Урок "МИ - детективи"

Про матеріал
Матеріал містить розробку уроку - гри "Ми - детективи" за творами А.К.Дойля для 7 класу.
Перегляд файлу

         ТЕМА:   РОЛЬОВА ГРА «МИ – ДЕТЕКТИВИ»

                         (за оповіданнями А.К.Дойля)

          МЕТА: активізувати пізнавальну діяльність учнів; привчати їх до уважного читання текстів, набувати читацької спостережливості; розвивати усне мовлення, логічне та дедуктивне мислення, вміння аналізувати уривки з тексту, аналітичні здібності учнів; виховувати любов до літератури, почуття відповідальності.

 ОБЛАДНАННЯ: кабінет має вигляд детективного агентства – музею Шерлока Холмса: На дошці портрет Артура Конан Дойля, на стендах – речі, які є складовою частиною портретної характеристики героя або згадувалися у справах, що розглядатимуться на уроці: чорнило, люлька, батіг, картотека, шнур (прикріпити до душника, імітуючи кімнату міс Хелен), енциклопедія, блюдечко, перо, папір, хімічні препарати, лопата, мішок, ліхтарик; протокол для журі.

 

                                                  ХІД УРОКУ

 

 І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 (Поділ класу на команди, вибір назви, журі – експертів детективної літератури: Шерлока Холмса і доктора Ватсона).

 ІІ.ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ, ЗАВДАНЬ УРОКУ.

 Мотивація навчальної діяльності.

  Вчитель. Ми увійшли з вами у третє тисячоліття. Яким воно буде? Це залежить від нас – добрим чи злим? Добра на світі більше, інакше і світ не існував би, але зло сильне, підступне, маскується солодкими словами. Його важко виявити. Як боротися зі злом? Спостережливість і людський розум мають безмежні можливості. Так вважає англійський письменник Конан Дойль. Його герой Шерлок Холмс – мисляча людина, не дає себе обдурити і вміє захистити тих, хто попав в біду.

 Відомий американський актор і режисер Уельс сказав: «Шерлок Холмс – це людина, яка ніколи не жила, але ніколи не помре» Якщо з другою частиною цього твердження погодиться кожен, то в правдивість слів «...людина , яка ніколи не жила», -вперто не бажали вірити чимало сучасників Артура Конан Дойля.

 

 -Приведіть докази цього твердження.

 ( Якось на екскурсію до Лондона приїхала велика група французьких школярів. На запитання екскурсовода, з чого вони бажають почати ознайомлення зі столицею Англії, всі дружно відповіли: «Покажіть, будь ласка, де на Бейкер-стріт живе Шерлок Холмс». А скільки проблем з'явилося у лондонських листонош, коли на поштамт масово почали надходити листи, адресовані Шерлоку Холмсу! А коли вже не школярі, а літератори поцікавилися у Конан Дойля, де той будинок, який автор мав на увазі, коли описував житло Шерлока, письменник не знав, що відповісти. «Та там,- сказав він заспокійливо,- серед будинків обов'язково має бути щось схоже...»

 Заповзятливі, практичні англійці не могли не скористатися вірою людей в існування реального Шерлока Холмса і відкрили на Бейкер – стріт детективне агентство, куди й досі надходять листи, адресовані літературному героєві.

 А чому б нам не уявити, що це агентство вирішило відкрити свій філіал у ... нашій школі й оголосило конкурс на вакансію детектива?

 Єдиною вимогою до конкурсантів є добре знання ними оповідань про Шерлока Холмса, а також спостережливість, уважність і, звичайно, вміння логічно мислити, використовувати метод дедукції.

 Щоб переконатися, що тут зібралися люди не випадкові, проведемо пробне тестування. Та спочатку послухаймо доктора Ватсона.

 

 «Ватсон». Коли я вперше познайомився з Шерлоком Холмсом, то жартома «виписав» йому «атестат», який мав такий вигляд:

 

                                ШЕРЛОК ХОЛМС – ЙОГО МОЖЛИВОСТІ

 

  1. Знання в галузі літератури – жодних.
  2. ...               філософії – жодних.
  3. ...               астрономії – жодних.
  4. ...               політики – слабкі.
  5. ...               ботаніки – загалом знає властивості беладони, опіуму й отрут. Профан у садівництві.
  6. ...                геології – практичні, але обмежені. З першого погляду пізнає зразки грунтів. За кольором і консистенцією плям на штанях визначає, у якій частині Лондона вони були оббризкані.
  7. ...                хімії – глибокі.
  8. ...                анатомії – точні, але безсистемні.
  9. ...                кримінальної хроніки – величезні. Знає, здається, всі деталі злочину, здійсненого в ХІХ ст..
  10.  Добре грає на скрипці.
  11.  Чудово фехтує, прекрасний боксер.
  12.  Ґрунтовні практичні знання англійських законів.                   

   

 Учитель. Таким вперше постає перед читачами Шерлок Холмс у повісті «Етюд у багряних тонах»(1887). Згодом образ головного героя суттєво зміниться. Як? На це питання ви частково відповісте, працюючи над тестами.

 

                                                        ТЕСТИ.

  1. Знайомлячись з Шерлоком Холмсом, ми спростовуємо початкове твердження Ватсона про те, що знань у нього в галузі літератури, філософії не було, адже містер Холмс цитує:

а) «Все невідоме сприймається як велике» (Таціт. «Життя і мораль Юлія Агріколи»);

б) «Часто зло вагоміше від добра, подібно до того, як ураган переважає ясну погоду» (Петрарка);

в) «Людина – ніщо, витвір – все» (Густав Флобер. Лист до Жорж Санд).

2.Ми знаємо, що Шерлок Холмс не лише добре грав на скрипці, а й сам писав музику. А коли виникала потреба дещо продумати, слухав «сповнені думок» мелодії:

а) німецьких композиторів;

б) італійських композиторів;

в) французьких композиторів.

 

 (Шляхом самоперевірки за допомогою вчителя учні визначають свій «прохідний бал». Звертається увага учнів на зразки візитівок Шерлока Холмса.)

 

 

ШЕРЛОК ХОЛМС – приватний детектив

Бейкер – стріт, № 221-б, Лондон

 

 

 

 Учитель.До тих, необхідних конкурсантам якостей, які уже були перелічені, потрібно додати і вміння знаходити правильну відповідь на запитання. Адже миттєва реакція – невід'ємний показник детективного агента. Тому право відповідати надаватиметься тому, хто перший підніме руку.

 У Шерлока Холмса є візитні картки. «Червону картку» отримає той, хто дасть правильну,повну й бездоганну відповідь. Якщо ваша відповідь матиме незначні прорахунки, вам дадуть «зелену картку». А коли відповісте загалом правильно, але з'явиться доповнення, дістанеться «жовту картка». За кожне правильне доповнення ви також отримуватимете «жовті картки». Бажаю успіхів.

 

 (Переможці отримують «візитки Шерлока Холмса»)

 

 А тепер «працівники агентства» підкажуть вам назву тієї справи Шерлока Холмса, питання до якої ввійшли до першого туру нашого конкурсу.

 

                                           КОНКУРС «УПІЗНАЙ ГЕРОЯ»

                                                  (індивідуальний – 1 бал)

 ЗАВДАННЯ: За описом портрета назвати героя і твір, у якому про нього йдеться мова.

 1). «На ньому були бахматі штани в дрібну білу й чорну клітинку, не надто охайний чорний сюртук, не застебнутий спереду, жовтаво-сірий жилет з важким ланцюжком, на якому теліпався квадратний шматочок металу, просвердлений посередині, що правив за прикрасу.» (Джейбез Вілсон, «Спілка рудих»)

 2). «Невеличкий на зріст, кремезний, моторний, на обличчі ні бороди, ні вусів, хоч йому вже під тридцять. На лобі – біла пляма від кислоти.» (Вінсент Сполдінг, «Спілка рудих»)

 3). «…змарніла, аж сіра, неспокійні очі злякано бігають, немов у зацькованої тваринки. Риси обличчя, фігура – усе засвідчувало, що їй не більше тридцяти років, але у волоссі вже з'явилася передчасна сивина…» (Хелен Стоунер, «Пістрява стрічка»)

                                                 КОНКУРС ЗНАВЦІВ

                                                      (командний -        )

 Вчитель.В детективне агентство прийшло 2 листа: один від Джейбеза Уїлсона і другий від міс Хелін Стоунер.

 

                                                               ЛИСТ.

 «Джейбез Уїлсон».Добрий день, містере Холмсе! Моє шанування, докторе Ватсоне!

 Ви не впізнаєте мене? Я – Джейбез Уїлсон. Пам'ятаєте, 9 жовтня 1890 року я з'явився у вашій квартирі, дістав із кишені газету «Морнінг кронікл» за 27 квітня 1890 року і зачитав дивне оголошення:

                                            Спілка рудих.

 Як посмертний дар покійного Ієзекіїля Гопкінса з Лебанова, штат Пенсільванія, США, відкрито ще одну вакансію, на яку має право член Спілки; платня чотири фунти на тиждень за суто номінальну службу. Кожний чоловік з рудою чуприною віком  понад 21 рік, здоровий тілом і духом, може бути прийнятий до Спілки. Звертайтеся особисто в понеділок об 11 годині в контору Спілки, Фліт – стріт, Попс – корт, 7.

 

 А потім розповів, як це оголошення потрапило на очі моєму помічникові, який переконав мене спробувати обійняти обіцяну вакансію. Пам'ятаю, який я мав сумнів в успішному здійсненні задуманого, коли біля контори Спілки побачив величезну кількість рудоволосих людей, а як зрадів, коли саме мене вибрали на цю вакансію, хоча довелося пережити прикрий момент, коли містер Дунган Росс так потягнув мене за волосся (щоб з'ясувати, чи це не перука), що мені на очі набігли сльози.

 А далі було 8 тижнів роботи, за яку щоразу я отримував 4 фунти стерлінгів. І так було до нещасливого дня, коли на дверях контори з'явилося оголошення: «Спілку рудих розпущено.9 жовтня 1890 року.»

 

                                                         ЛИСТ.

 «ХЕЛІН СТОУНЕР»Добрий день, містере Холмсе. Мене звати  Хелін Стоунер. Пам'ятаєте, у квітні1883 року я, тремтячи зі страху, розповідала вам у цій кімнаті історію моєї сім'ї. Як моя мати вийшла заміж вдруге, як по її смерті опікуном наді мною і сестрою-близнючкою Джулією став наш вітчим – доктор Ройлотт. Розповідала я вам про сестрину таємничу смерть якраз напередодні її весілля.

 Я ще раз хочу подякувати вам, містере Холмсе, що ви врятували мені тоді життя.

 

ЗАВДАННЯ: дати відповідь на питання давнього кримінального протоколу: «ЩО? ДЕ? КОЛИ? ЗА ЯКИХ ОБСТАВИН? З ЯКОЇ ПРИЧИНИ? ХТО ВИНЕН?

 

                                      КОНКУРС «МИ – ДЕТЕКТИВИ»

 

 1.Коли 9 жовтня 1890 р. Джейбез Уїлсон вперше з'явився в квартирі на Бейкер –стріт, то, розглядаючи його зовнішність, доктор Ват сон вирішив: «...хоч як я вдивлявся – не бачив у цьому чоловікові нічого незвичайного, крім вогненно-рудої чуприни й дуже засмученого виразу обличчя».

 

 (?).Завдяки яким деталям зовнішності Дж. Уїлсона (Хелен Стоунер) зумів Шерлок Холмс відтворити окремі факти їх біографії. Які висновки зробив на підставі цих деталей.

 

  1. Даючи найпершу характеристику Шерлоку Холмсу, доктор Ват сон зауважив, що детектив «знає, здається, всі деталі кожного злочину, здійсненого в ХІХ ст..» Як і знав Холмс особливі прикмети тих, хто вчинив той чи інший вже розкритий злочин. Тому, коли містер Уїлсон описав зовнішність Вінсента Сполдінга, Холмс одразу здогадався, що йдеться про Джона Клея.

 

(?).Пригадайте, про наявність якої прикмети в зовнішності помічника містера Уїлсона запитав Шерлок Холмс.

 

  1. Уявіть, що ви разом із Шерлоком Холмсом опинилися в Санс – Кобург – сквері, перед будинком, де « три позолочені кулі й коричнева вивіска з написом «Джейбез Уїлсон...» вказували на місце, де наш русочубий знайомий вів свою справу.

 

(?).Повторіть те, що вчинив знаменитий детектив, опинившись перед будинком Дж. Уїлсона і коротко поясніть, з якою метою він зробив кожен рух.

 

4.Як Шерлок Холмс здогадався про підкоп.

 

5.Згодом Шерлок Холмс зізнається доктору Ватсону, що, аналізуючи розповідь Хелен Стоунер, він «спочатку зробив зовсім неправильні висновки, і це свідчить про те, як небезпечно спиратися на неточні дані». «Присутність циганів, вигук нещасної дівчини, яка намагалася пояснити, що саме побачила, черкнувши сірником»,- усього цього було достатньо, щоб і знаменитий детектив пішов помилковим слідом.

 

(?).Згадайте, після якого спостереження Шерлок Холмс переконався, що початкова гіпотеза була неправильною, нагадайте її суть.

 

6. «Хелін Стоунер». За оповіданням «Пістрява стрічка» Конан Дойль написав п'єсу. Вистава усім загалом видалася вдалою. Чудовим був у ролі Шерлока Холмса актор Сентсбері. Конан Дойль вважав, що цей актор найточніше відповідає його баченню зовнішності та манер славетного детектива. Думка автора і преси не збіглися в одному несподіваному пункті. В інтризі цього оповідання першорядне місце відводиться отруйній гадюці. І Конан Дойль, бажаючи приголомшити глядачів, приніс на виставу живу гадюку. Та результат вийшов зворотний: глядачі були переконані, що то не справжня гадюка. «Всю виставу, - твердилося в одній із газет, - псує огидне опудало гадюки».

 - «Хотів би я, - в свою чергу обурювався Конан Дойль,- щоб отой писака познайомився з ним ближче». Письменник добирав нових і нових гадюк, та вони були поганими акторами. Довелося звернутися до звичайного театрального реквізиту і почепити муляж. Ефект перевершив усякі оповідання. Газети нарешті писали: «Прекрасно сприймається жива гадюка!»

(Перед уроком учитель має підвісити до вентиляційного люка шнур).

 

  На жаль, імітація не завжди буває вдалою. Сподіваємося, всі ви наділені тією рисою, яка була притаманна Шерлоку Холмсу,- надзвичайною спостережливістю. А тому вже давно примітили те місце в нашому музеї, де зроблено спробу імітувати деталь інтер'єра Джуриної кімнати, до якої напередодні весілля переселив вітчим і Хелен.

 

(?). Покажіть ті предмети, які найбільше зацікавили Шерлока Холмса в інтер'єрі кімнати. Назвіть ще одну дуже важливу річ, яка відсутня в нашій імітації, і з'ясуйте, чому названо цю імітацію «невдалою».

 

7. Коли Шерлок Холмс побачив «вентиляційний люк» і шнур від дзвінка, який висів над ліжком, а потім пересвідчився, що і люк, і дзвінок фальшиві, а ліжко прикріплене до підлоги, то одразу подумав про гадюку, знаючи, як містер Ройлотт любить екзотичних тварин.

 

(?). Згадайте, які деталі, виявлені Холмсом під час обстеження кімнати доктора Ройлотта, підтвердили його попередній здогад про існування гадюки.

 

8. Траплялися випадки, коли й сам великий детектив помилявся, а причиною цих помилок була некомпетентність автора в деяких питаннях. Читач сучасники Конан Дойля – любили «впіймати» письменника на таких помилках

 

(?). За часів Конан Дойля тогочасна зоологія не мала тих даних, які відомі сучасним вченим. Тому й допустив помилку Артур Конан Дойль у оповіданні «Пістрява стрічка». І ваше завдання – віднайти її. (Змії не чують).

 

 

                             КОНКУРС «РОЗПОДІЛІТЬ РЕЧІ»

  Для того, щоб вважати дані справи закритими, потрібно відшукати серед експонатів нашого музею ті, що стосуються «Спілки рудих» (1 команда), «Пістрява стрічка» (2 команда). Пояснити, для чого їх було використано.                       

 

         

                                           КОНКУРС «ДОВЕДІТЬ, ЩО...»

                                           (командний – оцінюється у 2 бали)

 Холмс – турботливий.

 Холмс – добрий товариш.

 Холмс – геніальний детектив.

 Холмс – людина скромна.

 

 ІV.ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ.

 

 Ми сьогодні переконалися, що справи Шерлока Холмса добре відомі нашим учням, читачам ХХІ століття. І серед них знайдеться чимало таких, хто може замінити їх у якості приватних детективів. Нам залишиться лише з'ясувати, хто став переможцем конкурсу, оголошеного шкільним детективним агентством.

 

 (Журі оголошує результати конкурсів та нагороджує переможців «Дипломами детективного агентства» та «Кращий детектив»).

 

 ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ.

 

 Прочитати оповідання Г.Веллса «Чарівна крамниця».

doc
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
7 січня 2022
Переглядів
1016
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку