УРОК ПОЗАКЛАСНОГО ЧИТАННЯ У 6 КЛАСІ Тема: М.Гоголь «Ніч перед Різдвом»

Про матеріал
УРОК ПОЗАКЛАСНОГО ЧИТАННЯ У 6 КЛАСІ Тема: М.Гоголь «Ніч перед Різдвом» Мета: ознайомити учнів із біографією М. Гоголя та повістю «Ніч перед Різдвом»,повідомити про історію створення повісті; удосконалювати вміння та навички характеризувати героїв, порівнювати твори «Ніч перед Різдвом» і «Різдвяну пісню в прозі»; розвивати уважність, логічне мислення; виховувати любов до звичаїв та свят українського народу.
Перегляд файлу

УРОК ПОЗАКЛАСНОГО ЧИТАННЯ У 6 КЛАСІ

Тема: М.Гоголь «Ніч перед Різдвом»

Мета: ознайомити учнів із біографією М. Гоголя та повістю «Ніч перед Різдвом»,повідомити про історію створення повісті; удосконалювати вміння та навички характеризувати героїв, порівнювати твори «Ніч перед Різдвом» і «Різдвяну пісню в прозі»; розвивати уважність, логічне мислення; виховувати любов до звичаїв та свят українського народу.

Обладнання: портрет М. Гоголя;  виставка різних видань збірки «Вечорів на хуторі поблизу Диканьки»; ілюстративний матеріал до повісті «Ніч перед Різдвом»; тексти збірки.

                                               Хід уроку

І. Мотивація навчальної діяльності.

Слово вчителя. Перегляд презентації.

Різдво - свято миру, душевного спокою, відпочинку.  Це  - одне з найсвітліших християнських свят, яке всім християнським світом відзначається з особливим благоговінням. Не випадково поети, письменники, художники звертаються знову до теми Різдва. Не залишився байдужим і видатний російський письменник, що народився на Україні, - М. Гоголь. Одна з повістей, що входять до збірки «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», так і називається: «Ніч перед Різдвом».

ІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Повідомлення учня-«літературознавця» про життя і творчість

М. Гоголя

2. Повідомлення бібліотекаря про збірку «Вечори на хуторі поблизу Диканьки»

У вересні 1831 р. вийшла друком перша, а в березні 1832 р.  - друга частина «Вечорів», що відразу поставили Гоголя поруч із першокласними російськими письменниками. О. С. Пушкін дав захоплений і разом з тим проникливий відгук про «Вечори», у якому відзначив їх оригінальний гумор, поетичність, демократизм: «Зараз прочитав «Вечори на хуторі біля Диканьки». Вони здивували мене. Ось справжня веселість, щира, невимушена, без манірності. А яка поезія! Яка чутливість!».

 До збірки увійшли 2 передмови й 8 повістей :«Сорочинський ярмарок», «Вечір напередодні Івана Купала», «Майська ніч, або Утоплена», «Пропала грамота», «Ніч перед Різдвом», «Страшна помста», «Іван Федорович Шпонька і його тітонька», «Зачароване місце». Погляньте на виставку книжок, читаючи ці твори, не можна не закохатися в український колорит, неперевершену чарівність та красу образів. Тому зараз кращі відвідувачі шкільної бібліотеки  проведуть для всіх відеоекскурсію до віртуальної бібліотеки  і оглядово ознайомлять вас із повістями збірки «Вечори на хуторі біля Диканьки»

3.Відеоекскурсія « Подорож сторінками збірки «Вечори на хуторі біля Диканьки» (розповіді учнів про повісті, демонстрація малюнків та ілюстрацій  до текстів)

4. Читання передмови до І частини збірки (вибірково), стислий аналіз прочитаного.

- Хто видавець повістей? (Пасічник Рудий Панько)

- Хто є автором історій, на думку пасічника? (Деякі історії розповів дяк Хома

Григорович, деякі — сам Рудий Панько)

- Навіщо пасічник розповідає в передмові, як проїхати на хутір поблизу Диканьки? (Гоголь хоче створити відчуття реального існування хутора й пасічника.)

5. Словникова робота

Оповідач - той, від чийого імені ведеться розповідь у літературному творі.

6. Стислий  аналіз змісту повісті, спрямований на виявлення  читацьких вражень учнів

- Ви прочитали вдома одну із повістей збірки  - «Ніч перед Різдвом». Поділіться своїми  враженнями  від прочитаного.

- Які епізоди сподобалися найбільше?

- Хто з героїв викликав вашу симпатію?

7. Характеристика героїв повісті

 Перед вами список рис характеру. Виберіть ті, які відповідають образу Вакули та чорта, Оксани й Солохи. Порівняйте їх, чи мають герої щось спільне? відмінне?

Сміливість, хитрість, розум, підступність, боягузтво, богобоязливих, слабкість, вірність, скромність, мстивість.

Висновки: Вакула й чорт виявляють абсолютно протилежні риси характеру.

Оксана й Солоха теж не дуже схожі між собою, хоча обидві мають успіх у протилежної статі й обидві легковажні.

 8. Робота з текстом

                         Фантастика і реальність у повісті

1) Зачитайте епізоди, у яких описуються фантастичні події (чорт краде місяць; чорт і відьма літають у небі; вареники летять до рота Пацюка;  Вакула дістався до Петербурга верхи на чорті).

2) Назвіть фантастичних і реальних героїв повісті.

Висновки. Поряд із реальними героями в повісті присутні й фантастичні. Деякі герої, наприклад, Пацюк, виглядають, як звичайні люди, але здатні здійснювати фантастичні дії. Двоїсту природу має і Солоха, здатна перевтілюватися у відьму.

                        Обряди українського народу в повісті

1) Зачитайте рядки, у яких описуються обряди українського народу, пов’язані зі святкуванням Різдва.

2) Які з описаних Гоголем звичаїв збереглися до наших днів? Чи знаєте ви колядки? Прочитайте українські колядки, відомі вам.

Висновки. Гоголь з любов’ю описує обряди українського народу (побут і звичаї), використовує безліч українських слів, не перекладаючи їх російською мовою, щоб донести до читача всю красу, атмосферу свята на рідній письменникові Україні.

9.Інсценізація уривків із повісті «Ніч перед Різдвом».

ІІІ. Узагальнення та систематизація вивченого

Рефлексія

- Порівняйте повісті М. Гоголя та Ч. Діккенса, вкажіть спільне.

Особливості «різдвяної» повісті:

1) дія відбувається напередодні Різдва;

2) Різдвяна ніч дарує диво - перетворює героїв (Скрудж перетворюється на доброчесну людину; Оксана закохується у Вакулу; Чуб «прозріває» стосовно Солохи);

3) щасливий фінал;

4) фантастичні герої та події.

IV. Підбиття підсумків уроку

Слово вчителя

З дитинства ми очікуємо дива в морозну зимову ніч Різдва. І воно приходить - принаймні, у чудових книгах Ч. Діккенса та М. Гоголя.

Читайте книжки, діти! Ніяка сучасна технологія не зможе повністю замінити заспокійливе гортання сторінок звичайної книги. Любіть її, і вона подарує вам свою захоплюючу  і неповторну красу душі.

V. Домашнє завдання

Написати  рецензію, відгук  на збірку «Вечори на хуторі поблизу Диканьки».

 

doc
Додано
11 листопада 2019
Переглядів
1167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку