Урок на тему "Молочні коктейлі (розробка для майстра в/н)"

Про матеріал
Для того, щоб приготувати ідеальний молочний коктейль в блендері або міксері буде доречним знати деякі секрети, зокрема: Потрібно використовувати охолоджене молоко. Оптимальною температурою +6 градусів. Приготування слід проводити на високих швидкостях збивання, не важливо міксером або блендером. Тоді консистенція продукту буде однорідною. Базовий коктейль з молоком – основа, на якій можна експериментувати. Міняйте смаки і кольори використовуючи соки, сиропи, топінги і т. д. Можете вибирати будь яке морозиво шоколадне, полуничне, фісташкове, мангове та ін. за бажанням. Додаючи в молочний напій ягоди, фрукти або ж лід обов’язково проціджують напій перед вживанням.
Перегляд файлу

Приготування фруктово-ягідних коктейлів.

Тема уроку: Молочні коктейлі.

Мета уроку: Практично закріпити теоретичні знання, з технології приготування молочних коктейлів.

Виховна мета: виховувати в учнів бережливе ставлення до матеріальних цінностей, до продуктів.

Розвиваюча мета: розвивати навички учнів у самостійній роботі.

Місце проведення: бар-лабораторія.

Тип уроку − комбінований.

Матеріали та обладнання: столи, скатертини, скляний посуд, шейкер, барна склянка, барна ложка, ніж.

Тривалість уроку: 6 год.

Хід уроку

І. Вступний інструктаж:

  1. Організаційна частина:
    1. перевірка присутності учнів на уроці;
    2. перевірка санітарного стану та зовнішнього вигляду учнів.
  2. Повідомлення теми та мети уроку: "Приготування молочних коктейлів". Характеристика, способи приготування, оформлення.

Запитання:

1. Який повинен бути зовнішній вигляд бармена?

2. Які основні вимоги до обслуговування відвідувачів у барі?

3. Як повинен приймати замовлення бармен?

4. Що таке молочні коктейлі і в яких склянках їх подають?

Молочний коктейль — десертний напій на основі молока. Для додання коктейлю різних смаків, у нього додають сиропи, варення, фрукти, збиті вершки, креми, тертий шоколад та ін. харчові компоненти.

До молочних коктейлів відносяться будь коктейлі, зроблені на основі молочних продуктів, а не тільки морозива. До списку входять, наприклад: кефір, молоко, вершки тощо.

Хто саме придумав і подарував світу перший молочний коктейль - історія замовчує, але можна з упевненістю стверджувати, що сталося це в 1920-і роки в Америці за часів Великої депресії і сухого закону. Чи був цей напій плодом фантазії бармена котрий нудьгував або маленьким заохоченням для вибагливого синочка чиказького гангстера, невідомо.

 У часи "сухого закону" в Америці придумали величезну кількість безалкогольних коктейлів, в які, тим не менш, можна було додати і "що міцніше" за бажанням клієнта. Були серед них і молочні. 

Час заборон минуло, а безалкогольні коктейлі анітрохи не втратили популярності. Навіть навпаки: в 50-ті  роки молочні коктейлі мали неймовірну популярності. Причому, не тільки в Америці,  їх полюбили в усьому світі. А на батьківщині вони стали мало ні національним символом.

Крім ніжного смаку і приголомшливого аромату цей напій є відмінним джерелом енергії. Він калорійний, але при цьому в ньому мало жирів. Коктейль багатий мікроелементами, білками, мінералами і вітамінами, тому він ідеальний для сніданку або полудня.

Молочні коктейлі можна приготувати різними способами, основною властивістю яких є механічний вплив на молочну суміш — збиття. Для цього призначені такі побутові електроприлади як міксер і блендер. Також, молочний коктейль можна збити вручну: ручним міксером, за допомогою вінчика або в шейкера.

Для того, щоб приготувати ідеальний молочний коктейль в блендері або міксері буде доречним знати деякі секрети, зокрема:

  • Потрібно використовувати охолоджене молоко. Оптимальною температурою +6 градусів.
  • Приготування слід проводити на високих швидкостях збивання, не важливо міксером або блендером. Тоді консистенція продукту буде однорідною.
  • Базовий коктейль з молоком – основа, на якій можна експериментувати. Міняйте смаки і кольори використовуючи соки, сиропи, топінги і т. д.
  • Можете вибирати будь яке морозиво шоколадне, полуничне, фісташкове, мангове та ін. за бажанням.
  • Додаючи в молочний напій ягоди, фрукти або ж лід обов’язково проціджують напій перед вживанням.

Збиваємо в блендері до утворення густої пінки і подаємо відразу після приготування. До речі, кількість молока може варіюватися в залежності від ваших індивідуальних переваг. Якщо ви шанувальник густих коктейлів – зменшіть кількість молока і збільшіть морозива. Якщо ж наш варіант здається вам загустим, збільшіть кількість молока.

Напої призначені для систематичного вживання в складі харчових раціонів, що зберігають і поліпшують здоров'я і знижують ризик розвитку захворювань. Ці властивості напої мають завдяки наявності в їх складі функціональних інгредієнтів, володіють здатністю подавати позитивний вплив на фізіологічні функції і обмінні процеси в організмі людини.

Всі коктейлі готують безпосередньо перед вживанням і не підлягають тривалому зберіганню.

3) Перевірка теоретичних знань учнів:

  1. В яких склянках подають молочні коктейлі?
  2. Яке приладдя використовують для виготовлення даних коктейлів?
  3. Як оформляють молочні коктейлі?
  4. Як готують коктейлі даної групи?
  5. Які допоміжні продукти можуть використовувати при виготовленні даних коктейлів?

4) Технічна безпека під час роботи учнів в барі-лабораторії.

  1. правила техніки безпеки під час роботи учнів з електроприладами;
  2. правила з пожежної безпеки;
  3. поведінка з ножем.

ІІ. Поточний інструктаж

  1. Організація робочих місць.
  2. Підготовка продуктів для приготування коктейлів.
  3. Приготування коктейлів по темі.

Самостійна робота ланок.

  1. Розстановка ланок то робочих місцях.
  2. Отримування і вимірювання компонентів для приготування молочних коктейлів.
  3. Видача ланкам інструкційно-технологічних карт згідно технологічних процесів.

 

І. Ланка готує коктейль "Молоко з варенням"

Розкладка:

Молоко - 160 мл

Варення - 40 г

Вихід -200 мл.

 

ІІ. Ланка готує коктейль "Молочний з бананом"

Розкладка:

Молоко - 150 мл

Банан очищений - 50 г

Вихід -200 мл.

 

ІII. Ланка готує коктейль "Молочний м'ятний"

Розкладка:

Молоко - 150 мл

Сироп м'ятний - 30 мл

Вихід -180 мл.

 

  1. Контроль за роботою кожної ланки.
  2. Проведення обходу ланок з метою огляду та контролю за дотриманням технологічних операцій.
  3. Дотримання правил техніки безпеки і санітарії.
  4. Надання допомоги відстаючим ланкам.
  5. Подача готових напоїв для дегустації.
  6. Прибирання робочих місць

ІІІ. Заключний інструктаж

  1. Проаналізувати виконані учнями завдання.
  2. Зробити висновки про досягнення мети.
  3. Оцінити роботу кожного учня.
  4. Оголосити оцінки за виконані завдання.
  5. Завдання до дому.


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДНЗ " Чортківське ВПУ"

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробка уроку

виробничого навчання

на тему:

"Молочні коктейлі"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготував: майстер в/н

Баюк С.Я.

 

 

 

смт.Заводське

2019р

docx
Додано
1 березня 2019
Переглядів
2762
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку