Урок на тему: Іменник як самостійна частина мови: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль ( українська мова в 6-му класі з елементами народознавства)

Про матеріал

Розробка уроку підійде для вчителів, які викладають у 6 класах. Особливо напередодні свята Святого Миколая, коли діти чекають на подарунки. Було б доцільно провести незвичайний урок з теми: "Іменник як частина мови", але з використанням елементів з народознавства, щоб діти більше знали про походження та існування цього свята, які існують прикмети та вірування у цей день, яких традицій дотримуються цього дня.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іменник як самостійна частина мови: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль (урок з елементами народознавства)

Номер слайду 2

19 грудня день Святого Миколая

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

«Виростимо речення»- Як впаде великий іній - на гарний врожай ... . (хліба)- Як на Миколу піде ...., то врожай на озимину. (дощ)- Морозяний ... - на уроду хліба й городини. (день)- З цього дня підходять другі морози - Миколині: "На Студеного Миколу ... навалить гору". (снігу)- Скільки дає день Миколая снігу, стільки буде ... на Миколу теплого. (трави)Довідка: Хліб, трава, сніг, день, дощ.

Номер слайду 6

Гра «Хто зайвий?»- Слово, дух, свято, турбота, Миколай. - Опікун, святий, проповідувач, творець, благонадійник. - Печиво, подарунки, гості, миколайчики, солодощі. - Молитва, свічка, музиканти, гості, подарунки

Номер слайду 7

Подані поняття замініть одним словом:- Чудотворець, опікун, заступник;- Печиво, солодощі, "миколайчики", пісні;- радість, сміх, здоров'я, подарунки . Що ми можемо сказати про ці утворені слова?

Номер слайду 8

Лексичний диктант. Хай Микола принесе у хату здоров'я й радості багато, приємні, щирі поцілунки і ще багато подарунків!

Номер слайду 9

- Який день на Миколу зимового, такий і на Миколу літнього.

Номер слайду 10

- З давніх часів День Святого Миколая святкувався весело, заздалегідь готували подарунки, пекли печиво, запрошували музикантів, скликали гостей.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Домашнє завданняІ група - Написати листа Святому Миколаю.ІІ група - Написати діалог " Розмова зі Святим Миколаєм"ІІІ група - написати історії походження та святкування свята "День Святого Миколая".

pptx
Додано
15 грудня 2019
Переглядів
1032
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку