Урок , презентація "Артур Конан Дойл - відомий автор класичних детективів, популярність його героїв у різних країнах. Оповідання про Шерлока Холмса

Про матеріал
Матеріал корисний для знайомства здобувачів освіти із письменником Артуром Конан Дойлем та його творчістю, визначить причини популярності образу Шерлока Холмса та творів про нього, розширить знання учнів про детектив як літературний жанр.
Перегляд файлу

Тема. Артур Конан Дойл (1859-1930) – відомий автор класичних детективів, популярність його героїв у різних країнах. Оповідання про Шерлока Холмса

Мета: зацікавити учнів творчістю Артур Конан Дойля; з’ясувати причини популярності образу Шерлока Холмса, дати  поняття про детектив як літературний жанр; розвивати компетентності, навички переказу твору, його аналізу, виразного читання, творчі здібності учнів; виховувати любов до художнього слова , моральні якості учнів.

Обладнання: портрет письменника, виставка його книг, скрипка, лупа, валіза з наліпкою, мультимедійна презентація, музика  з кінофільму «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона», купа листів.

Тип уроку: комбінований.

Хід уроку

                                                                         "Шерлок Холмс – целюдина,                        яка ніколи не жила,

 але ніколи і не помре».

                                                                                                                  Орсон Уеллс (америк.

актор і режиссер)

І. Організаційний момент

1.Привітання

2.Вступне слово вчителя

(Звучить фрагмент увертюри .) (Слайд 1)

Мабуть, не існує людини, яка б не чула про легендарного детектива Шерлока Холмса, якого створив англійський письменник –  Артур Конан Дойл. Епіграфом до нашого уроку я обрала слова  відомого англійського актора та режисера Уеллса (зачитати епіграф). Якщо з другою частиною цього твердження погодиться кожен, то в правдивість слів «…людина, яка ніколи не жила», - вперто не бажали вірити чимало сучасників Артура Конан Дойля.

  Якось на екскурсію до Лондона  приїхала велика група французьких школярів. На запитання екскурсовода, з чого вони бажають почати ознайомлення зі столицею Англії, всі дружно відповіли: «Покажіть, будь ласка, де на Бейкер-стріт живе Шерлок Холмс?»

  Насправді на момент написання твору, такої адреси в Лондоні взагалі не існувало. Пізніше, при продовженні вулиці цей номер виявився в числі номерів з 215 по 229, привласнених будівлі  товариства «Еббі Білдінг»  (англ. Abbey National). Протягом багатьох років ця установа була змушена приймати кореспонденцію, і навіть  ввести посаду спеціального секретаря для обробки тисяч листів, які постійно приходили за адресою Бейкер-стріт, 221б на ім'я Шерлока Холмса.

3.Рольва гра (Слайд 1)

Перший джентльмен. Послухайте, панове, ви чули новину? Кажуть, що на Бейкер- стріт, 221 – Б оселився якийсь містер Холмс. Він, начебто, спокійний, порядний, вихований чоловік.

Другий джентльмен. А ще містер Холмс любить грати на скрипці й непогано малює, займається боксом, катається на лижах та грає в гольф. 

Третій джентльмен. А я чув, що до нього ходить багато людей. І він їм усім допомагає. Причому не заради грошей.

Перший джентльмен. Усе це досить дивно. Чи не так панове? Звідки ж узявся цей чоловік?

  • Що ж нам відомо про автора цього улюбленця читачів?

 (Слайд № 2)

ІІ. Актуалізація опорних знань

  1. Робота з портретом письменника. Словесний портрет

(Слайд №3)

Сучасники говорили, що Артур Конан Дойл важив понад 100 кг, був високим на зріст (майже 2 метри), мав руде волосся. Любив спорт, якому все життя приділяв велику увагу. Говорив голосно, сміявся басом, розумними очима дивився на світ, намагаючись розгадати його таємниці.

2. Перевірка домашнього завдання: повідомлення підготовлених учнів про життя і творчість письменника. (Слайд № 4)

  Перший учень:Артур Конан Дойл народився 22 травня 1859 року в Единбурзі. Батько його був художником. Мати – знавцем французької мови, геральдики та історії свого давнього роду. У сім’ї існувала традиція вголос читати, яку дітям привила мати. Уже в 10 років маленький Артур заворожував однолітків мистецтвом тримати напруженість розповіді.

Навчався майбутній письменник на медичному факультеті Единбурзького університету, після закінчення якого займався лікарською практикою. У 1885 році здобув ступінь доктора медицини. Як військовий лікар брав участь в англо-бурській війні.

Другий учень: У 32 роки захопився оповіданнями Е. По й сам спробував писати. (Слайд № 5)  1879 року побачило світ його перше оповідання «Таємниці долини Сесасса». Згодом з-під пера вийшли такі пригодницькі та історичні романи, як «Вигнанці» (1893), «Подвиги бригадира Жерара» (1894-1895), « Родней Стон» (1896). Широку популярність письменникові принесли науково-фантастичні романи «Втрачений світ» (1912), «Отруєний пояс» (1913), пов’язані образом ексцентричного ученого – професора Челленджера, а також «Маракотова безодня» (1929).

Третій учень:  Детективні ж твори сера Артура Конан Дойля мали величезний успіх. Його «Етюд в ясно-червоних тонах» вперше ознайомив читача з образом детектива-любителя Шерлока Холмса. Пізніше він стане героєм таких повістей, як «Знак чотирьох» (1890), «Собака Баскервілів» (1901-1902), «Долина жахів» (1914-1915) та багатьох інших. У 1892 році було видано першу збірку оповідань «Пригоди Шерлока Холмса». А потім таких збірок було видано ще чотири. Всього 60 оповідань, в тому числі 4 повісті.

Шерлок Холмс став улюбленцем читачів. Незвичайна логіка, спостережливість, увага до найдрібніших деталей, порядність і шляхетність привертали увагу читачів різного віку. Цікаво, що в оповіданні «Остання справа Холмса» автор вирішив попрощатись зі своїм персонажем. Убивцею героя став професор Моріарті, який був блискучим і розумним злочинцем.

Четвертий учень: Спалахнув справжній скандал. Читачі Америки і Англії називали Артура Конан Дойля вбивцею, оплакували героя, носили жалобу,  тримали будинок автора в облозі, просили оживити детектива, погрожували. Навіть сама королева Вікторія просила за улюбленого Шерлока. Американське книжкове видавництво пропонувало 5000 долларів за оповідання, яке правдоподібно пояснить, як Холмсу пощастило врятуватись. Та Конан Дойл був невблаганний. Майже десять років геній детективного жанру не написав про Холмса жодного слова. Протягом цього періоду А.К.Дойл писав книги з історії англо-бурської і Першої світової війни, вивчав епоху наполеонівських завоювань, став автором «Історії спіритизму». І лише у 1902 році письменник здався, написавши повість “Собака Баскервілів”. (Слайд 6) В 1903 році з’являється оповідання «Порожній будинок», з якого стає зрозуміло, що детектив не загинув.

П’ятий учень: У 1930 році, уже прикутий до ліжка недугою, він із зусиллям встав зі свого ліжка й пішов до саду. Коли його знайшли, він лежав на землі із проліском у руці. Артур Конан Дойл помер 7 липня 1930 року в оточені своєї родини. Його останні слова перед смертю були адресовані його дружині. Він прошепотів: "Ви чудові". Артур Конан Дойл похований на кладовищі Мінстед Хемпшір.

На могилі письменника висічені слова, що він особисто заповів: (Слайд 7)

«Мене не поминайте з докором,

Якщо захопий розповіддю хоч трохи

І чоловіка, що надивився життя,

І хлопчика перед яким ще є  дорога.»

  А в Лондоні на Бейкер-стріт 221б була організована меморіальна квартира-музей Шерлока Холмса. Знаменитий кабінет на другому поверсі, що вікнами виходить на Бейкер-стріт, досі зберігся у тому вигляді, що і у Вікторіанську епоху.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1.Оголошення теми уроку, мети (Слайд 8)

(метод передбачення або «Дерево очікування»)

- Напишіть, що ви очікуєте від сьогоднішнього уроку?

2. Слово вчителя

Мова сьогодні піде і про Шерлока Холмса. Він вирізняється своєю феноменальною пам’яттю, ґрунтовними знаннями в багатьох галузях науки, здатністю до складних логічних висновків. Ці якості розвиваються наполегливим тренуванням уваги, спостережливості, пам’яті. Отож, давайте будемо, подібно Шерлоку Холмсу, намагатися запам’ятовувати, аналізувати і думати. Сподіваюся, що ця праця не буде марною, тому на уроці ми повинні бути

У – уважними      (напис на дошці)

         Р - розумними

         О - охайними

         К - кмітливими

3. «Віртуальна екскурсія до музею Шерлока Холмса»  (Слайд 9)

А от щодо самого Холмса, то Орсон Уеллс назвав його «людиною, яка ніколи не жила, але яка ніколи і не помре». Свідченням того, що цей літературний персонаж є дуже популярним і житиме вічно, є музей Шерлока Холмса у Лондоні.

Давайте зараз здійснимо віртуальну подорож до Англії і завітаємо до  музею легендарного сищика, що на Бейкер-стріт 221б. Для цього закрийте очі. (Звучить фрагмент увертюри).

Нас привітно зустрічає секретарка, яка ввічливо відповідає всім, хто прийшов по допомогу чи пораду, що містер Шерлок Холмс перебуває на заслуженому відпочинку на своїй фермі в Сассексі, де як і раніше, розводить бджіл. Зайшовши у затишну вітальню музею, побачимо крісло Холмса – детективу великому на зріст, воно було трохи замалим і не дуже зручним, однак він його дуже любив. А ось крісло-качалка Ватсона, третє – пропонувалось відвідувачу. У кутку кімнати на столику з пропаленою кислотою стільницею – хімічна лабораторія Холмса. Поблизу – знамениті люлька та лупа, купа листів з різних куточків світу. Здається ось-ось відчиняться двері і до кімнати увійдуть її господар зі своїм приятелем.

- Слово вчителя. На згадку про нашу віртуальну подорож, прийміть від мене у подарунок ось ці квитки, які створені на основі справжніх квитків музею Шерлока Холмса.

4.Літературне досьє на Конан Дойля (метод «Незавершені речення») (Слайд 10)

А. Конан Дойл народився…(1895р. в Единбурзі)

Конан Дойл за фахом був…(доктором медицини)

Він закінчив…(медичний факультет Единбурського університету)

Вважав себе учнем письменника…(Е.По)

Почав писати…(у 32 роки)

Займався такими видами спорту…(бокс, лижі, гольф)

Шерлок Холмс вперше з’явився у творі під назвою…(«Етюд в багрових тонах»

Кількість оповідань про Шерлока Холмса…(60, в тому числі 4 повісті)

В основі розкриття злочинів Шерлока Холмса лежить метод…(дедукції)

Крім оповідань про Шерлока Холмса перу Конан Дойля належать…(історичні романи, науково-фантастичні твори)

А. Конан Дойл пішов із життя…(1930 року)

5. Фізкультхвилинка

За допомогою нашої фізкультхвилинки ми  не тільки відпочинемо, але й повторимо як треба себе вести на уроці.

Заходить вчитель – треба встати,

Коли він дозволить – тихо сядь.

Спитати хочеш - не гукай,

А тільки руку піднімай.

У школі парту бережи .

І на парті - не лежи.

Щоб урок пройшов - не марно,

Треба сісти – рівно, гарно.

6. Робота на дошці

Знайдіть ознаки, які на ваш погляд, відносяться до детективу

 Ліро-епічний твір

 Напружений сюжет

 Зображення певного історичного періоду

 Герої – історичні особи

 Роздуми

 Різновид пригодницької літератури

 Містить захопливу інтригу

 Головний герой – детектив

 Розслідування злочину

  Наявність таємниці

7.Словникова робота ( Слайд № 11)

Детектив (англ. todetect– розвивати, знаходити)- один з різновидів пригодницької літератури, в якому описуються події, пов’язані з процесом розслідування і розкриття якогось злочину.

Представники цього жанру: Едгар По, В.Коллінз, А.Конан Дойл, Агата Крісті та ін..

Літературний детектив – різновид пригодницької літератури; прозовий твір, у якому в результаті розслідування розкриваються певна таємниця, пов’язана зі злочином.

Інтрига ( лат. іntricare- заплутувати):

1) таємні зловмисні дії, наклепи;

2) у літературних творах – конфлікт, основна ситуація, навколо якої розгортається дія.

Дедукція (лат.  deduction– виведення, доведення ) – спосіб розмірковування, при якому нова думка, або висновок, виводяться шляхом роздумів над багатьма іншими думками, фактами. (Слайд 12)

Дедуктивний метод — спосіб дослідження, при якому окремі положення логічно виводяться із загальних положень (аксіом, постулатів, законів). У літературі його започаткував Е. По.

8. Слово вчителя

Виникненню літературного детективу в 19 ст. сприяли розвиток міст, ріст злочинності, поява регулярної поліції, розповсюдження газет з кримінальною хронікою, а також використання аналітичного методу в розкритті злочинів.

«Батьком» детективу вважають американського письменника Едгара По. Його твір «Вбивство на вулиці Морг» (1841р.) вважають першим літературним детективом.

Але детективна тема не нова для літератури. Ще в Біблії розповідається про те, як перша людина скоїла гріх. Зрада вбивство – присутні в міфах Давньої Греції та Риму. Про злочини писали Софокл, Еврипід, Сервантес, Діккенс, Гюго…

9. Інсценізація «Дедуктивний метод»

Перший учень: Артур Конан Дойл приїхав у Париж. На пероні його зупиняє таксист:

Другий учень: Куди вам, мсьє Конан Дойл?

Третій учень: Звідки ви мене знаєте?

Другий учень: Я застосував ваш дедуктивний метод, сер. Перш за все, згадав, що газети писали про ваше перебування на французькій Рів’єрі, а ви зійшли з марсельського потяга; покрій костюма у вас англійський, та й манера триматись, як у лікаря; на вказівному пальці вашої правої руки помітна чорнильна пляма, відповідно, вам доводиться багато писати.

Третій учень:  Та ви справжній Шерлок Холмс! (посміхається).

Перший учень: І таксист додав, скромно потупивши очі:

Другий учень: Існує ще одна невелика деталь, сер. На вашій валізі є наліпка. На ній написано "Конан Дойл".

10. Схема побудови оповідань (Слайд 13)

1)відвідувачі звертаються до Шерлока Холмса по допомогу;

2)детектив веде розслідування;

3)затримання злочинця або з’ясування мотивів злочину;

4)Шерлок Холмс розкриває хід власних роздумів та показує доцільність певних дій.

В основі детективного жанру лежить захоплююча інтрига, навколо якої і розгортається дія.

У центрі детективу - опис загадкової події та епізод переслідування злочинця.

Зазвичай, у творі діють три персонажі: детектив, злочинець та жертва.

13. «Атестат» Холмса (Слайд 14)

Одного разу Ватсон написав жартівливий «Атестат» Холмса:

1) знання літератури – жодних;

2) знання філософії – жодних;

3) знання астрономії – жодних;

4) знання політики – слабкі;

5) знання ботаніки – нерівномірні;

6) знання хімії – глибокі;

7) знання анатомії – точні;

8) знання кримінальної хроніки – величезні;

9) гарно грає на скрипці;

10) відмінно фехтує,прекрасний боксер;

11) практичні знання англійських законів.

- Чи згодні ви з ними?

ІV. Домашнє завдання (Слайд 15)

  1. Виготовити атестат Шерлока Холмса.
  2. Дібрати цитати для характеристики Шерлока Холмса і доктора Ватсона.
  3. Підготувати рекламу книг про Шерлока Холмса.

V. Підсумок уроку. Оцінювання

1.Бесіда за запитаннями вчителя

- Чи справдилися ваші очікування?

- Як саме?

2.Звернення до епіграфа

  Отже, сьогодні на уроці ми мали змогу переконатися, що Шерлок Холмс – це людина, яка ніколи не жила, але ніколи й не помре»

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пилипенко Галина Володимирівна
    Цікаві, послідовно викладені матеріали.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додав(-ла)
Бойків Марія
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
30 березня 2023
Переглядів
1487
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку