Урок "Префікс і суфікс (повторення)"

Про матеріал
Мета уроку: поглибити знання учнів про стилістичні можливості префіксів і суфіксів, удосконалити вміння знаходити значущі частини слова, визначати їх роль у словах; розвивати гнучкість у використанні мовних одиниць; виховувати дбайливе ставлення до слова.
Перегляд файлу

 

Тема: Префікс і суфікс (повторення й поглиблення)                                                                                       

Мета: повторити і поглибити знання учнів про значущі частини слова (префікс і суфікс), удосконалити вміння розрізняти форми слова і спільнокореневі слова, формувати вміння знаходити значущі частини слова, визначати їх роль у словах;  розвивати критичне мислення,  увагу, уяву, усне та писемне мовлення; виховувати усвідомлення ролі мови для ефективного спілкування та культурного самовираження.                                                                                                                                                                                                                    

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент
ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ДОСВІДУ ТА ОПОРНИХ ЗНАНЬ                                                                                 - Перевірка д\з                                                                                                                                                                             - Мовна хмаринка                                                                                                                                                                          Виписати з хмари слів спільнокореневі слова та форми слова. https://wordart.com/tt3ysqe48zqm/%D1%81%D0%BF%D1%96%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%96%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%20%D1%82%D0%B0%20%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8%20%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0

ІІІ ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ                                                                                                                                                           ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ                                                                                                                                               Префікс - це значуща частина слова, яка стоїть перед і коренем і слугує для утворення нових слів. Наприклад: http://subject.com.ua/textbook/mova/5klas/5klas.files/image108.jpg- - -- РОБОТА З ПІДРУЧНИКОМ

-  Що спільного у словах лис, лисиця, лисонька? Чи мають вони префікси? Як називається частина основи, що стоїть після кореня?

Суфікс — це значуща частина слова, яка стоїть після кореня і слугу для утворення нових слів.

http://subject.com.ua/textbook/mova/5klas/5klas.files/image109.jpg

 V. ВИКОНАННЯ ВПРАВ НА ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО 

-  РОЗПОДІЛЬНИЙ ДИКТАНТ                                                                                                                              Записати слова в три колонки: іменники, прикметники, дієслова. Позначити у словах суфікси та закінчення.                                                                                                                                                                                                Весняний, веснонька, відлітати, промінчик, зелененький, зимувати, сріблястий, дівчина, мудрість, прочитала, водичка, дрібненький.

- РУХАНКА

- ПОМІРКУЙМО! Пояснити, у якому рядку слів виділені букви є закінченнями, в іншому – суфіксами.

1. Золото, плоди, вітру.                                                                                                                                                      2. Високо, малювати, взимку.

- РОБОТА В ПАРАХ    Доберіть до поданих слів антоніми, запишіть їх парами. Якого значення надають префікси цим словам?

Відсунути, принести, закрити, розплющити, закопати, розв’язати.

- ТВОРЧА РОБОТА                                                                                                                                                                                                       Утворіть від поданих слів прикметники. Позначте суфікси. З двома словами скласти речення і записати.                                                                                                                                                                              Розум, жито, крига, холод, море, дерево, скло, вітер.

 VI. Рефлексія. Підсумок уроку

Стратегія «Кубик Блума»

Порядок роботи з кубиком Блума

Назви

Що таке префікс?

Чому?

Префікс і суфікс є значущими частинами слова?

Поясни

Які слова не мають закінчень?

Запропонуй

Свій приклад слова з префіксом

Придумай

Слово з префіксом і суфіксом

Поділися

Для чого служать префікси і суфікси?

 

VII. Домашнє завдання

Вивчити матеріал с. 62-63, виконати вправу 155. с.65

docx
Додано
25 січня 2023
Переглядів
754
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку