Приготування фруктово-ягідних коктейлів.
Тема уроку: Молочні коктейлі.
Мета уроку: Практично закріпити теоретичні знання, з технології приготування молочних коктейлів.
Виховна мета: виховувати в учнів бережливе ставлення до матеріальних цінностей, до продуктів.
Розвиваюча мета: розвивати навички учнів у самостійній роботі.
Місце проведення: бар-лабораторія.
Тип уроку − комбінований.
Матеріали та обладнання: столи, скатертини, скляний посуд, шейкер, барна склянка, барна ложка, ніж.
Тривалість уроку: 6 год.
Хід уроку
І. Вступний інструктаж:
Запитання:
1. Який повинен бути зовнішній вигляд бармена?
2. Які основні вимоги до обслуговування відвідувачів у барі?
3. Як повинен приймати замовлення бармен?
4. Що таке молочні коктейлі і в яких склянках їх подають?
Молочний коктейль — десертний напій на основі молока. Для додання коктейлю різних смаків, у нього додають сиропи, варення, фрукти, збиті вершки, креми, тертий шоколад та ін. харчові компоненти.
До молочних коктейлів відносяться будь коктейлі, зроблені на основі молочних продуктів, а не тільки морозива. До списку входять, наприклад: кефір, молоко, вершки тощо.
Хто саме придумав і подарував світу перший молочний коктейль - історія замовчує, але можна з упевненістю стверджувати, що сталося це в 1920-і роки в Америці за часів Великої депресії і сухого закону. Чи був цей напій плодом фантазії бармена котрий нудьгував або маленьким заохоченням для вибагливого синочка чиказького гангстера, невідомо.
У часи "сухого закону" в Америці придумали величезну кількість безалкогольних коктейлів, в які, тим не менш, можна було додати і "що міцніше" за бажанням клієнта. Були серед них і молочні.
Час заборон минуло, а безалкогольні коктейлі анітрохи не втратили популярності. Навіть навпаки: в 50-ті роки молочні коктейлі мали неймовірну популярності. Причому, не тільки в Америці, їх полюбили в усьому світі. А на батьківщині вони стали мало ні національним символом.
Крім ніжного смаку і приголомшливого аромату цей напій є відмінним джерелом енергії. Він калорійний, але при цьому в ньому мало жирів. Коктейль багатий мікроелементами, білками, мінералами і вітамінами, тому він ідеальний для сніданку або полудня.
Молочні коктейлі можна приготувати різними способами, основною властивістю яких є механічний вплив на молочну суміш — збиття. Для цього призначені такі побутові електроприлади як міксер і блендер. Також, молочний коктейль можна збити вручну: ручним міксером, за допомогою вінчика або в шейкера.
Для того, щоб приготувати ідеальний молочний коктейль в блендері або міксері буде доречним знати деякі секрети, зокрема:
Збиваємо в блендері до утворення густої пінки і подаємо відразу після приготування. До речі, кількість молока може варіюватися в залежності від ваших індивідуальних переваг. Якщо ви шанувальник густих коктейлів – зменшіть кількість молока і збільшіть морозива. Якщо ж наш варіант здається вам загустим, збільшіть кількість молока.
Напої призначені для систематичного вживання в складі харчових раціонів, що зберігають і поліпшують здоров'я і знижують ризик розвитку захворювань. Ці властивості напої мають завдяки наявності в їх складі функціональних інгредієнтів, володіють здатністю подавати позитивний вплив на фізіологічні функції і обмінні процеси в організмі людини.
Всі коктейлі готують безпосередньо перед вживанням і не підлягають тривалому зберіганню.
3) Перевірка теоретичних знань учнів:
4) Технічна безпека під час роботи учнів в барі-лабораторії.
ІІ. Поточний інструктаж
Самостійна робота ланок.
І. Ланка готує коктейль "Молоко з варенням"
Розкладка:
Молоко - 160 мл |
Варення - 40 г |
Вихід -200 мл. |
|
ІІ. Ланка готує коктейль "Молочний з бананом"
Розкладка:
Молоко - 150 мл |
Банан очищений - 50 г |
Вихід -200 мл. |
|
ІII. Ланка готує коктейль "Молочний м'ятний"
Розкладка:
Молоко - 150 мл |
Сироп м'ятний - 30 мл |
Вихід -180 мл. |
|
ІІІ. Заключний інструктаж
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ДНЗ " Чортківське ВПУ"
Розробка уроку
виробничого навчання
на тему:
"Молочні коктейлі"
Підготував: майстер в/н
Баюк С.Я.
смт.Заводське
2019р