Урок "Міжнародна система відліку часу. Практична робота №3. Аналіз карти годинних поясів світу. Розв’язування задач на визначення часу. " 8 клас

Про матеріал

Тема. Міжнародна система відліку часу. Практична робота №3. Аналіз карти годинних поясів світу. Розв'язування задач на визначення часу.

Мета: формувати в учнів наукові поняття про місцевий, поясний, літній час; формувати вміння розраховувати місцевий і поясний час; удосконалювати навички роботи з картою.

Перегляд файлу

Урок 11

Тема. Міжнародна система відліку часу. Практична робота №3. Аналіз карти годинних поясів світу. Розв’язування задач на визначення часу.

Мета: формувати в учнів наукові поняття про місцевий, поясний, літній час; формувати вміння розраховувати місцевий і поясний час; удосконалювати навички роботи з картою.

Обладнання: глобус, карта годинних поясів, підручник Пестушко В.Ю., Уварова Г.Ш. «Географія, зошит для практичних робіт.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

 

ХІД УРОКУ

 

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

Перевірка д/з

«Експрес-тест»

  1. Територія якої області стала частиною України після 1939 р.?

А. Тернопільської

Б. Хмельниької

В. Херсонської

Г. Донецької

2. Скільки адміністративних областей входять до складу України?

А. 20

Б. 24

В. 25

Г. 27

3. Адміністративним центром Кіровоградської області є місто:

А. Івано-Франківськ

Б. Чернівці

В. Львів

Г. Кропивницький

4. Укажіть дві області, які межують із Харківською областю.

А. Чернігівська і Полтавська

Б. Полтавська і Луганська

В. Сумська і Запорізька

Г. Дніпропетровська і Запорізька

5. Із перелічених міст обласним центром є лише:

А. Кривий Ріг

Б. Камʼянець-Подільський

В. Маріуполь

Г. Ужгород

6. Яка з названих областей не має виходу до сухопутного державного кордону України?

А. Миколаївська

Б. Харківська

В. Волинська

Г. Київська

 

Відповіді: 1.А  2.Б. 3.Г  4.Б  5.Г  6.А 

 

III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

 

Прийом «Мозковий штурм»

Чи помічали ви, дивлячись новини по телевізору, що у кореспондента, який віщує, на вулиці день, а у нас вже вечір? Чому так відбувається?

Чи в усіх країнах час однаковий? Чому?

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

 

Пояснення нового матеріалу з елементами бесіди

У один і той самий момент у різних точках планети, що лежать на різних меридіанах, час буде різним. Однаковим він буде лише в усіх точках, що лежать на одному меридіані, тобто тих, що мають однакову довготу. Час, властивий одному меридіану в даний момент, називають місцевим (тобто сонячним) часом. Місцевий час різнитиметься в усяких двох пунктах, довготи яких неоднакові.

Прагнення впорядкувати час у світовому масштабі виникло порівняно недавно — наприкінці XIX ст. До цього кожне місто жило за власним місцевим часом. Але з появою залізниць, розкладу руху й електричного телеграфу необхідність єдиного підходу в цій справі стала очевидною. Раніше гринвіцький час за межами Британії був необхідний лише мореплавцям і вченим, особливо географам — для точного виміру різниці довгот між спостережними пунктами.

Повний оберт (на 360°) навколо своєї осі Земля робить за добу — 24 год.

Обчисліть, на скільки буде відрізнятися місцевий час між точками, розташованими на меридіанах 30° сх. д. і 31° сх. д.

360° — за 24 години;

    — за х

 

Відповідно за 1 год наша планета обернеться на 15° (360°: 24 год = 15°). Отже на сусідніх меридіанах, проведених через 15°, різниця в місцевому часі становитиме

I    год. На сусідніх меридіанах, місцевий час відрізнятиметься на 4 хв (І год = 60 хв; 60 хв : 15° = = 4 хв). (записати у зошит)

Отже, на західних і східних околицях навіть одного населеного пункту місцевий час різнитиметься, оскільки вони мають різну довготу. Ця різниця наростатиме зі збільшенням відстані між меридіанами.

Де час буде більшим? Місцевий час на меридіані, що розташований далі на схід від якогось пункту, випереджатиме час у ньому', а на меридіані, що далі на захід, — відставатиме. Наприклад, якщо за місцевим часом у Києві полудень (12 год), то в Донецьку вже 12 год 29 хв, а у Львові в цей самий момент — лише II    год 33 хв 56 с.

За часів першої навколосвітньої експедиції Ф. Магеллана, коли після повернення з подорожі моряки помітили розбіжність у часі в один день, виникла потреба встановити лінію зміни дат.

Меридіан 180° — лінія зміни дат.

Для чого в жовтні та березні переводять стрілки годинника на 1 год.? З метою раціонального використання денного світла та економії електроенергії Декретом (Постановою) уряду запроваджується декретний час. В Україні з березня по жовтень діє літній час (стрілки годинника переводять на 1 год. вперед).

Виконання практичної роботи у друкованому зошиті

Практична робота №3. Аналіз карти годинних поясів світу. Розв’язування задач на визначення часу.

 

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

 

Гра. Вчитель називає місто, учні кажуть, який у ньому зараз час доби (ранок, обід, вечір, ніч)

 

Виконання практичної роботи у друкованому зошиті

Практична робота №3. Аналіз карти годинних поясів світу. Розв’язування задач на визначення часу.

 

VI. ПІДСУМОК УРОКУ

Складання сенкану до слова «Час»

Перший рядок – іменник (Час), який позначає зміст теми. Другий рядок - два прикметники, які описують властивості. Третій рядок - три дієслова, які вказують на його вплив, діяльність. Четвертий рядок - речення з чотирьох слів, що висловлює основну думку теми. П'ятий рядок – яскравий вислів, афоризм, який висловлює сутність явища.

 

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

  1. Опрацювати §12.
  2. Виконати завдання 1-6 на с.52

 

1

docx
Додано
23 липня 2018
Переглядів
3201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку