Урок позакласного читання " Її величність - Жінка!" Читання творів подільської поетеси Г. Ісаєнко

Про матеріал

Матеріал уроку познайомить учнів з особливою роллю жінки у житті кожної людини. Діти глибше дізнаються про видатних жінок України, ознайомляться з творчістю подільської майстрині слова: жінки – поетеси – Галини Ісаєнко. Вдосконалюються навички роботи з поетичним словом. Розвиваються пізнавальні інтереси, творчі здібності, читацькі інтереси, розширюється словниковий запас. У учнів виховується любов і повага до жінки, естетичні смаки та патріотичні почуття

Перегляд файлу

 

Тема. Урок  позакласного читання

«ЇЇ величність – Жінка!».  Читання творів подільської поетеси - Г. Ісаєнко.

Мета.  Познайомити з особливою роллю жінки у житті кожної людини. Поглибити знання учнів про видатних  жінок  України,  ознайомити з творчістю подільської майстрині слова: жінки – поетеси – Галини Ісаєнко. Вдосконалювати навички роботи з поетичним словом. Розвивати пізнавальні інтереси, творчі здібності, читацькі інтереси, розширювати словниковий запас. Виховувати любов  і повагу до жінки, естетичні смаки та патріотичні почуття

Обладнання. Мультимедійні засоби навчання

Хід уроку

  1. Організація класу.

Дзвоник всі почули ви?

До уроку всі готові?

Ну тоді розпочинаймо наш урок з позакласного читання.

  1. 1. Вступна бесіда
  • Діти, яка зараз пора року?
  • Який місяць?
  • Які зміни у природі ви спостерігали?
  • ( Навесні прокидається природа, розквітають перші квіти, повертаються птахи до рідної домівки, після зими починається нове життя)
  • Так, після довгої зими починається нове життя.

Погляньте і скажіть,  як ви вважаєте, в образі кого приходить до нас весна?

( Відео « Прихід весни»)

  • Отже, у вигляді кого до нас приходить весна?

 ( У  вигляді  дівчини з квітами,  у вигляді дівчини,  з голубими очима, з вінком з  квітів; дівчина, у якої розпущене волосся , а волосся – тоненькі гілочки берези)

  •   Так, з давніх – давен  на нашій українській землі довгожданну весну люди уявляли у вигляді гарної молодої дівчини із вінком на голові. ( Слайд: дівчина - весна)

-Як ви вважаєте, чому саме у вигляді  дівчини?

( Тому, що  дівчина гарна, як і гарна весна.)

Так, і тому, що саме в цей  березневий час люди  вшановують жінку,  жінку –  матір, бабусю, сестру, подружку, всіх жінок на  світі.

  • Прочитайте епіграф нашого уроку і скажіть, про кого буде йти мова на  нашому уроці?
  •  « Я – Жінка!
  • Я – Мати!
  • Запалена Богом
  •  одвічна свіча!» ( Г. Чубач)

( Слайд)

  • (Буде йти мова про жінок, мамів)
  •  Так,  про жінок, життя яких порівнює поетеса із свічкою.)
  • Чому саме із свічкою порівнюється життя жінки? Що ви відчуваєте від  свічки, яка горить?
  • ( Від палаючої свічки йде тепло, світло, затишок)

2. Повідомлення теми уроку

 Отже, сьогодні тема нашого уроку  позакласного читання – « ЇЇ величність – Жінка». Читання творів подільської  жінки – поетеси Галини Ісаєнко.

 ( Слайд)

 Сьогодні на уроці ми більше дізнаємось про роль жінки у нашому житті, поглибимо знання про відомих жінок України, рідного краю. Будемо читати поезію для дітей подільської письменниці – Галини Ісаєнко.

3. Хвилинка поезії

Жінка… Хто вона?

( Жінка – це  мама, бабуся, майбутні жінки – це сестра, подружка)

  З  давніх часів жінку возвеличують поети, про неї складено пісні, перед  її величчю люди схиляють голову.

Отже,  в чому величність жінки, в чому її краса, яке значення має жінка у житті кожного з нас і що нового ви дізнаєтесь на уроці, ви скажете в кінці уроку. А зараз – хвилинка поезії.

( Слайд)

Це диво з див-

ЇЇ величність – жінка!

Хвалу співа їй не один поет.

Вона – турботлива маленька бджілка,

Добро вершить, немов збирає мед.

Про неї можна говорити безкінечно. Тому і   готувались до цього уроку зазделегідь: групи збирали матеріали про видатних  жінок країни,  рідного краю, знаходили вірші, пісні про жінку. 

Зараз прочитайте вірш про красу жінки і  утворіть прикметники, жінка ( яка?).

 ( Слайд)

 ( учні по рядку говорять рядки із вірша)

А жінка буває на весну так схожа,

То тиха й привітна, а то й непогожа.

То скропить сльозою, то сонцем засвітить.

То прагне зими, то вертається в літо.

А жінка, як весна, квітками багата,

На ніжність,  добро, материнство і святість.

Як березень тихий зігріє душею.

Не страшно морозу чекати із нею.

А жінка буває тривожна, як осінь.

То дихає вітром, то ласки попросить.

А жінка в природі – це завжди як диво

Розумна, привітна і дуже вродлива….

4. Асоціативний кущ

- Отже, жінка ( яка?)

( Діти усно відповідають)

( Слайд)

Привітна       сонячна        квітуча     ніжна   добра

свята      надійна   ласкава  тривожна  розумна привітна вродлива вразлива тепла

  • Якими прикметниками ще можна продовжити

цей ряд?

Працьовита, мудра…

5. Повідомлення груп про славних жінок України.

- З давніх часів жінки  вражали  своїм    героїзмом , мудрістю.  З  сивої давнини відомо, що жінки були і воїни, і державні діячі, і спортсменки. Учні збирали інформацію про роль жінки з найдавніших часів ідо сьогодення. Про це  вони нам розкажуть. Звичайно, на одному уроці неможливо ознайомитись з всіма видатними жінками. Зупинимось на повідомленні про  життя окремих із них.

( Розповідь учнів)

 ( Слайд)

  • Однією із самих найдавніших згадок  про видатних жінок є згадка про княгиню Ольгу. Хто вона така?

( Повідомлення учня)

Княгиня Ольга

 Стародавні літописи змальовують Ольгу як вродливу, енергійну, жорстку і хитру правительку.

 Мудра  княгиня Ольга вивела Київську Русь як одну із найсильніших країн світу. Сама жінка змусила державних мужів рахуватися з інтересами її країни, поважати її. Відомстила ворогам за смерть  свого чоловіка – князя Ігоря.  Будучи при владі Київської Русі, вона  перша із усіх правителів прийняла християнство .

_ Тож недарма і по сьогоднішній день українці  гордо вимовляють її ім’я і відзначають свято княгині Ольги, вшановуючи її мудрість і відвагу.

- І ще є ім’я жінки тих давніх часів.  ЇЇ імя Либідь – сестра засновників Києва – Щека, Кия І Хорива. ( Слайд). ЇЇ іменем давні українці назвали річку  Либідь у місті Києві.

-А про нашу українську Роксолану теж знають всі.

 ( Слайд)

- Весь світ знає про вродливу українську дівчину, яка полонила серце молодого султана Сулеймана і стала всемогутньою Роксоланою. Вона знала багато іноземних мов. 41 рік  вона була при владі і 41 рік турки не нападали на Україну. Перебуваючи далеко за межами рідної України, вона сприяла розвитку   української культури, дбала про добробут народу.

  • Жінки українського народу вміють співати ще з давніх часів. І одна із давніх співачок – Маруся Чурай.

( Слайд)

 Маруся Чурай

Не минуло і століття, як щедра на таланти українська земля подарувала людству чарівну й талановиту Чураївну.  Марусині пісні про вроду й досі бентежать наші серця, наповнюючи їх то смутком, то радістю.

Бог наділив її красою, чудовим голосом, умінням складати пісні.

Ця дівчина не просто так Маруся.

Це голос наш. Це - пісня. Це душа.

-Імя Катерини Білокур відоме вже кожному школяреві.

( Слайд)

Катерина Білокур

Чарівна природа рідного села, розмай дерев, квітів, запашних трав стали для Катерини Білокур  темою для творчості. Дівчина самотужки осягає таємниці техніки живопису. Милуючись кожною віточкою, листочком, травинкою, гілочкою, блакитним небом, вона у природи навчається поєднувати кольори та їх відтінки. Перші твори художниці- односельчан на фанері.  Саморобні пензлики, рослинні фарби, які виготовляла з буряків, калини, бузини, цибулі, різних трав, - саме цим творила вона свої картини. Катерина Білокур малювала вугіллям, рослинними фарбами.

( Слайди- картини художниці)

 Сама оволоділа  професію художника.   Мистецтво стало її мрією, її життям. Її роботи експонувались на виставках у багатьох містах, зокрема в Москві, Парижі . Після її смерті в її хаті відкрито музей. Катерина Білокур була удостоєна звання Народного художника України. Творчий доробок дивовижної художниці різноманітний - натюрморти, портрети, пейзажі. . Дивовижною силою своєї фантазії народна майстриня зуміла передати на полотні незвичайну красу, розмаїття квітів рідної землі. У доробку художниці є чимало пейзажів, у яких вона зуміла тонко відчути й відтворити природу рідного краю. Надзвичайно скромна в житті, такою вона зображає себе й на автопортретах. Сіро-білі тони, простий селянський одяг, замислений, спокійний погляд розумних очей. Талант цієї жінки в тому, що вона надзвичайно тонко відчувала красу життя, усього того, що оточує людину.

- Народжена холодного зимового дня К. Білокур принесла в цей світ стільки тепла, що гріє нас і досі.

Пройшли роки…У наш час –улюбленою  поетесою сучасності є Ліна Костенко.

( Слайд)

 -Жінка з легенди - так називають Ліну Василівну Костенко, найяскравішу зірку на небі сучасного українського письменництва. Ліна Костенко - поетеса вищої інтелігентності та порядності, не ласа ні до слави, ані до почестей. У творчому житті вона залишалася сама собою. Щастя... У кожної людини воно своє. Якою ж буде та життєва стежина? Хочеться жити відкрито, не ховаючись, не тікаючи від труднощів.Найбільше щастя - відчувати, що ти потрібен людям. Прожити своє життя так, щоби бути людиною в широкому розумінні цього слова. Старовинна мудрість каже, що людина - творець свого щастя. Справжнє щастя - це передусім уміння любити життя й людей. І вчить цього нас  поезія Ліни Костенко.

-  А які вірші Ліни Костенко  ви вивчали?

  •  А зараз,  пригадайте прізвища жінок – письменниць, творчість яких ми вивчали на уроках читання?
  •  ( Леся Українка,  Тамара Коломієць, Оксана Іваненко, Наталя Забіла)
  • Діти, зараз прийшов час для відпочинку.
  1. Фізхвилинка
  • Відпочили, а  тепер продовжимо знайомство з видатними жінками нашого краю. Адже подільський край – талановитий прекрасними жінками.

( Слайд – природа Поділля)

  •  Це і спортсменки, і художники, і науковці. І серед них  - прекрасні, талановиті поетеси – жінки. Одна із них-  Галина Йосипівна  Ісаєнко.

( Слайд)

  •   Сьогодні на вас чекає зустріч з   прекрасними творами цієї поетеси. Ви познайомитесь з біографією цієї жінки, будете читати її твори. А у кінці уроку  скажете, які почуття у вас викликали прочитані твори і чого вони вас навчили?
  • Діти, прочитайте рядки з вірша Г. Ісаєнко і скажіть, що хотіла сказати своїми віршами  подільська поетеса?

( Слайд)
Вкладаю душу у свої вірші… 
Вкладаю серце й заповітні мрії. у
І маю неоплатную надію, 
Що хтось мене нарешті зрозуміє. 

 ( Слайд)
Г. Ісаєнко. 
Прочитає….

  • То яку надію має поетеса?
  • ( Що вона вкладає у свої вірші душу і хоче, щоб її зрозуміли) 
    - Ми сьогодні спробуємо зрозуміти, що ж саме хотіла сказати нам поетеса своїми віршами, в які вкладала душу, серце, мрії.
  • А зараз – послухайте  її біографію.
    ІV . Ознайомлення з біографією поетеси 

    Учень1: 
    Ісаєнко Галина Йосипівна народилася 5 червня 1941року на Хмельниччині, в селі Вовковинці Деражнянського району. 
    Ще дитиною зазнала труднощів воєнного лихоліття та повоєнних голодних років. 
    Ось як описує поетеса цей період свого життя: 
    Полилися ріки крові 
    В роси чисті, світанкові. 
    Не жалів фашист маляти, 
    Вигнав з бабцею із хати 
    В підземеллі догибати… 
  • Отже, яким було дитинство поетеси?

    Учень 2: 
    Вистояли, вижили. Серед казкової природи Поділля минає дитинство та юність Галини Ісаєнко. Зелені моря ярини, кучеряві сади та заквітчані луки надихають дівчину. Вже під час навчання в школі Галина Ісаєнко починає писати вірші. 
    Крилатий, сонячний Пегас 
    Всі десять років мене вів 
    І стільки було добрих слів 
    Мені за працю мою сказано. 
    Дитинство з юністю пов’язане 
    Було надією і щастям, 
    І мудрістю дідів й батьків. 
  • То коли Галина починає писати вірші?
  • Надихала на творчість поетесу природа рідного краю.  ( Слайд)

Мій краю милий, доленько моя…

Дитячі мрії, волошкове небо…

Живу тобою і радію я,

Що в мені є твоя потреба.

Учень 3: 
Мала вищу педагогічну освіту. Працювала на освітянській ниві. 
Твори Галини Ісаєнко друкувалися у газетах, журналах. Виходили збірки віршів для дітей . Усі твори поетеси наповнені добротою, любов’ю до людей, до рідної землі, мови.

  •   Хотілось, щоб ці рядки вірша поетеси торкнулись  душі кожної людини. Прочитає …

( Слайд)
- Спасемо світ своєю добротою, 
Спасемо світ і ніжністю, й красою, 
Спасемо світ сумлінням, чистотою, 
Спасемо світ усмішкою сяйною. 
V. Мовна розминка 
- Щоб добре підготуватись до ознайомлення з творами поетеси, проведемо дихальні вправи .

  1. Повільно вдихнути носом із наступним тривалим  і спокійним видихом через рот, декілька раз.
  • А зараз - повільно прочитати вірш Г. Ісаєнко

«  Лелеченьки». Прочитає….

( Слайд)

Гніздилися лелеченьки

Та й на видноколі,

А ромашки виростали

Ніжні в чистім полі…

А дитиноньку маленьку

Мати колисала,

Щоб дитя її чарівне

Міцнесенько спало…

Щоб тихенько дитя спало

Уві сні раділо…

Щоб у любого дитяти

Ніщо не боліло.

 Читання вірша повільно.

  А зараз – прочитайте рядки вірша  пошепки, на одному диханні – хто скільки зможе.

  1. Вголос прочитає  частину вірша на одному диханні….
    .Робота над віршем за методикою Федоренка.
  • Провели мовну розминку, а тепер – у нас – мандрівка  стежинами її  творчості.
    VІ. Мандрівка у творчість Галини Ісаєнко 
    1.Виразне читання вірша  вчителем.

( Слайд)
Стежина 
У пам’яті моїй хатина 
Біленька вікнами сія… 
Від неї в росах трав стежина – 
З дитинства подруга моя. 
Моя і радість, і печаль… 
Біжить собі тихенько в даль, 
У даль доріг моїх життєвих, 
З квітуючих садів вишневих.
- Чим є стежина для поетеси? 

( І радість, і печаль)
- Звідки біжить стежина? 

 ( Від хатинки)
- Куди вона веде ? 

 ( У далеке незвідане життя)
- Кожна людина має свою стежину , яка веде її від рідного порога в незвідану даль життя, в майбутнє. 

  • Групи у нас мають назви « Сонячна»,

 « Весела», « Мовна», « Казкова». Чому такі назви? Бо  такі назви мають збірки її поезій.

Командири груп вийдіть і виберіть назву стежини, по якій ваша група буде мандрувати.
VII. .Робота в групах  
1 група -  стежина «Сонячна» 

Вам завдання
Опрацювати акрозагадки,  пояснити що таке акрозагадка, акровірш, навчитися їх виразно читати, підібрати малюнки до вірщів.

( Діти працюють) 

  • То що таке акровірш?, акрозагадка?

( Акрозагадка, акровірш – це такий вірш, у якому перші літери кожного рядка, прочитані згори вниз – утворюють слово.)
Пишний різнобарвний хвіст, 
Аж вбирає очі… 
Важно ходить, мов турист, 
А дружить не хоче 


  • -Як зрозуміти вислів «вбирає очі»?

( Дуже гарний) 
- З ким порівнює паву автор?

( З туристом.) Чому? 
* * * 
Собі засне бува удень, злетівши на сосну. 
Опівночі відкриє очі, і не до сну. 
Вона вночі сидить і мріє про денний сон, 
Або ліниво політає біля вікон.

 

- Коли спить сова? 
- Що робить сова вночі? 

  •  ( Мріє про денний сон)
    * * * 
    Чого літаєш ти над морем, 
    А часом - над рікою, 
    Й кидаєшся у воду стрімголов, 
    Коли йде риба доброю косою? 
    А! Чуєш, пташко, ти свій вдалий лов! 

  • - Що дізналися про чайку? 
    - Чому чайка кидається у воду? 
    * * * 
    До дерева я нібито приріс… 
    Я тіло його зцілюю щоденно. 
    Тук, тук, тук, тук – мій чути звук. 
    Еколог я й тружусь натхненно. 
    Ліс-красень ставиться до мене чемно. 

  • - Що робить дятел? 

( Зцілює дерева)
- Чому ліс ставиться до нього чемно? 

 ( Очищає ліс)
* * * 
Вже сонечко лягає спати, 
Електрику пора вмикати… 
Чекають дітоньки вечері, 
І місяць стукає у двері.. 
Розсипалась роса в траві. 


  • - Які ознаки вечора змальовує автор?
  •  ( Стає темно) 
    - Які слова вжиті у переносному значенні? 
  •  ( Місяць стукає, розсипалась роса)

    Дібрати малюнок до кожної загадки (роздатковий матеріал )
    2 група – стежина «Весела» 

Вам завдання - опрацювати вірші. Навчитися читати виразно. Підготувати відповіді на запитання.

( Група працює)

  • Біля лісу на поляні 
    Росли яблука рум’яні, 
    Під берізкою - грибки  
    Гріли в промінцях шапки… 
    А ялинка веселилась, 
    Вчора дощиком умилась, 
    А сьогодні засіяла, 
    Усіх білочок зібрала 
    На ялинковий обід. 
    Ой, смачний у неї плід
    * * * 
    За парту сіла Настя сьогодні перший раз. 
    Нові чудові парти прикрасили наш клас. 
    Сидіти буде зручно, писати, малювать, 
    Науки пізнавати…Так хочеться все знать: 
    І де ночує сонце, яка вона – Земля, 
    Хто змайстрував віконце, що пташку звеселя? 
    За парту сіла Настя, щоб вчитись і все знать. 
    Напевно, їй удасться великим вченим стать. 
    -Чому Настя прийшла до школи? 
    - Що вона хоче знати? 
    - Чому дівчинці вдасться стати ученим? 
    * * * 
    Чи ви чули, чи ви знали, 
    Як бантики розмовляли? 
    Раю як вони благали: 
    - Раю, ти нас пошануй , 
    Випери та попрасуй. 
    Ми тобі в пригоді станем. 
    Ти не стався так погано 
    До чарівної краси. 
    Ти нас з радістю носи! 
    -Про що просили бантики дівчинку? 
    - Чого вчить вірш? 



* * * 
Дітки в сніжки забавлялись, 
Дітки цуценя гукали, 
Цуценя стояло тихо 
Й думало: «Собі на лихо 
Я піду у сніжки грати… 
Де ж я буду обсихати? 
І ні мами , і ні хати.

  •  Навчитися читати вірш в особах. 
    Добре вам у сніжки грати, 
    Є де після обсихати… 
    Є в вас тато, є і мати». 
    «Не журись! – Кричать хлоп’ята, - 
    Ти один, а нас багато. 
    Будемо тобі за тата… 
    Будем разом зігріватись, 
    Нащо дарма турбуватись». 


- Чому цуценя не хотіло грати у сніжки? 
- Як хлопчики заспокоїли його? 
- Чого вчить автор?

 

                  Танець 

Танець літери свій небувалий почали

у ряд, як годиться їм буквений стали. 
Враз Танець був їх веселий , стрімкий. 
Кожна знала свій час і ритм музики свій. 
Так почали вони по одній танцювати, 
Потім всім у кружок їм сказали ставати. 
І разом вони дружно почали співати. 
Ой веселе і радісне видалось свято. 
3 група – стежина «Мовна» 
Навчитися виразно читати вірші. Підготувати запитання до віршів.  
Пояснити чому збірка називається «Мова калинова» ( Група працює)
України діти 
України діти, 
Слово бережіте, 
Слово бережіте, 
З радістю плекайте. 
Українську мову 
Старанно вивчайте. 
Старанно вивчайте, 
В білий світ несіте… 
Хай слова, мов квіти 
В веснянім саду, 
Весело цвітуть. 
Збагніте їх суть, 
Їх велику силу, 
Щоб вас боронила 
Від лиха й біди. 
Хай дороге слово, 
Українська мова 
Квітують завжди! 

-Що просить робити автор? Чому? 
-Що може зробити рідне добре слово? 

Королева світу 

Українська мова – королева світу. 
Українська мова – мудрі заповіти. 
Українська мова – райдуга ідей.. 
Мова України – дух святий людей, 
Що над світом в’ється, 
Добрим словом ллється, 
Мирні дні вітає, 
Дружить закликає. 
- Чим є українська мова? 
-Що вона робить? 

Зоріє мова 
Зоріє мова наша, квітне, 
Мов молодий вишневий сад… 
І кожне слово, серцю рідне, 
Несе свій дивний аромат, 
Несе свою і силу й суть, 
Слова лиш поспіши збагнуть 
Величні, мудрі, калинові… 
У кожному своєму слові 
Частинку серця поклади 
Гарячого і люблячого серця… 
Хай мова сяє нам завжди! 
-Як зрозуміти, що кожне слово має свій аромат? 
- Чому у кожне слово треба вкладати частинку серця?

Люблю Україну – чарівну, єдину…

На світі немає багатшого краю,

Ріднішої в світі землі я не знаю.

Моя Україна – у травах стежина…

Озера і квіти – її рідні діти.

Блакить синьоока  небес над полями

І ОЧІ, ЩО СЯЮТЬ ЛЮБОВЮ У МАМИ…

У РОСАХ – ДОЛИНА – МОЯ Україна,

ВЕЧІРНІЇ ЗОРІ У РІДНІМ ПРОСТОРІ…

ВСЕ ЦЕ – Україна – ласкава, єдина.

Нехай їй щасливо у світі живеться,

Нехай з її серця любов щира ллється, нехай її діти у мирі живуть,

 Пізнають свою вони велич і суть,

 До згоди, до  мудрості й слави прийдуть!

 Святиться  імя, Вчителю, твоє

У небесах пречистого добра.

Усе, що буде, що у мене є-

Від кроку першого до мудрості пера.

Благословенням світиться великим,

Небесним сяйвом ніжної любові….

Подорожую світом многоликим,

Порад шукаю в кожнім твоїм слові.

  • Не обминула  поетеса у своїй творчості і професії вчителя. Що чекає від вчителя кожна людина?

Вишивала мама вишиваночку,

Вишивала з вечора до раночку,

Вишивала сонячними мріями.

А вітри холодні в душу віяли.

А вітри холодні, хмари сизі…

Мрії чисті – в лебединій ризі.

                  Закінчити речення 
Мова – це королева світу,…,…,… 
Наша мова квітне,…,…,… 
Рідну мову треба берегти,…,…,…. 

 
4 група – стежина «Казкова» 
Прочитати казку «Кізочка». Навчитися її розповідати. Дати відповіді на 
запитання.  ( робота групи)
Кізочка 
Жила собі в невеликому місті, де співають пташки, та розмовляють між собою дерева, дівчинка. Нелегко жила сім‘я. Усі багато трудилися, а заробітків – богма ... Їх вистачало лише на те, аби не вмерти з голоду та придбати сяку-таку одежу. 
Якось приблудила до них кізочка, та така біленька, гарненька, що і в казці не скажеш. А на її білесенькій шубці зірочки сяють. Дівчинка побачила це пречудове сяйво та й каже: „Матусю, нехай вона поживе у нас, пригріється,поки на весну стане”. А зима тоді люта, снігова була ... Так і жити стали. Дівчинка все ділить з кізочкою, що мама дасть... Стали вони нерозлучними друзями. І раптом одного разу кізочка заговорила до дівчинки: „Бачу, важко вам живеться. Але мене не залишаєте в біді. За це хочу вам подарунок зробити”. 
Настала новорічна ніч. Годинник пробив дванадцяту. Всі раділи, заглядали під ялиночку. Чи не приніс Дід Мороз подарунки. А кізочка побачила це, та й каже: 
„З Новим роком!З новим щастям! Я сьогодні буду вам за Діда Мороза. Від мене й подарунки приймайте!” І тут наказала дівчинці подоїти її... Сталося чудо. З однієї дійки полилось молоко. З другої – посипались гроші, цукерки та різні ласощі і золотий ключик. „Візьми його собі , дівчинко. Це ключик від твого щастя. Господь тобі його посилає за доброту твою”. Ось такі дива трапляються. 
Самостійне читання казки в групі .  
Читання частинами .  
Робота над змістом.

  • Як би ви вчинили на місці цієї дівчинки?
  •  Що є у казці чарівним?
  • Чого навчає нас ця казка?

 Головна думка твору.

 Яка головна думка твору?

Якщо будеш добро робити – буде і тобі добре.

  • У доробку поетеси є ще і інші казки, які ви зможете прочитати самостійно.

                     Розкажи мені казку,

                      Хай душа порадіє…

Розкажи мені казку, щоб я знову у мрію

Веселкову і чисту, мов дитя упірнула…

 

Щоб дитинство згадалось, що давно вже минуло.

Розкажи мені казку, відігрій мою душу,

Біль і плач мого серця нею зцілити мушу.

VIII. Презентація роботи у групах

  • VIII  Поетична хвилинка
  • А зараз учні кожної з груп позмагаються у у швидкочитанні.
  •  ( Роздаю завдання  учням)
  • По бажанню віршики можна вивчити напамять
    (Віршики, які записані на картинках, діти вчаться читати скоромовкою. 
    Сильніші учні вчать напам’ять.) 

( Слайди)
1 група 
Ось і літо промайнуло, 
Осінь свято розгорнула… 
Опадає жовте листя… 
Вже в політ птахи знялися. 
Скоро стріне нас зима, - 
Сонця літнього нема… 
2 група 
Хороше на світі жити 
Хороше усіх любити… 
Хороше, коли весна, - 
Квітне рідна сторона… 
3 група 
Літнє сонечко пече. 
Дітям дуже гаряче… 
Діти під грибком сховались, 
Діти в річечці купались. 

4 група 
Сяде Саня в свої сани 
Снігом сипле небо зрання… 
Снігу Саня не боїться. 
Личко хлопчика іскриться. 

- Про що нагадали вам віршики? (про пори року) 
- Як описує автор кожну пору року? 
 

VІІ. Підсумок уроку 
1. Бліц-опитування 
- Творчість якої поетеси сьогодні вивчали? 
- Де народилась  Галина Ісаєнко? 
- Про що писала Г. Ісаєнко? 
- Які твори найбільше сподобались? Чому? 
- Що ж хотіла сказати нам поетеса своїми віршами?  Чого вірші нас вчать?

(Бути добрими, любити свій край, свою мову. Її вірші легко  читаються і запамятовуються)

Галина Ісаєнко  возвеличувала жінку, жінку- матір. Вона писала так:

Сяє сонце над ставками,

Над пшеницями й полинами.

Сіяє – наче серце мами.

  • Про життя яких жінок ви сьогодні дізнались?
  •  То чому жінку ми називаєм – величність?

( Слайд)

( З жінки починається життя. З жінки починається світ)

  • Так, тому ,що  жінка --дивне створіння.
  • Одним поглядом в силі викликати велике почуття.

Одним порухом брови розвіяти його на порох...

Її люблять і зневажать, обожнюють і затоптують у бруд.

А все ж стають перед нею на коліна...

Тому що все високе в людині - від жінки.

Жінка дає життя, леліє, зігріває, допомагає зробити перші кроки.

Вона порадниця й захисниця.

Сила жінки звичайно безмежна.

 Жінок всі люблять. Та як їх можна не любити, коли вони все знають, усюди встигають: виховати дітей, зберегти тепло родинного вогнища, бути водночас хорошим спеціалістом на роботі й доброю господинею вдома. Вони успішно вирішують усі ці проблеми й залишаються перш за все жінками. У кожній квітці - своя чарівність. Так само, як у кожній  жінці. Треба лише вміти бачити, уміти дивитись.

  • Діти,  а хто для вас є наймилішою, найкрасивішою, наймудрішою жінкою?
  • Звичайно, мама. То ж бережіть своїх матусь і ніколи не забувайте  що все найкраще, що є у вас -починається із жінки, вашої матері.
  • Прочитайте вірш, яким ми завершимо наш урок.
  • Тягар несе невтомна ця мурашка,
  • Такий, що й чоловіку не піднять.
  • Як несподівана смілива пташка
  • Життя своє віддасть за пташенят.
  • Не чує втоми і не зна спочинку
  • Ще й скривджена буває задарма
  • Всі люди, завжди шануйте жінку,
  • Бо їй заміни на землі нема.

VIII. Домашнє завдання

  • Вивчити вірш напам’ять  Г. Ісаєнко.
  • Намалювати малюнок до твору.
  • Самому попробувати скласти вірш про маму.
  • Скласти усний твір « У чому краса жінки?»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
24 липня 2018
Переглядів
1707
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку