Урок музичного мистецтва: "ОСІННІ НАСТРОЇ В МУЗИЦІ" 1 клас

Про матеріал

Урок "Осінні настрої в музиці" включає в себе коротку біографію грузинського компози-тора Мераба Парцхаладзе, вступну бесіду, загадки, слухання поезій сучасних українських поетів та слухання фортепіанного твору Парцхаладзе - "Осінній дощик" з додатковим переглядом відео-кліпу. Наприкінці уроку вчитель та учні обговорюють картину відомого російського художника Олександра Герасімова – «Після дощу» з використанням різних фото-фільтрів.

Перегляд файлу

C:\Users\n_asty11\Downloads\ютуб-канал\парцхаладзе\титулка.jpg

 

Бесіда. Композитор.

https://img.discogs.com/M-uRwOJRboF8UhOADT1obJL1Kxw=/fit-in/300x300/filters:strip_icc():format(jpeg):mode_rgb():quality(40)/discogs-images/A-2517271-1436097837-3985.jpeg.jpg

(15 грудня 1924 14 лютого 2008)
Радянський композитор, заслужений

діяч мистецтв, народний артист


         М.О. Парцхаладзе народився 15 грудня 1924 року в Тбілісі, в сім'ї грузинського композитора. Музичні заняття Парцхаладзе почав у Грузії, але з 1946 року молодий композитор - студент Одеської, а потім Тбіліської консерваторії, там він удосконалює свою майстерність і в 1950 році приїжджає в Москву, де закінчує Московську консерваторію.

         Мераб Олексійович за роки своєї творчої діяльності створив твори в різноманітних музичних жанрах. Він пише симфонічну музику.
Один із найяскравіших творів цього жанру - симфонічна поема «Нестан» за мотивами поеми Шота Руставелі, «Витязь у тигровій шкурі», струнний квартет, соната для скрипки і фортепіано, камерні інструментальні твори.

         Пісні Парцхаладзе стали невід'ємною і яскравою частиною репертуару багатьох відомих хорових колективів в різних країнах. Цілий ряд пісень Мераба Олексійовича удостоєний премій на Всесоюзних та Всеукраїнських конкурсах. Багато уваги композитор приділив музиці для театру, радіо та кіно.

       Композитором написані понад 70 хорових творів для дітей і стільки ж дитячих хорових пісень.         Його хорові твори тісно пов'язані з грузинської народною піснею, вони різноманітні по динаміці, використовуються різні прийоми ведення звуку, різні штрихи, невеликі діапазони партій, прикраси в мелодії, що характерно для грузинської музики.

        Протягом усього життя Мераб Парцхаладзе пише музику для дітей. Це «Дитячий альбом», в якому 17 фортепіанних п'єс. І в кожній п'єсі знайдений характерний штрих,  що пробуджує фантазію маленького піаніста.

         Композитор Мераб Парцхаладзе помер 14 лютого 2008 року.  Розповідь про творчість цього грузинського митця хотілося б закінчити словами листа педагога з Нижнього Тагілу Н.А. Федченко: «Ваша музика, Мераб Олексійович, породжує дуже теплий і світлий настрій. Вона здатна виховати чуйність, привітність, добрий погляд на світ. А це так потрібно нашим дітям».

 

Загадка.

Завітала красуня  без фарб і без кисті,

Розфарбувала навкруг себе усе-усе листя.

(Осінь)

 

Бесіда. Осіння поезія. Осінній пейзаж.

         Багато поетів, художників, письменників, композиторів любили осінь і в своїх творах розповідали про неї. Давайте прочитаємо вірші про осінь, які написали наші українські сучасні поети. Яка осінь зображена в кожному з віршів? (Відповіді дітей)

 

 

Стежка, озеро, стіжок –
Все у падолисті,
І в гніздечку для пташок
Задрімав сухий листок,
Наче у колисці.
В. Скомаровський

 

Осінь фарби готувала,
У відерця наливала.
Змішувала, чаклувала,
Потім все розфарбувала.
Придивіться, все довкола
Стало різнокольоровим!
Н. Замрія

 

Лісом осінь походила —
Все навкруг позолотила.
Залишила лиш ялинку
Їжачкові на хатинку.
Г. Шевчук

 

Сіла осінь на порозі,
Довгі коси розплела,
Спілі яблука на возі
До бабусі привезла.
Л. Новикова

 

Слухання музики.

 

https://www.youtube.com/watch?v=WaxWuSEuMzo

 

Запитання.

      Який інструмент виконує даний твір? Яка швидкість виконання? Чи змінився б настрій твору, якби ми його виконали швидше або повільніше?

C:\Users\n_asty11\Downloads\ютуб-канал\парцхаладзе\после дождя.jpgОригінал.

     Пропоную вам розглянути картину відомого російського художника Олександра Михайловича Герасімова – «Після дощу» з використанням різних фото-фільтрів. Визначте, чи при цьому зміниться настрій картини? Який із варіантів найбільше підходить для п’єси Парцхаладзе «Осінній дощик»? Чому?

 

C:\Users\n_asty11\Downloads\ютуб-канал\парцхаладзе\IMG_6197.JPG C:\Users\n_asty11\Downloads\ютуб-канал\парцхаладзе\IMG_6198.JPG  C:\Users\n_asty11\Downloads\ютуб-канал\парцхаладзе\IMG_6200.JPG  C:\Users\n_asty11\Downloads\ютуб-канал\парцхаладзе\IMG_6199.JPG

 

Повторне слухання, узагальнення.

      Спробуйте придумати нову назву до цього музичного твору.

docx
Додано
9 жовтня 2018
Переглядів
1616
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку