Урок-подорож та презентація "Музика рідного дому"(продовження)

Про матеріал

Матеріал містить розробку уроку №2 у 7 класі "Музика рідного дому" та презентацію,де продовжується зустріч учнів з українською піснею через творчість П.Майбороди , О.Білаша,І.Білик,О.Пономарьова, Руслани Лижичко.

Перегляд файлу

Урок №2

Тема: « Пісні рідного дому»(продовження)

Мета:продовжити зустріч учнів з українською піснею через творчість П.Майбороди , О.Білаша,І.Білик,О.Пономарьова,Руслани;дати визначення поняття «музичний образ»;розвивати наочно-образне та логічне мислення,вокально-хорові навички;прищеплювати любов і повагу

 до вітчизняної музики;виховувати культуру слухання музики.

Музичний матеріал: О.Злотник «Музика рідного дому»,О.Білаш «Два кольори»,П.Майборода «Пісня про рушник»,І.Білик «Країна»,Р.Лежичко «Знаю я».

Тип уроку: урок-подорож,урок поглиблення теми.

Обладнання: презентація,магнітофон,акордеон,папір А3 та кольорові олівці.

                                                   Хід уроку.

І.Організаційний момент .Музичне привітання.

ІІ.Мотивація навчальної діяльності.

  • Яка ваша улюблена українська пісня та хто її виконує?

(Відповіді учнів))

Робота у групах «Квітка музичних уподобань»

(Дома діти повинні були дізнатися про улюблені українські пісні та виконавців у членів своєї родини. На уроці кожен член групи записує на окремих пелюстках свою інформацію,а потім створюється квітка групи. Квітки вивішуються на дошці.)

ІІІ.Актуалізація опорних знань.

  • А яку пісню ми почали вивчати на минулому уроці?
  • Хто її автор?
  • Що ви про нього пам ятаєте?

ІV.Розучування пісні О.Злотника «Музика рідного дому» (2к)

Розспівування.

Повторення 1куп., робота над 2куп.Робота над елементами 2-хголосся у приспіві.

V .Викладення нового матеріалу.

А зараз ми продовжимо нашу подорож  та знайомство з піснями нашого краю (слайд19)( Полта́вщина — історична територія України, яка розміщена переважно на лівому березі Дніпра,за кількістю населення  займає 11 місце серед областей України. Земля багата на видатні особистості. Тут народилися літератори: М.В.Гоголь,І.П.Котляревський Панас Мирний,Г.С.Сковорода,

М.П.Старицький,П.А.Загребельний;педагог А.С.Макаренко,композитор

  М.Лисенко та І.Дунаєвський. З Полтавщиною пов'язані різні періоди життя і творчості Т. Г. Шевченка, композитора М. М. Калачевського, поетеси Л. Українки, російських письменників І. Буніна, М. Горького і В. Короленка, природознавців М. І. Вавилова, В. І. Вернадського, російського хірурга М. В. Скліфосовського та кінорежисера О. П. Довженка. На цій дивовижній землі також народилися творці першого покоління української естрадної пісні Олександр Білаш та Платон Майборода. Їхні пісні виконувалися, як правило, під оркестр (естрадний, естрадно-симфонічний, народних інструментів,іноді камерний).(слайд20)

      «Я з пісні народної виріс» - говорив О.Білаш. Зоряний дебют композитора,відбувся у 1961-й році,коли  на екрани вийшов фільм "Роман і Франческа", в якому прозвучала пісня на музику Олександра Білаша (вірші Дмитра Павличка),його ім'я майже відразу стало знаменитим.

     Та головним пісенним шедевром, народженим у цьому співавторстві, стали "Два кольори". Багато хто в долі героя впізнавав свою долю. І пісня "пішла" а народ.

 

Історія пісні

У 1964 році поет написав вірш «Два кольори», який буквально за півгодини перетворився у пісню. Павличкові вдалося у невеличкому за розміром творі вмістити усе життя: від того часу, коли він був малим, до того, коли йому «війнула в очі сивина». А композитор Олександр Білаш написав музику, яку добре знає вже декілька поколінь українців.

Написання пісні «Два кольори» відбулося за цікавих обставин. У високосний 1964 рік, 29 лютого на з’їзді комсомолу України, у приміщенні Верховної ради УРСР нудьгували поет Дмитро Павличко та композитор Олександр Білаш. «Було нецікаво, тому вони роздивлялися по залу, – згадує донька композитора Олеся Білаш. – Раптом батько попереду побачив жіночку з накинутою на плечі хусткою: на чорному тлі – червоні троянди, такі яскраві, що вбирають очі!

– Бачиш оту жіночку? – спитав батько Павличка. – Дивись, яка хустка –червоне і чорне.

– Червоне – то любов, а чорне – то журба, – відповів Дмитро Васильович».

В інтерв’ю львівській газеті «Високий замок» Павличко зізнався, що гарні плечі, вкриті чорною хусткою з великими червоними трояндами, належали Любі Молдаван, тодішній колгоспниці з села Бочківці Хотинського району Чернівецької області (пізніше вона стала відомою вченою в галузі сільського господарства, доктором наук).

Саме її образ нагадав поетові вишивані хустки і сорочки, які одягали в його селі на Івано-франківщині. «Хустка Люби навіяла мені спогад про батькову улюблену пісню, що вишита хустка любить молдаван. Від тих спогадів я на тому з’їзді на колінах написав першу строфу». Після цього, згадує автор, вони разом із Олександром Білашем потихеньку втекли зі з’їзду комсомолу до Будинку творчості у Ворзелі, що під Києвом. Там композитор мав свою кімнату і перебував певний час на відпочинку. Для праці та натхнення стояв рояль. За короткий час народилася пісня, яку заспівав Олександр Білаш.

 

Слухання   пісні О.Білаша  «Два кольори»

  • Які почуття викликає пісня?

 

   «Батьком» української естради справедливо називають Платона

 Майбороду— автора  численних пісень і хорів і обробок народних пісень,

а також ліричних композицій.

     Та найбільшим успіхом і в Україні, і поза її межами користується "Пісня про рушник". Вона була написана до кінофільму "Літа молодії" (1959) на одному диханні. Укладаючи музичні фрази, П.Майборода навіть зробив начерк приблизного варіанта поетичного тексту: Пишучи слова до цієї пісні, А.Малишко зберіг перші два рядки, запропоновані композитором.     Про неповторність і незвичайність таланту композитора влучно висловився Олександр Білаш, знайшовши чи не найвиразніше визначення сутності Майбороди як явища: "Платон Майборода вибухнув піснею".

 

Слухання пісні П.Майбороди «Пісня про рушник»

  • Охарактеризуй засоби музичної виразності та мелодію твору.

 

Кінець ХХ-поч. ХХІ ст. ознаменувався появою нових імен на сцені

української естради. Наприклад, співаки Ірина Білик, Олександр Пономарьов, Руслана та багато інших досить швидко стали відомими(слайд21) .У цей

 час дуже популярними стають відеоролики до пісень, які приваблюють не лише слухачів, а й глядачів. Так, у кліпі за піснею Руслани «Знаю я» поєднано мальовничі пейзажі Карпат із місцевим колоритним обрядом

 весілля у народних костюмах.

Слухання уривків з пісень І.Білик «Країна» та Р.Лежичко «Знаю я»

  -Розкажи про своє враження від прослуханих пісень. Яка з

них тобі сподобалася найбільше?

VІ.Підсумок.

Закінчаємо  створення ментальної карти «Пісні мого краю»(робота в групах).

(слайд22)

VІІ.Домашнє завдання.

Слухати українські пісні. Створити (за бажанням) відеоряд до улюбленої української пісні.

 

 

 

docx
Додано
31 серпня 2018
Переглядів
1421
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку