УРОК ПОЗАКЛАСНОГО ЧИТАННЯ "БЕЗ ВЕРБИ І КАЛИНИ НЕМА УКРАЇНИ"

Про матеріал
- продовжити формувати знання дітей про калину , як символ України; - вдосконалювати уміння учнів правильно інтонувати прочитане ; - сприяти збагаченню словникового запасу ; - розвивати зв’язне мовлення , уміння зосереджено сприймати зміст тексту; - виховувати любов до рідної Батьківщини , повагу до традицій свого народу .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

"Без верби і калини нема України. Народна легенда "Як Оксана вербою стала""До уроку ПОЗАКЛАСНОГО ЧИТАННЯ2 клас

Номер слайду 2

Щоб день хороший розпочати ,Треба друзів привітати . Треба разом привітатись : - Добрий день !Дружно й радісно сказати : - Добрий день !Вліво , вправо поверніться ,Одне одному всміхніться : - Добрий день !

Номер слайду 3

НАШ ДЕВІЗ : На уроці ми працюємо , Швидко і правильно читаємо , Всі разом розповідаємо , Мовлення розвиваємо .

Номер слайду 4

За хатою у садочку , у зеленому віночку ,У червоному намисті дівчинонька чепуриться.І збігаються всі діти , щоб на неї поглядіти . За намисто кожен смик та й укине на язик . Робота над загадкою

Номер слайду 5

Робота над загадкою. Я дерево – символ. Зі мною в руках. Великдень зустрічають. У наших краях.

Номер слайду 6

Знайдіть зображення дерева верби серед інших дерев

Номер слайду 7

За якими ознаками ви визначили вербу? Що допомогло вам це зробити?Де ви бачили верби у нашій місцевості?У яких частинах села найчастіше саджають, ростуть верби? (біля води)

Номер слайду 8

Гра «Прочитай прислів'я»

Номер слайду 9

https://youtu.be/z. Tvlg. P7 RIY0 Без верби і калини нема України

Номер слайду 10

2.1 . Розповідь легенди про калину . https://youtu.be/m. FI79 FTf. MM0 «Калина» Г. Демченко- Сподобалась? Чим саме? - Діти, якого кольору ягоди калини ? Чому ця рослина має таку назву? - Чого навчають нас такі легенди?

Номер слайду 11

Властивості калини У лузі стоїть журлива калина. Цвіт калини схожий на фату нареченої. , Калина любить вологі місця, може рости у лісі, лузі, біля хати. Це невисокий, але пишний кущ. Листя темно-зеленого кольору. Гілля тонке, розгалужене. Цвіте білим цвітом, наче наречена у фаті. Ягоди мають кислувато-терпкий смак та цілющий сік. Красива калина в усі пори року. Навесні цвіт калини приваблює бджілок, які збирають нектар та запилюють цвіт, щоб були плоди. А восени ягоди приваблюють птахів. Вони і взимку люблять ласувати ягідками, бо стають ще смачнішими. Калина має лікарські властивості. Її ягоди смачні, в них міститься маса вітамінів, більше ніж у лимона. Свіжі ягоди рекомендують при серцевих захворюваннях, при кашлі. Чай з калини допомагає при простуді. Соком калини навіть вмивалися, щоб обличчя рум’янілось.

Номер слайду 12

КАЛИНАКРАСИВА,РОЗКІШНАКВІТНЕ, БУЯЄ, ПАХНЕКРАСА УКРАЇНИ! СЕНКАН

Номер слайду 13

Фізкультхвилинка . На мелодію пісні «Україно, ми твоя надія.» https://youtu.be/8 Hv. WHk. DLDq. M

Номер слайду 14

– А зараз ми попрацюємо з текстом, в якому розповідається про ці рослини. Текст називається «Без верби та калини – нема України»

Номер слайду 15

Без верби та калини – нема України Багато років на узліссі росли поряд Верба та Калина. Та одного разу вони засперечалися. - Сестрице , ніяк я не розумію , за що вам така пошана ? Адже я перша вітаю всіх із настанням весни . Ще тільки зійде сніг , ледь пригріє сонечко , а я вже дарую всьому світу пухнасті котики . А ти завітаєш тоді , коли вже й так багато квітів. - Так , але моїм цвітом усі милуються . Навіть порівнюють мене з молодою вродливою дівчиною . - Я росту біля річок , ставків . На мене всі звертають увагу . А ти ростеш у лісі , де тебе й не видно серед дерев . - Але мене часто саджають і біля двору , тому , що я – оберіг для хати . Моїми плодами люблять ласувати не лише пташки .

Номер слайду 16

- З моїх віт люди плетуть різні речі . А твої ні на що не придатні ! - Але мої плоди приносять багато користі ! Вони лікують від застуди, зміцнюють організм. Навіть кісточки в них незвичайні – вони схожі на сердечко ! - Добре , сестрице ! Чого нам сперечатися ? Ми обидві важливі . Адже недарма в народі кажуть , що без нас немає України .

Номер слайду 17

Читання віршів про калину . ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА . Спів пісні «ОЙ У ЛУЗІ ЧЕРВОНА КАЛИНА». https://youtu.be/04d3cf. NBU3k

Номер слайду 18

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯНа наступний урок позакласного читання підготуйте оповідання, вірші на тему «Буду я природі другом». Ці тексти можуть бути про рослин, тварин, річки, все що стосується природи.

pptx
Додано
25 лютого
Переглядів
21
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку