Урок-одкровення за творчістю Лесі Українки + презентація та відео

Про матеріал
Розробка містить конспект уроку, презентацію та відео, які допоможуть налаштувати дітей на відверте спілкування за біографією та творчістю Лесі Українки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Так! Я буду крізь сльози сміятися, серед лиха співати пісні»Життя та творчість Лесі Українки

Номер слайду 2

Народилася Леся Українка в родині українських інтелігентів. Мати – Ольга Петрівна Драгоманова (Олена Пчілка), дитяча письменниця, грецького походження. Батько – Петро Антонович Косач, належав до відомого боснійського роду і був юристом. В родині було шестеро дітей.

Номер слайду 3

В КОЛОДЯЖНОМУ Я НЕ ПОЧУВАЮ СЕБЕ ЗАЙВОЮ НА СВІТІ…» «Ні про Київ, ні про Гадяч, ні про хутір я не можу так, як про Колодяжне, сказати що, мовляв, їду «додому»... а потім то все було тимчасове, випадкове і не своє», — писала Леся Українка.  Літературно-меморіальний музей у  с. Колодяжному Ковельського району  Волинської області, заснований 1949 в садибі, де пройшли дитячі та юнацькі роки Леся Українки.

Номер слайду 4

Лесина кімната в Колодяжному

Номер слайду 5

. Писати поезії Леся Українка почала рано, 9-літньою дівчиною (вірш «Надія»). Леся написала цей перший у своєму житті вірш під впливом звістки про долю своєї тітки  Олени Антонівни Косач. Надія Ні долі, ні волі у мене нема, Зосталася тільки надія одна: Надія вернутись ще раз на Вкраїну, Поглянути ще раз на рідну країну, Поглянути ще раз на синій Дніпро, – Там жити чи вмерти, мені все одно; Поглянути ще раз на степ, могилки, Востаннє згадати палкої гадки… Ні долі, ні волі у мене нема, Зосталася тільки надія одна

Номер слайду 6

Коли їй виповнилося 5 років, батьки купили їй фортепіано. Вона не тільки успішно вчилась грати, а й сама бралася складати музичні твори.    

Номер слайду 7

Зовсім маленької – в 6 років – навчилася шити і вишивати, а згодом навіть взялася мережити батькові сорочку.

Номер слайду 8

Не випадково, відвідуючи вперше могилу Кобзаря в Каневі, Леся привезла з собою власноруч вишитий рушник

Номер слайду 9

Леся була досить освіченою дівчиною, ще в 4 роки навчилась читати, а в 5 років — грати на роялі, шестилітньою вона вже майстерно вишивала, а у дев’ять – написала свій перший вірш. Про рівень її розвитку свідчить також і те, що всього у 19 років Українка написала підручник «Стародавня історія східних народів» для своїх сестер. Крім того, поетеса добре знала 7 європейських мов: українську, французьку, німецьку, англійську, польську, російську та італійську, — а також давньогрецьку і латинську. До 5-го класу Лесю мати не віддавала до школи, а навчала вдома за власною програмою, наймала приватних вчителів.

Номер слайду 10

Вимушені потребою лікування подорожі до Німеччини, Австро-Угорщини, Італії, Єгипту, кількаразові перебування на Кавказі, в Криму збагатили її враження та сприяли розширенню кругозору письменниці. Побувавши в 1891р. у Галичині, а пізніше й на Буковині, Українка познайомилася з багатьма визначними діячами Західної України:  І. Франком, М. Павликом,  О. Кобилянською, В. Стефаником, О. Маковеєм, Н. Кобринською.  Прощай, Волинь! прощай, рідний куточок! Мене від тебе доленька жене, Немов од дерева одірваний листочок…

Номер слайду 11

Хрещеним батьком Лесі в українській літературі був І. Я. Франко

Номер слайду 12

Хворобливу і тендітну Лесю Франко назвав «єдиним мужчиною в нашому письменстві»

Номер слайду 13

В 11 років Лесю скувала хвороба (туберкульоз кісток). Дівчині доводилось місяцями бути прикутою до ліжка. Все її життя було боротьбою з тяжкою недугою. 1897 року дівчині роблять операцію в Берліні, але 1901 року, після того, як Леся Українка доглядала хворого Сергія Мержинського, вона захворіла ще й на сухоти легень. Відтоді поетеса жила в санаторіях: у Карпатах, у Сан-Ремо, дві зими на Кавказі. Потім — Ялта, Кутаїсі, знову Берлін. Писала Леся в гарячковім натхненні, бо поспішала (адже померла у 42 роки!) висловити все, що було на серці.

Номер слайду 14

В останні роки життя очі Лесі Українки набули надзвичайного блакитного кольору. Цікаво, що до того вони не мали настільки інтенсивного забарвлення. Цей факт дійсно дивував усіх довкола, адже очі поетеси були наче неземні.. Про це згадує у своїх спогадах Лесина сестра Ісидора Косач-Борисова.

Перегляд файлу

Урок української лiтератури у 8 класi

 

ТЕМА. «Мрiї зламане крило..»

 

(Життя та творчiсть Лесi Украiнки)

 

Мета: вiдкрити невiдомi сторiнки iз життя i творчостi поетеси, допомогти усвiдомити велич ii життєвого подвигу; розвивати навички сприйняття i засвоєння знань, умiння видiляти головне висловлювати власнi думки; виховувати медiа культуру, стiйкiсть у життєвих труднощах, цiлеспрямованiсть, принциповiсть, прагнення до самоосвiти.

 

Обладнання: потрет письменницi, ілюстрації до життєвого i творчого шляху, мультимедiйна презентацii.

 

Тип уроку: урок-одкровення

 

Хiд уроку

 

  1. Органiзацiйний момент
  2. Повiдомлення теми та мети.

 

Сьогоднi я б хотiла поспiлкуватися з вами у незвичнiй формi. У нас урок-одкровення.

 

  1. Повiдомлення учня -

 

ОДКРОВЕННЯ

  1. Раптове осягнення iстини.
  2. Щось нове, досi невiдоме, щойно вiдкрите, з’ясоване.
  3. Вiдверта роздовiдь; сповiдь.

 

      2. Слово вчителя

 

Отже, я сподiваюсь, що протягом уроку ви дійсно щось для себе відкриєте, з’ясуєте або будете мати можливість поділитися з нами відвертими думками.

Починаймо.

На дошцi ви бачите портрет Лариси Петрiвни Косач, знаноi у всьому свiтi пiд псевдонiмом - Леся Украiнка. Мабуть, не знайдеться жодної людини, яка б не знала цього iменi i бодай хоч трiшечки про ii життя та творчiсть. Але ми сьогоднi спробуємо вiдкрити для себе нову Лесю, поговорити про вiдомi факти ii життя.

 

III. Актуалiзацiя опорних знань

  1. Фронтальне опитування у супроводi презентації
  • Життєве кредо Л.П.Косач (1 слайд)
  • В якiй сiм’i народилася Леся Украiнка? (2 слайд)
  • Освiта
  • Де пройшла більша частина ii життя?(3 слайд i 4 слайд)
  • Як називався перший вiрш дiвчини i кому вiн був присвячений? (5 слайд)
  • На якому музичному iнструментi грала дiвчина? (6 слайд)
  • Якi таланти мала Леся (7 - 10 слайд)
  • Що сталося з Лесею у десятирічному віці й вплинуло на все ii подальше життя? (11 cлайд)
  • Який спосіб життя вела письменниця?
  • Хто з украiнських письменникiв першим помiтив талановитому поетесу? (13-14 слайд)
  • Назва першої збірки?
  • З якими творами ми познайомилися в цьому роцi на уроках украiнськоi лiтератури?
  • Хто виступає ліричним героєм у цих творах?
  • Де пройшли останнi днi Лесi? (16 слайд)

Життя - подвиг, життя - боротьба. Саме таким  ми побачили життєвий шлях письменниці.

 

IV.  Осмислення навчального матеріалу

  • У чому Леся бачила сенс життя?

Давайте пригадаємо, як вона це зазначає вустами ліричного героя у вiршi «Хотiла б я пiснею стати..» (виразне читання учнем)

  • Якою була Леся?
  • Що допомагало їй у найскрутніші хвилини?

Давайте помiркуємо над цим. Пропоную вашiй увазi вiдеоролiк Олександра Iскiмжi за мотивами притчи «4 свiчки».

 

ВІДЕО  https://youtu.be/eETRJ98E1Do

 

 

Супровiд притчи:

 

Чотири свiчки спокiйно горiли i потихеньку танули… Було так тихо, що чулося як вони розмовляють.

 

Перша сказала: “Я - СПОКІЙ. На жаль, люди не вмiють мене зберегти… Думаю, менi не залишається нiчого iншого як згаснути!...” I вогник цiєi свiчки згас.

 

Друга сказала: “Я - ВІРА. Нажаль, я нiкому не потрiбна. Люди не хочуть нiчого слухати про мене, тому нема сенсу менi горiти далi…” Ледве сказала таке - подув легкий вiтерець i загасив свiчку.

 

Дуже засмутившись, третя свiчка вимовила: “Я- ЛЮБОВ… У мене немає бiльше сил горiти далi… Люди не цінують мене i не розумiють. Довго не ждала i ця свічка - згасла.

 

Раптом… У кiмнату зайшла дитина i побачила згаслі свічки. Злякавшись, вона закричала:

  • Що ви робите?!... Ви ПОВИННІ горiти!!! Я боюся темряви!...

Промовивши це, вона заплакала.

Схвильована четверта свiчка сказала: “Не бiйся i не плач! ПОКИ Я ГОРЮ, ЗАВЖДИ МОЖНА ЗАПАЛИТИ ІНШІ ТРИ СВІЧКИ… Я - НАДІЯ!!!”

 

Бесiда за притчею.

  • Як ви зрозумiли притчу?
  • Як вона пов’язана з темою уроку?
  • А що для вас означає це поняття?
  • Чому можна повчится у письменницi?

Дійсно, Лариса Петрівна Косач - не тільки талановита поетеса, а й сильна особистість, мужня жінка. Вона заслуговує на те, щоб її пам'ятали, присвячували вірші, писали листи, встановлювали пам'ятники тощо.

 

      Завдяки організаційній і фінансовій підтримці Лесі Українки і Климента Квітки, у 1908 р. Філарет Колесса відправився зі Львова у Миргород на Полтавщині, де з допомогою кобзаря, художника й етнографа Опанаса Сластьона записав на фонограф думи і пісні від шести виконавців. Після повернення Ф. Колесси до Львова, О. Сластьон продовжував записувати думи у кобзарів до 1910 р. Окрім того, записувала кобзарів на фонограф і сама Леся Українка. Один з фоноваликів Лесі Українки містить фрагмент пісні, наспіваної жіночим голосом. На думку етномузиколога Юрія Сливинського, на цьому фоновалику зафіксовано голос самої Лесі.

Про фонограф:

Фонограф, за допомогою якого зроблено записи, був першим у світі засобом, який давав можливість зафіксувати і відтворити аудіосигнал. Якість запису була значно нижчою порівняно з сучасними засобами. Цей спосіб був повністю акустичним - без використовування мікрофона: виконавець співав у рупор, до якого прикріплена голка, що наносила коливання на восковий циліндр. При кожному програванні на фонографі якість запису погіршується, оскільки матеріал, з якого зроблені циліндри, досить м'який.

З плином часу також інші чинники починають негативно впливати на якість циліндрів: тріщини, пліснява. На сторінці, де розміщено записи, вони позначені різними кольорами залежно від того, наскільки добре зберігся запис. Я сподіваюсь, що сьогодні ви так добре познайомилися з життям Лесі, наче б то знали її особисто. А послухавши її голос, взагалі зможете уявити її і зрозуміти.

(Запис голосу)

 

V. Підсумки уроку.

  • Чи можна назвати життя Лесі Українки подвигом?
  • Риси характеру поетеси?
  • Що ж для вас сьогоднi на уроцi стало одкровенням?

 

VI. Д.З.

 Скласти сенкан про Л. Украiнку або закiнчити фразу: <Для мене Леся Украiнка - це…>

Оцiнювання

zip
Додано
26 січня 2022
Переглядів
339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку