Презентація. "Р. Л. Стівенсон. "Вересовий трунок""

Про матеріал
Матеріал можна використати для поглиблення знань учнів про творчість Р.Л.Стівенсона, розкриття історичної основи балади «Вересовий трунок», для вироблення навичок аналізу поетичного тексту, розвитку критичного мислення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роберт Льюїс Стівенсон. Балада «Вересовий трунок». Утвердження духовної сили піктів, їх героїзму в захисті національних цінностей.

Номер слайду 2

ВЕРЕС

Номер слайду 3

Роберт Льюїс Стівенсон (1850-1894)Англійський письменник, засновник і теоретик неоромантизму, літературний критик, поет.

Номер слайду 4

Свого нещастя на негідне рабство я не проміняю. Есхіл. Прометей- символ незламності духу. Не скорився Зевсу, обрав муки, але не зрадив людей, за що був приречений на довічні страждання.

Номер слайду 5

Завдання. Сенкан. Стівенсон. Два прикметники. Три дієслова. Речення, що висловлює ваше ставлення. Синонім (висновок) до слова-теми «Асоціативне гроно»Стівенсон

Номер слайду 6

Біографічні відомостіРоберт Льюїс Стівенсон народився 13 листопада 1850 року в Единбурзі ( столиця Шотландії). На третьому році життя перехворів на бронхіт. Хвороба давалася взнаки упродовж усього життя і призвела до ранньої смерті. Мати Маргарет з юності була слабка здоров’ям і змушена була передоручити сина няні Алісон Каннінгем.

Номер слайду 7

Юного Роберта притягувало все, що було пов'язано з морем

Номер слайду 8

Няня Алісон Каннінгем. Каммі, так няньку називали в родині, була жінкою неабиякою. Вона мала чудове почуття гумору, була обдарована уявою і чималим талантом оповідача. Няньці, за його власним визнанням, Стівенсон був зобов'язаний тим, що став письменником.

Номер слайду 9

Читати Роберт навчився в 7 років, розглядаючи малюнки в ілюстрованих журналах. Світ книг став для нього близьким назавжди. З цього часу він мріяв стати письменником. Р. Л. Стівенсон у віці 7-ми років.

Номер слайду 10

У 17 років Льюїс вступив на юридичний факультет Единбурзького університету, а в 1875 році закінчив його.

Номер слайду 11

Стівенсон зазнав усіх хвороб, які тільки існували: ревматизм, виразка шлунку, запалення легенів і нирок, тому був надовго прикутий до ліжка. Він називав свій світ “країною ліжка”.

Номер слайду 12

Фенні Осборн(муза, втіха, доглядальниця, подруга, кохана, дружина)

Номер слайду 13

Письменник багато подорожував, відвідав Францію, Бельгію, Голландію, Італію, Швейцарію. Пішки подорожує по Європі та Америці

Номер слайду 14

Стівенсон із сім'єю переїздить до Америки, подорожує південними морями. Родина Стівенсонів придбала ділянку землі на острові Уполу (архіпелаг Самоа), де письменник жив до кінця своїх днів. Стівенсон з родиною і друзями на Уполу (Самоа)

Номер слайду 15

Він помер надто молодим і надто улюбленим. Туситала - оповідач історій (так нарекли його віддані самоанці). Похований місцевими жителями на вершині гори Веа.

Номер слайду 16

«Я з честю підняв рукавичку, кинуту мені долею, і здобув перемогу в битві за життя»«Радісно я жив і легко помер…»Могила Стівенсона

Номер слайду 17

Творча спадщина

Номер слайду 18

Балада(від Прованс. balada — танцювальна пісня)невеликий віршований ліро-епічний твір казково-фантастичного, легендарно-історичного чи героїчного змісту.

Номер слайду 19

Різновиди балад. Літературна. Ознаки:має конкретного автора;текст незмінний;авторська оцінка. Народна Ознаки:автор - народ;текст має варіанти;узагальнена мораль.

Номер слайду 20

Хто прагне зрозуміти поета, той мусить відвідати країну поета Й. Гете

Номер слайду 21

Верес – вічнозелена рослина

Номер слайду 22

Цікаві факти про верес. Вересок, верест, вереск, верес, вересінь, підбрусничник, горобина гречуха — все це назви однієї рослини. Відомий своїми лікарськими властивостями. Вересовий мед - чудовий засіб проти застуди. Верес займає почесне місце у шотландській культурі. Ця квітка прикрашає герб одного із шотландських кланів. У Шотландії, з листочків вересу видобувають жовтий фарбник для відомої тканини шотландки, з якої шили пледи та кілти — національне вбрання шотландців. 

Номер слайду 23

Шотландія- країна мальовничої природи

Номер слайду 24

Шотландія розташована на півночі Великої Британії

Номер слайду 25

Гленко - найбільш мальовнича і захоплююча місцевість Шотландії

Номер слайду 26

Острів Скай

Номер слайду 27

Единбург

Номер слайду 28

Символи ШотландіїКартата тканина. Верес Волинка Кілт

Номер слайду 29

Шотландія – країна замків, гір і озер.

Номер слайду 30

Пікти – таємничий народ Шотландії

Номер слайду 31

Давні укріплення піктів

Номер слайду 32

Пікти мали одну особливість – вони уміли варити медовий напій із вересу. Пікти вели запеклі війни.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Словничок. Пікти — найдревніший із відомих народів, що населяли Шотландію. Трунок, мед, ель – слова-синоніми, які означають напій. Отрок (застар.) — хлопець-підліток. «Отрочі літа» (застар.) — вік від 13 до 17-18 років. Броварі — пивовари. Можновладець — правитель, володар. Пучина, нур — вир. Буруни — навальні пінисті хвилі. Васал —   підлегла особа.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Верес Вересовий трунок Це символ єдності. Це спільна таємниця,це віра, що робить народ незалежним. Це традиція піктів. Дати  рецепт – означає зрадити свій народ, Батьківщину.

Номер слайду 37

Стояв на скелі батько — І в ньому жив народ.

Номер слайду 38

Тема -  розповідь про боротьбу піктів проти завойовників та героїчну смерть батька і сина.Ідея – уславлення єдності та стійкості піктів, боротьби за незалежність; утвердження права кожного народу на свободу і незалежність.

Номер слайду 39

Елементи балади:1. В основі сюжету – поєднання історії та легенди2. Невеликий за обсягом твір3. Долі персонажів – трагічні4. Образи контрастні.5. Героїчність: герой гине, стверджуючи цим моральну перемогу над силами зла.6. В основі сюжету – незвичний трагічний випадок.7. Розв’язка драматична й несподівана.8. Відчувається авторське ставлення до персонажів.9. Образи-символи.10. Художні засоби(епітети, порівняння, метафори, антитеза).

Номер слайду 40

Дослідницька робота в групах

Номер слайду 41

Композиція балади. Експозиція  – розповідь про піктів, про вересовий трунок, (зачин) який вони «варили і випивали, і… долі раділи своїй». Зав’язка  – знищення піктів шотландським королем. Розвиток дії – прагнення короля дізнатися про секрет вересового напою; захоплення в полон двох останніх піктів— батька й сина; пропозиція батька. Кульмінація – смерть сина; батько не розкриває ворогам секрет вересового напою, кидає виклик ворогам, готовий померти, але не підкоритися. Розв’язка  – ?

Номер слайду 42

Художні засоби виразностіЕпітети – «червоний верес», «білий світ», «мова дзвінка», «дужий вояк»;Метафори – «мчав по тілах спогорда», «мова лилася дзвінка», «честь продавати»;Порівняння – «трунок за мед солодший, міцніше, ніж вино», «він гнав їх, неначе ланей», «в могилах, немов дитячих».

Номер слайду 43

Антитеза Щасливе життя піктів – нещастя, яке приніс король;Літнє буяння природи – похмурий настрій короля;Цвітіння вересу – жахливий вир пучин;Безправне становище піктів – необмежена влада короля;«Володар шотландський» — «бідні пікти»; Погрозлива мова короля — обачлива й мудра мова пікта; Маленький зріст піктів— велич їхнього духу .

Номер слайду 44

Свого нещастя на негідне рабство я не проміняю. Есхіл

Номер слайду 45

Проблемні питання1. Чим і заради чого пожертвували герої балади Стівенсона?2. Чи є щось дорожче за життя? Чи кожний може віддати життя заради Батьківщини?

Номер слайду 46

Домашнє завдання1. Записати «ланцюжок подій» у творі.2. Скласти сенкан до слова «король».3. Зобразити зміст балади за допомогою символів, малюнків.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Тарасенко Юлія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Салгіреєва Оксана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дем'яненко Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Овечко Надія Дмитрівна
    Хороший матеріал до уроку. Дякую
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Литвинова Надія Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Григорьевна Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
11 січня 2022
Переглядів
13836
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку