Основи здоров’я 9 клас
Узагальнення знань з теми «Фізична складова здоров’я»
ПІ учня____________________________________________________
І рівень. (0,5 бала за правильну відповідь. Всього – 6 балів)
1. Чинники,що впливають на здоров'я:
а)стан навколишнього середовища; б)спосіб життя; в)звички
г)медицина; д)спадковість
2. Будь-які активності, в яких задіяно великі групи м’язів і які виконуються ритмічно в помірному темпі протягом щонайменше 10 хвилин тричі на день або 20-30 хвилин одноразово, називаються:
а) аеробними; б) анаеробними.
3. Повноцінні білки є у продуктах:
а) тваринного походження; б) рослинного походження.
4. Які продукти особливо багаті на клітковину (харчові волокна)?
а) зелені овочі; б) молочні продукти; в) солодощі; г)вироби з цільного зерна.
5.Чинники,що сприяють особистому здоров'ю:
а)харчування; б)рухова активність; в)вміння керувати емоціями; г)відпочинок; д)особиста гігієна; е)вміння швидко знаходити друзів
6. Види рухової активності:
а)повільна; б)помірна; в)низька; г)швидка; д)інтенсивна
7. Назвіть принцип рухової активності : займатися щодня або не рідше ніж тричі на тиждень.
а)систематичність; б)поступовість; в)різноманітність
8. Виконання фізичних вправ сприяє розвитку фізичних якостей - це....
а)витривалість; б)сила; в)гнучкість; г)швидкість; д)спритність
9.Порушення функцій організму,яке сталося через обмеження рухової активності, - це
а)гіпокенезія; б)гіперкінезія; в)гіпотермія; г)гіподинамія.
10. Найнебезпечнішими для здоров’я є жири, які містяться:
а) у вершковому маслі; б) соняшниковій олії; в) фастфуді; г) маргаринах; д) горіхах.
11. Продуктів якої харчової групи має бути найбільше в раціоні:
а) зернові продукти; б) фрукти та овочі; в) молочні продукти; г)м’ясо і рослинні білки;
д) солодощі і солоні закуски.
12. Співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин, що містяться у 100 г продукту, це:
а) енергетична цінність продукту; б) харчова цінність продукту.
ІІ рівень. ( 1 бал за правильну відповідь. Всього – 6 балів)
Доповніть речення необхідними термінами:
1.харчова піраміда |
А.Фізичні вправи сприяють підвищенню щільності кісткової тканини і знижують ризик виникнення … |
2. остеопорозу |
Б. Інструмент для моніторингу маси тіла, створений на замовлення страхових компаній - … |
3.харчові волокна |
В. Інструмент для планування збалансованого раціону харчування - … |
4. ІМТ (індекс маси тіла) |
Г. Формується у дитячому віці, утруднює контроль за масою тіла - … |
5. холестерин |
Д. Збільшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань - … |
6. ожиріння |
Е. Проходячи через шлунково-кишковий тракт, прискорюють процеси травлення, очищують кишечник, запобігають його розладам - … |