабою скакає,
Із травою він росте,
Але тільки не цвіте.

Здогадались вже напевне,
Що за колір то? Зелений

Скільки слів нарахували?

 Переконались, що всі ті об'єкти дійсно бридкі? Ну що ж незвичайного у траві? А недостиглі фрукти взагалі їси не можна, бо потім буде боліти живіт, водорості липкі ще й на запах противні. А жаба з усього найбридкіша. То хіба зелений колір може манити і подобатись?

    Гра «Зелений ланцюжок»

    Слова: огірок, листя на дереві, ялинка, трава, лайм, ящірка, крокодил, черепаха, капуста, петрушка, спаржа, броколі, яблуко, зелений  виноград, аґрус, лист...

   Вчитель. То ж ми побачили, що є безліч  корисних і чудових об'єктів, а  також живих істот зеленого кольору. Так, може ці істоти не такі симпатичні чи милі, але це всі істоти, це частинка природи.

3.Основна частина

  Вправа «Асоціативний кущ»

 Зараз ми побачимо з чим у вас асоціюється зелений  колір, адже для мене він не такий і приємний, а як важко сукню підібрати.

     Закриваємо оченята та уявляємо себе десь на зеленому полі, де шовкова травичка, де чуємо спів пташок, де виграє сонечко. Які почуття виникли, які асоціації з'явились?

                                                      життя                гармонія             природа    

                                            надія                        ЗЕЛЕНИЙ          процвітання

                                                                росте    цвіте     розвивається

  Віднайдемо  всі  іменники.

Довідка про зелений колір

       Напевно слід більше дізнатися про цей колір.

Вчитель     Зелений  колір природи, адже фактично усі живі рослини починають своє життя з зеленого кольору. Це колір живої та квітучої природи Це заспокійливий і розслабляючий колір, символізує твердість і стійкість. Зелений -колір надії. Це колір природної гармонії. Він дає нам відчуття спокою і розслаблення.

     Але, якщо вам треба налаштувати співрозмовника на дружню розмову, то без зеленого ніяк не обійтися.

     За фен-шуєм - це колір всезагального кохання. Це справді колір, що є втіленням серця, колір, в який зафарбована сердечна чакра. Крім того, зелений - колір процвітання.

 Відповідає меланхолійному темпераменту. Люди, які вибирають зелений, чітко і раціонально визначають свій життєвий шлях. Вони відрізняються здатністю до критичного аналізу і послідовною логікою, до будь-якої життєвої задачі підходять з усією серйозністю. Люблять допомагати іншим. Їхній внутрішній світ багатий, але відкривати його оточуючим вони не поспішають.

Здоров'я

   Вчитель. А як ви вважаєте як може впливати цей колір на наше здоров'я?

    Зелений - заспокоює, врівноважує, допомагає відпочити очам, зняти нервове перенапруження, здатен вселяти надію, заспокійливо впливає на нервову систему. Він має болезаспокійливий ефект, знижує артеріальний та внутрішньо очисний тиск, сприяє ритмічній роботі серця.

Цікавинки віл маленьких кольорознавців

Вчитель. Дітки, давайте розкажемо цікавинки про зелений колір, і дійсно переконаємо нашу гостю у тому, що це дуже гарний колір.

  •        Самим рідкісним кольором діаманта (алмазу) є — зелений.
  •        Крокодили є дальтоніками.
  •        Сарган (риба ) має зелені кістки.
  •        Темно- зелене листя салату більш поживне, ніж більш бліде листя.
  •        «Зеленим» професіонали називають ненавчену людину, новачка (у сенсі «молодий-недосвідчений»).
  •        Нудьга зелена — назва депресивного стану людини.

Реабіталіційна вправа «Кольорова водичка»

     Час вже відпочити та відновити свої сили, а для цього нам слід зарядити воду- «Зелена» вода знімає збудження, дратівливість і повертає рівновагу. Зелену воду краще споживати під час сніданку.

 Ви мене так  надихнули, що я склала вірш, отож прочитаємо вірш про «кольорову водичку»:

Я люблю воду зелену, що шовкова, як травичка.

На доріжці цій я ніби оживаю,

Розквітаю, молодію, що робити знаю.

 

Вправа «Кольоровий настрій»

 

Трава

Весняна, запашна

Росте, пробивається, кличе

Трава – зелений килим весни

    Графічна вправа «Малюємо себе»

 Давайте уявляємо себе деревом. Ви можете стати будь-яким деревом.  Обирайте розумно своє дерево, адже дерево має відображати вас. А зараз кожний закриває очі та уявляє себе розкішним деревом, яке стоїть посеред зеленого поля. Обрали? Запам'ятайте свій вибір! Намалюйте дерево!

     Демонстрація малюнків з поясненням вибору

     Вправа «Я-дерево»

Ми намалювали чудові дерева, але  я декілька хвилин поки ви малювали розмірковувала про життя дерев. Уявила себе живим деревом і мені стало дуже страшно й боляче, адже хоч ви і любите зелений колір і переконували мене, що він чудовий, але самі часто зневажливо ставитесь до живого.

   Уявимо, що ми стали деревами. Ми ростимо, кожним днем наші гілочки стають міцнішими, листя стає більше. Ми радіємо життю та раді зустрічати пташок, які сідають на ніші руки-гілочки та співають пісеньки. Але раптом приходить людина. Спочатку вона зачарована красою природи, але вже через декілька хвилин вона розгледівши чудове дерево намагається на нього залізти. З кожним рухом вона завдає ВАМ болю,  а ВИ не можете нічого сказати, ВАМ доводиться терпіти. Налазившись людина злазить, але чомусь їй без причини і необхідності захотілось відірвати листочок з ВАС. Та що ж з того одного листочка, людина зриває десяток, робить букетик  і ним милується декілька хвилин, а потім викидає листя. Ось і листя набридло і лежить на траві. Що ж далі робити? Чим себе зайняти? Людина вгледіла таку гарну та міцну гілку і ламає її ,адже на дереві ще безліч гілок, яка різниця чи стане на одну менше. Потім людина уходить, але рани залишаються, і нехай ВИ не можете говорити, не можете сказати людині  «ГОДІ!», але це не означає, що вам приємно. ВИ -живі, ВИ ростите, квітнете, дихаєте, але не вмієте говорити, не ходите, а тому ВАС людині не шкода.  Людина  і не задумується над тим, що ВИ-живий організм, що коли ВИ хворієте у вас з'являються плямки на листочках, листочки можуть опадати, ВИ можете померти.

Наступного разу завдаючи шкоду природі, подумай чи їй неболяче!

    Вчитель.Побачила важливу проблему, яку ми так часто бачимо, а дехто і сам так робить. Давайте усі разом пообіцяємо, шо не будемо робити боляче живим організмам, що будемо поважати і дерева, і травичку, і квіточки .

Кольорова казка

  • Читання казки

                                                                   ЗЕЛЕНА КАЗКА

«ЗАГУБЛЕНІ РЕЧІ»

       Чи знаєте ви, що є країна загублених речей? Всі речі, які кудись поділися, завжди опиняються в цій країні. Там і загублені зошити школярів, і старі казки, і загублені шкарпетки, старий іграшковий зайчик, і зелена бабусина парасолька і маленькі ковзани, та ще багато різних речей.

      Всі «Загублені», потрапивши в нове місце, зовсім не розгублювались, знайомились один з одним, знаходили собі нових друзів та навіть господарів. Там всі речі, не залежно від того, якого кольору вони були - ставали зеленими! Це перетворення допомагало всім речам заспокоїтися, зменшити втому, яка з’явилася за час важкої праці – виконання свого призначення. І тепер речі можуть відпочити. А на місця загублених речей обов’язково прийдуть нові, тож не хвилюйтесь і не плачте за своїми загубленим гаманцем, рукавичкою чи то ґудзиком, а тим паче за улюбленою іграшкою.

       У них і у вас все буде гаразд.

  • Прослуховування казок дітей

   Мені дуже сподобався наш день, він був цікавим і ви змогли мене переконати, що зелений колір можна любити.

     Я вам також пропоную вдома проаналізувати наш пізнавальний день, аби ви змогли зрозуміти важливість кожного дня.

Завдання додому

Колірний аутотренінг

Вправа «Проаналізуй день»

 

СЕРЕДА

1.Привітання

Синій колір зустрічає спокоєм своїм,

То ж скоріш рушаймо  в подорож із ним.

2.Повідомлення теми, мотивація

   Девіз дня :«Середа блакитна в  нас, ми спокійні повсякчас».

 

  Читання вірша

    Зараз ми прослухаємо вірш(який завчасно вивчив один з учнів) і вам необхідно порахувати усе те, що має синій колір.

СИНЯЯ ДОРІЖКА - КОЛІР миру й неба,

Жити у добрі і злагоді усім людям треба

По доріжці пробіжу, зафарбую ніжки,

І про мир всім розкажу, прочитаю з книжки!!

СИНЯЯ ДОРІЖКА пахне васильками

Квітами, що є на полі й сукні моєї мами.

СИНІЙ КОЛІР моря і глибин небесних,

І зірок, що в небі, і казок чудесних.

      - Скільки слів нарахували?

Ми прослухали вірш та порахували усі слова які мають відношення до синього кольору, але  предметів цього кольору так багато! Зараз ми перевіримо ваші знання.

   Гра «Синій  ланцюжок»

   Слова: хмарка, річка, дощик, темний виноград, картопля з синьою шкіркою, сливи, волошки, водоспад….

3.Основна частина

Вправа «Асоціативний кущ»

                                                                    заспокоює        ллється                мир

                                            свобода                       СИНІЙ          легкість

                                                                       тече      буює      спокій

Віднайдемо  всі  іменники.

Зараз ми побачимо з чим у вас асоціюється синій  колір. Мені завжди хочеться плакати, адже синій колір-колір сліз, похмурості. сирості, мокрого дня, це відразу робить настрій депресивним. Але може у вас виникнуть інші асоціації.

Закриваємо оченята та уявляємо  себе біля гірського струмочка. Ми чуємо як тече водичка, відчуваємо легенький вітерець, відчуваємо свіжість. Які почуття виникли, які асоціації з'явились?

Довідка про синій колір

  Вчитель. Давайте розкажемо нашій гості про синій колір, аби вона зрозуміла який він чудовий та не засмучувалась даремно.

  Синього так багато на нашій планеті і він має дуже важливе значення для нас. Це колір повітря та легкої води — струмків та річок. Це колір вічності, таємниці та глибокого спокою. Синій вважається кольором інтуїції. Він стимулює мислення.

     На Сході він символізує істину і спокій. Синій колір допомагає очистити свідомість від непотрібних думок, заспокоїть тривогу.

      Символічно відповідає воді, флегматичному темпераметру. Підходить для тих, кому не вистачає свободи.Синій – це єднання з навколишнім, розряджена емоційність, готовність до естетичних переживань і натхненних роздумів.

Здоров'я

   -А як ви вважаєте як може впливати цей колір на наше здоров'я?

   Блакитний - заспокоює, утихомирює, знімає втому очей та м’язів. Продукти синього  кольору - темний виноград, картопля з синьою шкіркою, сливи, чорниця, смородина. Ці продукти захищають кровоносні судини і покращують зір, зменшують тахикардію, м'язевий біль і напругу, охолоджують та заспокоюють. Він допомагає позбутися хвилювання та страху, знижує кровяний тиск, знімає запалення, підвищує імунітет, позитивно впливає на роботу щитовидної залози.

Вчитель. Наша гостя дізналась багато цікавого, але саме цікавинки покажуть який же сильний та дійсно цікавий синій колір.

Цікавинки від маленьких кольорознавців

  •        Найпопулярнішим кольором у світі є синій. Близько 40% людей називають своїм улюбленим кольором саме синій.
  •        Блакитні очі - результат мутації в одному із генів. У носіїв такого гена понижене вироблення меланіну у райдужній оболонці ока. Виникла ця мутація приблизно 6–10 тис. років тому.
  •        Експериментально доведено, що саме синій колір допомагає людині зануритися у свій внутрішній світ і залишитися наодинці з собою
  •        Синій колір означає також фантазії, мрії і роздуми, але не дії та реалізації.
  •        Кров омара є безбарвною, але при контакті з киснем вона синіє.

Синій – колір неба і спокою. Стюардеси, в більшості своїй, одягнені саме в цей колір. Як довели досліди, більшість людей відчувають страх перед польотами, а дивлячись на синій, наш мозок отримує сигнали, які заспокійливо діють на всю нашу нервову систему.

    Реабіталіційна вправа «Кольорова водичка»

Пропоную разом підзарядити водичку.

   «Синя  вода» не тільки знімає гостроту конфлікту, але може його і не допустити. Це потрібно пам'ятати, коли чекаєте гостей, які можуть конфліктувати між собою.

     Зараз ми почнемо заряджати водичку, але блакитна вода має постояти довше. Адже пити її рекомендовано після обіду. тому  вона зможе краще зарядитись.

Читаємо вірш про «кольорову водичку»:

Вода синя незвичайна,

Миротворча , релаксуюча.

Лабіринт

  Ви чудово підзарядили водичку. Моя знайома прислала лист і попросила їй допомогти пройти лабіринт, аби вона змогла плавати у величезному морі. Вона має карту-лабіринт, але без  допомоги  не зможе пройти його.

Допоможіть рибці дістатись до чудового моря.

Картинки по запросу головоломки для детей

Ви молодці! А тепер можемо в творчості позмагатись. Адже коли мінорний настрій я частенько складаю віршики.

Вправа «Кольоровий настрій»

Річка

Швидка, хвилююча

Тече, розливається, хвилює

Річка-хвилюючий шепіт природи.

 Реабіталіційна вправа «Зоряне дихання»

 Зараз ми навчимось долати тривогу, страх та поганий настрій разом, адже я переконалась, що синій дуже гарний колір і слід його цінувати, а тому він має не лише мене засмучувати, а й розслабляти..

  •    Сядьте якомога зручніше, а краще – приляжте.
  •    Уявіть синє небо, засіяне зорями.
  •    Оберіть одну зірочку – вона тепер належить вам.
  •    Виберіть колір, необхідний для зцілення.
  •    Включіть зірочку, нехай вона засвітиться цим кольором. Кольоровий промінь широкий, він все довкола заповнює своїм сяйвом. Вдихніть на раз-два-три, уявляючи, що ви вдихаєте кольорове повітря. Повітря, проникаючи через ніс, заповнює усе ваше тіло. Спробуйте побачити та відчути це. Вдихайте носом.
  •    Затримайте дихання, порахувавши до трьох.
  •    Видихніть на раз-два-три.
  •    Ще двічі повторіть дихальний цикл.

   -Що ви відчули?

    -Отже, у наступний раз, коли ви відчуваєте страх чи тривогу уявіть свою зірочку, яка вас зцілить, яка забере всі погані думки, увесь негатив. Ось ця зірочка завжди з вами, але слід уміти її вірно використовувати.

Кольорова казка

  • Читання казки

БЛАКИТНА КАЗКА

«БЛАКИТНА МРІЯ»

        Жив у блакитному місті маленький ведмедик Буба. І була у малюка блакитна мрія – потрапити в країну чудес. Одного разу він ліг спати та побачив чудний сон, ніби він опинився в країні чудес, де було багато-багато солодощів. Коли Буба прокинувся, то зрозумів, що це був лише сон. Але він так мріяв потрапити в країну чудес, що вирішив піти на її пошуки.

      Країна чудес виявилась не так далеко від того місця де жив Буба. І в тій країні також було блакитне місто, а в центрі міста на площі Бадьорості ріс блакитний барбарис. Придивившись уважніше, ведмедик побачив, що не лише на кущі замість листочків ростуть барбариски, а й на деревах – шоколадні батончики, замість квіточок росте печиво, на газонах не трава, а тортики-брауні, бісквітики та бублики й інша смакота. Буба був щасливий – здійснилась його блакитна мрія! Ведмежатко наїлося до схочу…

      - Болить, болить! Ой-ой-ой, болить! Допоможіть! Це у ведмежатка розболівся животик. Буба дивився навкруги, але навколо нікого не було. Звідки чекати допомоги? Потихеньку він почимчикував поміж солодощів та раптом почув ніжне дзюрчання, прислухався та пішов на звук. Незабаром ведмедик опинився біля великого фонтану. Вода, яка стікала по вигинах чудернацької структури була чистою, прозорою та зачаровувала погляд своєю блакиттю. Ведмежатко напилось блакитної води і животик перестав боліти. Радісний ведмедик пішов додому.

  • Прослуховування казок дітей

Завдання додому

Колірний аутотренінг

Вправа «Проаналізуй день»

 

  ЧЕТВЕР

1.Привітання

Новий день розпочинаємо

У цікаву подорож  вирушаємо!

2.Повідомлення теми, мотивація

«Він в барвінковім вінку оксамитово-вельветовий…

Що за колір? Фіолетовий!».

   Девіз дня : «Колір цей – ознака ночі, заспокоює він очі. Він уяву оживляє, суміш кольорів являє ».

Читання вірша

    Вчитель. Зараз ми прослухаємо вірш і наш гість , я впевнена, що хоче вийти та дізнатись хто ж  це такий талановитий. А вам необхідно подумати про яку  ознаку цього кольору він розповідає.

КОЛІР ФІОЛЕТОВИЙ - сливкою насичений,

Манить погляд кожного, наче намагнічений.

Пробіжусь по стежці цій, буду ніби квіточка

Гарна і приваблива, як веселе літечко.

Пробіжу по райдузі, по усіх доріжках

Будуть кольоровими пальчики на ніжках,

   -Про яку ознаку фіолетового кольору ви дізнались?

   -Так, дійсно. це таємничий й навіть дещо містичний колір, який мнить та чарує.

    Вчитель. Ось наш гість вийшов, але ніяк не збереться, аби познайомитись з вами. Давайте покажемо наш розум  і знання фіолетового кольору.

    Гра « Фіолетовий ланцюжок»

       Вчитель. А сьогодні поскладніше, адже дійсно фіолетових  тіл мало, тому лише дійсно кмітливці зможуть пригадати та щось фіолетове назвати.

   Слова: слива, бузок, гладіолус, баклажан  мальва, конвалія  дзвіночки. лаванда капуста фіолетова, фіолетова цибуля ….

3.Основна частина

  Вправа «Асоціативний кущ»

  Закрийте оченята та уявіть, що ви знаходитись у фіолетовому просторі. Колір ніжний і спокійний, вам приємно знаходитись у такому просторі. Постійте трохи, відчуйте як цей колір впливає на вас.

   -Які асоціації з'явились?

                                                    таємниця                 міркувати                    ніч                        

                                  магія                       ФІОЛЕТОВИЙ               загадка

                                                                              містика чарувати

Віднайдемо  всі  іменники.

Отже, фіолетовий досить  загадковий колір. Наша уява розпочинає активно фантазувати. З'являються чарівні та фантастичні образи, відчуваємо мрійливість.

    Я вам розкажу про фіолетовий колір. Слухайте уважно!

Довідка про колір

     Фіолетовий виходить при змішуванні червоного і синього. «Чоловічий» червоний і «жіночий» синій -це єдність протилежностей. Його часто використовують прихильники містичних традицій. Фіолетовий - колір свідомої енергії, підсилює інтуїцію, допомагає осягнути суть речей, стимулює інтелект.

      В фен-шуй фіолетовий керує долею.

      Фіолетовий асоціюється з царською владою. Цей колір є втіленням духовності та аристократизму духа.

      Той, хто вибирає фіолетовий, бажає, щоб усі його думки і мрії стали реальністю. Любителі фіолетового воліють реальному свій вигаданий світ, зі своїми цінностями і цілями. Вони дуже мрійливі і часом відмовляються миритися з загальноприйнятими нормами і стандартами Такі люди дуже творчі і креативні.

Здоров'я

     А як ви вважаєте як може впливати цей колір на наше здоров'я?

     Він знижує температуру, зменшує біль, сприятливо діє напруженому ритмі життя, при безсонні, мігрені і депресіях.

    При тім, фіолетовий – небезпечний колір. Він тисне на психіку, викликає апатію, хоча й підвищує низьку самооцінку. Люди під впливом такого кольору можуть мало спати і багато плідно трудитися. Іноді фіолетовий вибирають люди, яким складно реалізуватися в житті.

      Продукти фіолетового кольору - виноград, баклажани, ожина зміцнюють імунну систему, зменшують біль в очах, допомагають при ревматизмі, нервових розладах.

Цікавинки віл маленьких кольорознавців

  •                                На другому місці за вподобанням знаходиться фіолетовий колір, який набрав 14% серед опитаних.
  •                                З маленькими дітьми часто проводяться тести, які полягають у тому, щоб виділити, який колір вибирають малюки для малювання. Психологи помітили, що фіолетовий дуже рідко використовують у своїх творах діти дошкільного віку. А ось схильність до цього кольору в психології у дітей шкільного віку говорить про їх вразливості, чутливості і багатому внутрішньому світі. Іноді велика кількість даного кольору може свідчити про пригніченому емоційному стані дитини і його внутрішні переживання, які пов'язані, можливо, з переїздом або переходом у нову школу, з напруженою ситуацією в родині. У психології фахівці радять бути з дітьми, активно використовують у своїх малюнках фіолетовий колір, особливо уважними.
  •    Фіолетові відтінки сприяють омолодженню організму, так як вони сприяють активному виробленню мелатоніну - ферменту, що уповільнює процеси старіння і регулює функцію ендокринної системи.

   Реабіталіційна вправа «Кольорова водичка»

Зараз ми почнемо заряджати водичку. «Фіолетова вода» допомагає при надлишковому апетиті. Щоденно випиті дві склянки води фіолетового кольору поступово зменшать апетит. Фіолетову  воду потрібно споживати після обіду чи ввечері.

        Ця водичка, як і  блакитна має постояти довше. Адже пити її рекомендовано після обіду чи ввечері. А тому  вона зможе краще зарядитись.

       Читаємо вірш про «кольорову водичку»:

Фіолетова водичка манить магією нас.

Заворожує, дивує

І усім  незвичні спогади подарує.

Вправа «Кольоровий настрій»

Бузок

Фіолетовий, ніжний

Росте, квітне, пахне

Бузок-кущ мрій

  Еліксир дружби

     Нам слід намалювати дві пляшечки. які ми потім заповнимо кольоровим еліксиром.

Малювання пляшечок (одного розміру)

      -А тепер заповнюючи першу пляшечку чарівним еліксиром ми уявляємо нашого найкращого друга, згадуємо приємні моменти, спілкування з ним та розфарбовуємо вміст пляшки, створюючи кольоровий еліксир.

      -А щоб заповнити другу пляшечку ми згадуємо того, з  ким ми у поганих відносинах, хто нас ображає. Обираємо ті кольори, які виникають у нас при згадці цієї людини  та розфарбовуємо наш еліксир.

Аналіз кольорів еліксирів

    -Чому ми отримали досить різні еліксири?

    - Які емоції у вас виникали при створенні еліксирів? Чому?

Кольорова казка

  • Читання казки

Казка про уважного восьминога

    У одному теплому морі, біля самого дна, жила сім'я восьминогів. І був там малесенький восьминіг, який тільки недавно народився. Спочатку він лише лежав і перебирав ніжками.
    «Як їх багато! І навіщо вони?!» - думав малюк.

 Трохи пізніше він спробував звестися на ноги, але вони були такими незграбними,що восьминіг-крихітка впав і розплакався.
- Що трапилось? - схвилювалась мама.
- Я не вмію ходити, - плакав маленький.
- Твої ніжки ще слабенькі, - відповіла матуся.
Через якийсь час малюк знову встав на ноги. Цього разу вони тримали його кілька хвилин.
А потім крихітний восьминіг знову сів.
Цього разу він вже не плакав. А просто вирішив почекати ще трішки.
Згодом він спробував ще раз. Його ніжки міцно тримались.
«А що далі?» - подумав малий.
До нього саме підходила мама.
Малюк уважно дивився,як вона пересувається.
Але тільки спробував повторити, як дві передні ніжки заплутались, і він знову впав.
«Треба бути уважнішим.»
     Матуся спостерігала за синочком.
     А він через якусь хвильку знову піднявся. Навіть кілька кроків зробив. Але схотів поспішити, і ніжки знову заплутались.
     Після цього маленький ходив дуже уважно. Спочатку так повільно, що мама його довго чекала, а потім навчився пересуватися так швидко, що чекав матусю.
     А перед сном вони разом раділи успіхам.
     І не треба думати, що вісім ніжок - це багато. Якщо ходити уважно, вони не заплутаються.

  • Прослуховування казок дітей

Завдання додому

Колірний аутотренінг

Вправа «Проаналізуй день»

 

 

 

 

 

П'ЯТНИЦЯ

 

1.Привітання

Останній день нас кличе в кольорову казку

Червоний колір подарує ласку.

2.Повідомлення теми, мотивація

Девіз дня : «П'ятниця – день червоний, він яскравий і святковий».

 

Читання вірша

Зараз ви прослухаєте вірш і вам необхідно порахувати усе те, що має червоний колір, бо цей мій улюблений колір.

Колір цей яскравий дуже.
Колір серця, колір ружі,
Колір яблук у садку,
Колір маків на луку,
Колір шляпки в мухомора,
Колір вуст і помідора.
Колір це любові, долі, еволюції,

Колір пихи й заборони.
Що за колір то? Червоний

 

    -Скільки слів нарахували?

-Ми прослухали вірш та порахували усі слова які мають відношення до червоного кольору, але  предметів цього кольору так багато! Зараз ми перевіримо ваші знання.

   Гра « Ланцюжок»

  Слова: помідор, мухомор, мак, яблука, кров, серединка кавуна, порічка, суниця, вишня, черешня, кетчуп ….

3.Основна частина

    Вправа «Асоціативний кущ»

Зараз ми побачимо з чим у вас асоціюється червоний  колір. Я відчуваю прилив сил та гнів, який ніби живий і тече по венах. Цікаво, що ж ви відчуваєте , коли уявляєте червоний колір. Заплющить  оченята та уявіть червоний колір, намагайтесь відчути його.

   -Які почуття виникли, які асоціації з'явились?

                                                          вогонь                сила                лють

                                      енергія                    ЧЕРВОНИЙ                 активність

                                                   бій                  перемагати          впевненість

Віднайдемо  всі  іменники.

  А тепер я повідаю вам який сильний та енергетичний червоний колір.

Довідка про колір

  Червоний-колір, можливо, перший помічений людиною колір Асоціюється з сонцем, вогнем, кров'ю. Червоний колір — це сила і лють Марса, це  війна і любов. Червоний  надає впевненості, заряджає енергією, позбавляє від туги і негативних емоцій, викликає відчуття тепла і має зігріваючу дію. Колір звертає увагу на основне, підкреслює головне. Але тривале «спілкування» з цим кольором  може викликати агресію. Червоний светр - ідеальне рішення для занадто „м'яких” та безвольових осіб. Взагалі не рекомендується використовувати червоний в великих кількостях - наприклад, при виборі кольору стін.

    За фен-шуєм, відповідає за гроші та виживання. Червоний справді піднімає тонус організму, надає нам енергії, а почуттям - новий заряд.

      Цей колір характерний для сангвініків. Люди, які надають перевагу червоному, люблять бути лідерами. Майже всі почуття у них на максимумі. Вони наполегливі, не відкладають справи на потім. Не рідко трапляється, що ті, хто обирають червоний, – егоїстичні, нетерпимі, уперті і жорстокі.  Червоний – це активність, впевненість у своїх силах, прагнення пронизати, перетворити і підкорити. Червоний колір здатний дати відчуття захищеності. Він традиційно вважається кольором лідера.

Здоров'я

    А як ви вважаєте як може впливати цей колір на наше здоров'я?

    Робить найвідчутніший вплив на сітківку - іншими словами, ми бачимо червоний колір раніше всіх інших. Червоний колір підвищує кров'яний тиск, прискорює серцевий ритм і робить частішим дихання. Він посилює агресивність і збуджує. Викликає найсильнішу фізіологічну реакцію - прискорення серцебиття. Психотерапевти не рекомендують використовувати червоний колір протягом довгого часу. Це загрожує побічними ефектами, такими як перевтома.

       Продукти червоного кольору - буряк, болгарський перець, полуниця, помідори і вишня підвищують працездатність і стимулюють обмінні процеси, покращуючи кровообіг. Також допомагають у боротьбі з поганим настроєм і депресією. Кавун, папайя і томати містять антиоксидант ліколен, який сприяє зміцненню серцевого м'яза і допомагає в боротьбі із серцево-судинними захворюваннями.

Цікавинки віл маленьких кольорознавців

  •    Бик на кориді атакує червоний плащ матадора, який називається мулета, зовсім не тому, що його дратує червоний колір – адже корови не розрізняють кольорів. Насправді бик реагує на рух, коли тореро розгойдує мулету. А червоний колір історично був обраний з тією метою, щоб кров бика була менш помітна.
  •    Фламінго мають інтенсивне рожеве забарвлення через те, що їдять маленьких червоних рачків або водорості, в яких міститься каротиноїд. Якщо позбавити фламінго цієї дієти, вони стануть брудно-білими.
  •    Чоловіки дивляться на червоний колір не так як жінки. Чи знаєте ви, що червоний колір сприймається жінками і чоловіками абсолютно по-різному? А все це залежить від ДНК людини. Справа в тому, що особливий ген, що відповідає за інтерпретацію червоного кольору, знаходиться в X хромосомі, а, як відомо, у жінок, на відміну від чоловіків, дві Х хромосоми. Ця особливість жіночого ДНК дозволяє отримати повне уявлення про червоний колір і пояснює особливу здатність жіночого мозку вловити його різні відтінки.

   Реабіталіційна вправа «Кольорова водичка»

      Зараз ми почнемо заряджати водичку. «Червона вода»  оберігає від холоду і дарує життєву енергію. Якщо ви перевтомились, випийте ковток води із червоної склянки і відразу відчуєте приплив енергії. Червоний колір допоможе вам «омолодитись».  Червону воду потрібно споживати маленькими ковтками вранці!

     Читаємо вірш про «кольорову водичку»: Радість й жвавість подарує,

                                                                                Від нудьги усіх врятує!

   Вправа «Кольоровий настрій»

Кров(червоний)

Гаряча, юна

Хвилює, нуртує, пульсує

Кров – червона ріка життя

     Діагностична вправа «Кольоровий настрій»

    Мета: діагностування емоційного стану дитини, розширення індивідуальної емоційної сфери; розслаблення, зняття стресів, підняття настрою та тонусу.

    Обладнання: на ватмані намальоване коло, розділене на сектори: червоний – активність, фіолетовий – сум та тривога, жовтий – спокій та задоволення, зелений – задумливість, мрійливість.

    Завдання. Прислухайтесь до себе. Що ви відчуваєте: радість чи сум, спокій чи тривогу? Чому? Якого кольору ви уявляєте свій настрій?

    Гра "Павучок"

Кольоровий ерудит

 Розмалюйте орла у відповідні кольори.

Кольорова казка

  • Читання казки

ЧЕРВОНА КАЗКА

«ЧЕРВОНІ ПОМІДОРЧИКИ ЧЕРРІ»

   Жили собі на городі дружні, веселі червоні брати-помідорчики. Вони були схожими один на одного, бо були близнюками і звали їх Черрі. А також вони були маленькими копіями всіх інших помідорів і навіть старого буркотуна Чарлі, тільки маленькими. Братики завжди так галасували і сміялися, бо хотіли привернути до себе увагу Сонечка. Вони його дуже любили та хотіли колись його побачити та поговорити з ним. Вони чомусь вважали Сонечко своїм родичем, бо іноді сонце буває таким же червоним, як і помідори. Черрі завжди дуже хотіли спитати про це в нього, але Сонце так високо та далеко. Їх голосів було не чути, та і Чарлі завжди говорив, що Черрі просто мрійники і пустуни, та нічого в них ніколи не вийде.

     Одного разу захід сонця осяяв весь город і яскраво-червоні промінці ніжно торкнулися червоних щічок маленьких помідорчиків, які вже майже поринули в солодкий сон. Сонце було так низенько і, здається, почуло важливе запитання маленьких Черрі. Виявляється вони дійсно не чужі одне одному, бо Сонечко доглядає і піклується та щиро любить всіх, все, та всі на землі Сонячні сини і дочки.

  • Прослуховування казок дітей

 Завдання додому

  Колірний аутотренінг

  Вправа «Проаналізуй день»

  ЗАВЕРШЕННЯ ТИЖНЯ

  Творча робота «Емоційний вибух»

     -Зараз ми разом створимо спільний малюнок «Емоційний вибух». Ми втілимо  свої почуття, свої думки за допомогою кольору.

Прощання з казковими героями та завершення кольорового тижня

-Висловіть сої почуття та відчуття після нашого кольорового тижня.

-Що нового Ви дізнались?

-Чи допомогли Вам наша казкові герої дізнатись щось нове?

 

 

 

 

 

Картинки по запросу головоломки для детей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(огірок, капуста, перець, кріп, петрушка, ківі, яблуко, виноград, кавун, цукині)

(баклажан, слива, виноград, ожина, синя капуста)

(помідор, перець, яблуко, суниця, вишня, черешня, гранат, малина)

(кабачок, гарбуз, перець, груша, диня, яблуко, банан, лимон)

doc
Додано
29 січня 2019
Переглядів
11640
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку