Урок позакласного читання: Енциклопедії

Про матеріал
Урок позакласного читання: Енциклопедії. Розвиток пізнавального інтересу молодших школярів шляхом впровадження інноваційних технологій навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КНИЖКА – КЛЮЧ ДО ЗНАНЬ

Номер слайду 2

Що таке енциклопедія? Енциклопе́дія — збірка наукових відомостей і довідок на різні теми, призначена для широкого кола читачів. Читаємо Велику дитячу енциклопедію

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Зорі зовсім не тверді, як, скажімо, земля у нас під ногами. Вони складаються з газів – як повітря, котрим ми дихаємо. Здебільшого це водень і гелій – своєрідне зоряне «паливо», з якого утворюється зоряне світло й тепло.Із чого зроблені зорі? Ще в глибоку давнину люди, які дивилися на зоряне небо, бачили там групи зір і складали їх у чіткі малюнки. Такі поєднання зір називають сузір’ями.

Номер слайду 6

Найяскравіша зоря на нічному небі – це Сіріус, головна зоря сузір’я Великого Пса. Вона вдвічі більша за наше Сонце, а її світло – у двадцять разів яскравіше!

Номер слайду 7

Зорі мерехтять тільки для нас, коли ми дивимося на них із Землі. Насправді вони горять рівним світлом. Ми сприймаємо світло зір як мерехтіння, бо бачимо їх крізь шар повітря, що ним оточена наша планета. Чому зорі мерехтять? Проходячи крізь речовини різної густини, світло заломлюється. Опусти соломинку у склянку з водою – тобі здаватиметься, що соломинки зігнути, бо одна її частина у воді, а друга – у повітрі. Світло, поширюючись від зір до Землі, заломлюється й тремтить у потоках гарячого та холодного повітря.

Номер слайду 8

Читаємо енциклопедію «Історія транспорту»

Номер слайду 9

У XIX столітті люди намагаються рухатись швидше – як тут, в Америці, де відстані між містами величезні. Гребне колесо цих кораблів рухається за допомогою пари. Вони піднімаються течією ріки Міссісіпі майже так само швидко, як і спускаються!Тисячі робітників будують залізницю, її мости і тунелі… Скоро вона пройде через усю країну, зі сходу на захід. А поки що вершники поштової служби «Поні Експрес» змінюють один одного вдень і вночі, доставляючи термінові листи. Уфф, ще трішки! Криті фургони, які їдуть на захід, все ще дуже повільні.

Номер слайду 10

Приблизно 50 років потому в Англії відкривається перша залізнична магістраль. Щоб запустити паровий локомотив, треба спалювати вугілля. По сталевих рейках потяг розганяється до 40 км/год. Спочатку люди бояться - така швидкість здається їм неймовірною!Пасажири першого класу насолоджувалися поїздкою у зручних вагонах. А ті, хто їхав у другому класі, ковтали вугільний дим. Тому для подорожі краще було вдягати темний одяг.

Номер слайду 11

1920-ті роки – «золота доба» цепелінів. Це тип дирижаблів, наповнених воднем – дуже легким газом. До 70 пасажирів піднімаються на борт розкішної гондоли, щоб перетнути Атлантику лише за три дні…Але водень – легкозаймистий газ. Після низки катастроф від дирижаблів вирішили відмовитися. Надто небезпечно!У 1927 році американець Чарльз Ліндберг перетнув Атлантичний океан на літаку. А вже за 10 років, авіакомпанії перевозитимуть через океан пошту та пасажирів!

Номер слайду 12

Однак жоден літак ще не міг перетнути Атлантичний океан. Щоб потрапити до Америки, треба було піднятися на борт океанського лайнера.10 квітня 1912 року в Англії святкують відплиття «Титаніка», найбільшого та найрозкішнішого з усіх кораблів, у перший рейс до Нью-Йорка. Вважається, що цей гігант з міцним сталевим корпусом не може потонути. Але в ніч на 15 квітня «Титанік» наштовхнувся на айсберг. Він пішов на дно менш за три години. У катастрофі загинуло понад півтори тисячі людей. Увесь світ глибоко шокований. Незважаючи на технічний прогрес, природа все ще сильніша…

Номер слайду 13

https://www.youtube.com/watch?v=5 IHAfh. Al. Neo&t=70s Знайомимося з живою 4 D енциклопедію «Динозаври»

pptx
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку