Урок "Паливні ресурси України"

Про матеріал
Ознайомити учнів з родовищами паливних ресурсів України, допомогти зрозуміти, як тепло подається у будинки, формувати поняття теплоносій та визначити його роль у процесі вироблення тепла.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Паливні ресурси України. Учитель фізики та інформатики. Брагинівського ліцею. Гуменюк В. М.

Номер слайду 2

Мета уроку: ознайомити учнів з родовищами паливних ресурсів України,допомогти зрозуміти, як тепло подається у будинки, формувати поняття теплоносій та визначити його роль у процесі вироблення тепла.

Номер слайду 3

Основні запаси кам'яного вугілля зосередженні В Донецькому ( 98%) і Львівсько – Волинському (2% ) басейнах. Понад третина запасів басейнів – коксове вугілля. У Донбасі вугілля залягає на глибині 1200 м, товщина пласта 0,5 – 2 м, це ускладнює видобуток, зумовлює високу вартість. Добування вугілля у Львівсько – Волинському басейні більш просте, товщина пластів - до 2 м, і запаси становлять 1 млрд. тонн.

Номер слайду 4

Запаси бурого вугілля зосередженні в Придніпровському басейні. Найбільші родовища - Коростишівське ( Житомирська обл. ),Звенигородське ( Черкаська обл. ) та Олександрійське ( Кіровоградська обл. ). Запаси оцінюються в 2 – 6 млрд. тонн, у тому числі 0,5 млрд. тонн придатні для відкритого видобутку. Є поклади і в Донбасі, і в Закарпатті та на Поділлі.

Номер слайду 5

Родовища нафти і газу зосереджені в Придніпровському, Прикарпатському і Причорноморському регіонах. В Україні налічується 214 нафтових і газових родовищ. Найбільшими вважаються Прилуцьке і Леляківське ( Чернігівська обл. ), Рибальське і Качанівське ( Сумська обл. ), Зачепилівське, Радченківське і Сагадацьке ( Полтавська обл. ), Бориславське, Битівське, Долинське ( Прикарпаття ).

Номер слайду 6

Найбільшими родовищами природного газу є Шебелинське, Єфремівське і Кегичівське ( Харківська обл. ), Перищепинське ( Дніпропетровська обл. ), Малишівське , Диканське ( Полтавська обл. ), Качанівське ( Сумська обл. ), Дашавське, Калуське, Угерське, Опарське ( Прикарпаття ).

Номер слайду 7

В Україні понад 2500 родовищ торфу, запаси оцінюють у 2,2 млрд. тонн. Поклади торфу розміщенні у Волинській, Рівненській, Київській, Чернігівській, Львівській областях.

Номер слайду 8

У котельні спалюють газ, і продукти згоряння нагрівають воду, яка стає гарячою або перетворюється у пару. Газ, пара або рідина , які передають тепло в системі теплопостачання, - це теплоносії. З котла теплоносії надходить у центральну розподільну систему (ЦРМ ). ЦРМ – це мережа трубопроводів різного діаметра: від 150 – 200 мм до 700 – 900 мм.

Номер слайду 9

З ЦРС теплоносії подаються на центральні теплові пункти. Вони нагрівають воду в системі опалення будинків і воду для водопостачання. Потім вони повертаються назад у котельню. Кількість теплоти, що виробляється та подається підприємством своїм споживачам, вимірюється у гігакалоріях. 1 Гкал = 1000000 ккал

Номер слайду 10

Схема процесу подачі тепла споживачам Котельня. ЦТПt₁=t₄=t₂=t₃=Теплоносій. Гаряча вода. Остигла вода. Теплоносій. Споживач

Номер слайду 11

Домашня робота. Обговорити з батьками основні показники роботи комунального підприємства теплопостачання. Скласти анафори до слів споживач, теплоносій, опалення. Написати міні – твір « Звідки тепло у будинку? Як його зберегти? ».

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
8 червня 2023
Переглядів
215
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку